A+ R A-
15 December 2018

Tuesday, 09 January 2018 14:13

Για το σχολείο της κριτικής σκέψης και όχι της βαθμοθηρίας

Η σχολική χρονιά είχε αρχίσει και φέτος, όπως και τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια με διάφορες δεσμεύσεις.

 

Αρχικά είμαι αναγκασμένος να εκθέσω τον κύριο Αναστασιάδη και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, καθώς μας υπόσχονταν από τα τέλη του Αυγούστου ότι δεν θα επαναληφθεί αυτό που έγινε πέρσι. Τι δηλαδή; Να μην μείνουμε εμείς οι μαθητές χωρίς βιβλία, κάτι που όχι μόνο έγινε, αλλά παράλληλα χειροτέρεψε. Γίνεται μαθητής Β’ Λυκείου κατεύθυνσης να έχω επιλεγόμενη τη Βιολογία και από τις 7 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 25 του ίδιου μήνα να είμαι χωρίς βιβλία;

 

Και μπορώ να σας ενημερώσω ότι δεν ήμουν ο μόνος μαθητής που επηρεάστηκε από αυτό το φαινόμενο εφόσον γνωρίζω άτομα ακόμη και Γ’ Λυκείου που δεν είχαν τα βιβλία τους μέχρι και τις αρχές του Οκτωβρίου.

 

Επιπλέον υπάρχουν σχολεία τα οποία έχουν αλλάξει «επάγγελμα» και έχουν «γίνει» από σχολεία, εργοτάξια (37 σχολεία Παγκύπρια συμπεριλαμβανομένου και του μεγαλύτερου στη Λεμεσό το Λανίτειο Λύκειο).

 

Ίσως όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα να μην είναι τελικά τα όσα προανάφερα πιο πάνω αλλά η τεράστια ύλη, ο «Γολγοθάς» που πρέπει να καλύψουν οι εκπαιδευτικοί σε συνεργασία με τους μαθητές. Ένα έργο τόσο δύσκολο και τις πλείστες φορές ακατόρθωτο με καταστροφικές συνέπειες, καθώς τα κενά που αφήνουμε πίσω εμείς οι μαθητές είναι καίριας σημασίας.

 

Αγαπητοί αναγνώστες, με ποιο μέσο θα προσπαθούσε ένας λογικός άνθρωπος να βοηθήσει την κατάσταση; Θα προσδοκούσε να μειώσει την διδακτέα ύλη ή να αυξήσει τον διδακτικό χρόνο λογικά. Αλλά βλέπουμε ότι ο κύριος Νίκος Αναστασιάδης και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού έκαναν ακριβώς το αντίθετο.

 

Θα εφαρμόσουν τις εξετάσεις ανά τετράμηνο οι οποίες θεωρητικά θα μοιράζουν την ύλη στη μέση, αφού προνοείται ότι θα γίνονται δύο εξεταστικές περίοδοι μία πριν από τα Χριστούγεννα και μία τον Ιούνιο, αλλά στην πραγματικότητα εμείς οι μαθητές θα αναγκαζόμαστε να μελετούμε το ½ της ύλης για το Α’ τετράμηνο και για το Β’ τετράμηνο ολόκληρη την ύλη (η ύλη του δευτέρου τετράμηνου είναι βασισμένη σε αυτήν του πρώτου) και το κακό δεν σταματάει μόνο σε αυτό, αφού επιπρόσθετα θα μειωθεί ο χρόνος διδασκαλίας εξαιτίας του ότι οι καθηγητές θα χρειάζονται μία εβδομάδα για επανάληψη και ακόμη μία εβδομάδα μέσα στην οποία θα πραγματοποιούνται οι εξετάσεις.

 

Σε μία εποχή που τα σχολεία μετατρέπονται σε εξεταστικά κέντρα, που ο πρωταρχικός στόχος τους είναι η δημιουργία ενός «πιστού σκυλιού» το οποίο θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα του αφέντη του και όχι η δημιουργία ενός ανθρώπου με κριτική σκέψη απαλλαγμένο από κάθε είδους δογματισμό και προκατάληψη, εμείς οι νέοι άνθρωποι και γενικότερα η κοινωνία στις ερχόμενες προεδρικές εκλογές πρέπει να ψηφίσουμε τον άνθρωπο που έχει όραμα για την παιδεία και την εκπαίδευση και αν ρωτούσατε την ταπεινή μου γνώμη ... ο Άνθρωπος αυτός είναι ο Σταύρος Μαλάς!

 

Κύρος Ατάγια

ΕΔΟΝ

 

Read 420 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΘΕΣΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ)

Η Λεμεσός δεν ήταν ποτέ μια κουκίδα στον χάρτη

Η Λεμεσός δεν ήταν ποτέ μια κουκίδα στον χάρτη

Δρ Αννίτα Αντωνιάδου, Ακαδημαϊκός, Επιστημονικός Συνεργάτης Ενδιαφέρον παρουσιάζει η εμφάνιση της Λεμεσού σε αρχαίους χάρτες, άλλοτε ως Limasol, Limiso, κι άλλοτε...

Προϋπολογισμός 2019: Ζητείται όραμα!

Προϋπολογισμός 2019: Ζητείται όραμα!

Γιώργος Τ. Γεωργίου, Επαρχιακός Γραμματέας ΑΚΕΛ Λεμεσού-Βουλευτής Η συζήτηση και έγκριση του Προϋπολογισμού του κράτους αποτελεί κορυφαία πολιτική πράξη. Ο...

Απόκτηση Στέγης: Δικαίωμα και όχι προνόμιο

Απόκτηση Στέγης: Δικαίωμα και όχι προνόμιο

Γιώργος Τ. Γεωργίου, Επαρχιακός Γραμματέας ΑΚΕΛ Λεμεσού-Βουλευτής Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο αυξάνεται το χάσμα πλούσιων και φτωχών...