A+ R A-
15 November 2018

Thursday, 02 November 2017 11:25

Το Ντόμινο της Καταλονίας!

Σε πρόσφατη μας παρέμβαση στις 22 Σεπτεμβρίου είχαμε αναφερθεί στο τότε επικείμενο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας και στο γεγονός ότι η Ισπανία, ανεξαρτήτως από την έκβαση του δημοψηφίσματος, δεν θα ήταν ποτέ η ίδια.

 

Μόλις μερικές εβδομάδες μετά, μετά λύπης μας βλέπουμε ότι δυστυχώς οι προβλέψεις μας έχουν επιβεβαιωθεί με το χειρότερο τρόπο.

Αυτά δεν τα αναφέρουμε για να πάρουμε τα όποια εύσημα για τις προβλέψεις μας, αλλά για να καταδείξουμε για ακόμη μια φορά το αυτονόητο το οποίο συμβαίνει στην Ευρωπαϊκής Ένωση και για το οποίο τόσο τα κράτη-μέλη, αλλά και η ίδια η Ένωση ως σύνολο, δεν μπορούν να αντιληφθούν, να κατανοήσουν και ως εκ τούτου να δώσουν λύσεις στα προβλήματα τα οποία τείνουν να εξελιχθούν ως ένα ακατάσχετο Ντόμινο το οποίο θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στην ΕΕ, πιθανόν τα χειρότερα από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

 

Η Ισπανία αποτελεί μια ιδιόμορφη περίπτωση και η όποια προσπάθεια κατανόησης των προβλημάτων τα οποία υπάρχουν θα πρέπει να λάβουν υπόψη σοβαρούς παράγοντες όπως είναι:

 

1. Η πρόσφατη οικονομική κρίση η οποία άφησε πίσω της ένα ποσοστό του πληθυσμού στην ανεργία το οποίο στη κορύφωση της έφτασε στο 23.80%, τον Φεβρουάριο του 2015.

2. Την ανεργία μεταξύ των νέων η οποία στο τέλος του 2016 έφτασε στο τεράστιο 43.20%.

3. Το γεγονός ότι το χρέος της χώρας είναι σταθερά πάνω από το 100% του ΑΕΠ, στοιχείο το οποίο βάζει τη χώρα σε ένα πολύ κλειστό ‘κλαμπ’ 7 χωρών παγκόσμια.

 

4. Τη ‘στήριξη’ των τραπεζών με ποσό το οποίο επίσημα ήταν στα € 100 δις, αλλά άλλα στοιχεία αναφέρουν ότι η έμμεση τους στήριξη έφτασε στα € 250 δις, δηλαδή στο 20% του ΑΕΠ της χώρας. Ποσοστό πραγματικά τεράστιο για την οποιαδήποτε οικονομία.

5. Τη φυγή πέραν των 200.000 νέων από την Ισπανία προς άλλες χώρες της ΕΕ.

6. Το γεγονός ότι η Καταλονία συνεισφέρει πολύ περισσότερα από ότι παίρνει από τη Κεντρική Κυβέρνηση της χώρας.

 

Όλα αυτά και πολλά άλλα έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κλίμα στη χώρα το οποίο κάποιοι προσπάθησαν να το εκμεταλλευθούν.

 

Από τη μια οι αποσχιστές της Καταλονίας βρήκαν την ιδανική στιγμή να διαμελίσουν μια πολύ σημαντική και πλούσια σε ιστορία χώρα.

 

Αυτό το θεωρούμε απαράδεκτο, αλλά αυτή ήταν η φιλοσοφία τους και οι παράγοντες που αναφέραμε πιο πάνω απλά ωρίμασαν τις συνθήκες για τους αποσχιστές να βάλουν σε πράξη τις καταδικαστέες τους πράξεις, παίζοντας με τα πατριωτικά αισθήματα του απλού Καταλανού πολίτη ο οποίος βλέπει τους κόπους του να διανέμονται άδικα.

 

Από την άλλη, ο Πρωθυπουργός της χώρας Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος δεν έχει και την καλύτερη φήμη όσον αφορά τα περί δημοκρατίας αισθήματα του, σαν γνήσιος απόγονος της σχολής του δικτάτορα Φράνκο, δεν μπόρεσε ποτέ, ούτε να κατανοήσει αλλά ούτε καν να προσπαθήσει να αντιληφθεί τα πραγματικά προβλήματα και να αντιμετωπίσει τα αποσχιστικά στοιχεία.

 

Στη ουσία και οι δύο πλευρές έχον φτάσει στο μέγιστο βαθμό ανευθυνότητας προς την ίδια τους τη πατρίδα αφού είναι ξεκάθαρο ότι ούτε η Καταλονία μπορεί να ζήσει χωρίς την υπόλοιπη Ισπανία, αλλά ούτε και το αντίθετο. Αυτό που βλέπουμε είναι ότι η ΕΕ οδηγείται σε δύσκολα μονοπάτια.

 

Είτε που θα εφαρμόσει πολιτικές οι οποίες θα αντιμετωπίζουν δίκαια και ισότιμα τα προβλήματα των πολιτών της, είτε που συχνά-πυκνά θα βλέπουμε αποσχιστικές ενέργειες οι οποίες δεν εξυπηρετούν ουσιαστικά κανένα.

 

Με καταστολές από την Αστυνομία, με απειλές και πολιτικούς προπηλακισμούς το μόνο που θα καταφέρουν οι αρχές της χώρας, αλλά και της ίδιας της Καταλονίας, είναι να διαμελίσουν τη χώρα.

 

Μπορεί όχι νομικά, αυτό ίσως να μη γίνει, αλλά στη βάση του πληθυσμού της χώρας, και αυτό θα είναι ακόμα χειρότερο σενάριο. Αυτό καμιά νομοθεσία δεν μπορεί να το αλλάξει.

 

Η ΕΕ ας προλάβει το επερχόμενο Ντόμινο...

 

Αμβρόσιος Προδρόμου

 

Read 482 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΘΕΣΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ)

Η διαδικασία των γεωτρήσεων

Η διαδικασία των γεωτρήσεων

Δρα Αντώνη Στ. Στυλιανού Με αφορμή την έναρξη της διερευνητικής γεώτρησης από την κοινοπραξία ExxonMobil – Qatar Petroleum στο...

Πώς, πότε και γιατί στη Λεμεσό είχαμε Λατίνο Επίσκοπο

Πώς, πότε και γιατί στη Λεμεσό είχαμε Λατίνο Επίσκοπο

Το σχίσμα που επήλθε το 1054 μεταξύ της Ανατολικής και Δυτικής Εκκλησίας επέφερε και ψυχρότητα στις σχέσεις της Παπικής Εκκλησίας...

O "Πορθητής" της Τουρκίας

O "Πορθητής" της Τουρκίας

Η δραστηριοποίηση του πλοίου - γεωτρύπανου στην νοτιοανατολική Μεσόγειο βρίσκεται προ των πυλών και η διαδικασία για την πρώτη του...