A+ R A-
20 October 2018

Wednesday, 27 December 2017 10:43

1ο Παγκύπριο Συνέδριο για το κρασί

ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΟΙΝΟΥΣΑ ΚΥΠΡΟΣ»

 

Το πρώτο Παγκύπριο Συνέδριο για το Κρασί, έστω και αργοπορημένο είναι καλοδεχούμενο γιατί έρχεται να ανοίξει διάπλατα, τις μεγάλες και ωραίες θύρες του Πολιτισμού του Οίνου. Πρόκειται, αναμφίβολα, για μια σημαντική εκδήλωση που προβάλλει τον πολιτισμό του τόπου σε σχέση με το αμπέλι και το κρασί. Κι όμως, ακριβώς εδώ αξίζουν συγχαρητήρια στους Οργανωτές, που με την στήριξη του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και του αρμόδιου Υπουργού, κ. Κουγιάλη, της Επιστημονικής εμπειρογνωμοσύνης της ιστορικού-ερευνήτριας Δρος Νάσας Παταπίου, της Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής, Δρος Χρυσταλλένης Λαζάρου και του Αναπληρωτή καθηγητή Βιοτεχνολογίας, του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Δ. Τσάλτα, μπήκαν στέρεες βάσεις για μια πιο συντονισμένη και συγκροτημένη προσέγγιση στα πολύπτυχα θέματα του Κυπριακού Οινικού Τομέα και του Πολιτισμού που τον πλαισιώνει.

 

Στη συζήτηση σχετικά με τον κυπριακό οίνο έλαβαν μέρος ως ομιλητές- τουλάχιστον έντεκα επιστήμονες και ειδικοί επί του θέματος με 15λεπττες εισηγήσεις, καθώς και Διδασκαλικό και Ερευνητικό Προσωπικό του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Το διήμερο σεμινάριο παρακολούθησαν άνω των τριακοσίων προσκεκλημένων, συμπεριλαμβανομένων και 20 οινοποιών. Πρώτη στο βήμα, ως πρόεδρος της οργανωτικής και επιστημονικής επιτροπής, έκανε χαιρετισμό η δρ Παταπίου, η οποία έδωσε το στίγμα όχι μόνο της Μεσαιωνικής Ιστορίας του Οίνου, της «εμφιαλωμένης ποίησης», όπως αποκάλεσε το κρασί, αλλά και εξήγησε ότι η οργάνωση του συνεδρίου αποτελεί ορόσημο και πρωτοποριακό εγχείρημα, αφού οργανώνεται για πρώτη φορά στην Κύπρο, την διάσημη για τους οίνους της, την «Οινούσα Κύπρο». Στη συνέχεια απηύθυναν χαιρετισμό ο κ. Τσάλτας και ο υπουργός Γεωργίας. Ο σύμβουλος Τουριστικού και Ξενοδοχειακού Μάρκετινγκ κ. Δ. Κούτουλας, ανέλυσε τον συνολικό τρόπο μιας αποτελεσματικής προώθησης των κυπριακών Οίνων με βάση την αρχαιότητα του, τον αυθεντικο του χαρακτήρα, ένα απτό και συγκροτημένο, όπως χαρακτηριστικά είπε, «Αφήγημα». Η εισήγηση κατέδειξε πως δεν αρκεί να έχουμε την Ιστορία στα βιβλία, ή τον Πολιτισμό μιας τυχαίας οινοποσίας και τον Λαογραφικό πλούτο του Οίνου, αλλά με κάθε τρόπο να φροντίσουμε για τη συγκρότηση ενός συνειδητοποιημένου και αυθεντικού «αφηγήματος», ως «εργαλείου» που να ελκύει τον ενημερωμένο καταναλωτή όσο και να προκαλεί τους ανταγωνιστές μας στο επίπεδο που οφείλουμε-ως πρωτοπόροι παραγωγοί- να έχουμε.

 

Οι ομιλητές που ακολούθησαν, παρουσίασαν πληθώρα στοιχείων που ενισχύουν τις πιο πάνω επισημάνσεις του κ. Κούτουλα. Ακολούθως πήρε το λόγο η κ. Μακρυγιάννη η οποία με την ανακοίνωσή της ανάδειξε τις εκλεκτές χάρες της Μεσογειακής δίαιτας σε συνδυασμό με τα μοναδικά μας κρασιά και εισηγήθηκε πώς τα διάφορα διατροφικά «υλικά» επιδέχονται φανταστικούς συνδυασμούς με τους οίνους, όταν κάποιος λάβει υπόψη τις διάφορες γεύσεις γλυκό, αλμυρό, αρωματικό, είδη κρέατος και ψαριού και την σχέση τους με τα γευστικά Οινικά στοιχεία των τανινών, του φρουτώδους και του αρώματος των ποικίλων κυπριακών μπρούσκων, πάντα σ’ενα πνεύμα έξοχης γευσιγνωσίας και γαστρονομίας.

