A+ R A-
21 September 2018

Wednesday, 10 January 2018 09:13

Σε έμμεση ρήξη οι σχέσεις Τουρκίας - Αιγύπτου

Άλλος ένας πονοκέφαλος για τον νεοσουλτάνο Ερντογάν έχει εξελιχθεί η ήδη τεταμένη σχέση του Σουδάν με την Αίγυπτο εξ υπαιτιοτητας της εξόδου της Τουρκίας στην Ερυθρά θάλασσα. Μετά την υπογραφή δεκάδων συμφωνιών μεταξύ Σουδάν - Τουρκίας, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Αίγυπτος κατηγορούν το Σουδάν για Τουρκοποίηση του νησιού Σουακήτ βάζοντας σε κίνδυνο της αραβικές σχέσεις στην περιοχή.

 

Τα τρία κράτη ισχυρίζονται πως πίσω από την συμφωνία για την ανόρθωση του οθωμανικού νησιού καθιστώντας το ως δήθεν τουριστικό θέρετρο και σταθμό για τους πιστούς που έχουν προορισμό την Μέκκα, κρύβεται μια στρατιωτική συμφωνία η οποία μετατρέπει το νησί σε Τουρκική βάση, επιτρέποντας στα Τουρκικά στρατεύματα να έχουν παρουσία στην περιοχή.

 

Μετά την σχετικά συμφωνία Τουρκίας - Σουδάν, η Αίγυπτος ενίσχυσε στρατιωτικά τα σύνορα Σουδάν - Ερυθραίας ως απάντηση, με το Σουδάν να προχωρά στο κλείσιμο της πρεσβείας στο Κάιρο στέλνοντας στρατό στα σύνορα με την Ερυθραία. Μια εξέλιξη η οποία ενισχύει την αστάθεια στην περιοχή, με την ρητορική της Τουρκίας αλλά και τις βλέψεις του Ερντογάν να είναι ο κύριος λόγος.

 

Η αστάθεια ενισχύεται ακόμη περισσότερο, αφού αυτή η αφορμή έχει επηρεάσει και την στρατηγική συνεργασία Αιγύπτου-Σουδάν-Αιθιοπίας για κατασκευή του μεγαλύτερου φράγματος νερού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Αφρική στην Αιθιοπία, με την Αίγυπτο να ζητά από την τελευταία να αποκλείσει από την συμφωνία το Σουδάν. Οι πολυεπίπεδες αλυσιδωτές διαφορές που προκύπτουν στην περιοχή οξύνουν περισσότερο την ήδη τεταμένη κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή μεταξύ των Αφρικανικών κρατών αλλά και των Αραβικών χωρών.

 

Κατά την διάρκεια της επίτευξης της συμφωνίας με το Σουδάν, ο Ερντογάν απέστειλε τον Πρωθυπουργό Γιλντιρίμ στην Σαουδική Αραβία για να εξηγήσει πως οι προθέσεις της Τουρκίας στην Ερυθρά είναι αγνές και προς όφελος των πιστών που επιθυμούν να επισκέπτονται την Μέκκα, χωρίς όμως η επίσκεψη αυτή να φέρει το οποιοδήποτε αποτέλεσμα και να "εξαφανίσει" τις όποιες ανησυχίες υπήρχαν.

 

Αντιθέτως, η Σαουδική Αραβία, όντας η χώρα η οποία υποστήριξε το Σουδάν στο παρελθόν όταν επί Προεδρίας Μπιλ Κλίντον οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις απομονώνοντας την χώρα τόσο εμπορικά όσο οικονομικά, καταθέτωντας 2 δις δολλάρια στις Σουδανικές τράπεζες δίνοντας το φιλί της ζωής στην χώρα, δυσαρεστήθηκε περισσότερο για τον ηγεμονικό ρόλο που προσπαθεί να διεκδικήσει ο νεοσουλτάνος και από την ευκολία που παρέχει το Σουδάν. Η Σαουδική Αραβία ανέμενε από το Σουδάν να μην προχωρούσε σε συμφωνία με την Τουρκία προωθώντας τα Ερντογανικά συμφέροντα στην περιοχή και το μόνο σίγουρο η εξέλιξη αυτή αλλάζει τις ισορροπίες στην περιοχή.

 

Το νησί Σουακήτ, θεωρείται το σύμβολο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και σύμφωνα με αναλυτές, η εξέλιξη αυτή θα προσφέρει στήριξη ακόμα και στο Ιράν όπου αναμένεται να χρησιμοποιεί το νησί για αποστολή στρατευμάτων στο Χουτίς στην Υεμένη. Από την άλλη η Τουρκία, μέσω της στρατιωτικής βάσης στο νησί Σουακήτ, θα μπορεί να ενισχύει την βάση στο Κατάρ στρατιωτικά.

 

Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο, αφού οι προκλητικές αυτές κινήσεις του νεοσουλτάνου, θίγουν την Ιορδανία αλλά και την Αίγυπτο περισσότερο, αφού η Τουρκία πλέον, θα μπορεί να παρεμβαίνει περισσότερο στην Αίγυπτο με συγκεκριμένους χειρισμούς μέσω της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

 

Όλες αυτές οι εξελίξεις θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά και να προβαίνουν σε στρατηγικές κινήσεις. Πρέπει να ανοίξουμε κανάλια συνεργασίας με Σαουδική Αραβία, Αίγυπτο αλλά και Ιορδανία αφού πρόκειται για στρατηγικούς συμμάχους απέναντι στον Τούρκο κατακτητή. Και όσο περνάει ο καιρός με τον σουλτάνο στην Προεδρία της Τουρκίας, τόσοι περισσότερο στρατηγικοί συμμάχοι θα γεννιούνται για την Κύπρο και τον Ελληνισμό.

 

Κωνσταντίνος Καρεκλάς

BSc ΒΑ / Υπεύθυνος Έρευνας και Καινοτομίας

 

Read 679 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΘΕΣΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ)

Το παλάτι των Βερσαλλιών στο κέντρο της Λεμεσού

Το παλάτι των Βερσαλλιών στο κέντρο της Λεμεσού

Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 η Δημοτική Βιβλιοθήκη Λεμεσού μεταστεγάστηκε από το Δημαρχείο στο νέο της οίκημα, το Μέγαρο...

1944, Η πρώτη βιβλιοθήκη της Λεμεσού

1944, Η πρώτη βιβλιοθήκη της Λεμεσού

Γράφει η Δρ Αννίτα Αντωνιάδου, Ακαδημαϊκός, Επιστημονικός Συνεργάτης 1940...Στις τοπικές εφημερίδες της Λεμεσού «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ», «ΧΡΟΝΟΣ», «ΑΛΗΘΕΙΑ» γίνεται ένας...

Λεμεσός, ανάπτυξη και τουρισμός

Λεμεσός, ανάπτυξη και τουρισμός

Ο Λεόντιος Θεοχάρους εισηγείται προτάσεις για διάφορα προβλήματα που παρουσιάζονται στο παραλιακό μέτωπο. Η Λεμεσός πρωτοπορεί στην ανάπτυξη. Εκατοντάδες...