A+ R A-
15 December 2018

Monday, 26 February 2018 11:31

Δημόσια Υγεία: Ώρα Αποφάσεων!

Ο Κυπριακός λαός ζει και βιώνει τα τελευταία χρόνια μια άνευ προηγουμένου κατάρρευση του συστήματος της Δημόσιας υγείας. Οι επαγγελίες, οι εξαγγελίες, οι υποσχέσεις και οι δεσμεύσεις των κυβερνώντων δυστυχώς αποδεικνύονται καθημερινά άνθρακας ο θησαυρός.!

 

Τα Δημόσια Νοσηλευτήρια βρίσκονται σε πλήρη αποδιοργάνωση και πλείστες των κλινικών υπολειτουργούν. Οι κατά καιρούς δηλώσεις για αναδιοργάνωση τους, η δημιουργία κατάλληλων συνθηκών εργασίας για τους ιατρούς και νοσηλευτές, αλλά και συνθηκών νοσηλείας για τους ασθενείς, για παροχή ποιοτικών υπηρεσιών απέχουν από την ίδια την πραγματικότητα. Οι ασθενείς πονούν και υποφέρουν.!

 

Τα συσσωρευμένα προβλήματα στα δημόσια νοσηλευτήρια έχουν άμεσο αντίκτυπο στους ασθενείς και καταδεικνύουν τον κίνδυνο για να οδηγηθεί η δημόσια υγεία της χώρας μας στο πάτο.

 

Οι πολιτικές του λιγότερου κράτους, των περικοπών και της λιτότητας που εφάρμοσαν στον τομέα της Υγείας οι σημερινοί κρατούντες έχουν άμεσο αντίκτυπο στην αρνητική εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα όλα τα νοσοκομεία της Κύπρου. Το γεγονός ότι δεν λήφθηκαν έγκαιρα μέτρα, ταυτόχρονα με την Αυτονόμηση και την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, σε 3 χρόνια, έχει δημιουργήσει εκρηκτικές ισορροπίες. Λίστες αναμονής που μεγαλώνουν καθημερινά, αφού ραντεβού καθορίζονται από τώρα για το 2020, παρατηρείται κύμα φυγής ιατρών, με την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας να στελεχώνεται σήμερα από 4 μόνο ιατρούς, είναι μόνο μερικά ζητήματα που χρήζουν άμεσης λύσης.

 

Πιο συγκεκριμένα αναφέρω ότι σήμερα χιλιάδες ασθενών συμπολιτών μας βρίσκονται σε λίστες αναμονής. Οι ασθενείς στοιβάζονται συνεχώς σε λίστες και εκ των πραγμάτων κινδυνεύουν ζωές.

 

Σύμφωνα δε, και με επίσημα στοιχεία, ιδιαίτερο πρόβλημα φαίνεται να παρουσιάζεται στις λίστες αναμονής για υπερηχογραφήματα, για μαγνητική τομογραφία, για ορθοπεδικές επεμβάσεις και τεστ Παπανικολάου για τις γυναίκες. Σημειώνω ότι αυτή την στιγμή, ειδικά για τις λίστες υπερηχογραφημάτων, ο αριθμός ξεπερνά τις 23.000 χιλιάδες ασθενών σε αναμονή.

 

Επιπρόσθετα, άλλες τόσες περιπτώσεις βρίσκονται σε λίστες αναμονής. Συγκεκριμένα εκκρεμούν 2401 για καταρράκτη, για καρδιολογικές επεμβάσεις: 367 σε Λευκωσία και Λεμεσό, επεμβάσεις αμυγδαλεκτομής και διάφραγμα: 792, χειρουργικές επεμβάσεις: 775, παιδοχειρουργικές επεμβάσεις: 996, χειρουργικές επεμβάσεις, λαπαροσκοπικές, χολοκυστεκτομές: 327, ολική ορθοπλαστική γόνατος ισχύος: 1649, κολονοσκοπήσεις: 1625 και γαστροσκοπήσεις: 935.