 

Την επομένη, ημέρα Σάββατο, πραγματοποιήθηκε το δεύτερο μέρος του Συνεδρίου, το οποίο περιλάμβανε τις επιστημονικές εισηγήσεις που αφορούσαν στον οίνο σχετικά με την ιστορία, αρχαιολογία, λαογραφία, ορθόδοξη λειτουργική παράδοση, τέχνη κ.ά. Η δρ Νάσα Παταπίου, αναφέρθηκε σε ιστορικές ειδήσεις για αμπελώνες κυρίως έξω από τη Λευκωσία που τώρα δεν υφίστανται και έδωσε πολλά στοιχεία για τον οίνο κατά την φραγκοκρατία και βενετοκρατία επισημαίνοντας ότι ο βασιλιάς Ιανός αγαπούσε το λευκό κρασί.

 

Στο βήμα επόμενος, ήταν ο αρκετά παραστατικός δρ Σοφ. Χατζησάββας, μας ταξίδεψε, κυριολεκτικά, στα Οινικά Μονοπάτια των Αρχαίων, και στην εξάπλωση του Αμπελιού σε πιο νότιες περιοχές και στα μέρη της Ανατολικής Μεσογείου. Ανέτρεξε, επίσης, το δεύτερο μονοπάτι της Βίτις Βινίφερα-του αμπελιού δηλαδή, που φαίνεται να έχει την πρώτη του εμφάνιση στην περιοχή της Αρμενίας, κοντά στον Καύκασο. Η φιλόλογος-ερευνήτρια κ. Θεοφανώ Κυπρή, αναφέρθηκε σε ήθη και έθιμα, λαϊκές παραδόσεις, τραγούδια και δίστιχα που αναφέρονται στο κρασί.

 

Τα πιθάρια/κρασοπίθαρα του Φοινιού και του Κόρνου ήταν το θέμα το οποίο ανέπτυξε ο αρχαιολόγος Γιάννης Βιολάρης. Μας παρουσίασε με ενδιαφέρον εικονικό υλικό την τέχνη της κατασκευής πιθαριών, τη σημασία τους για την αποθήκευση λαδιού και κυρίως κρασιού και για το ρόλο που διαδραμάτισαν οι πιθαράδες. Επίσης αναφέρθηκε και σε γυναίκες που όπως μαρτυρείται κατασκεύαζαν πιθάρια.

 

Ο Αρχιμανδρίτης της Μητροπόλεως Τριμυθούντος, Γρ. Ιωαννίδης, μας περιέγραψε πώς η Άμπελος, η καθαγιασμένη από τον ίδιο τον Χριστό στο «εγώ ειμί η άμπελος» η αληθινή-μια άμπελος που απλώνεται ευρέως στην Μ. Ανατολή, αποτελεί σεπτή εικόνα μηνύματος του Θεού και πρόκειται για ένα αιμάτινο σύμβολο εισαγωγής σε μια νέα κοινωνία, μια νέα Εποχή. Ο Μυστικός Δείπνος, το Τυπικό, η Ευχαριστία, η Θυσία στο Λειτουργικό, και στο Δευτερονόμιο, αναδεικνύουν τον Οίνο και την ΄Αμπελο ως το φυτό που εικονίζει την Θρησκεία. Η δρ Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης Ουρανία Περδίκη, σε μια εύγλωττη ανακοίνωση με σημαντικές εικόνες ανέπτυξε το προσφιλές θέμα άμπελος και οίνος στην εικονογραφία, σε τοιχογραφίες, ξυλόγλυπτα κ.ά.

