A+ R A-
15 December 2018

Wednesday, 07 February 2018 18:14

Πολιτικά Αδαείς και Ανεπίδεκτοι Μαθήσεως

Οι Προεδρικές εκλογές αποτελούν πλέον παρελθόν. Η πλειοψηφία όσων ψήφισαν επέλεξε τον υποψήφιο που ανταποκρίνεται, εν τη σοφία της, καλύτερα στις ανησυχίες και τους προβληματισμούς της. Ωστόσο, αν κάτι μας διδάσκει η εκλογική αυτή αναμέτρηση, είναι ότι μια σημαντική μερίδα του λαού μας εν έτει 2018 αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά πολιτικά αδαής και ανεπίδεκτη μαθήσεως από τα λάθη, τα σκάνδαλα, τη διαφθορά, τις εκπτώσεις στα δικαιώματα και το βιοτικό του επίπεδο από την προηγούμενη θητεία της αγαπημένης της κυβέρνησης. Αυτοί οι πολίτες της Κύπρου, επέλεξαν τη διατήρηση των απερίσπαστων πολιτικών πρακτικών της προηγούμενης κυβέρνησης.

 

Αυτός ο κόσμος, αποφάσισε εν μια νυκτί ότι δεν επιδιώκει την αλλαγή στην κοινωνική συνοχή και στις πρακτικές του κυβερνητικού μηχανισμού, αλλά τη συνέχιση του νεοφιλελεύθερου μοντέλου διακυβέρνησης του, ενώ τα τελευταία χρόνια διατυμπάνιζε με στόμφο την επιτακτική ανάγκη για πολιτική αλλαγή και την εναντίωση του με τις αντιλαϊκές πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης.

 

Συντεχνίες, μέλη των ημικρατικών οργανισμών που κινδύνευαν να ιδιωτικοποιηθούν (αλλά τώρα δεν προβλέπεται να τη γλιτώσουν), όπως η Cyta, μέλη αυτών των οργανισμών που ιδιωτικοποιήθηκαν (όπως η Αρχή Λιμένων), ακόμα και κουρεμένοι καταθέτες της Λαϊκής Τράπεζας, ενώ μέχρι πρότινος εξέφραζαν τις έντονες διαφωνίες τους με τη διακυβέρνηση Αναστασιάδη και επιζητούσαν διακαώς την αλλαγή κυβέρνησης, επιβεβαίωσαν περίτρανα για ακόμα μια φορά την αδαημοσύνη, την ασυνέπεια, ακόμα και την ανικανότητά τους να μαθαίνουν από τα λάθη τους, πέφτοντας στον ίδιο επικίνδυνο και φαύλο κύκλο πολιτικών επιλογών.

 

Έδωσαν τανάπαλιν βήμα και φωνή στον ίδιο άνθρωπο, τον οποίο εξύβριζαν, κατηγορούσαν, περιγελούσαν και στον οποίο εναντιώνονταν με θέρμη, γεγονός που μεταφράζεται ως πολιτικά πολύ επικίνδυνο, αφού έτσι ενισχύουν ακόμα περισσότερο το φρόνημα και την αυτοπεποίθηση του για να πράξει όσα δεν έπραξε στην προηγούμενη θητεία του εις βάρος των πολλών, για να επωφελούνται και να εξασφαλίζονται οι λίγοι, πολιτικά ημέτεροι του.

 

Όλοι αυτοί οι ψηφοφόροι του επανεκλεγέντος ΠτΔ, ενίσχυσαν με την ψήφο τους, την «κώφευση» του ΠτΔ, ο οποίος μεταφράζοντας την εμπιστοσύνη αυτής της μερίδας του λαού ως «ισχυρή εντολή», θα συνεχίσει ακόμα πιο δυναμικά τη νεοφιλελεύθερη πολιτική του, χωρίς να λαμβάνει διόλου υπόψιν την κοινωνική κατακραυγή ή τις υπόλοιπες κομματικές γνώμες. Αυτή του η στάση θα απορρέει από τη σιγουριά που θα του προσδίδει το εκλογκό αποτέλεσμα, κάνοντάς τον να δρα αλαζονικά και να λαμβάνει ακόμη περισσότερα αντιλαϊκά μέτρα, αδιαφορώντας για τις όποιες ανησυχίες εκφράζει η αντιπολίτευση και οι πολιτικοί του αντίπαλοι.

