A+ R A-
16 December 2018

Friday, 23 March 2018 14:37

Κυπριακό: Δύσκολα τα Πράγματα, να μην γίνουν Δυσκολότερα!

Το Κυπριακό πρόβλημα, καθώς και οι ενεργειακοί σχεδιασμοί μας βρίσκονται σε πολύ δύσκολο σημείο. Πέραν από βολιδοσκοπήσεις και κάποιες διαβουλεύσεις στο παρασκήνιο, δυστυχώς συνεχίζονται οι αρνητικές παρενέργειες από το ναυάγιο των συνομιλιών στη Διάσκεψη του Γκραντ Μοντάνα. Προέκταση όλων αυτών και οι ενεργειακοί σχεδιασμοί που τείνουν να μετατραπούν σε μετέωρο βήμα, με τεράστιους κινδύνους.

 

Σήμερα τα πράγματα, σχετικά με το Κυπριακό και τους Ενεργειακούς σχεδιασμούς είναι πολύ δύσκολα, με τους κινδύνους να ελλοχεύουν και να δημιουργούν δυσκολότερες καταστάσεις.

 

Σημειώνω ότι η Τουρκία φέρει ακέραια την ευθύνη για τα γεγονότα και για τις εξελίξεις που συντελούνται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας .

 

Oι πράξεις και οι ενέργειες της συγκρούονται με το Διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας και τα κυριαρχικά δικαιώματα μια χώρας, για αυτό και αποτελούν μέγιστη πρόκληση και είναι καταδικαστέες.

 

Δεν μπορούν να γίνονται αποδεκτές στο σύγχρονο κόσμο πολιτικές των κανονιοφόρων, ούτε εν είδη πειρατή να επιβάλλονται στη περιοχή.

 

Μπροστά στις δυσκολίες και τα βουνό προβλήματα χρειάζεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης να προβεί σε μια αντικειμενική αξιολόγηση των δεδομένων και πραγματικοτήτων που βιώνουμε.

 

Να αξιοποιήσει περαιτέρω το Εθνικό Συμβούλιο, να αποδείξει ότι οι χειρισμοί του κατευθύνονται από γνήσιο ενδιαφέρον και όχι από επικοινωνιακές τακτικές και άλλους υπολογισμούς και σκοπιμότητες.

 

Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές επιβάλλεται η συλλογικότητα να τεθεί σε ύψιστο βαθμό και το Εθνικό Συμβούλιο ως θεσμός να βρίσκεται σε συνεχή και διαρκή λειτουργία.

 

Κυρίως όμως αυτό που επιβάλλεται να γίνει είναι η ανάληψη έμπρακτων πρωτοβουλιών, δράσεων και ενεργειών σε Παγκόσμιο και Ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να αρθεί άμεσα το αδιέξοδο.

 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αξιοποιώντας το Εθνικό Συμβούλιο χρειάζεται να οργώσουν όλα τα διεθνή φόρουμ και να συναντηθούν με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Γκουτιέρες, τα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τις Εγγυήτριες Δυνάμεις.

 

Χρειάζεται η Ευρωπαική Ένωση να αναλάβει περισσότερους ρόλους και ευθύνες. Άλλοτε εισπράττουμε αλληλεγγύη και άλλοτε επιτήδεια ουδετερότητα. Κάποτε μάλιστα με προκλητικό τρόπο μας καλούν να βρούμε, αν είναι δυνατό «κοινά αποδεκτή λύση», όπως πρόσφατα δήλωσε η Υπουργός Άμυνας της Ιταλίας. Δεν μπορεί το θέμα να εξαντλείται σε συναντήσεις με πρέσβεις εδώ στη Λευκωσία. Χρειάζεται να καλέσουμε σε έμπρακτη δράση τη Διεθνή Διπλωματία.

