A+ R A-
19 December 2018

Monday, 02 April 2018 14:51

Τα μουχλιασμένα μυαλά της Συνόδου

Aς ξεκινήσουμε από τα βασικά. Η Ιερά Σύνοδος είναι μεν ένα σώμα, αποτελείται δε από πρόσωπα. Συγκεκριμένα πρόσωπα. Από τον Κύκκου Νικηφόρο, για παράδειγμα. Που πριν από μερικά χρόνια, αγκομαχώντας πάλευε για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο χρησιμοποιώντας το αριστεροδεξιό πολιτικό κατεστημένο και ξοδεύοντας την περιουσία της Μονής, αλλά την ίδια ώρα, σ’ ένα ενδιαφέρον μονόπρακτο που άνετα θα μπορούσε να φέρει τίτλο «τραβάτε με τζι ας κλαίω», παρουσίαζε αυτόν τον διακαή πόθο του ως «ένα Γολγοθά, ένα ικρίωμα» και παρομοίαζε την χρυσοποίκιλτη μίτρα που φιλοδοξούσε να φορέσει στο κεφάλι του, με το ακάνθινο στεφάνι του Χριστού.

Θαρρείς και ήταν δική μας επιλογή ν’ ανέβει τον Γολγοθά (!) και να σηκώσει αυτό το «δυσβάσταχτο βάρος». Τον αρχιεπισκοπικό θρόνο!

 

Πριν απ’ αυτό, παράγγελλε (και χρυσοπλήρωνε!) σε υμνογράφο να γράψει ειδική παράκληση στην Παναγία για την Κύπρο, ώστε να σωθεί ο τόπος από το τρισκατάρατο Σχέδιο Ανάν. Κι αργότερα, όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση και ο κόσμος συνωστιζόταν στα κοινωνικά παντοπωλεία, αυτός, ο ηγούμενος της Μονής που είχε αποθεματικό (τότε) 554 εκατομμύρια ευρώ, διακήρυττε από άμβωνος ότι «Η οικονομική κρίση είναι ευλογία Θεού γιατί αποτελεί μια παιδαγωγική τιμωρία... Για να μας σώσει το έκανε ο Θεός... γιατί η ζωή μας έπαψε να είναι χριστοκεντρική και έγινε χρηματοκεντρική... Επειδή για 38 χρόνια όχι μόνο δεν μετανόησε ο λαός, αλλά βυθίστηκε στην αμαρτία και την ανομία και αρνήθηκε τη θεϊκή παρουσία, ο Θεός μεταποίησε την ηθική και πνευματική κρίση σε οικονομική κρίση... Και επειδή είμεθα όλοι φιλοχρήματοι και ευδαιμονιστές, αυτό μας τσούζει και μας πονάει πολύ».

 

Στη Σύνοδο την Ιερά, δεν μετέχει βεβαίως – βεβαίως μόνο ο επίσκοπος Κύκκου, αλλά και ο Λεμεσού Αθανάσιος, με τον «ζηλιάρη Θεό», τους «βρικόλακες μοναχούς» και τα μαντζούνια διά πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν, ο οποίος, κάποτε, όταν έτυχε διαπόμπευσης, δεν αρκέστηκε στο να βρει το δίκαιό του στην Ιερά Σύνοδο, αλλά το διεκδίκησε και σε πολιτικά δικαστήρια, τις αποφάσεις των οποίων στη συγκεκριμένη περίπτωση, αρνήθηκε.

 

Συμμετέχει και ο σπουδασμένος στη Μόσχα Ταμασσού Ησαΐας, ο δεσπότης που ανακάλυψε τη μαγική πηγή που ρέει ρούβλια και ο οποίος τις προάλλες, αισθάνθηκε την ανάγκη, να υπερασπιστεί τον Ιβάν Σαββίδη – δεν άντεξε είπε την αδικία! Συμμετέχει ασφαλώς και ο Κιτίου Χρυσόστομος, τον οποίο κάποτε ο νυν αρχιεπίσκοπος (την «ποιότητα» του οποίου εξαντλήσαμε σε προηγούμενες εκδόσεις) προειδοποίησε να μην πετροβολά, γιατί κατοικεί σε γυάλινο σπίτι και θα το φάει το κεφαλάκι του. Ο συγκεκριμένος μητροπολίτης, έτσι για να θυμηθούμε ένα θεάρεστο περιστατικό, είχε γίνει έξαλλος όταν το 2008 το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να στεγάσει τα παιδιά του Ειδικού Σχολείου Άγιος Σπυρίδωνας στο οίκημα της Ένωσης Κυριών Λάρνακας –ένα οίκημα που κτίστηκε με δωρεές πολιτών σε γη που είχε παραχωρήσει πριν από 30 χρόνια η Εκκλησία και στη συνέχεια παραχωρήθηκε από την Ένωση στο Υπουργείο Παιδείας. Έξαλλος, λοιπόν, ο μητροπολίτης Κιτίου.

