A+ R A-
18 December 2018

Friday, 03 November 2017 11:04

Η δική μας άποψη σε 10 σημαντικά ζητήματα

Κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού τη περασμένη Δευτέρα στη Βουλή, ακούστηκαν πολλά. Ως ΑΚΕΛ, θέλουμε να τονίσουμε τα ακόλουθα, τα οποία θεωρούμε ως πολύ σημαντικά:

 

1. Αν ακολουθείτο από την Κυβέρνηση ο οδικός χάρτης της ΡΑΕΚ και της προηγούμενης Κυβέρνησης, τότε στα τέλη του 2015, θα είχαμε ολοκληρώσει τις αναγκαίες μελέτες, για τις οποίες απαιτούνται περίπου 3 χρόνια για να ολοκληρωθούν, και θα ήμασταν έτοιμοι για εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή για τη δημιουργία του τερματικού υγροποίησης, το οποίο είναι η λύση για την Κύπρο και το Ισραήλ αλλά πιθανώς και άλλων γειτονικών χωρών, για εξαγωγή φυσικού αερίου. Ως Κύπρος για 3 χρόνια δεν είχαμε ερευνητικό πρόγραμμα αφού η κυβέρνηση είχε αναστείλει και μεταθέσει σχεδόν όλες τις συμβατικές υποχρεώσεις των εταιρειών ενώ έχει επίσης εγκαταλείψει όλους τους σχεδιασμούς και διαλύσει όλες τις δομές που είχε παραλάβει.

 

2. Η είσοδος μας στην ελεύθερη, ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να επωφεληθούν πραγματικά οι καταναλωτές και η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος μετά το άνοιγμα της αγοράς, να μειωθεί και όχι να αυξηθεί. Έχουμε έντονες ανησυχίες αναφορικά με τη χρονική περίοδο ισχύος της μεταβατικής ρύθμισης, κυρίως σε περίπτωση που ο Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς δεν τηρήσει το χρονοδιάγραμμα της ΡΑΕΚ ενώ το αρμόδιο Υπουργείο Ενέργειας πρέπει να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη τις απόψεις της Διοίκησης και των Συντεχνιών των Εργαζομένων της ΑΗΚ για το Νομοσχέδιο για το Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς.

 

3. Εδώ και 3 χρόνια, αναμένουμε να κατατεθεί στη Βουλή ο νέος Εθνικός Σχεδιασμός για τις ΑΠΕ των οποίων η διείσδυση στο ηλεκτρικό ισοζύγιο θα πρέπει να αυξηθεί. Αναμένουμε επίσης ,ότι θα επιτέλους θα αυξηθούν τα διαθέσιμα ποσά του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ για προγραμματα εξοικονόμησης ενέργειας τα οποία σήμερα είναι μηδαμινα και εκφράζουμε την ανησυχία μας για το πρόβλημα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζει το Ταμείο.

 

4. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί αναφορικά με τις πολύ ψηλές τιμές των καυσίμων, δεν επιλύουν το πρόβλημα και χρειάζεται η λήψη δραστικών μέτρων, τα οποία αναφέρονται στη σχετική μελέτη του Υπουργείου, όπως η ενίσχυση του ανταγωνισμού, για να κτυπηθεί η αισχροκέρδεια και να προστατεύσει επιτέλους η Κυβέρνηση τους πολίτες. Για την εισαγωγή της υγραεριοκίνησης μετά από 4 χρόνια καθυστέρησης και έντονες πιεσεις της Επιτροπης Εμπορίου, εκφράζουμε τον έντονο προβληματισμό μας για τη πολύ ψηλή τιμή πώλησης του υγραερίου κίνησης.

 

5. Η αρμόδια Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, θα πρέπει να εντατικοποιήσει τους ελέγχους της στα ειδη πρώτης ανάγκης όπως το γάλα και το ψωμί, των οποίων οι τιμές πώλησης, παραμένουν πολύ ψηλες ενώ η τιμή του ηλεκτρισμου τα τελευταια χρόνια έχει μειωθει σημαντικά.

