A+ R A-
15 December 2018

Friday, 09 March 2018 11:01

Παιδεία και Πολιτισμός : Επένδυση ζωής

Για κάθε χώρα, για κάθε λαό, από αρχαιοτάτων χρόνων, ο τομέας της παιδείας και του πολιτισμού, αποτελούσε το βασικότερο δείκτη της προόδου και ανάπτυξης. Η παιδεία, το ίδιο το εκπαιδευτικό σύστημα, οι τέχνες και η πολιτιστική υποδομή και δημιουργία, ήταν, είναι και θα παραμείνουν το στοίχημα ζωής για κάθε χώρα.

 

Σε μια εποχή μάλιστα, που η Παγκοσμιοποίηση έχει επιβληθεί σε όλα τα επίπεδα της ζωής μας, απαιτούνται πολιτικές γρήγορης προσαρμογής, σχεδιασμού και μακράς πνοής.

 

Σήμερα, χρειάζεται να επαναφέρουμε ξανά την παιδεία και τον πολιτισμό στο προσκήνιο, στο κέντρο της προσοχής όλων και όχι στην άκρη του τραπεζιού, περιθωριοποιημένη, μίζερη στην άκρη του τραπεζιού.

 

Σήμερα, επιβάλλεται να καταθέσουμε όραμα, σύγχρονο, προοδευτικό και ανοιχτών οριζόντων. Τώρα, για να μην είναι αργά, χρειάζεται να συνειδητοποιήσουν οι κρατούντες, όλη η πολιτεία ότι χωρίς ισχυρό εκπαιδευτικό σύστημα, στην υπηρεσία του λαού, των αναγκών και απαιτήσεων της κοινωνίας δεν μπορούμε να προσβλέπουμε με αισιοδοξία στο μέλλον.

 

Δυστυχώς, η Κύπρος στις διεθνείς αξιολογήσεις εξακολουθεί να παίρνει απροβίβαστο. Βρίσκεται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αρνητικούς δείκτες και αξιολογήσεις. Η Παιδεία ακόμα βολοδέρνει σε συντηρητικές αντιλήψεις, ξεπερασμένες φιλοσοφίες και πρακτικές καταδικασμένες που απορρίφθηκαν ήδη από σύγχρονα παιδαγωγικά συστήματα.

 

Διατηρούμε ακόμα τον ομφάλιο λώρο, με το κακό παρελθόν μας. Τις συντηρητικές και θεοκρατικές, θρησκευτικές προκαταλήψεις που φτάνουν πολλές φορές σε παρανοϊκές και εξωφρενικές στάσεις και συμπεριφορές. Τονίζω εδώ ότι είναι άλλο ο σεβασμός στις θρησκευτικές προτιμήσεις του καθενός και είναι άλλο ο θρησκευτικός φανατισμός, η καλλιέργεια προκαταλήψεων πόσο μάλλον απόρριψης θρησκευτικών επιλογών.

 

Προέκταση της παιδείας είναι και ο πολιτισμός. Τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε κρίση. Η οικονομική κρίση σε κράτη-χώρες με νεοφιλελεύθερες πολιτικές, το πρώτο θύμα τους αποτελεί η παιδεία και κατ επέκταση ο πολιτισμός. Για αυτό μειώνονται οι δαπάνες, τα κονδύλια για την παιδεία και για τον πολιτισμό.

 

Για αυτό οι πολιτικές του λιγότερου κράτους, σκοτώνουν τα όνειρα και τις προσδοκίες των δημιουργών, των καλλιτεχνών, του κόσμου της τέχνης και του πολιτισμού. Το ίδιο συμβαίνει και για τις υποδομές. Έργα που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα πολιτιστικών και καλλιτεχνικών υποδομών που αφορούν όλες τις πόλεις και τα χωριά της Κύπρου.

