A+ R A-
15 December 2018

Monday, 13 November 2017 10:07

Κουρεμένοι καταθέτες: Δικαίωση με αξιόπιστες λύσεις

Με αφορμή τη συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, του θέματος της δικαίωσης των Κουρεμένων καταθετών, οφείλουμε να μιλήσουμε για αλήθειες που πονούν!

 

Όπως είναι γνωστό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, με διάγγελμα του, τον Μάρτιο του 2013, δεσμευόταν ενώπιον του Κυπριακού Λαού, ότι δεν θα υπάρξει κούρεμα καταθέσεων στην Κυπριακή Δημοκρατία.

 

Το τι επακολούθησε στη συνέχεια είναι τοις πάσι γνωστό. Με εισήγηση των Κυπριακών Αρχών προς το Eurogroup, έγινε αποδεκτό να γίνει κούρεμα καταθέσεων.

 

Η ενδιάμεση πρόταση για μερικό κούρεμα των καταθέσεων σε οριζόντιο επίπεδο ύψους περίπου 6%, το οποίο απερρίφθη τότε από την Βουλή των Αντιπροσώπων, με την αποχή του ΔΗΣΥ, δεν γινόταν αποδεκτή από την Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί συγκρουόταν με την εγγύηση που παρείχε η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα για ποσά μέχρι 100.000 χιλ. ευρώ. Πέραν των άλλων, η πρόταση αυτή περιείχε και άλλες «πονηρές» κινήσεις και ενέργειες για προστασία πολυεκατομμυριούχων καταθετών και κυρίως Ρώσσων μεγαλοκαταθετών.

 

Επομένως, οτιδήποτε άλλο αποπροσανατολίζει από την ουσία των πολιτικών αποφάσεων που λήφθηκαν από την κυβέρνηση και τον ίδιο τον ΠΤΔ. Δυστυχώς, η απόφαση αυτή και αυτό μαρτυρούν σειρά γεγονότων, δεν έγινε ούτε με διαφάνεια, ούτε με δίκαιο τρόπο.

 

Όσοι μπόρεσαν να έχουν ευνοϊκή πληροφόρηση, είτε γιατί ήταν στο περιβάλλον του ΠΤΔ και του κυβερνητικού στρατοπέδου, πχ. Συμπέθεροι, είτε άλλοι που ήταν πολιτικά και οικονομικά «φίλοι», αυτοί έκαναν κατορθωτό να μεταφέρουν τα χρήματα τους στο εξωτερικό πριν ή κατά την διάρκεια της λήψης απόφασης για κούρεμα καταθέσεων.

 

Οι εξελίξεις στη συνέχεια υπήρξαν σαρωτικές για την Κυπριακή οικονομία και το τραπεζικό σύστημα. Ξηλώθηκε το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου με τις ευλογίες των Βρυξελλών, χρησιμοποιώντας ως πειραματόζωο την Κυπριακή Δημοκρατία.

 

Από τότε μέχρι σήμερα, ο Κυπριακός λαός υπέστη τα πάνδεινα και ακόμα υποφέρει. Η νέα γενιά υπήρξε η παράπλευρη απώλεια της τραπεζικής κρίσης. Χιλιάδες νέα παιδιά και επιστήμονες είδαν τα όνειρα τους να συντρίβονται, εξαναγκασμένοι να μεταναστεύουν. Η φτώχεια και η εξαθλίωση παραμένει σε όλο της το μεγαλείο, με 245.000χιλ συμπατριώτες μας , περίπου το 29% του πληθυσμού της Κύπρου, να πονά και να υποφέρει.

 

Κύρια και άμεσα θύματα οι κουρεμένοι καταθέτες. Οι καταθέτες της Λαικής Τράπεζας, τα ταμεία προνοίας, οι κάτοχοι αξιογράφων. Εκ των πραγμάτων, παραμένει ζωντανό το αίτημα για δικαίωση τους.

 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης, πραγματοποίησε δεκάδες συναντήσεις μαζί με τους κουρεμένους καταθέτες. Τίποτα όμως δεν έγινε πράξη. Verba Volant. !

