A+ R A-
19 October 2018

Wednesday, 01 November 2017 11:36

Είναι τελικά οι εγγυήσεις για την Κύπρο, ευχή ή κατάρα;

Ο κ. Κοτζιάς μεταξύ άλλων φιλοφρόνησε τον Ερντογάν ως σπουδαίο ηγέτη της γείτονος χώρας...Στις 3 Μαΐου ο κ. Κοτζιάς μας έλεγε πως η Τουρκία χτυπάει όταν νιώθει τον αντίπαλο σε αδυναμία...Δεν ακούσαμε όμως τον κ. Κοτζιά να κάνει αναφορά για την παράνομη στρατιωτική άσκηση των Τούρκων ανοικτά της Αγίας Νάπας....Με αυτήν την πολιτική που ακολουθεί η Ελληνική Κυβέρνηση, διερωτώμαι πραγματικά πως θα δημιουργήσουμε τέτοιες συνθήκες που θα φέρουν κόστος στην Τουρκία και καλά κάνουν αυτοί που μας ηρωοποιούν τον κ. Κοτζιά εδώ στο νησί να προσγειωθούν στην ωμή πραγματικότητα και να αφήσουν την συνθηματολογία στην άκρη.

 

Μετά και την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Κοτζιά στην Άγκυρα έχουμε περάσει σε ένα άλλο κεφάλαιο πλέον στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις. Στο Κυπριακό σκηνικό επικρατεί άκρα του τάφου σιωπή με πλήρη αφοσίωση στην προεκλογική εκστρατία. Στο παρελθόν ήταν ζειμπέκικα με παλαμάκια του Τούρκου κατακτητή και τώρα πολυεπίπεδη αναβάθμιση και αναθέρμανση των "φιλικών" σχέσεων των δύο χωρών. Αποκορύφωμα της επίσκεψης είναι η αναφορά στις παραβιάσεις του Ελληνικού εναερίου χώρου, όπου με καμάρι υπογράμμισε ο κ. Κοτζιάς πως μια μέρα μετά την επίσκεψη δεν είχαμε καμμία παραβίαση. Τραγικό, αφού την ίδια και προηγούμενη μέρα οι παραβιάσεις ήταν αμέτρητες, καθώς και οι παράνομες ασκήσεις στην Κύπρο η μια διαδέχεται την άλλη. Δεν ακούσαμε όμως τον κ. Κοτζιά να κάνει αναφορά για την παράνομη στρατιωτική άσκηση των Τούρκων ανοικτά της Αγίας Νάπας.

 

Συγχαρητήρια λοιπόν σε εμάς, που καταφέραμε να ανοίξουμε νέα κανάλια επικοινωνίας με τον παρανοϊκό νεοσουλτάνο που σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά είναι σπουδαίος ηγέτης, όπου μέχρι πρόσφατα υπογραμμίζαμε πως ο Τούρκος κτυπά στις αδυναμίες των εχθρών του. Συγχαρητήρια λοιπόν που πείσαμε τον σπουδαίο ηγέτη Ερντογάν πως η Ελλάδα δεν είναι καταφύγιο πραξικοπηματιών της Τουρκίας και τρέξαμε να τους το διαβεβαιώσουμε έτσι ώστε να μην ανησυχούν και να ηρεμήσουμε κι εμείς. Ανανεώσαμε και το ραντεβού της Ελληνοτουρκικής φιλίας που χτίζεται σε μια κινούμενη άμμο αφού ο λαός δεν ξεχνά τα εγκλήματα που διέπραξαν στον Ελληνισμό. Η αναβάθμιση φυσικά δεν σταματά εκεί, αφού πρόσφατα πέρασε από την Ελληνική Βουλή το άνοιγμα του δρόμου της αναγνώρισης της Τουρκικής Ενώσεως Ξάνθης, όπου αναμένουμε να δούμε την τελική απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης.