 

Καλούμε το νέο Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού , κ Κώστα Χαμπιαούρη να ξεκινήσει διαβούλευση με την Βουλή, τα κόμματα, τις οργανώσεις Εκπαιδευτικών, τους Δήμους και τις Κοινότητες, τους δημιουργούς και τα Συμβούλια Πολιτιστικών φορέων, ώστε να αφουγκραστεί τα μικρά και μεγάλα αιτήματα των άμεσα εμπλεκόμενων για τα θέματα παιδείας και πολιτισμού. Μακρά από ιδεολογικές αγκυλώσεις και πολιτικές προκαταλήψεις.

 

Πιο συγκεκριμένα προτείνω:

 

 • 1. Κατάθεση συγκεκριμένου οδικού χάρτη για τις ανάγκες υποδομής που να καλύπτουν όλο το εκπαιδευτικό σύστημα και τις βαθμίδες του από το Νηπιαγωγείο μέχρι τα Πανεπιστήμια.
 • 2. Προώθηση πολιτιστικών και καλλιτεχνικών υποδομών που να περιλαμβάνουν όλες τις επαρχίες, Δήμους και Κοινότητες που να καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα στο χώρο της τέχνης και του Πολιτισμού.
 • 3. Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση σύγχρονη και αποτελεσματική στην υπηρεσία των αναγκών και απαιτήσεων, της κοινωνίας του Αύριο. Στόχος να οικοδομήσουμε ένα ανθρώπινο , παιδοκεντρικό και δημοκρατικό Δημόσιο Σχολείο.
  4. Προώθηση ενός εκπαιδευτικού συστήματος που το κύριο του αντικείμενο να είναι η καλλιέργεια κριτικού πνεύματος, δεξιοτήτων και υψηλού κριτηρίου θεωρητικής και πρακτικής ερμηνείας φαινομένων και προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κοινωνία. Χρειαζόμαστε παιδεία ανοιχτών οριζόντων, κριτικής σκέψης αμφισβήτησης και ανάλυσης ομαδικής έρευνας, να ανταποκρίνεται στις ζωτικές ανάγκες και προκλήσεις της κοινωνίας. Να υπηρετεί τους ανθρώπους, τα παιδιά και το μέλλον της χώρας μας.
  5. Χρειάζεται ολοκληρωμένος οδικός χάρτης για την ανάγκη ενίσχυσης της τεχνικής εκπαίδευσης στη Κύπρο. Ο τομέας αυτός τοποθετείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα , καθώς και ο επαγγελματικός προσανατολισμός. Η Ευρώπη διαθέτει σήμερα ποσοστό 30% Τεχνικής Εκπαίδευσης και η Κύπρος μόνο 8%. Για αυτό χρειάζεται, το Υπουργείο Παιδείας και οι Υπηρεσίες Επαγγελματικού προσανατολισμού να επανασχεδιάσουν το μοντέλο παροχής υπηρεσιών και καθοδήγησης που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες.
  6. Το ίδιο χρειάζεται να κατατεθεί ολοκληρωμένος σχεδιασμός με χρονοδιαγράμματα για την επένδυση στο τομέα της έρευνας και καινοτομίας, με δεδομένο ότι και σε αυτό τον τομέα υστερούμε αφάνταστα και είμαστε φτωχοί συγγενείς ως μέλος της Ε.Ε.
  7. Τι θα γίνει με τη καλλιέργεια και διαμόρφωση αγωγής, κουλτούρας και πολιτισμού, σε σειρά θεμάτων, όπως είναι το περιβάλλον, η οδική ασφάλεια, η διαφορετικότητα, η ισότητα και η καταπολέμηση του ρατσισμού, του Εθνικισμού και των φυλετικών διακρίσεων, του θρησκευτικού μίσους και της μισαλλοδοξίας;
  8. Τι θα γίνει με τα Ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, που ασφυκτιούν κτιριολογικά. Το ΤΕΠΑΚ αναμένει ακόμα τη στοιχειώδη αύξηση του Προϋπολογισμού που να καλύπτει τουλάχιστον τις σημερινές ανάγκες, όπως αναμένει και την προώθηση του σχεδιασμού για την επέκταση του Β΄ πόλου.
  9. Οι τέχνες και ο πολιτισμός θα τύχουν ενίσχυσης και αναβάθμισης από το κράτος ή θα εξακολουθήσουν να διαιωνίζουν μιζέριες, λιτότητα και περικοπές; Με ψίχουλα δεν δημιουργείς πολιτισμό, Θέατρο, Μουσική, Χορό, Ζωγραφική, Κινηματογράφο.
  10. Τα κονδύλια για το Πολιτισμό , για τις τέχνες επιτέλους πότε θα γίνει διαβούλευση για το σύστημα και για τα κριτήρια επιχορηγήσεων; Δεν μπορεί να συνεχίσει ο λαβύρινθος της γραφειοκρατίας για επιχορηγήσεις των 500 ευρώ. Ούτε οι Δήμοι και οι Κοινότητες να είναι ο φτωχός συγγενής σε αυτή τη διαδικασία. Χρειάζονται και ενισχυμένα κονδύλια και να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη στη διαμόρφωση κριτηρίων.

