A+ R A-
19 December 2018

Saturday, 31 March 2018 15:59

Φιλαναγνωσία: Κοινωνική ανάγκη, απαίτηση Ζωής

Οι έρευνες της Eurostat σχετικά με την αγορά βιβλίου ανά νοικοκυριό δίνουν στην Κύπρο ακόμα μια αρνητική πρωτειά. Με ποσοστό 0,8% προμήθειας και αγοράς, βρισκόμαστε στο πάτο των υπόλοιπων χωρών που οι πολίτες τους ασχολούνται με το βιβλίο.

 

Βεβαίως δεν υπήρξαμε στην ιστορική μας διαδρομή, λαός με ιδιαίτερη έφεση στο διάβασμα, στο καλό βιβλίο ούτε και μας χαρακτήριζε η ιδιαίτερη ενασχόληση με το βιβλίο ως το μέσο για μόρφωση και επιμόρφωση, για πνευματική καλλιέργεια, για μελέτη, έρευνα, διαφώτιση, ενημέρωση. Ο Κύπριος περισσότερο ακούει, και αυτό δυστυχώς ότι «αρπάξει το αυτί του», αφού δεν διερευνά, δεν αμφισβητά, για αυτό και δεν είναι σε θέση να ασκεί και τεκμηριωμένη, στοιχειοθετημένη κριτική σκέψη.

 

Πολλά από τα ιστορικά γεγονότα που μεσολάβησαν στην πατρίδα μας, οι αιτίες και τα αιτιατά της οικονομική κρίσης, είναι ορισμένα από τα παραδείγματα που ως Κύπριοι πολίτες δεν έχουμε ολοκληρωμένη αντίληψη και εικόνα, για αυτό και πολλές φορές καταλήγουμε σε λανθασμένες εκτιμήσεις, με αποτέλεσμα να επαναλαμβάνεται η ιστορία λαθών.

 

Το πρόβλημα δυστυχώς γίνεται ακόμη μεγαλύτερο αν αναλογιστεί κανείς ότι είμαστε μια χώρα με τον μεγαλύτερο κατ΄ αναλογία πτυχιούχο κόσμο, με κατόχους Πανεπιστημιακών τίτλων. Αν προσθέσουμε δε και το γεγονός ότι στην έρευνα λήφθηκαν υπόψη και οι εφημερίδες καθώς και η γραφική ύλη, τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα.

 

Χρειαζόμαστε κατεπείγον πολιτικές που θα ενισχύσουν, θα φέρουν πιο κοντά τους ανθρώπους στο βιβλίο, στη φιλαναγνωσία. Τα πτυχία δεν αποτελούν από μόνα τους ολοκληρωμένη μόρφωση και αντίληψη, γνώση της ζωής. Είναι απλά εργαλεία για να πας πιο μπροστά στη κοινωνία.

 

Το Αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού σε συνεργασία με τις Τοπικές Αρχές, τους πολιτιστικούς και καλλιτεχνικούς φορείς, σωματεία και οργανώσεις, χρειάζεται να ανοίξουν ένα διάλογο για την προώθηση του καλού Βιβλίου στη ζωή μας.

 

Δυστυχώς μας έχει επισκιάσει το διαδίκτυο, το facebook και τα άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που αντί να αποτελούν μέσα γνωστοποίησης και ενημέρωσης, τείνουν να απομονώσουν τους ανθρώπους από τη συζήτηση, το διάλογο και την κοινωνική συναναστροφή. Οι άνθρωποι και ιδιαίτερα , τα νέα παιδιά δεν μιλούν μεταξύ τους, κάθονται σε κοινό τραπέζι και απορροφούνται από την κινητή συσκευή τους, κατ επέκταση δεν συνομιλούν μεταξύ τους, δεν κοινωνικοποιούνται, δεν έρχονται πιο κοντά ο ένας στον άλλο.

 

Για το σκοπό αυτό, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού χρειάζεται να προχωρήσει με σειρά πρωτοβουλιών, δράσεων και ενεργειών σε πολιτικές στήριξης του βιβλίου, κινήτρων και ενθάρρυνσης των ανθρώπων να ασχοληθούν με το βιβλίο.

Να αξιοποιήσει ανθρώπους των τεχνών και του πολιτισμού, ποιητές, συγγραφείς, ιστορικούς, αρχαιολόγους, πανεπιστημιακούς και να τους φέρει πιο κοντά στους πολίτες.

 

Χρειάζεται να ενισχύσουμε τα κονδύλια προς τις Τοπικές Αρχές, Δήμους και Κοινότητες ώστε να ενισχύσουν τις Βιβλιοθήκες τους και να γίνουν πόλος έλξης για φιλαναγνωσία και φιλομάθεια.

 

Τα Πανεπιστήμια, δημόσια και ιδιωτικά, καθώς και τα κολλέγια χρειάζεται να ενδιατρίψουν στο θέμα, ώστε μέσα από συλλογική προσπάθεια να καλύψουμε το χαμένο έδαφος.

 

Τα Ανώτερα και Ανώτατα ιδρύματα μπορούν και πρέπει να γίνουν η ατμομηχανή της προόδου στη χώρα μας. Να συμβάλουν στην δημιουργική σκέψη, στην απελευθέρωση της σκέψης, των προκαταλήψεων, των φαινομένων ρατσισμού, εθνικισμού και θρησκευτικού φανατισμού.

 

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού έχει το πρώτο και τον τελευταίο λόγο. Να αλλάξουμε το μοντέλο του ανθρώπου, να δώσουμε νέα πρότυπα ζωής.

 

Χρειάζεται όραμα. Ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που να καλύπτει αυτές τις ανάγκες και κοινωνικές απαιτήσεις επιβάλλεται χτες. Για να μην συνεχίσουμε να σπέρνουμε κούφιους σπόρους και να θερίζουμε μιζέριες, ανθρώπους χωρίς κοινωνική ευαισθησία, μόρφωση και υπόβαθρο. Το καλό βιβλίο μπορεί να γίνει ο καλύτερος σύντροφος, το μέσο για πνευματική ανάταση των ανθρώπων.

 

Γιώργος Τ. Γεωργίου

Επαρχιακός Γραμματέας ΑΚΕΛ Λεμεσού

Βουλευτής ΑΚΕΛ

 

Read 521 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΘΕΣΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ)

Η Λεμεσός δεν ήταν ποτέ μια κουκίδα στον χάρτη

Η Λεμεσός δεν ήταν ποτέ μια κουκίδα στον χάρτη

Δρ Αννίτα Αντωνιάδου, Ακαδημαϊκός, Επιστημονικός Συνεργάτης Ενδιαφέρον παρουσιάζει η εμφάνιση της Λεμεσού σε αρχαίους χάρτες, άλλοτε ως Limasol, Limiso, κι άλλοτε...

Προϋπολογισμός 2019: Ζητείται όραμα!

Προϋπολογισμός 2019: Ζητείται όραμα!

Γιώργος Τ. Γεωργίου, Επαρχιακός Γραμματέας ΑΚΕΛ Λεμεσού-Βουλευτής Η συζήτηση και έγκριση του Προϋπολογισμού του κράτους αποτελεί κορυφαία πολιτική πράξη. Ο...

Απόκτηση Στέγης: Δικαίωμα και όχι προνόμιο

Απόκτηση Στέγης: Δικαίωμα και όχι προνόμιο

Γιώργος Τ. Γεωργίου, Επαρχιακός Γραμματέας ΑΚΕΛ Λεμεσού-Βουλευτής Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο αυξάνεται το χάσμα πλούσιων και φτωχών...