A+ R A-
22 January 2018

Thursday, 21 December 2017 09:46

Οι εκπαιδευτικοί αξίζουμε καλύτερο μέλλον

Τα τελευταία πέντε χρόνια οι εκπαιδευτικοί και ειδικότερα οι νέα γενιά των εκπαιδευτικών έχουμε αντιμετωπίσει σωρεία προβλημάτων.

Η παρούσα κυβέρνηση με τις πολιτικές που ακολουθεί οδήγησε εκατοντάδες εκπαιδευτικούς σε εργασία δίχως δικαιώματα, πρόσφερε φρούδες ελπίδες σε χιλιάδες αδιόριστους και έχει απαξιώσει σε μεγάλο βαθμό το λειτούργημα του εκπαιδευτικού.

 

Οι εκπαιδευτικοί στα ολοήμερα σχολεία και στα επιμορφωτικά είδαν την κυβέρνηση να καταργεί το Ίδρυμα Διαχείρισης Απογευματινών και Βραδινών Επιμορφωτικών Προγραμμάτων (ΙΔΑΒΕΠ) και να εργοδοτούνται πλέον ως αυτοεργοδοτούμενοι.

 

Έτσι κανένας εκπαιδευτικός που εργάζεται σε αυτά τα προγράμματα δεν δικαιούται άδεια οποιασδήποτε μορφής και επίδομα ανεργίας, ενώ υποχρεούται να καταθέτει μόνος του κοινωνικές ασφαλίσεις.

 

Είναι πραγματικά καταδικαστέο εμείς, η νέα γενιά εκπαιδευτικών, να αντιμετωπιζόμαστε από το κράτος που το ίδιο μας εργοδοτεί, σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Την ίδια στιγμή αντί να καταρτιστούν λειτουργικές λύσεις στη βάση μιας συνολικής και διεξοδικής μελέτης, η κυβέρνηση Αναστασιάδη προχώρησε σε νέο σύστημα διορισίμων αναποτελεσματικό, γεμάτο ασάφειες και αδυναμίες.

Οι θέσεις που προσφέρονταν ήταν πραγματικά μηδαμινές, ενώ οι εκπαιδευτικοί καλούνταν να εξεταστούν σε γνώσεις που το πανεπιστήμιο τους έχει ήδη παρέχει.

Αμφισβητούνταν δηλαδή τα ίδια τα πτυχία και τα μεταπτυχιακά μας, τα οποία ήταν λες και δεν αποκτήσαμε ποτέ.

Τα κενά στο ίδιο σύστημα διαφάνηκαν και από την ίδια την εφαρμογή του.

Η νομοθεσία παραβιάστηκε σε ουκ ολίγες περιπτώσεις και το χειρότερο, τα θέματα διέρρευσαν πριν από την εξέταση.

Αποτέλεσμα χιλιάδες εκπαιδευτικοί να βιώνουν την κοροϊδία, με τον Υπουργό Παιδείας να προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

 

Οι εκπαιδευτικοί καλούμαστε να επιτελέσουμε ένα βαρυσήμαντο έργο που φέρει αντίκτυπο σε ολόκληρη την κοινωνία.

Είμαστε υπεύθυνοι για την εκπαίδευση και την παιδεία, των σημερινών παιδιών και των αυριανών πολιτών, αυτού του τόπου.

Δεν μπορεί η ίδια η πολιτεία να μας αντιμετωπίζει με τρόπο απαξιωτικό και προσβλητικό, με τρόπο που να νοιώθουμε ότι είμαστε ο τελευταίος τροχός της αμάξης.

 

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη, με τη στήριξη του Ν. Παπαδόπουλου, με τις πολιτικές που ακολουθούν τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν αποδείξει ότι δεν νοιάζονται ούτε ενδιαφέρονται για τους εκπαιδευτικούς.

Δεν εισακούουν τα αιτήματά μας και ούτε αντιλαμβάνονται τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε.

 

Στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές έχουμε την ευκαιρία να απαλλαγούμε από αυτή την κατάσταση.

Υπάρχει υποψήφιος που έχει αποδείξει ότι μπορεί να αφουγκραστεί και τη νέα γενιά των εκπαιδευτικών και τους εκπαιδευτικούς στο σύνολό τους και αυτός δεν είναι άλλος από τον Σταύρο Μαλά.

Η επόμενη πενταετία ας μας βρει όχι με ακόμα λιγότερα δικαιώματα, αλλά με αποκατάσταση των όσων δικαιούμαστε, με τη θεσμοθέτηση όσων οι εκπαιδευτικοί αξίζουμε.

 

Μαρία Σταύρου, Εκπαιδευτικός

 

Read 111 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΘΕΣΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ)

Αναχρονισμός ή προοδευτική αλλαγή στην εκπαίδευση;

Αναχρονισμός ή προοδευτική αλλαγή στην εκπαίδευση;

Λίγες μέρες πριν τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών και ο μόνος υποψήφιος που ξεδίπλωσε ξεκάθαρα το όραμα του για...

Η ψευδαίσθηση της γενιάς μου

Η ψευδαίσθηση της γενιάς μου

Στις πλείστες μετρήσεις, αλλά και μέσα από την καθημερινότητα μου, διαφαίνεται πως το κύριο κριτήριο ή το κύριο θέμα συζήτησης,...

Οικονομία: Μπροστά σε αποφάσεις!

Οικονομία: Μπροστά σε αποφάσεις!

Η Κύπρος και κατ επέκταση ο Κυπριακός λαός ζει και βιώνει τις αρνητικές παρενέργειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Μετρά τις...