A+ R A-
17 November 2018

Wednesday, 11 October 2017 10:36

Διαχείριση Τουρκοκυπριακών Περιουσιών: Δικαιοσύνη- Ισονομία- Χρηστή Διοίκηση

Το θέμα της χρήσης και διαχείρισης Τουρκοκυπριακών περιουσιών, ασφαλώς δεν είναι καινούργιο. Κρατά 43 χρόνια, όσο κρατά και η βίαιη και βάρβαρη τουρκική εισβολή, όπου η Τουρκία κατέλαβε το 40% των εδαφών μας και με την βία προσφυγοποίησε διακόσιες χιλιάδες ανθρώπους.

 

Ασφαλώς δεν είναι νέο, ούτε και το γεγονός ότι διαχρονικά υπήρχε το αίτημα για δίκαιη μεταχείριση των προσφύγων, για ισονομία και ισοπολιτεία. Τονίζω ότι τέτοιου είδους σοβαρά ζητήματα δεν επιλύονται, ούτε με τυμπανοκρουσίες, ούτε με λαϊκισμό. Προπάντων όχι με σκοπιμότητες, συμφέροντα και υπολογισμούς.

 

Για το μείζον αυτό θέμα ασχολήθηκαν κατά καιρούς πολλά σώματα της πολιτείας, κόμματα, οργανώσεις, η Παγκύπρια Επιτροπή Προσφύγων μαζί με πολλούς άλλους φορείς και οργανισμούς.

 

Σταθμός υπήρξε η ψήφιση το 1991 της σχετικής νομοθεσίας που αφορά τον κηδεμόνα Τουρκοκυπριακών περιουσιών, που στη προκείμενη είναι ο εκάστοτε Υπουργός Εσωτερικών και αναλαμβάνει στη βάση της σχετικής νομοθεσίας και Κανονισμών να εφαρμόζει πολιτική για τη διαχείριση και χρήση των Τουρκοκυπριακών γεωργικών κλήρων, των επαγγελματικών υποστατικών, αλλά και των κατοικιών που βρίσκονται σε Τουρκοκυπριακή γη.

 

Δυστυχώς από το 1974 μέχρι το 1991 υπήρξαν και ατασθαλίες και κακοδιαχείριση. Ήταν τότε που οι μακρυχέρηδες επένδυαν στα κέντρα εξουσίας και έτσι κτίστηκε και σε αυτό το τομέα ένα πελατειακό κράτος. Χωρίς κριτήρια, χωρίς τεκμηρίωση και με αυθαίρετο τρόπο κάποιοι βρέθηκαν ξαφνικά με μεγάλες περιουσίες. Καλύπτονταν μονάχα με ένα συμβόλαιο μίσθωσης που δημιουργούσε τη σχετική νομιμοφάνεια. Έκτοτε, έγιναν πολλά που βελτίωναν και ενίσχυαν το θεσμικό πλαίσιο. Συνέχιζαν όμως και τα προβλήματα και οι διακρίσεις, και πολλές φορές η εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων και μεγαλοσυμφερόντων. Ας μην ξεχνούμε ότι είναι μεγάλες οι αξίες της γης και μεγάλα τα οικονομικά συμφέροντα στο τομέα αυτό.

 

Παρόλα αυτά, χρειάζεται να αναφερθεί προς γνώση και ενημέρωση ότι επί Υπουργίας Ανδρέα Χρίστου, λήφθηκε απόφαση να μην παραχωρούνται υποστατικά και Τουρκοκυπριακή γη σε μη πρόσφυγες. Επίσης, επί Υπουργίας Νεοκλή Συλικιώτη και αφού προηγήθηκε διαβούλευση αποφασίστηκε η ενίσχυση της συμμετοχής και διαφάνειας των πολιτών μέσω επαγγελματικών και αγροτικών οργανώσεων, καθώς και Δήμων και Κοινοτήτων, δημιουργώντας τη Συμβουλευτική επιτροπή.

 

Σήμερα η εμπειρία και η γνώση επιβάλλουν όπως η πολιτεία και ιδιαίτερα η κυβέρνηση προχωρήσει σε ένα νέο διάλογο, μια δημόσια διαβούλευση για να αποκτήσει η χώρα μας ένα σύγχρονο, δίκαιο και αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο.

