A+ R A-
20 October 2018

Tuesday, 09 January 2018 10:19

Πως οι Πλάτρες από βαθιά κρίση μπορούν να γίνουν ξανά το καμάρι του κυπριακού τουρισμού

Θα ξεκινήσω με τη διήγηση ιστορίας που μου την είπε ο Κόκος Σκυριανίδης, ιδρυτής των Ξενοδοχείων Παυσίλιπον και της κορωνίδας των Ξενοδοχείων Forest Park Hotel Πλατρών και μεταξύ των ιδρυτών Ledra Palace Λευκωσίας.

 

Όταν το 1878 οι Άγγλοι απόκτησαν την Κύπρο από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στρατοπεδεύσαν μεταξύ άλλων τόπων στα Πολεμίδια, στη Λεμεσό. Οι στρατιώτες μαγεμένοι από τον Κυπριακό ήλιο καθόντουσαν για ώρες απολαμβάνοντας τον οπόταν προσβάλλονταν από ηλίαση. Ο επικεφαλής Άγγλος Αξιωματικός διέταζε πορεία προς τα βουνά, πορεία γιατί δρόμοι ήταν τότε ανύπαρκτοι στην Κύπρο.

 

Φτάνοντας στις Πλάτρες στρατοπέδευσαν στην τοποθεσία που σήμερα είναι ο Αστυνομικός Σταθμός, κτίριο που το έκτισαν για Αγγλικανική Εκκλησία.

 

Άγγλοι δημόσιοι υπάλληλοι έκτισαν τότε εξοχικές κατοικίες, όπως την κατοικία που αργότερα αγοράστηκε από τον Γεώργιο Παυλίδη, τον Γαβρίηλ Κουδουνάρη, ιδρυτή της Τράπεζας Αθηνών και δωρητή της βρύσης της Ρωξάνης που αγόρασε την κατοικία του Άγγλου Διοικητή Λεμεσού και που ήταν ίσως ο μεγαλύτερος λάτρης των Πλατρών αφού περνούσε κάθε εβδομάδα τρεις μέρες στις Πλάτρες, ολόκληρο το χρόνο, όπου προσκαλούσε γνωστές προσωπικότητες.

 

Πριν την έλευση των Άγγλων δημοσίων υπαλλήλων οι κάτοικοι των Πλατρών ήταν βοσκοί από την Πάφο που έφερναν το καλοκαίρι τα πρόβατα τους για τροφή στο δάσος και το χειμώνα γύριζαν στην Πάφο.

 

Όταν οι Άγγλοι οικοδόμησαν τον πρώτο δρόμο της Κύπρου το δρόμο Λεμεσού, Πλατρών-Τροόδους ξεκίνησε η ανάπτυξη των Πλατρών.

 

Το πρώτο Ξενοδοχείο των ορεινών θέρετρων, το «Όλυμπος» κτίστηκε στις Πλάτρες το 1903 από το Σύριο Najem Houry.

 

Ο παραλιακός Τουρισμός ήταν ανύπαρκτος στην Κύπρο.

 

Κυπριακές οικογένειες άρχισαν τότε να κτίζουν εξοχικές κατοικίες όπου παραθέριζαν τα καλοκαίρια.

 

Επίσης κτίστηκαν τα Ξενοδοχεία Παυσίλιπον που οικοδόμησε η οικογένεια Σκυριανίδη, το Ελβετία του Κυπριώτη και άλλα.

 

Ο εξωτερικός Τουρισμός των Πλατρών αποτελείτο αρχικά κυρίως από τον Ελληνισμό της Αιγύπτου και του Σουδάν.

 

Η πρόοδος των Πλατρών συνεχίστηκε ακάθεκτη αφού φιλοξενούνταν και Βασιλικές οικογένειες, όπως του Φαρούκ της Αιγύπτου καθώς και μεγάλες διεθνής προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών.

 

Εν τω μεταξύ κτίζονταν και αλλού σε ορεινές περιοχές Ξενοδοχεία, όπως το φημισμένο Βερεγγάρια στον Πρόδρομο, στην Κακοπετριά, στον Πεδουλά, στον Καλοπαναγιώτη και στο Τρόοδος.

 

Μετά το δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο ξεκίνησε η παρακμή των ορεινών θέρετρων και ιδιαίτερα των Πλατρών γιατί δεν λήφθηκαν τα αναγκαία μέτρα για την προσφορά των κατάλληλων υπηρεσιών, όπως θα καταγράψουμε.

 

Εν τω μεταξύ ο Συνταγματάρχης Νάσσερ που κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα στην Αίγυπτο, εκδίωξε τον Ελληνισμό που ήταν σημαντικός παράγοντας των Πλατρών και έτσι οι Έλληνες της Αιγύπτου έπαυσαν να χρησιμοποιούν τις Πλάτρες ως θέρετρο.