 

Η φιλόλογος Μ. Γιασεμίδη- Κάτζη με την εισήγησή της μας ξετύλιξε μια άπλετη «ποδιά» στα ριζά και τις πλαγιές τ’ Αφάμη με τα συναφή προϊόντα (γλεύκος, έψημα, ππαλουζές, πορτός, σουτζιούκος) και έθιμα που συνοδοιπορούν με τον ιερό πια καρπό του Αμπελιού όπως τα Ποιθίγεια- το άνοιγμα του Πιθαριού της κάθε νέας σοδειάς. Τέλος και πάλι ο κ. Κούτουλας ανέπτυξε το θέμα: « Νέες τάσεις και εξελίξεις στον οινοτουρισμό. Καλές πρακτικές / ανταλλαγή εμπειριών- προβλήματα και προοπτικές ανάπτυξης». Ο ομιλητής δεν παρέλειψε να αναφέρει κάποιες σημαντικές τάσεις στην προώθηση των ντόπιων οίνων, κάνοντας εισηγήσεις προς αποφυγήν «αδυναμιών» που χρονίζουν.

 

Τέλος ακολούθησε πάνελ συζήτησης με ειδικούς και με συντονιστή τον Σάββα Μαλιώτη. Έλαβαν μέρος στην όντως εποικοδομητική συζήτηση οι: Δημήτρης Τσάλτας, Μενέλαος Σταυρινίδης, Δημήτρης Κούτουλας, Δρ Θουκής Γεωργίου, Ανδρέας Ψαράς και Α. Κασσιανός. Ο τόπος, αναφέρθηκε στη συζήτηση, καλείται και πρέπει να ξεπεράσει ένα τέλμα που υφίσταται σε σχέση με την ανάδειξη των κυπριακών οίνων. Σε όλες τις εισηγήσεις και αναφορές τονίστηκε πως το κεντρικό στοιχείο ντόπιων σταφυλιών-το Μαύρο και το Ξυνιστέρι καθώς οι άλλες ντόπιες ποικιλίες/βάλσαμο είναι σημαντικό να παραμείνουν στο καλλιεργητικό ρεπερτόριο του Αμπελώνα μας και στον γενικό σχεδιασμό. Η αξιοποίηση μιας Νέας Οινικής Παιδείας-Πολιτισμού, αρχίζοντας απο τους μικρούς ως τους πιο μεγάλους ειναι πολιτισμός sine qua non, που αφορά όλα τα επίπεδα μάθησης! H Συμποσιακή Παράδοση, η διατύπωση «πολιτικών» για σοβαρότερη παρουσία στις έξωθεν και έσωθεν αγορές (τα 60% των καταναλωτών) αγοράζουν...ξένα! Κι ας μήν τα γνωρίζουν. Η έλλειψη συγκρότησης στο Οινικό μας «αφήγημα», η οικονομική στήριξη και η Κρατική Ενίσχυση της ζωτικής αυτής Αγρο-βιομηχανίας, και τέλος και πιο σημαντικό απ’όλα, όπως εκφράστηκε σ’αυτό το ιστορικό Συνέδριο, είναι η ομοψυχία (αντί του αχρείαστου ανταγωνισμού) και η δημιουργία ενός ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΟΙΝΟΥ, που να αποτελεί θεσμική στήριξη και οργανωτική δύναμη για μια αποτελεσματική πρόωθηση του εθνικού προϊόντος-των ντόπιων οίνων μας. Οι οινοποιοί μας άλλωστε, όπως τονίστηκε στη συζήτηση, δεν στερούνται ούτε βραβείων, ούτε Ποιότητας και ούτε και «Αφηγήματος». Συμπερασματικά θα ευχόμασταν όπως γίνει το Οινικό αυτό Συνέδριο ένας ετήσιος θεσμός που θα μας κάνει όλους περήφανους και θα διαλαλήσει τον χαρακτήρα μας, τον Οίνο μας και Πολιτισμό μας στα πλάτη του Κόσμου.

 

Λούης Κηλώνης-εκπαιδευτικός-δημοσιογράφος.

 

Read 434 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΘΕΣΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ)

Να αλλάξει ρότα η Ευρώπη!

Να αλλάξει ρότα η Ευρώπη!

Η πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο ρόλος και η αποστολή της, το όραμα για μια καλύτερη Ευρώπη αποτελούν σήμερα μείζονος...

Ψηλά κτήρια και απόβλητα στη θάλασσα

Ψηλά κτήρια και απόβλητα στη θάλασσα

Μετά από ερώτηση ημερομηνίας 4 Απριλίου 2018, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χαράλαμπου Θεοπέμπτου όσον αφορά τα ψηλά κτίρια...

Enaerios Complex ή Πλατεία Εναερίου;

Enaerios Complex ή Πλατεία Εναερίου;

Ο Δήμος Λεμεσού έχει οικονομικά προβλήματα. Αυτό δεν είναι καθόλου παράξενο μια και όλοι οι Δήμοι της Κύπρου έχουν οικονομικά...