 

Ειδικότερα προτείνω πέραν αυτών που έχουν κατατεθεί από τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Πετρίδη προ ολίγων ημερών, τα ακόλουθα:

 

  1. 1. Εισαγωγή συστήματος ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ώστε να μπορεί να ενημερώνεται ο πολίτης για τις σχετικές αποφάσεις για διανομή της γης και των υποστατικών.

  2. 2. Να δοθεί περίοδος, ώστε όλοι οι πρόσφυγες πολίτες που δεν έτυχαν καμιάς βοήθειας και διέθεταν περιουσία στα κατεχόμενα να υποβάλουν σχετική αίτηση. Χρειαζόμαστε πολιτικές ίσης μεταχείρισης, ίσων ευκαιριών και ισονομίας.

  3. 3. Έγκριση μετρήσιμων κριτηρίων για να κρίνεται ένας πολίτης ως δικαιούχος, με προτεραιότητα σε φτωχές οικογένειες και νέα ζευγάρια.

  4. 4. Χρειάζεται κατεπείγον έγκριση ολοκληρωμένης προσφυγικής πολιτικής που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του προσφυγικού κόσμου. Δυστυχώς, η σημερινή κυβέρνηση ακύρωσε πλήρως την προσφυγική πολιτική, με αποτέλεσμα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, οι πρόσφυγες να μένουν πλήρως εγκαταλειμμένοι από το κράτος.

  5. 5. Εκστρατεία για πλήρη καταγραφή όλης της Τουρκοκυπριακής γης, κατοικίες και γεωργικοί κλήροι τόσο στις πόλεις όσο και στην ύπαιθρο που είναι ξεχασμένοι και εγκαταλειμμένοι οι πρόσφυγες. Έχω εντοπίσει σε σειρά περιπτώσεων της υπαίθρου π.χ στην Αλέκτορα, στη Μαλλιά, στην Αυδήμου, κατοικίες και γεωργικούς κλήρους που δεν έχουν διατεθεί και θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντική βοήθεια για πολλούς από τους πρόσφυγες.

  6. 6. Παρομοίως, χρειάζεται και μάλιστα κατεπείγον να γίνει καταγραφή των εγκαταλειμμένων κατοικιών που υπάρχουν σε προσφυγικούς οικισμούς, κυβερνητικές αυτοστεγάσεις, κατοικίες που είναι εκατοντάδες και είναι σε αυτό το καθεστώς.

 

Ολοκληρώνοντας την παρέμβαση μου αυτή, τονίζω την ανάγκη όπως το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών να προχωρήσει σε πράξεις, και όχι σε λόγια και αόριστες διακηρύξεις.

 

Το Σχέδιο μακράς πνοής που υποσχέθηκαν εδώ και τέσσερα χρόνια δεν κατατέθηκε ακόμα. Υπάρχει μεγάλη γραφειοκρατία που ευνοεί τις σκοπιμότητες και τα συμφέροντα. Η εφαρμογή ολοκληρωμένων πολιτικών για τους πρόσφυγες που θα διακρίνονται για τη Δικαιοσύνη, τη Διαφάνεια και την χρηστή Διοίκηση, είναι κάτι που αποτελεί πλέον σημαντική πρόκληση και καθήκον.

 

Γιώργος Τ. Γεωργίου

Βουλευτής ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις

Επαρχιακός Γραμματέας ΑΚΕΛ Λεμεσού

 

Read 768 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΘΕΣΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ)

Η διαδικασία των γεωτρήσεων

Η διαδικασία των γεωτρήσεων

Δρα Αντώνη Στ. Στυλιανού Με αφορμή την έναρξη της διερευνητικής γεώτρησης από την κοινοπραξία ExxonMobil – Qatar Petroleum στο...

Πώς, πότε και γιατί στη Λεμεσό είχαμε Λατίνο Επίσκοπο

Πώς, πότε και γιατί στη Λεμεσό είχαμε Λατίνο Επίσκοπο

Το σχίσμα που επήλθε το 1054 μεταξύ της Ανατολικής και Δυτικής Εκκλησίας επέφερε και ψυχρότητα στις σχέσεις της Παπικής Εκκλησίας...

O "Πορθητής" της Τουρκίας

O "Πορθητής" της Τουρκίας

Η δραστηριοποίηση του πλοίου - γεωτρύπανου στην νοτιοανατολική Μεσόγειο βρίσκεται προ των πυλών και η διαδικασία για την πρώτη του...