 

Η ανακάλυψη του κλιματισμού και του ψυγείου πιστεύω ότι έπαιζαν ρόλο στην παρακμή των Πλατρών καθώς και η εκρίζωσης της ελονοσίας στην Κύπρο (πρωτεύοντα ρόλο έπαιξε Τουρκοκύπριος Δημόσιος Λειτουργός) γιατί έγινε υποφερτή η διαβίωση στις ζεστές πόλεις μας τους καλοκαιρινούς μήνες.

 

Ποια όμως η σημερινή κατάσταση των Πλατρών και όπως γίνεται αντιληπτό εάν και όταν παύσουν να λειτουργούν οι Πλάτρες ως θέρετρο αναπόφευκτα επηρεάζεται άμεσα ο Τουρισμός όλων των ορεινών θέρετρων

 

Το Ξενοδοχείο «Πεντέλη» προσφέρεται συνεχώς για ενοικίαση και ουδείς ενδιαφέρθηκε, ακόμα και η κορωνίδα των Ξενοδοχείων το Forest Park Hotel, που φιλοξενούσε βασιλείς, φέτος προσφέρθηκε για ενοικίαση γιατί οι ιδιοκτήτες του που πρόσφατα πρόσθεσαν σημαντικό αριθμό δωματίων με μεγάλα έξοδα αδυνατούν να το λειτουργήσουν λόγω έλλειψης πελατών.

 

Άλλα Ξενοδοχεία, οι ιδιοκτήτες τους δεν έχουν πλέον τα οικονομικά μέσα για να τα ανακαινίσουν λόγω παντελούς έλλειψης κερδών. Επίσης το Petit Palais που ανακαινίστηκε δεν εργάζεται πάρα μόνο λίγες μέρες.

 

Τι πρέπει λοιπόν να γίνει;

 

Πρώτον να σημάνει συναγερμός γιατί εξαφανίζεται ο Τουρισμός των ορεινών θέρετρων και η ευημερία των κατοίκων πολλών ορεινών χωριών.

 

ΤΡΙΑ μέτρα πρέπει να αποτελέσουν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάπτυξης των Πλατρών.

 

Πρώτον: η Κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί ότι οφείλει να σώσει και να αναπτύξει τον τουρισμό των ορεινών θέρετρων.

 

Δεύτερον: ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού σε συνεργασία με τους Ξενοδόχους πρέπει να λειτουργήσει κατάλληλο Marketing Plan.

 

Τρίτον: πρέπει η ζωή των Τουριστών να γίνει ευχάριστη με κατάλληλες δραστηριότητες.

 

Ας αρχίσουμε με τη ζωή των Τουριστών. Πώς μπορεί να γίνει ευχάριστη; Ιδού ορισμένα μέτρα:

 

1. Πριν το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο διοργανώνονταν στο Τρόοδος παγκύπριοι αγώνες Αντισφαίρισης, που συγκέντρωναν μεγάλο ενδιαφέρον και προσέλευση κόσμου. Οι Πλάτρες διαθέτουν ωραία γήπεδα Tennis για αγώνες μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου.

 

2. Οι Πλάτρες διαθέτουν σύγχρονα γήπεδα Ποδοσφαίρου, οπόταν μπορούν να διοργανώνονται περιφερειακοί αγώνες ποδοσφαίρου.

 

Αυτοί οι δύο αγώνες θα δίνουν την ευκαιρία στους Τουρίστες για ευχάριστα θεάματα.

 

3. Οι Ξενοδόχοι σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο και τον ΚΟΤ ή κάποια Εταιρεία οφείλουν να προσφέρουν οργανωμένες επισκέψεις στους Τουρίστες και υπάρχουν πολλές σ’ αυτόν τον τομέα. Στους Τουρίστες πρέπει να προσφερθούν ευκαιρίες Τουριστικών επισκέψεων.

 

Θα πρέπει μικρά λεωφορεία να ξεκινούν σε καθορισμένες ώρες για επίσκεψη συγκεκριμένων αξιοθέατων τοποθεσιών. Αναφέρουμε μερικές:

 

α) Χωριό Φοινί με ανεπτυγμένη την Πυλοπλαστική. Πρέπει να ανοίξει Μουσείο, όπου να τοποθετηθούν αρχαία ευρήματα όπως το αντίγραφο της περίφημης κεφαλής νέου που βρίσκεται στο Μουσείο Πιερίδη στη Λάρνακα.

 

β) Επισκέψεις στις 11 εξαίρετες Βυζαντινές Εκκλησίες στην περιοχή, που επιλέγηκαν από την UNESCO σαν πολιτιστική κληρονομιά.