 

Χρειάζεται ακόμα πιο αποφασιστικά να αποδεικνύουμε με έργα και πράξεις την πολιτική βούληση και διάθεση μας για επανέναρξη των συνομιλιών. Η έλλειψη εμπιστοσύνης που έχει παρεισφρύσει στις σχέσεις των δυο ηγετών χρειάζεται το συντομότερο να αποκατασταθεί. Το ναυάγιο του Γκραν Μοντάνα άφησε πληγές. Πέρασε ο καιρός και οι δυο πλευρές όπως τις κάλεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κ. Γκουτέρες σε περισυλλογή και αποφάσεις, αυτό ακριβώς είναι ανάγκη να το αποδείξουμε.

 

Τώρα ακόμα πιο ξεκάθαρα, χρειάζεται με επίσημο τρόπο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να απορρίψει αυτό που κυκλοφορεί στη περιρρέουσα ατμόσφαιρα, περί λύσης δυο κρατών. Αν κάποιοι έχουν αποφασίσει κάτω από το βάρος των ευθυνών ή γιατί κουράστηκαν ή γιατί φλερτάρουν με την πολιτική των δυο κρατών, ένα Ελληνικό και ένα Τουρκικό, να το πουν ξεκάθαρα!

 

Το ΑΚΕΛ δεν συμβιβάζεται ούτε με λύση δυο κρατών, ούτε με λύση χαλαρής ομοσπονδίας, ούτε παραχωρεί σε κανένα λευκή επιταγή στο Κυπριακό. Έχοντας πάντα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του, την ουσία του προβλήματος, καθώς και τις συμφωνημένες Αρχές λύσεις, θα πολιτεύεται με υψηλό αίσθημα ευθύνης και πατριωτισμού. Μαθήματα από κανένα δεν χρειάζεται ούτε και πιστοποιητικά υπευθυνότητας γίνονται αποδεκτά. Πόσο μάλλον από αυτούς που φέρουν διαχρονικά βαρύτατες ευθύνες για τα αδιέξοδα και τα τετελεσμένα που εδραιώνονται καθημερινά.

 

Το ΑΚΕΛ έχει όραμα λύσης και κοινής συμβίωσης με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας. Έχει διαχρονικές θέσεις και δεν υπήρξε ποτέ παντός καιρού. Ούτε και έκτισε πολιτική καριέρα και σταδιοδρομία στο όνομα του Κυπριακού.

 

Θα πράξει στο ακέραιο την ευθύνη του, θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί και στη Κύπρο και στο εξωτερικό για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για επανέναρξη των συνομιλιών, για λύση, επανένωση και απελευθέρωση.

 

Γιατί ακριβώς θεωρεί ότι χωρίς λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη, ούτε και επένδυση στους ενεργειακούς σχεδιασμούς, και ασφαλώς ούτε δίκαιη λύση του Κυπριακού προβλήματος.

 

Γιώργος Τ. Γεωργίου

Επαρχιακός Γραμματέας ΑΚΕΛ Λεμεσού, Βουλευτής

 

Read 538 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΘΕΣΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ)

Η Λεμεσός δεν ήταν ποτέ μια κουκίδα στον χάρτη

Η Λεμεσός δεν ήταν ποτέ μια κουκίδα στον χάρτη

Δρ Αννίτα Αντωνιάδου, Ακαδημαϊκός, Επιστημονικός Συνεργάτης Ενδιαφέρον παρουσιάζει η εμφάνιση της Λεμεσού σε αρχαίους χάρτες, άλλοτε ως Limasol, Limiso, κι άλλοτε...

Προϋπολογισμός 2019: Ζητείται όραμα!

Προϋπολογισμός 2019: Ζητείται όραμα!

Γιώργος Τ. Γεωργίου, Επαρχιακός Γραμματέας ΑΚΕΛ Λεμεσού-Βουλευτής Η συζήτηση και έγκριση του Προϋπολογισμού του κράτους αποτελεί κορυφαία πολιτική πράξη. Ο...

Απόκτηση Στέγης: Δικαίωμα και όχι προνόμιο

Απόκτηση Στέγης: Δικαίωμα και όχι προνόμιο

Γιώργος Τ. Γεωργίου, Επαρχιακός Γραμματέας ΑΚΕΛ Λεμεσού-Βουλευτής Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο αυξάνεται το χάσμα πλούσιων και φτωχών...