 

Και κάτι τελευταίο εκείνο το μικρό επίδομα για τους καλλιτέχνες αποτελεί μέγιστο εξευτελισμό και πρόκληση η περικοπή του.

 

Αυτά και άλλα πολλά χρειάζονται όραμα, σχεδιασμό, πρόγραμμα και σκληρή δουλειά. Διάθεση και πολιτική βούληση.

 

Κυρίως όμως χρειάζεται όλοι να κατανοήσουν ότι η Παιδεία και ο Πολιτισμός δεν μπορεί, δεν γίνεται να αποτιμάται με κερδοζημίες. Η στήριξη στο τομέα της παιδείας και του πολιτισμού αποτελεί μακροπρόθεσμη επένδυση ζωής! Είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα μας στον αγώνα για επιβίωση στη γη των προγόνων μας.

 

Είμαστε ενώπιον μεγάλων προκλήσεων και επιβάλλεται να ανταποκριθούμε. Ζούμε σε πολύ ανταγωνιστικό περιβάλλον και σε κίνδυνο να πληρώσουμε πολύ ακριβά την απουσία οράματος .

 

Γιώργος Τ. Γεωργίου

Επαρχιακός Γραμματέας ΑΚΕΛ Λεμεσού

Βουλευτής ΑΚΕΛ

 

Read 950 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΘΕΣΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ)

Η Λεμεσός δεν ήταν ποτέ μια κουκίδα στον χάρτη

Η Λεμεσός δεν ήταν ποτέ μια κουκίδα στον χάρτη

Δρ Αννίτα Αντωνιάδου, Ακαδημαϊκός, Επιστημονικός Συνεργάτης Ενδιαφέρον παρουσιάζει η εμφάνιση της Λεμεσού σε αρχαίους χάρτες, άλλοτε ως Limasol, Limiso, κι άλλοτε...

Προϋπολογισμός 2019: Ζητείται όραμα!

Προϋπολογισμός 2019: Ζητείται όραμα!

Γιώργος Τ. Γεωργίου, Επαρχιακός Γραμματέας ΑΚΕΛ Λεμεσού-Βουλευτής Η συζήτηση και έγκριση του Προϋπολογισμού του κράτους αποτελεί κορυφαία πολιτική πράξη. Ο...

Απόκτηση Στέγης: Δικαίωμα και όχι προνόμιο

Απόκτηση Στέγης: Δικαίωμα και όχι προνόμιο

Γιώργος Τ. Γεωργίου, Επαρχιακός Γραμματέας ΑΚΕΛ Λεμεσού-Βουλευτής Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο αυξάνεται το χάσμα πλούσιων και φτωχών...