 

γ) Επίσκεψη στο Γεωπάρκο του Τρόοδους με τα διάφορα ορυκτά.

 

δ) Βοτανικός κήπος Τροόδους

 

ε) Οινοποιεία της περιοχής

 

στ) Bird Watching με τα Αηδόνια όπως γράφει ο Νομπελίστας ποιητής Σεφέρης «Δεν σε αφήνουν να κοιμηθείς στις Πλάτρες».

 

ζ) Μουσείο της φύσης στο Τρόοδος

 

η) Φεστιβάλ Αρτοπαρασκευασμάτων.

 

θ) Περπάτημα στα Nature Trails του Τροόδους.

 

ι) Γευσιγνωσία Σουτζιούκου και Παλουζέ

 

κ) Οι αρωματικές λεβάντες των Πλατρών και η συμβολή τους στην καλή υγεία.

 

λ) Επίσκεψη στων 1000 χρόνων δέντρων στο Τρόοδος

 

Αριθμήσαμε 12 μέρη και τρόπους θέασης πέριξ των Πλατρών. Για να βοηθηθούν οι Τουρίστες πρέπει να ετοιμαστεί πρόγραμμα επισκέψεων που να μπορεί ένας σε τακτές μέρες να απολαύσει το πρόγραμμα με μικρό τίμημα συμμετοχής, χωρίς να ξοδέψει για ενοικίαση αυτοκινήτου και ταυτόχρονα να του εξηγούνται τα διάφορα αξιοθέατα.

 

Επίσης να οργανώνονται συναυλίες από γνωστούς καλλιτέχνες όπως την Άννα Βίσση και άλλους.

 

Επειδή οι ξένοι ενδιαφέρονται για Shopping, θα πρέπει επίσης να υπάρχουν οργανωμένες επισκέψεις σε καταστήματα στις πόλεις.

 

Πάμε τώρα στο πρώτο θέμα, τα καθήκοντα της Κυβέρνησης:

 

Οι Πλάτρες χρειάζονται Πολεοδομικά έργα. Το πόσο άλλαξε η Λεμεσός με την ανακατασκευή των παραλιακών πάρκων, αποτελεί παράδειγμα. Οι Πλάτρες δεν διαθέτουν Πάρκα για ξεκούραση ούτε και χώρους στάθμευσης επαρκείς. Αυτά τα έργα είναι βασικά χάριν καλυτέρευσης του περιβάλλοντος και εξυπηρέτησης των κατοίκων και των Τουριστών.

 

Γι’ αυτά τα έργα θα πρέπει να πληρώσει το κράτος γιατί το Κοινοτικό Συμβούλιο Πλατρών είναι καταχρεωμένο.

 

Τι θα γίνει όμως τα «Γερασμένα» Ξενοδοχεία των Πλατρών;

 

Το «Πεντέλη» που παραμένει κλειστό πρέπει άμεσα να αγοραστεί από τον ΚΟΤ να ανακαινιστεί και να ενοικιαστεί ή μετά την εισροή Τουριστών να πωληθεί.

 

Όσοι Ξενοδόχοι αδυνατούν να ανακαινίσουν τα Ξενοδοχεία τους να τους δοθεί μακροχρόνιο δάνειο με μεγάλο χρονικό διάστημα χάριτος τουλάχιστον 5 ή περισσότερων ετών και πολύ χαμηλό επιτόκιο γύρω στο 0,5%.

 

Ερχόμαστε τώρα στο δεύτερο θέμα του Marketing των Πλατρών και των λοιπόν ορεινών θέρετρων

 

Αναφέραμε ότι μεγάλη συμβολή στην ανάπτυξη των Πλατρών ήταν ο Ελληνισμός της Αιγύπτου και του Σουδάν, έτσι αντλούμε μια καθοδήγηση. Η συμβολή ανάπτυξης ήταν από θερμές χώρες και σ’ αυτές πρέπει να αποταθούμε για πελάτες του Τουρισμού.

 

Καλή η συμμετοχή στην έκθεση Travel Market του Λονδίνου αλλά από αυτή δεν αντλούμε Τουρισμό των ορεινών θέρετρων, αντλούμε τουρισμό των παραλιών.

 

Όσον αφορά την έναρξη των προσπαθειών για Marketing θα πρέπει οι προσπάθειες να αρχίσουν αφού συμπληρωθούν τα έργα υποδομής και η οργάνωση προσφοράς των υπηρεσιών απασχόλησης των τουριστών.

 

Γι’ αυτό πρέπει να επιλέγουν χώρες της Μέσης Ανατολής με θερμά κλίματα, κάτοικοι των οποίων τα καλοκαίρια ζητούν δροσιά και φεύγουν προς άλλες χώρες.

