A+ R A-
15 August 2018

Wednesday, 07 February 2018 11:21

Λεμεσός όχι της βιτρίνας, αλλά της ουσίας

Καταρχήν συγχαρητήρια στον πρόεδρο, για την επανεκλογή του. Ένας Λεμεσιανός πρόεδρος που είναι περήφανος για την πόλη του, είμαστε σίγουροι πως θέλει και μπορεί να κάνει πολλά για να απογειώσει το πνευματικό επίπεδο της πόλης του. Μια Λεμεσός για όλους τους πολίτες της, που αποδέχεται τη διαφορετικότητα, ενισχύει το επίπεδο ζωής όλων των κατοίκων της. Μια Λεμεσός όχι της βιτρίνας, αλλά της ουσίας.
Χρόνια τώρα η πόλη, αγκαλιάζει χιλιάδες ξένους.

Έγινε συνώνυμο της ανάπτυξης και της ευημερίας του νησιού, κέντρο επαγγελματικής αλλά και οικιστικής στέγης, με τις τιμές της γης και των ενοικίων να απογειώνονται. Αντιλαμβανόμαστε όλοι την σημασία των estates από τη μια, αλλά πρέπει να αντιληφθούμε και την σημασία της ποιότητας ζωής των κατοίκων της.

Πώς ένα ζευγάρι στο ξεκίνημα του μπορεί να εξασφαλίσει μια στέγη, όταν η δόση του ξεπερνά το μισθό του ή μια μονογονεική οικογένεια να νοικιάσει ένα διαμέρισμα, αν το ενοίκιο ξεπερνά τα έσοδα της; Η μεσαία τάξη και οι ευπαθείς ομάδες, που δεν έχουν εξασφαλίσει ένα δικό τους σπίτι; Χρειάζεται μια νομοθετική ρήτρα, που θα εξασφαλίζει μεν την ανάπτυξη και να μην προκαλεί αγανάκτηση στους Λεμεσιανούς.


Προβάλλει αδήριτη ανάγκη, να υπάρχει ίση κατανομή κονδυλίων στους Δήμους και στις περιοχές, κάτι που διαφαίνεται έντονα πως δεν γίνεται. Η Δυτική Λεμεσός δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα την Ανατολική. Ξεκινώντας από τα απλά, όπως ο συνεχής ψεκασμός από τα κουνούπια, συνεχίζοντας σε πιο σύνθετα, όπως οι αυστηρες ποινές σε παραβιάσεις που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια και υγιεινή, κάτω από την ίδια συχνότητα και αυστηρότητα. Σε αυτά τα πλαίσια, οφείλουμε ως πόλη να παρέχουμε τρόπους διευκόλυνσης της διακίνησης των ατόμων με κινητικά προβλήματα, προγράμματα συμμετοχής τους και σοβαρές ποινές στα άτομα που καταπατούν τα νομοθετικά δικαιώματα τους.


Ως εκπαιδευτικός δεν μπορεί να με αφήσει ασυγκίνητη, το γεγονός ότι κάθε Λεμεσιανό παιδί, δεν έχει την ευκαιρία να απασχοληθεί σε αθλητικά κέντρα ενασχόλησης σε κάθε περιοχή. Σκοπός μας είναι αφενός να ξεκολλήσουν από τις οθόνες, αφετέρου να προάγουμε τον αθλητισμό στην πόλη μας ξεφεύγοντας από τα στυγνά πρότυπα του ποδοσφαίρου. Αναμένουμε κέντρα με εξειδικευμένους γυμναστές και παιδαγωγούς, όπου θα αποτελούν πρότυπο για τα παιδιά. Βιβλιοθήκες σε αυτά τα κέντρα, με χρωματιστές εγκαταστάσεις όπου θα μονοπωλούν το ενδιαφέρον τους και δραστηριότητες που θα τους κάνουν να παιρνούν επικοδομητικά τη μέρα τους.


Τέλος, ένα διφορούμενο θέμα παραμένει για πολλούς λόγος παρεξηγήσεων. Τα χαριτωμένα τετράποδα μπορούν να απολαμβάνουν ανενόχλητα τη βόλτα τους με τους ιδιοκτήτες τους, χωρίς τα παράπονα των συμπολιτών τους που δεν τα ανάγουν στις μεγάλες τους αγάπες, αν δημιουργηθούν πάρκα για τη βόλτα τους και περισσότεροι κάδοι απορριμμάτων για αυτά.


Η Λεμεσός συνδυάζει την εμβέλεια μιας μεγαλούπολης, την ανάπτυξη και την συμβίωση της ποικιλότητας με την γραφικότητα και τη ζεστασιά ενός θερέτρου, ελκυστική για τους ξένους αλλά βιώσιμη και ανθρώπινη για τους ντόπιους της.

Η Λεμεσός μπορεί να γίνει πρότυπο πνευματικότητας για όλη την Κύπρο. Ο Λεμεσιανός κρύβει ένα ταμπεραμέντο αλλιώτικο, έντονο και σίγουρα όχι αθόρυβο. Λίγο η θάλασσα, λίγο το καρναβάλι, λίγο η νυχτερινή ζωή...

Γιατί...ΣΑΝ ΤΗ ΛΕΜΕΣΟ...ΕΝ ΕΣΙΕΙ...


Άνθη Σπύρου

Εκπαιδευτικός

Πρόεδρος Συμβασιούχων Εκπαιδευτικών Λεμεσού

Read 1590 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΘΕΣΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ)

Παιδεία: Ζητείται όραμα!

Παιδεία: Ζητείται όραμα!

Οι εξελίξεις στον χώρο της παιδείας είναι αλήθεια ότι δεν είναι τωρινό θέμα, ούτε κεραυνός εν αιθρία. Η κρίση στην...

Κύπρος: Κρίσιμες και Δυσοίωνες εξελίξεις

Κύπρος: Κρίσιμες και Δυσοίωνες εξελίξεις

Τα τελευταία γεγονότα με αφορμή τις αποφάσεις για πώληση του Συνεργατισμού, καθώς και οι εξελίξεις που έπονται, τόσο στο Κυπριακό,...

Επαρχιακά Συμπλέγματα: Μεταρρύθμιση και όχι Αναρρύθμιση

Επαρχιακά Συμπλέγματα: Μεταρρύθμιση και όχι Αναρρύθμιση

Συνεχίζεται η συζήτηση στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την δημιουργία Επαρχιακών και Τοπικών Συμπλεγμάτων. Είναι γεγονός...