A+ R A-
15 November 2018

Thursday, 18 January 2018 11:13

Οικονομία: Μπροστά σε αποφάσεις!

Η Κύπρος και κατ επέκταση ο Κυπριακός λαός ζει και βιώνει τις αρνητικές παρενέργειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Μετρά τις ζημιές από τις ακραίες αποφάσεις που λήφθηκαν τον Μάρτιο του 2013 από το Eurogroup, με το κούρεμα των καταθέσεων. Αποφάσεις μονομερείς, ακραίες και άδικες για την Κύπρο, που στην ουσία στόχευαν στο ξήλωμα του Χρηματοπιστωτικού συστήματος.

 

Δυστυχώς, όλα αυτά κατόπιν εισηγήσεων των Κυπριακών Αρχών, του Προέδρου κ. Αναστασιάδη, σύμφωνα με τις δηλώσεις, τόσο του επικεφαλής του Eurogroup, κ. Ντάισελμπλουμ και του κ. Ντράγκι, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

 

Από τότε ως σήμερα σημειώθηκαν βήματα μπροστά, παρόλα αυτά όμως η Κυπριακή οικονομία βρίσκεται ακόμα μετέωρη και ενώπιον μεγάλων αποφάσεων. Μέγιστο λάθος οι πανηγυρισμοί, η χαλάρωση, τα ανοίγματα και δυστυχώς η έλλειψη βραχυπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου σχεδιασμού. Οι κυβερνώντες πανηγυρίζουν για το success story της Κυπριακής οικονομίας, στήνουν επικοινωνιακά παιγνίδια, μέσω προεκλογικών φιέστων για να διαφημίζουν τις «επιτυχίες» της οικονομίας.

 

Τονίζω ότι αυτά τα χρόνια υπήρξε βελτίωση της Κυπριακής οικονομίας και κάποιων δεικτών. Αυτό όμως οφείλεται κυρίως στις μεγάλες θυσίες του Κυπριακού λαού που ακόμα συνεχίζει να υποφέρει, καθώς και σε συγκυριακές συνθήκες που μεσολάβησαν στην περιοχή μας, λόγω των περιφερειακών διενέξεων και της ανάδειξης της Κύπρου, ως κομβικό σημείο ασφάλειας και σταθερότητας.

 

Στην ουσία, αυτά που εφαρμόζονται στη χώρα μας, τα τελευταία χρόνια είναι η πολιτική οικονομίας των Διαβατηρίων, μια πολιτική δηλαδή που δεν εγγυάται καθόλου μέλλον, ούτε προσφέρει βάσιμες ελπίδες για στέρεες βάσεις της οικονομίας μας για το μέλλον.

 

Η Κύπρος και οι κυβερνώντες, ΠΤΔ Ν. Αναστασιάδης και ΔΗΣΥ στο πλαίσιο της φιλοσοφίας για το λιγότερο κράτος, φρόντισαν με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές τους να ξηλώσουν κάθε έννοια κοινωνικού κράτους, να απορρυθμίσουν τις εργασιακές σχέσεις και να φτωχοποιήσουν τον λαό μας. 245.000 συμπατριώτες μας βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας. 40.000 χιλιάδες νέοι μας, ποσοστό 26% αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν, αναζητώντας επαγγελματικό μέλλον, στερώντας έτσι από τον τόπο, άξιο και ικανό ανθρώπινο δυναμικό του.

 

Σοβαρά προβλήματα και προκλήσεις εξακολουθούν να είναι τα ιδιαίτερα υψηλά χρέη, ιδιωτικό και δημόσιο, όπως επίσης και το υψηλό επίπεδο των Μη εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ), τα οποία καθιστούν την οικονομία πιο ευάλωτη σε ενδεχόμενες δυσμενείς εσωτερικές ή εξωτερικές συνθήκες.

 

Το ύψος των ΜΕΔ που ανέρχεται στα 21δις συνεχίζει να είναι το κύριο πρόβλημα του τραπεζιτικού συστήματος, γεγονός που δημιουργεί μεγάλες ανασφάλειες για το παρόν και το μέλλον της οικονομίας.

 

Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα, χρειάζεται να ληφθούν σοβαρές αποφάσεις όπως:

 

  • 1. Επανασχεδιασμός της οικονομίας, όπου θα τερματίζει τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και το ξεπούλημα του δημόσιου και Ημιδημόσιου τομέα.

  • 2. Το κράτος ως ο κύριος πυλώνας της οικονομίας δημιουργεί ανάπτυξη, υλοποιώντας πρώτα και κύρια τον αναπτυξιακό του προϋπολογισμό, ο οποίος παρουσιάζει τεράστια απόκλιση τα τελευταία χρόνια και πόρρω απέχει από εξαγγελίες και διακηρύξεις των κυβερνώντων.

  • 3. Ανακατανομή εθνικού παραγόμενου πλούτου υπέρ των εργαζομένων, των φτωχών, ευάλωτων και ευπαθών ομάδων. Δεν μπορεί το 10% να αυξάνει κέρδη και υπερκέρδη και το 90% να βλέπει τις οικονομίες του να συρρικνώνονται.