 

Αυτούς πρέπει να επισκεφθούν με ένα άμεσο αλλά και μακροχρόνιο πρόγραμμα οι Ξενοδόχοι Πλατρών με Κυβερνητική επιχορήγηση. Όχι απλά να μεταβούν σε μια τουριστική έκθεση, αλλά σε σωρεία επισκέψεων σε γραφεία Εταιρειών όπου να προβάλουν κατάλληλα Video και να προσφέρουν δωρεάν διαμονή σε ανθρώπους κλειδιά, το κόστος των οποίων να καταβάλει ο ΚΟΤ.

 

Ο ΠΑ.ΣΥ.ΞΕ. σε συνεργασία με τους Ξενοδόχους των παραλιακών θέρετρων και των Πλατρών να φροντίσουν στα πακέτα του παραλιακού Τουρισμού ιδίως από χώρες της Μέσης Ανατολής να αφιερωθούν μια ή δύο μέρες για παραθερισμό σε Ξενοδοχεία των Πλατρών, ώστε να δημιουργηθεί κατάλληλη ώθηση.

 

Πρέπει να δημιουργηθεί μια μόνιμη Επιτροπή από τους Ξενοδόχους, το Κοινοτικό Συμβούλιο, τον ΠΑ.ΣΥ.ΞΕ. και Προσωπικότητες που εθελοντικά να μπορούν να προσφέρουν για τον Τουρισμό των Ορεινών Θέρετρων, ώστε να διοχετεύονται νέες ιδέες ανάπτυξης τους.

 

Όσον αφορά τις ζεστές χώρες στις οποίες εισηγούμαστε να επικεντρωθεί το Marketing, αυτές είναι οι ακόλουθες:

 

platres.jpg

 

Αντιγράφουμε έκθεση “Climate of Middle East” από την ιστοσελίδα http://climateof.com/middleeast/index.asp.

 

“Across the Middle East, summer temperatures are usually around 85 F (29.4 C), but often rise above 100 F (37.7 C).”

 

Ως εκ τούτου ο πληθυσμός των χωρών αυτών επιδιώκει κατά τους καλοκαιρινούς μήνες δροσερούς προορισμούς και οι Πλάτρες και άλλα ορεινά χωριά θα έπρεπε να κατακλύζονταν από κατοίκους των χωρών αυτών, εάν γίνονταν οι κατάλληλες προσπάθειες.

 

Ο λόγος που συμπεριλάβαμε την Αίγυπτο είναι διότι ναι μεν έχει χαμηλό μέσο όρο Per Capita Income, αλλά μεταξύ του πληθυσμού των 72.798.000 καταλέγονται και πολλοί πλούσιοι.

 

Δεν αναφερθήκαμε στο Ιράν με πληθυσμό 98.000.000, ούτε στο Ιράκ με 34.000.000, ούτε στην Ιορδανία με 6.000.000, αλλά και μεταξύ αυτών των χωρών υπάρχουν αρκετοί πλούσιοι.

 

Δίνουμε ένα παράδειγμα ότι ο εύπορος πληθυσμός των Ινδιών τα καλοκαίρια καταλήγει στο Λονδίνο, όμως εκεί υπάρχει και σημαντική προσφορά ευχάριστων θεαμάτων.

 

Η Κυβέρνηση θα πρέπει να ανησυχήσει για το ότι προχωρά η εξαφάνιση του Τουρισμού των ορεινών θέρετρων που σημαίνει περαιτέρω μείωση του βιοτικού επίπεδου των ορεινών χωριών καθώς και την αποψίλωση τους από τους κατοίκους τους.

 

Του Νίκου Ρώσσου - Οικονομολόγος, Μ.Α.

 

Read 364 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΘΕΣΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ)

Να αλλάξει ρότα η Ευρώπη!

Να αλλάξει ρότα η Ευρώπη!

Η πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο ρόλος και η αποστολή της, το όραμα για μια καλύτερη Ευρώπη αποτελούν σήμερα μείζονος...

Ψηλά κτήρια και απόβλητα στη θάλασσα

Ψηλά κτήρια και απόβλητα στη θάλασσα

Μετά από ερώτηση ημερομηνίας 4 Απριλίου 2018, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χαράλαμπου Θεοπέμπτου όσον αφορά τα ψηλά κτίρια...

Enaerios Complex ή Πλατεία Εναερίου;

Enaerios Complex ή Πλατεία Εναερίου;

Ο Δήμος Λεμεσού έχει οικονομικά προβλήματα. Αυτό δεν είναι καθόλου παράξενο μια και όλοι οι Δήμοι της Κύπρου έχουν οικονομικά...