 

Στην επερχόμενη πενταετία λοιπόν, θα δούμε να επανατροχιοδρομούνται οι διαδικασίες εκποίησης της πρώτης κατοικίας και μικρομεσαίας επαγγελματκής στέγης (αφού η προεκλογικά σκόπιμη «παγοποίηση» των μη εξυπηρετούμενων δανείων, θα πρέπει να αρθεί), ο κατώτατος μισθός θα μειωθεί κι άλλο, η Κυριακή θα καθιερωθεί δια νόμου ως εργάσιμη μέρα, οι εργασιακές σχέσεις θα αποδομηθούν περαιτέρω, οι συλλογικές συμβάσεις θα επιχειρηθεί να καταργηθούν και να αντικατασταθούν από ατομικά συμβόλαια και όλα αυτά υπό το φως των εξαγγελιών της κυβέρνησης ότι έχουν καταφέρει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, έξοδο από τα μνημόνια και μείωση της ανεργίας (η οποία παρεμπιπτόντως από 11,8% που ήταν το 2013, σήμερα βρίσκεται στο11,3% !).

 

Εσύ λοιπόν Κύπριε ψηφοφόρε, που ενώ προεκλογικά σε έπνιγε το status quo και επεδίωκες διακαώς την αλλαγή στο πηδάλιο της διακυβέρνησης του τόπου, επιβεβαίωσες εντούτοις με την ψήφο σου τις ίδιες και απαράλλακτες προοπτικές. Εσύ, κουρεμένε καταθέτη, εσύ νέε άνεργε, εσύ βιοπαλαιστή, κατατρεγμένε από το κράτος, εσύ γυναίκα που παραμένεις αποκλεισμένη από τα κέντρα λήψης αποφάσεων και από πολλές ευκαιρίες για εργοδότηση, εσύ άπορε ασθενή, εσύ που σου κουτσούρεψαν το όποιο ελάχιστο επίδομα, εσύ συνταξιούχε που βλέπεις καθημερινά την πενιχρή σου σύνταξη να μειώνεται ολοένα και περισσότερο, όλοι εσείς, θα πρέπει να υποστείτε την ίδια επιλογή, για τον επόμενο ΠτΔ, που έκανε αυτή η μερίδα του λαού.

 

Εσύ που ανήκεις στο 56% του πληθυσμού που προσήλθε στις κάλπες και επέλεξε για Πρόεδρό του, τον δικηγόρο των βιαστών του νησιού σου, που επέλεξες τους μισθούς πείνας, που επέλεξες τον "κουρέα" των καταθέσεών σου, που επέλεξες να εργάζεσαι και την Κυριακή, που επέλεξες να αποφασίζουν για σένα άτομα όπως ο Ιωνάς, η Ζέτα, ο Χάρης, που επέλεξες τη συνέχιση της διαφθοράς, των σκανδάλων, τη συμμετοχή του Αρχιεπισκόπου στα της Παιδείας (και όχι μόνο), τη συμμετοχή της Χρυσής Αυγής στο Υπουργικό Συμβούλιο, εσύ που επέλεξες πως δε θες λύση του Κυπριακού Προβλήματος, εσύ που δεν αναγνωρίζεις την Κυπριακή Σημαία (για την οποία θυσιάστηκαν χιλιάδες των συμπατριωτών σου για να καυχιέσαι εσύ σήμερα πως είσαι Έλληνας κι όχι Κύπριος), ναι εσύ λοιπόν αδαή και ανεπίδεκτε μαθήσεως ψηφοφόρε του κατεστημένου, είσαι υποχρεωμένος τώρα να υπομένεις για τα επόμενα 5 χρόνια τους ίδιους και τα ίδια, αλλά χωρίς κανένα δικαίωμα να διαμαρτυρηθείς στο ελάχιστο...

 

Δημήτρης Χαραλάμπους

*Μέλος ΕΔΟΝ

Προοδευτική Κ.Φ. Πανεπιστημίου Κύπρου

 

Read 678 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΘΕΣΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ)

Η Λεμεσός δεν ήταν ποτέ μια κουκίδα στον χάρτη

Η Λεμεσός δεν ήταν ποτέ μια κουκίδα στον χάρτη

Δρ Αννίτα Αντωνιάδου, Ακαδημαϊκός, Επιστημονικός Συνεργάτης Ενδιαφέρον παρουσιάζει η εμφάνιση της Λεμεσού σε αρχαίους χάρτες, άλλοτε ως Limasol, Limiso, κι άλλοτε...

Προϋπολογισμός 2019: Ζητείται όραμα!

Προϋπολογισμός 2019: Ζητείται όραμα!

Γιώργος Τ. Γεωργίου, Επαρχιακός Γραμματέας ΑΚΕΛ Λεμεσού-Βουλευτής Η συζήτηση και έγκριση του Προϋπολογισμού του κράτους αποτελεί κορυφαία πολιτική πράξη. Ο...

Απόκτηση Στέγης: Δικαίωμα και όχι προνόμιο

Απόκτηση Στέγης: Δικαίωμα και όχι προνόμιο

Γιώργος Τ. Γεωργίου, Επαρχιακός Γραμματέας ΑΚΕΛ Λεμεσού-Βουλευτής Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο αυξάνεται το χάσμα πλούσιων και φτωχών...