 

Δυο μήνες πριν τις εκλογές συζητείται στη Βουλή το θέμα αυτό. Οι κυβερνώντες απώλεσαν την έξωθεν μαρτυρία της ειλικρίνειας, της αξιοπιστίας και της εντιμότητας. Αλήθεια πόσο ύποπτος είναι ο χρόνος που συζητείται το θέμα, όταν εξάντλησαν ήδη 4 χρόνια και 8 μήνες θητείας, χωρίς αποτέλεσμα!. Λαϊκισμός σε όλο του το μεγαλείο.

 

Το ΑΚΕΛ, δια του ΓΓ της ΚΕ Άντρου Κυπριανού, κατ επανάληψη τοποθετήθηκε επίσημα για την ανάγκη δικαίωσης των κουρεμένων καταθετών. Μάλιστα, ειδικά για το θέμα των κουρεμένων ταμείων προνοίας, ασκήθηκε πίεση και προωθήθηκε το αίτημα για αποκατάσταση τους κατά 75%/.

 

Ο Σταύρος Μαλάς, πρόσφατα σε συνάντηση του με τους κουρεμένους καταθέτες, παρουσίασε πρόταση για ικανοποίηση των ατόμων αυτών που κουρεύτηκαν οι καταθέσεις τους, με έκδοση κρατικού ειδικού ομολόγου καθώς και άλλα μέτρα, λεπτομέρειες τις οποίες θα καταθέσει ολοκληρωμένα στο πρόγραμμα του.

 

Τονίζω ότι το θέμα δεν προσφέρεται για λαϊκισμό. Χρειάζεται σωστή και ώριμη ανάλυση καθώς και σχεδιασμό. Το τραπεζικό σύστημα είναι ακόμη μετέωρο με πολλές παθογένειες. Η Κυπριακή οικονομία το ίδιο. Αποφάσεις βεβιασμένες που θα χαϊδεύουν τα αυτιά και θα καλλιεργούν ελπίδες , πρέπει να εκλείπουν.

 

Η ανάγκη για αξιόπιστες λύσεις που θα χαρακτηρίζονται από διαφάνεια, ανάλυση των οικονομικών παραμέτρων προβάλλει ως ζωτικής σημασίας θέμα.

 

Γιατί ο Κυπριακός λαός δεν αντέχει πλέον άλλες ψευδαπάτες και άλλες πολιτικές απάτες από τους κρατούντες.!

 

Γιώργος Τ. Γεωργίου

Επαρχιακός Γραμματέας ΑΚΕΛ Λεμεσού

Βουλευτής ΑΚΕΛ

 

Read 604 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΘΕΣΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ)

Η Λεμεσός δεν ήταν ποτέ μια κουκίδα στον χάρτη

Η Λεμεσός δεν ήταν ποτέ μια κουκίδα στον χάρτη

Δρ Αννίτα Αντωνιάδου, Ακαδημαϊκός, Επιστημονικός Συνεργάτης Ενδιαφέρον παρουσιάζει η εμφάνιση της Λεμεσού σε αρχαίους χάρτες, άλλοτε ως Limasol, Limiso, κι άλλοτε...

Προϋπολογισμός 2019: Ζητείται όραμα!

Προϋπολογισμός 2019: Ζητείται όραμα!

Γιώργος Τ. Γεωργίου, Επαρχιακός Γραμματέας ΑΚΕΛ Λεμεσού-Βουλευτής Η συζήτηση και έγκριση του Προϋπολογισμού του κράτους αποτελεί κορυφαία πολιτική πράξη. Ο...

Απόκτηση Στέγης: Δικαίωμα και όχι προνόμιο

Απόκτηση Στέγης: Δικαίωμα και όχι προνόμιο

Γιώργος Τ. Γεωργίου, Επαρχιακός Γραμματέας ΑΚΕΛ Λεμεσού-Βουλευτής Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο αυξάνεται το χάσμα πλούσιων και φτωχών...