 

6. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εφησυχάσουμε από τα θετικά αποτελέσματα της τελευταίας χρονιάς στο τουρισμό αλλά να συνεχίσουμε την προσπάθεια επίλυσης των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τομέας και αναβάθμισης του τουριστικού μας προϊόντος. Ο ΚΟΤ, ο οποίος είχε σημαντική συμβολή στα αποτελέσματα των τελευταίων 3 χρόνων, πρέπει να αναδιοργανωθεί για να λύσει τα προβλήματα του και όχι να κλείσει όπως προνοεί το νομοσχέδιο για τη δημιουργία Υφυπουργείου, με πιθανό αποτέλεσμα, τα κονδύλια για τη διαφήμιση αλλά και ο έλεγχος της ποιότητας του τουριστικού μας προϊόντος να περάσουν από το δημόσιο, στα χέρια ιδιωτών.

 

7. Παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στην εξέταση των αιτήσεων των πολιτών για τα διάφορα σχέδια τα οποία συγχρηματοδοτούνται από κοινοτικούς πόρων, λόγω πολύπλοκων και γραφειοκρατικών διαδικασιών αλλά και έλλειψης προσωπικού.

 

8. Άμεσα πρέπει να κατατεθούν οι Κανονισμοί που προβλέπονται από τη νομοθεσία για τα Πνευματικά και Συγγενικά Δικαιώματα, για να σταματήσουν οι αυθαίρετες ερμηνείες της και οι παράλογες χρεώσεις.

 

9. Το Τεχνολογικό Πάρκο στο Πεντάκωμο, είναι απόλυτα αναγκαίο για την ανάπτυξη της καινοτομίας και της έρευνας, τομείς στους οποίους υστερούμε σημαντικά και των οποίων η ανάπτυξη θα δώσει χιλιάδες θέσεις εργασίας σε άνεργους νέους και ώθηση στην οικονομία για αυτό και η Κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει τη λανθασμένη θέση της για ακύρωση του έργου.

 

10. Παρατηρούνται πολύ σοβαρά προβλήματα στις Βιομηχανικές Περιοχές, τα οποία επίσης ανέδειξε η Επιτροπή Εμπορίου και η οποία πιέζει συνεχώς για να βρεθούν λύσεις, όπως η αδυναμία του κράτους να εισπράξει οφειλούμενα ενοίκια, οι υπενοικιάσεις υποστατικών με πολυ ψηλότερο ενοίκιο σε κρατικές υπηρεσίες, η πώληση των μετοχών εταιρειών που κατέχουν βιομηχανικά τεμάχια έναντι τεραστιων ποσών κ.α.

 

Κώστας Κώστα

Βουλευτής ΑΚΕΛ

 

 

Read 706 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΘΕΣΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ)

Η Λεμεσός δεν ήταν ποτέ μια κουκίδα στον χάρτη

Η Λεμεσός δεν ήταν ποτέ μια κουκίδα στον χάρτη

Δρ Αννίτα Αντωνιάδου, Ακαδημαϊκός, Επιστημονικός Συνεργάτης Ενδιαφέρον παρουσιάζει η εμφάνιση της Λεμεσού σε αρχαίους χάρτες, άλλοτε ως Limasol, Limiso, κι άλλοτε...

Προϋπολογισμός 2019: Ζητείται όραμα!

Προϋπολογισμός 2019: Ζητείται όραμα!

Γιώργος Τ. Γεωργίου, Επαρχιακός Γραμματέας ΑΚΕΛ Λεμεσού-Βουλευτής Η συζήτηση και έγκριση του Προϋπολογισμού του κράτους αποτελεί κορυφαία πολιτική πράξη. Ο...

Απόκτηση Στέγης: Δικαίωμα και όχι προνόμιο

Απόκτηση Στέγης: Δικαίωμα και όχι προνόμιο

Γιώργος Τ. Γεωργίου, Επαρχιακός Γραμματέας ΑΚΕΛ Λεμεσού-Βουλευτής Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο αυξάνεται το χάσμα πλούσιων και φτωχών...