 

Είναι τελικά οι εγγυήσεις για την Κύπρο ευχή ή κατάρα; Νοσταλγοί πλέον του Ελληνικού Βασιλείου, της Ενώσεως και της Ελλάδας των πέντε θαλασσών και δύο ηπείρων συνεχίζουμε το απατηλό όνειρο της ελευθεριάς της ημικατεχόμενης πατρίδας μας. Η συμφωνία στο Κυπριακό θα είναι οδυνηρή και αυτό θα πρέπει να το χωνέψουμε, όποιος και να εκλεγεί στην Προεδρία το 2018. Τα υπόλοιπα είναι απλά συνθήματα και προεκλογικά εργαλεία που δυστυχώς χρησιμοποιούνται εις βάρος του λαού. Κάποιοι ηρωoποιηούσαν τον κ. Κοτζιά πως στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων του Ελληνισμού στις διεθνής διασκέψεις και συνομιλίες. Με την πρόσφατη επίσκεψη όμως όλα καταρρέουν σαν χάρτινος πύργος και μένουν εκτεθειμένοι αυτοί που τον έβαζαν μπροστά για τους δικούς τους λόγους φυσικά.

 

Άλλο ένα σημείο αναφοράς είναι η ανάγκη της Ελληνικής κυβερνήσεως να πείσει πως το Αιγαίο είναι ασφαλείς προορισμός για διακοπές, έτσι σκοπεύει σε νέες συναντήσεις με τους Τούρκους σε τουριστικές περιοχές όπου θα στείλουν το μήνυμα διεθνώς πως όλα βαίνουν καλώς. Εδώ γεννάται μια τεράστια απορία όμως. Η Ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να οριοθετήσει την ΑΟΖ στο Αιγαίο. Θα τα καταφέρει, ή θα την θυσιάσει στον βωμό της Ελληνοτουρκικής φιλίας; Δυστυχώς, η Ελληνική κυβέρνηση απλώνει χείρα φιλίας, και ο Τούρκος συνεχίζει ακάθεκτος την αναβάθμιση της πολεμικής μηχανής εξελίσσοντας την σε πυρηνική. Ίσως να είναι αργά όταν αντιληφθούμε τις πραγματικές προθέσεις των Τούρκων.

 

Με αυτήν την πολιτική που ακολουθεί η Ελληνική Κυβέρνηση, διερωτώμαι πραγματικά πως θα δημιουργήσουμε τέτοιες συνθήκες που θα φέρουν κόστος στην Τουρκία έτσι ώστε να αναγκαστεί να αποδεχθεί αυτά που ζητάμε ως λύση του Κυπριακού προβλήματος. Είναι γεγονός πως σε μια προεκλογική περίοδο θα ακουστούν πολλά. Η ουσία όμως και η ωμή πραγματικότητα είναι εκείνη που θα βγει στην επιφάνεια μετά της εκλογές και καλά κάνουν αυτοί που ηρωοποιούν τον σπουδαίο προστάτη του νησιού κ. Κοτζιά, να απολογηθούν στον Κυπριακό λαό αφού έχουν μείνει εκτεθειμένοι.

 

Κωνσταντίνος Καρεκλάς

BSc Business Administration conc. Management Information Systems

Υπεύθυνος Έρευνας και Καινοτομίας (Ιδ. Τομέας)

 

Read 401 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΘΕΣΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ)

Να αλλάξει ρότα η Ευρώπη!

Να αλλάξει ρότα η Ευρώπη!

Η πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο ρόλος και η αποστολή της, το όραμα για μια καλύτερη Ευρώπη αποτελούν σήμερα μείζονος...

Ψηλά κτήρια και απόβλητα στη θάλασσα

Ψηλά κτήρια και απόβλητα στη θάλασσα

Μετά από ερώτηση ημερομηνίας 4 Απριλίου 2018, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χαράλαμπου Θεοπέμπτου όσον αφορά τα ψηλά κτίρια...

Enaerios Complex ή Πλατεία Εναερίου;

Enaerios Complex ή Πλατεία Εναερίου;

Ο Δήμος Λεμεσού έχει οικονομικά προβλήματα. Αυτό δεν είναι καθόλου παράξενο μια και όλοι οι Δήμοι της Κύπρου έχουν οικονομικά...