  • 4. Χρειάζεται ένα νέο μοντέλο οικονομίας που θα αναποδογυρίζει το σημερινό, επιφανειακό, ευκαιριακό και καθόλου στέρεο για τη προοπτική της χώρας μας. Ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας, παραχωρώντας ισχυρά κίνητρα με στόχο να γυρίσει ο κόσμος στα χωριά, αναζωογονώντας την Ύπαιθρο, δίνοντας κίνητρα ενίσχυσης της γεωργίας και κτηνοτροφίας, μέτρα υπέρ της εντόπιας παραγωγής και όχι ασυδοσία στην εισαγωγή προϊόντων.

  • 5. Στο πλαίσιο αυτό του επανασχεδιασμού χρειάζεται η Κύπρος να επενδύσει αποφασιστικά στο τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, ανοίγοντας νέους ορίζοντες, για τους νέους μας για να γίνει η Κύπρος πιο ανταγωνιστική. Δεν μπορεί η Κύπρος να συνεχίσει να είναι ο ουραγός στην Ευρώπη, σ ένα τόσο σημαντικό τομέα που οικοδομεί μέλλον.

  • 6. Παρομοίως ,η Κύπρος ως κομβικό σημείο της περιοχής μπορεί να επενδύσει σε ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό και ιατρικό σύστημα, γέφυρα Ασίας και Ευρώπης.

  • 7. Ρύθμιση των συμβάσεων, με νομοθετικό πλαίσιο, καθώς και καθιέρωση σ΄ όλους τους τομείς του βασικού κατώτατου μισθού, δημιουργώντας έτσι συνθήκες εργασιακής ειρήνης.

  • 8. Οι προσλήψεις και προαγωγές στο Δημόσιο και Ημιδημόσιο τομέα, να γίνονται κατόπιν μελέτης και έρευνας, ώστε κάθε θέση να δημιουργεί εκ των πραγμάτων επένδυση και συμβολή στην ανάπτυξη.

  • 9. Χωρίς δημαγωγίες και λαϊκισμούς, να γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες για προστασία της πρώτης κατοικίας και επαγγελματικής στέγης, ώστε να λειτουργεί προς όφελος της κοινωνίας , των νοικοκυριών και ευρύτερα της οικονομίας.

  • 10. Τέλος, χρειάζεται το συντομότερο δυνατό να ληφθούν αποφάσεις που να μετατρέπουν την Κύπρο σε ένα ισχυρό ενεργειακό κέντρο, προωθώντας σχεδιασμούς βάθος χρόνου. Οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις ήδη δημιουργούν τεράστια ζημιά.

 

Συμπερασματικά, ναι η Κύπρος μπορεί να έχει μέλλον δημιουργικό και ελπιδοφόρο. Καθοριστικής σημασίας αποτελεί για μια βιώσιμη ανάπτυξη η λύση του Κυπριακού, η ειρηνική επανένωση της χώρας μας, ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας, σταθερότητας σε μια ενιαία, ομόσπονδη Κυπριακή Δημοκρατία, χωρίς κατοχικά στρατεύματα και οποιαδήποτε επεμβατικά δικαιώματα.

 

Χρειαζόμαστε οικονομία ανοιχτών οριζόντων, μακράς πνοής προς όφελος των πολλών και όχι των λίγων. Με όραμα, πρόγραμμα και σχεδιασμό, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις , μικρές και μεγάλες για την Κύπρο μας. Μακριά από ιδεολογικές αγκυλώσεις και πολιτικές που καταργούν το κοινωνικό κράτος και την μεικτή οικονομία. Με δίκαιη κατανομή του παραγόμενου εθνικού πλούτου, με περισσότερη κοινωνική Δικαιοσύνη, με στόχο ένα κράτος πρόνοιας, σύγχρονο και πολιτισμένο.

 

Οι προγραμματικές θέσεις του Ανεξάρτητου Υποψήφιου Πρόεδρου Σταύρου Μαλά, μπορούν να αποτελέσουν την ελπίδα, το εφαλτήριο για ένα καλύτερο μέλλον. Γιατί είναι ώριμες, τεκμηριωμένες και κοστολογημένες, μακριά από δημαγωγία και λαικισμό. Γιατί είναι βγαλμένες μέσα από τους καθημερινούς αγώνες του λαού μας, γιατί έλαβαν μέρος στη σύνταξη τους σειρά επιστημόνων με γνώση και εμπειρία, καθώς και σωματεία, οργανώσεις και Επαγγελματικοί Σύνδεσμοι.

 

Γιώργος Τ. Γεωργίου

Επαρχιακός Γραμματέας ΑΚΕΛ Λεμεσού

Βουλευτής ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις.

 

Read 424 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΘΕΣΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ)

Η διαδικασία των γεωτρήσεων

Η διαδικασία των γεωτρήσεων

Δρα Αντώνη Στ. Στυλιανού Με αφορμή την έναρξη της διερευνητικής γεώτρησης από την κοινοπραξία ExxonMobil – Qatar Petroleum στο...

Πώς, πότε και γιατί στη Λεμεσό είχαμε Λατίνο Επίσκοπο

Πώς, πότε και γιατί στη Λεμεσό είχαμε Λατίνο Επίσκοπο

Το σχίσμα που επήλθε το 1054 μεταξύ της Ανατολικής και Δυτικής Εκκλησίας επέφερε και ψυχρότητα στις σχέσεις της Παπικής Εκκλησίας...

O "Πορθητής" της Τουρκίας

O "Πορθητής" της Τουρκίας

Η δραστηριοποίηση του πλοίου - γεωτρύπανου στην νοτιοανατολική Μεσόγειο βρίσκεται προ των πυλών και η διαδικασία για την πρώτη του...