 

Την αρνητική αυτή εικόνα επισημάνει και η μελέτη της KPMG, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό του Υπουργείου Υγείας, όπου εξέτασε τη λειτουργία των κρατικών νοσηλευτηρίων και Κέντρων Υγείας σε σχέση με το ανθρώπινο προσωπικό.

 

Τονίζει στην έκθεση η KPMG, τον κίνδυνο τα κρατικά Κέντρα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΚΠΦΥ) να μην μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στον ανταγωνισμό που θα επέλθει με το ΓΕΣΥ. Αναφέρει ακόμα η Έκθεση ότι το 25% των Κέντρων Υγείας λειτουργεί μόνο με ένα γιατρό!

 

Οι μελετητές καθιστούν σαφές ότι με την επικείμενη εφαρμογή του ΓΕΣΥ, τα κρατικά κέντρα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας υγείας, ιδιαίτερα αυτά που βρίσκονται στις αστικές περιοχές, όπου υπάρχει αυξημένη ζήτηση από ιδιώτες ιατρούς, θα πρέπει να γίνουν ανταγωνιστικά για να μπορέσουν να προσελκύσουν ασθενείς και να μπορούν να καταστούν οικονομικά βιώσιμα.

 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδης και ο νέος Υπουργός Υγείας χρειάζεται πλέον να αποδείξουν με έργα τις ευαισθησίες τους, το ενδιαφέρον τους για τη Δημόσια Υγεία. Οι εκλογές έχουν τελειώσει. Η Αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων και το Γενικό Σύστημα Υγείας αποτελούν συλλογικό, κοινωνικό όραμα δεκαετιών.

 

Εργαστήκαμε όλοι για να γίνει επιτέλους πραγματικότητα η ψήφιση του σε Νόμο. Τώρα είναι η ώρα των μεγάλων αποφάσεων!

 

Πιστεύω, ότι για ένα τόσο μεγάλο θέμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να καλέσει το Εθνικό Συμβούλιο και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με αποκλειστικό αντικείμενο την χάραξη συγκεκριμένου οδικού χάρτη για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή της Αυτονόμησης των νοσηλευτηρίων και την ομαλή προώθηση του Γενικού Συστήματος υγείας.

 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυβέρνηση του χρειάζεται πλέον να εγκαταλείψουν την φιλοσοφία της λιτότητας και των περικοπών ειδικά στα θέματα της Δημόσιας Υγείας και όλοι μαζί να κάνουμε πραγματικότητα ένα όραμα ζωής, προσφέροντας ποιοτικές υπηρεσίες στους ασθενείς μας.

 

Γιώργος Τ. Γεωργίου

Επαρχιακός Γραμματέας ΑΚΕΛ Λεμεσού

Βουλευτής ΑΚΕΛ

 

Read 1412 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΘΕΣΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ)

Η Λεμεσός δεν ήταν ποτέ μια κουκίδα στον χάρτη

Η Λεμεσός δεν ήταν ποτέ μια κουκίδα στον χάρτη

Δρ Αννίτα Αντωνιάδου, Ακαδημαϊκός, Επιστημονικός Συνεργάτης Ενδιαφέρον παρουσιάζει η εμφάνιση της Λεμεσού σε αρχαίους χάρτες, άλλοτε ως Limasol, Limiso, κι άλλοτε...

Προϋπολογισμός 2019: Ζητείται όραμα!

Προϋπολογισμός 2019: Ζητείται όραμα!

Γιώργος Τ. Γεωργίου, Επαρχιακός Γραμματέας ΑΚΕΛ Λεμεσού-Βουλευτής Η συζήτηση και έγκριση του Προϋπολογισμού του κράτους αποτελεί κορυφαία πολιτική πράξη. Ο...

Απόκτηση Στέγης: Δικαίωμα και όχι προνόμιο

Απόκτηση Στέγης: Δικαίωμα και όχι προνόμιο

Γιώργος Τ. Γεωργίου, Επαρχιακός Γραμματέας ΑΚΕΛ Λεμεσού-Βουλευτής Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο αυξάνεται το χάσμα πλούσιων και φτωχών...