A+ R A-
24 March 2018

Monday, 25 September 2017 17:20

Το αποτέλεσμα των Γερμανικών εκλογών

Οι εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου 2017 αποτελούν εκλογές σημαίνουσας αξίας για την Γερμανία αλλά και για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, από το αποτέλεσμά τους εξαρτώνται πολλά σε ενωσιακό επίπεδο, λόγω της ισχυρής θέσης που κατέχει η Γερμανία στην Ένωση των 27 πλέον κρατών. Η νίκη της Άνγκελα Μέρκελ είναι από μόνη της σημαντική, όμως αυτή πρέπει να ειδωθεί υπό το πρίσμα των σημαντικών εξελίξεων που οριοθετούνται από το καθεαυτό αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών.

 

Πρώτο σημαντικό γεγονός είναι φυσικά η επικράτηση της Μέρκελ και η επικείμενη ανάδειξη της στην Καγκελαρία για τέταρτη συνεχομένη θητεία, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του Χέλμουτ Κωλ, που πρωτοστάτησε στην ένωση της Ανατολικής με τη Δυτική Γερμανία και του μεταπολεμικού καγκελαρίου της χώρας Κόνραντ Άντεναουερ. Όμως, παρά την επικράτησή της, ο συνασπισμός που ηγείται έχασε 8,5% από τις εκλογές του 2013, ποσοστό που αποτελεί το δεύτερο χαμηλότερο μεταπολεμικό ποσοστό του CDU / CSU (Χριστιανοδημοκράτες / Χριστιανοκοινωνικό Κόμμα). Ειδικά όσον αφορά τον έτερο βραχίονα του συνασπισμού της κα. Μέρκελ, το CSU, αυτό κατέγραψε τα χαμηλότερά του ποσοστά, με αρκετούς από τους ψηφοφόρους του να επιλέγουν το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για την Γερμανία» (AfD).

 

Δεύτερο σημαντικό γεγονός είναι η εκλογή του ακροδεξιού κόμματος AfD για πρώτη φορά στο γερμανικό ομοσπονδιακό κοινοβούλιο. Η άνοδος και συμμετοχή ενός ξενοφοβικού, ακροδεξιού και ισλαμοφοβικού κόμματος συμβαίνει για πρώτη φόρα στην ιστορία της Γερμανίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και αυτό είναι ένα δεδομένο που προβληματίζει ιδιαίτερα, ειδικά μετά τα αρκετά καλά αποτελέσματα άλλων ακροδεξιών κομμάτων σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως για παράδειγμα στην Γαλλία, την Ολλανδία και την Αυστρία, που παρόλο που δεν κατάφεραν να κυριαρχήσουν, επέδειξαν σταθερά αυξητικά ποσοστά.

 

Ένα τρίτο δεδομένο που συνεπάγονται οι εκλογές είναι η απόφαση των Σοσιαλδημοκρατών του Μάρκους Σουλτς (SPD) να μην ανανεώσουν τον ‘μεγάλο συνασπισμό’ με το CDU / CSU και να βρεθούν στην αντιπολίτευση. Το SPD κατέγραψε ένα από τα χειρότερα ποσοστά στην ιστορία του λαμβάνοντας το 20,5% των ψήφων και ενδεχομένως να κάνει στροφή προς τις αρχικές αριστερές του πεποιθήσεις, δημιουργώντας έτσι ένα ισχυρό μέτωπο αντιπολίτευσης στην Μπούντεσταγκ με τους Αριστερούς της Γερμανίας (Die Linke), που αν και δεν κατάφεραν να καταλάβουν την τρίτη θέση, κατάφεραν να παραμείνουν σταθεροί.

 

Τέλος, το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών ανοίγει τον δρόμο για τον σχηματισμό μιας πρωτοφανούς στα γερμανικά πολιτικά δεδομένα κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ του CDU / CSU, των Φιλελευθέρων του FDP και των Πρασίνων. Ο συνασπισμός αυτός ο οποίος αποκαλείται συνασπισμός Τζαμάϊκα, λόγω των χρωμάτων των κομμάτων που μοιάζουν με τα χρώματα της σημαίας της χώρας της Καραϊβικής, δεν έχει δοκιμαστεί στο παρελθόν και θα περιλαμβάνει κόμματα με διαφορετικές μεταξύ τους πολιτικές, ακόμη και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Δρα Αντώνη Στυλιανού

 

Read 302 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΘΕΣΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ)

Θεοχάρους: αναφορικά με την ελευθερία του Τύπου στην Κυπριακή Δημοκρατία

Θεοχάρους: αναφορικά με την ελευθερία του Τύπου στην Κυπριακή Δημοκρατία

“Απολογούμαι διότι η ερώτηση που προσυπέγραψα αναφορικά με την ελευθερία του Τύπου στην Κυπριακή Δημοκρατία, ενδεχομένως να έχει εκληφθεί ως...

Θεοχάρους προς Τούσκ: αναμέναμε περισσότερο σεβασμό προς την αλήθεια και προς εμάς

Θεοχάρους προς Τούσκ: αναμέναμε περισσότερο σεβασμό προς την αλήθεια και προς εμάς

«Με απαντητική επιστολή του προς τους Κύπριους Ευρωβουλευτές που φέρει ημερομηνία 21 Μαρτίου, ο ανώτερος πολιτικός σύμβουλος του Ντόναλτ Τουσκ,...

Κυπριακό: Δύσκολα τα Πράγματα, να μην γίνουν Δυσκολότερα!

Κυπριακό: Δύσκολα τα Πράγματα, να μην γίνουν Δυσκολότερα!

Το Κυπριακό πρόβλημα, καθώς και οι ενεργειακοί σχεδιασμοί μας βρίσκονται σε πολύ δύσκολο σημείο. Πέραν από βολιδοσκοπήσεις και κάποιες διαβουλεύσεις...