A+ R A-
15 December 2018

Friday, 02 March 2018 12:50

Κύπρος και Ενεργειακά: Κρίσιμες στιγμές!

Η Κυπριακή Δημοκρατία δέχεται μια άνευ προηγουμένου απρόκλητη επίθεση εκ μέρους της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη(ΑΟΖ). Στην πράξη η Τουρκία ως πειρατής και δια της πολιτικής των Κανονιοφόρων έχει εισβάλει στη θάλασσα της Κύπρου και επιδιώκει να επιβάλει νέα τετελεσμένα, αυτή τη φορά σε ότι έχει να κάνει με τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

Οι στιγμές είναι πολύ κρίσιμες και απαιτούν ύψιστου βαθμού συλλογική διαχείριση, υπευθυνότητα και πατριωτικό ρεαλισμό. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυβέρνηση του έχουν την αποκλειστική ευθύνη της διαχείρισης, εκτίμησης και αξιολόγησης των νέων δεδομένων και πραγματικοτήτων που συντελούνται στην περιοχή μας και ειδικότερα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

 

Στις δύσκολες στιγμές που περνά η πατρίδα μας, οφείλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατία να διατηρεί το Εθνικό Συμβούλιο σε διαρκή ενημέρωση και με συλλογική ευθύνη να σχεδιαστούν τα επόμενα βήματα. Οι εκλογές έχουν τελειώσει. Τα επικοινωνιακά παιγνίδια, η πολυδιαφήμιση των ενεργειακών μας στόχων και η επίδειξη έπαρσης, καθώς και η αλαζονεία προκαλούν τεράστιους κινδύνους να πληρωθούν όλα πολύ ακριβά.

 

Πλέον υπάρχει και ο κίνδυνος επέκτασης της κρίσης. Βρισκόμαστε λίγο πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου και η οικονομία μας δεν αντέχει έλλειψη σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. Πόσο μάλλον αν οδηγηθούν τα πράγματα σε περαιτέρω ένταση και ενδεχομένως σε κάποιο ελεγχόμενο θερμό επεισόδιο από την Τουρκία.

 

Τονίζω ιδιαίτερα ότι σε αυτή την πολύ επικίνδυνη καμπή, δεν χρειάζονται ούτε παλληκαρισμοί, ούτε ακραίες τοποθετήσεις. Είναι ξεκάθαρο ότι τα συμφέροντα και οι σχεδιασμοί που γίνονται εδώ και χρόνια από υπερδυνάμεις και κυρίως από τον Αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη και την Κύπρο.

 

Η Κύπρος με κάθε τρόπο αλλά κυρίως με πράξεις και ενέργειες χρειάζεται να αποφύγει να γίνει μέρος του προβλήματος, μέρος αυτών των σχεδιασμών. Τα μηνύματα που αποστέλλουμε, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό είναι ανάγκη να προστατεύουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, σε συνδυασμό με την φιλία και την συνεργασία όλων των χωρών της περιοχής και βεβαίως στο εσωτερικό, τα κοινά οφέλη μαζί με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας.

 

Η Ανατολική Μεσόγειος από θάλασσα εχθροπραξιών πρέπει να μετατραπεί σε θάλασσα ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας. Τον εχθρό, εάν δεν μπορείς να τον νικήσεις, επιδιώκεις να τον κάνεις φίλο! Ειδικά για τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, μπορεί να αποτελέσει κοινή βάση συζήτησης και αμοιβαίας κατανόησης η σύγκλιση Χριστόφια- Ταλάτ, ότι τα θέματα υδρογονανθράκων και ευρύτερα οι ενεργειακοί σχεδιασμοί θα είναι αντικείμενο της Ομόσπονδης Κυπριακής Δημοκρατίας. Μάλιστα θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να λειτουργούσε η δημιουργία από τώρα κοινού Ταμείου υδρογονανθράκων για Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, ώστε να έχει άμεση εφαρμογή με τη λύση του Κυπριακού.

 

Την ίδια ώρα χρειάζεται να ληφθούν μέτρα αποκλιμάκωσης. Να εργαστούμε, ώστε η διεθνής διπλωματία να αναλάβει περισσότερες πρωτοβουλίες και ευθύνες. Να καταστήσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση συνεργό και υπεύθυνη έναντι των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, έναντι της ΑΟΖ μας, ως μέρος της ίδιας της Ευρωπαικής Ένωσης. Δεν αρκούν οι φραστικές διακηρύξεις και η τήρηση ίσων αποστάσεων από τους «φίλους» μας. Είναι παράξενη και προκαλεί εντύπωση η σιγή του επικεφαλής της Ε.Ε κ. Γιούνγκερ, όπως επίσης και οι δηλώσεις αξιωματούχων Ε.Ε για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης.

 

Τώρα είναι η ώρα των μεγάλων αποφάσεων. Κοιτάζοντας προς το μέλλον, τη μεγάλη εικόνα για την χώρα μας, γνωρίζοντας ότι το διεθνές περιβάλλον, η κρίση στην περιοχή μας απαιτούν πρωτοβουλίες και ενέργειες που θα καθιστούν όλους νικητές. Οι κίνδυνοι να μετατραπεί ο φυσικός μας πλούτος, στην προκείμενη οι υδρογονάνθρακες από ευλογία σε κατάρα είναι ορατοί!

 

Το ΑΚΕΛ, θα πολιτευθεί με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, προπάντων με πατριωτικό ρεαλισμό. Δεν δίνουμε σε κανένα λευκή επιταγή και ούτε θα σιωπήσουμε έναντι αυτών των μεγάλων προκλήσεων. Θα εργαστούμε ώστε να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού, γιατί γνωρίζουμε και θα έπρεπε να το γνωρίζουν οι πάντες, ότι οι χωρίς λύση, επανένωση και απελευθέρωση της Κύπρου, ούτε βιώσιμη ανάπτυξη θα υπάρχει, ούτε και αξιοποίηση των ενεργειακών μας σχεδιασμών.

 

Γιώργος Τ. Γεωργίου

Επαρχιακός γραμματέας ΑΚΕΛ Λεμεσού

Βουλευτής

 

Read 1597 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΘΕΣΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ)

Η Λεμεσός δεν ήταν ποτέ μια κουκίδα στον χάρτη

Η Λεμεσός δεν ήταν ποτέ μια κουκίδα στον χάρτη

Δρ Αννίτα Αντωνιάδου, Ακαδημαϊκός, Επιστημονικός Συνεργάτης Ενδιαφέρον παρουσιάζει η εμφάνιση της Λεμεσού σε αρχαίους χάρτες, άλλοτε ως Limasol, Limiso, κι άλλοτε...

Προϋπολογισμός 2019: Ζητείται όραμα!

Προϋπολογισμός 2019: Ζητείται όραμα!

Γιώργος Τ. Γεωργίου, Επαρχιακός Γραμματέας ΑΚΕΛ Λεμεσού-Βουλευτής Η συζήτηση και έγκριση του Προϋπολογισμού του κράτους αποτελεί κορυφαία πολιτική πράξη. Ο...

Απόκτηση Στέγης: Δικαίωμα και όχι προνόμιο

Απόκτηση Στέγης: Δικαίωμα και όχι προνόμιο

Γιώργος Τ. Γεωργίου, Επαρχιακός Γραμματέας ΑΚΕΛ Λεμεσού-Βουλευτής Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο αυξάνεται το χάσμα πλούσιων και φτωχών...