Και όχι μόνο έστειλε τους ανθρώπους του να σπάσουν τα τζάμια του οικήματος, να μπουν μέσα και να αλλάξουν τις κλειδαριές ώστε τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί τους να μην μπορούν την επόμενη μέρα να μπουν μέσα, πήγε και ο ίδιος εκεί και ωρυόταν μπροστά στις κάμερες. Κι ο λόγος; Ήθελε να μετατρέψει το χώρο σε... εμπορικό κέντρο! Ήθελε να κάνει μπίζινες ο άνθρωπος - να μαζεύει ευρώ δηλαδή - κι ας πάνε να κουρευτούν τα παιδιά με ειδικές ανάγκες. Για τα οποία όμως ήταν, ταυτόχρονα, πολύ... ευαισθητοποιημένος. Τόσο πολύ που όταν δημοσιογράφος του ζήτησε δήλωση, αυτός απάντησε: «Να πεις μόνο ότι ο μητροπολίτης Κιτίου νοιάζεται για τα ασκήσιμα»!

 

Αυτοί, λοιπόν και μερικοί άλλοι όμορφοι την όψη, αποφάνθηκαν ότι ο καταδικασθείς δύο φορές ιερέας, ήταν αθώος. Η ανακριτική επιτροπή του Κιτίου, δεν βρήκε τίποτα ενοχοποιητικό και αρνήθηκε να επανεξετάσει την υπόθεση. Ο Ησαΐας, που πράγματι στήριξε οικονομικά την Έλενα, αλλά σήμερα λέει το ένα ψέμα μετά το άλλο προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα δάκρυα συγκίνησης την ημέρα που υποδέχτηκε τον ιερέα πίσω στην κοινότητα, την 1η Αυγούστου του 2015 δήλωνε στον «Πολίτη» ότι η Εκκλησία είχε περισσότερα στοιχεία για την υπόθεση απ’ ό,τι το Επαρχιακό και το Ανώτατο Δικαστήριο, αλλά δεν μας λέει γιατί εκείνα τα στοιχεία δεν παρουσιάστηκαν κατά την έφεση, ώστε να μην καταδικασθεί ο αθώος άνθρωπος. Ο ίδιος δε, εισηγήθηκε την αθώωσή του επειδή... «έχει ταλαιπωρηθεί πολύ ο άνθρωπος» –παρόλο που όπως ισχυρίζεται, το δικό του Επισκοπικό Δικαστήριο έκρινε ότι στοιχειοθετείται υπόθεση.

 

Ο μητροπολίτης Λεμεσού υποστήριξε το εξής ανεκδιήγητο: «όταν εις μίαν υπόθεσιν δεν υπάρχωσι δύο ή τρεις μάρτυρες, τότε η υπόθεσις θεωρείται ως μη υπάρχουσα», οπόταν καταλαβαίνετε ότι οι βιασμοί και οι δολοφονίες θα πρέπει να γίνονται πλέον στις πλατείες και στα αμφιθέατρα για να έχουμε καταδικαστικές αποφάσεις. Ο δε επίσκοπος Κύκκου διατύπωσε την πιο άθλια θέση, ανασύροντας από τους Ιερούς κανόνες τον... συγκυλισμό, λέγοντας επί της ουσίας –και να με συγχωρείτε για το αγοραίο της έκφρασης- πως, το να τον ακουμπά ένας ιερέας στο κορμάκι ενός τετράχρονου παιδιού, δεν είναι δα και το μέγα αμάρτημα της πορνείας, ούτε θεωρείται μοιχεία και θα έπρεπε να εξετάσουμε ποια τιμωρία προβλέπουν οι ιεροί κανόνες. Ο συγκυλισμός, λοιπόν, επιφέρει τιμωρία 40 ημερών «με ξηροφαγίαν, ήτοι με ψωμί μόνον και νερόν και κάμνωντας καθ’ ημέραν μετανοίας εκατόν». Αμήν!

 

Πηγή: http://www.philenews.com / Θανάσης Φωτίου

 

Read 506 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΘΕΣΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ)

Η Λεμεσός δεν ήταν ποτέ μια κουκίδα στον χάρτη

Η Λεμεσός δεν ήταν ποτέ μια κουκίδα στον χάρτη

Δρ Αννίτα Αντωνιάδου, Ακαδημαϊκός, Επιστημονικός Συνεργάτης Ενδιαφέρον παρουσιάζει η εμφάνιση της Λεμεσού σε αρχαίους χάρτες, άλλοτε ως Limasol, Limiso, κι άλλοτε...

Προϋπολογισμός 2019: Ζητείται όραμα!

Προϋπολογισμός 2019: Ζητείται όραμα!

Γιώργος Τ. Γεωργίου, Επαρχιακός Γραμματέας ΑΚΕΛ Λεμεσού-Βουλευτής Η συζήτηση και έγκριση του Προϋπολογισμού του κράτους αποτελεί κορυφαία πολιτική πράξη. Ο...

Απόκτηση Στέγης: Δικαίωμα και όχι προνόμιο

Απόκτηση Στέγης: Δικαίωμα και όχι προνόμιο

Γιώργος Τ. Γεωργίου, Επαρχιακός Γραμματέας ΑΚΕΛ Λεμεσού-Βουλευτής Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο αυξάνεται το χάσμα πλούσιων και φτωχών...