A+ R A-
15 November 2018

Wednesday, 24 January 2018 12:41

Με την Αριστερά, Αντίσταση και Πάλη!

Όλοι οι αγώνες του κυπριακού εργατικού κινήματος, είναι ταυτισμένοι με την Αριστερά. Όπως και οι αγώνες των φοιτητών, των μαθητών, των γυναικών, των συνταξιούχων, των αγροτών. Ταυτισμένος με την Αριστερά, είναι και ο διαχρονικός αντικατοχικός αγώνας και ο αγώνας για επανένωση της πατρίδας μας. Πίσω από κάθε εργασιακό δικαίωμα, πίσω από κάθε φοιτητικό κεκτημένο, πίσω από κάθε δικαίωμα των μαθητών, και πάλι, βρίσκεται η Αριστερά.

 

 

Τη δεδομένη στιγμή, ο κυπριακός λαός, βρίσκεται απέναντι από την ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματα και τα κεκτημένα του. Ανεργία, ανέχεια, εκποιήσεις, περικοπές. Τη στιγμή αυτή λοιπόν, είναι που οι αγώνες της Αριστεράς για υπεράσπιση όσων αμφισβητούνται, αποτελούν τη μόνη ελπίδα σωτηρίας του κυπριακού λαού.

 

Επίσης, τη δεδομένη στιγμή, βρισκόμαστε μόλις λίγα 24ωρα πριν την εκλογή νέας κυβέρνησης. Οι επιλογές μας, μετρημένες. Δύο στην ουσία, από όποια σκοπιά και αν το βλέπει κανείς. Είτε συντήρηση της υφιστάμενης οικονομικής κατάστασης, είτε πραγματική αλλαγή. Είτε προσπάθεια για λύση του Κυπριακού και επανένωση του λαού μας, είτε στασιμότητα και διχοτόμηση.

 

Την ίδια στιγμή, η Αριστερά, με τις τόσες δεκαετίες αγώνων και αντίστασης στην πλάτη της, δε μένει αμέτοχη στο κάλεσμα του καιρού για αλλαγή της υφιστάμενης κατάστασης στις Προεδρικές Εκλογές. Υποστηρίζει την ανεξάρτητη υποψηφιότητα του Σταύρου Μαλά. Ενός νέου ανθρώπου, πρόθυμου να εργαστεί για την πραγματική αλλαγή που χρειάζεται η Κύπρος μας. 

 

«Μα ο Μαλάς δεν είναι αριστερός. Πως μπορεί να ταυτίζεται με τους αγώνες μας;», θα σκεφτεί ο αριστερός ψηφοφόρος.

 

Ο Σταύρος Μαλάς αποτελεί μια εκλέξιμη επιλογή, η οποία είναι και η μοναδική που προτάσσει ξεκάθαρα και εμπεριστατωμένα: (α) αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης της οικονομίας προς όφελος των πολλών, (β) δημόσια και δωρεάν παιδεία, (γ) δημόσια και δωρεάν υγεία, (δ) λύση του Κυπριακού στη βάση Διζωνικής Δικοινωτικής Ομοσπονδίας. Μήπως τη δεδομένη στιγμή, οι ανάγκες του κυπριακού λαού, απαιτούν αγώνα για κάτι διαφορετικό από τα πιο πάνω;

 

«Μα η Αριστερά στην Κύπρο δοκιμάστηκε και απέτυχε», θα σκεφτεί κάποιος άλλος.

 

Απλώς για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι τα εργασιακά δικαιώματα, η φοιτητική μέριμνα, οι συντάξεις, τα νοσοκομεία, τα σχολεία, οι ημικρατικοί οργανισμοί, ήταν ουσιαστικά ασφαλείς επί διακυβέρνησης Χριστόφια. Δεν αφέθηκαν έρμαιο στις ορέξεις μεγαλο-επιχειρηματιών, Τρόικας και πολυεθνικών.

 

Στο τέλος είχαν άλλα σχέδια γι’ αυτά οι τραπεζίτες και οι υποστηρικτές τους. Όμως τώρα δεν είναι η ώρα για απολογισμό και υπεράσπιση της πενταετίας 2008-2013. Τώρα είναι η ώρα να υπερασπιστούμε όσα κουτσουρεύονται από προϋπολογισμούς και νομοσχέδια που πέντε χρόνια τώρα Αναστασιάδης και Παπαδόπουλος ψηφίζουν μαζί. Και αν η Αριστερά της Κύπρου δεν πίστευε πως ο Σταύρος Μαλάς μπορεί να υπερασπιστεί όλα αυτά, σίγουρα δεν θα στήριζε την υποψηφιότητά του!

 

Η επιλογή Σταύρου Μαλά αποτελεί μονόδρομο. Όχι μόνο για την Αριστερά. Αποτελεί μονόδρομο για τον εργαζόμενο, που τα τελευταία χρόνια είδε το τραπέζι του άδειο. Αποτελεί μονόδρομο για τον φοιτητή, που είδε συμφοιτητές του να σταματούν τις σπουδές τους. Αποτελεί μονόδρομο για το μαθητή, τον άνεργο, το συνταξιούχο. Η επιλογή Σταύρου Μαλά αποτελεί μονόδρομο για όποιον ανήκει στους πολλούς και όχι στους λίγους και εκλεκτούς.

 

Με την ορμή της ιστορίας μας, ως Αριστερά οφείλουμε να κάνουμε το παν για να εκλέξουμε τον Σταύρο Μαλά στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

Να εξηγήσουμε και στον τελευταίο συμμαθητή, συμφοιτητή, συνάδελφό μας, ότι η αποχή και η ψήφος σε οποιονδήποτε άλλο, σημαίνει παράλληλα και συντήρηση της υφιστάμενης κατάστασης. Με τη μεγάλη ευθύνη της 90χρονης ιστορίας του Κόμματος μας να μας βαραίνει, ας σηκώσουμε κεφάλι.

 

Ας οραματιστούμε ένα διαφορετικό αύριο για την Κύπρο μας. Ως Αριστερά, έχουμε χρέος να κάνουμε αυτό που ξέρουμε καλύτερα, να αγωνιστούμε για το δίκιο του λαού μας! Να αγωνιστούμε για την πραγματική ΑΛΛΑΓΗ!

 

Σταύρος Αγαθού

Μέλος Εκτελεστικού Συμβουλίου ΕΔΟΝ

 

Read 561 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΘΕΣΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ)

Η διαδικασία των γεωτρήσεων

Η διαδικασία των γεωτρήσεων

Δρα Αντώνη Στ. Στυλιανού Με αφορμή την έναρξη της διερευνητικής γεώτρησης από την κοινοπραξία ExxonMobil – Qatar Petroleum στο...

Πώς, πότε και γιατί στη Λεμεσό είχαμε Λατίνο Επίσκοπο

Πώς, πότε και γιατί στη Λεμεσό είχαμε Λατίνο Επίσκοπο

Το σχίσμα που επήλθε το 1054 μεταξύ της Ανατολικής και Δυτικής Εκκλησίας επέφερε και ψυχρότητα στις σχέσεις της Παπικής Εκκλησίας...

O "Πορθητής" της Τουρκίας

O "Πορθητής" της Τουρκίας

Η δραστηριοποίηση του πλοίου - γεωτρύπανου στην νοτιοανατολική Μεσόγειο βρίσκεται προ των πυλών και η διαδικασία για την πρώτη του...