A+ R A-
20 June 2018

Friday, 25 August 2017 07:49

Κυπριακό: Το εφικτό να μην γίνει ευκταίο!

Το ναυάγιο της διαπραγματευτικής διαδικασίας στο Γκράνς Μοντανά για το Κυπριακό, δημιούργησε νέα δεδομένα και πραγματικότητες.

Δυστυχώς δεν καρποφόρησαν οι συνομιλίες που κράτησαν τα τελευταία χρόνια και οι ελπίδες που επένδυσε στο σύνολο του ο Κυπριακός λαός για λύση και επανένωση της πατρίδας μας δεν ευοδώθηκαν.

 

Τονίζω εξ αρχής, ότι η κύρια ευθύνη για το αδιέξοδο στις συνομιλίες για το κυπριακό την φέρει η Τουρκία και βεβαίως όλες εκείνες οι δυνάμεις που εμπλέκονται στο κυπριακό και δεν ασκήσαν στο βαθμό που χρειαζόταν την δική τους επιρροή ώστε να μην φτάσουν τα πράγματα σ’ άδοξο τέλος.

 

Γνωρίζουμε ασφαλώς ακόμα ότι η Τουρκία χαρακτηρίζεται από σκληρή και αδιάλλακτη στάση. Όπως γνωρίζουμε επίσης ότι τα τελευταία χρόνια ο κ. Τ. Ερτογάν, για πολλούς και διάφορους λόγους, κυρίως εσωτερικούς, στοχεύει στην αλίευση ψήφων από εθνικιστικούς χώρους και αποπροσανατολισμό του λαού από τα καθημερινά προβλήματα, μ’ αποτέλεσμα οι πολιτικές της Τουρκίας να γίνονται πιο ακραίες και επικίνδυνες.

 

Η Τουρκία τα τελευταία χρόνια διεκδικά ρόλο χωροφύλακα στην περιοχή, γι’ αυτό και συμπεριφέρεται επιθετικά καταπατώντας κάθε έννοια του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

Είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία δεν θα λογικευτεί ξαφνικά, ούτε και θα προσαρμοστεί εύκολα στην ανάγκη για μια φυσιολογική και κανονική λύση για το πρόβλημα της Κύπρου. Ούτε αφελείς υπήρξαμε, ούτε και ψευδαισθήσεις είχαμε ποτέ! Κάθε άλλο! Τονίσαμε πολλές φορές ότι ο δρόμος προς την λύση θα είναι σκληρός και δύσβατος. Απαιτείται να συνδυάζει η πλευρά μας από την μια την μαχητικότητα και διεκδικητικότητα για μια λύση Αρχών και την ίδια στιγμή ευελιξία και ετοιμότητα για λύση.

 

Δυστυχώς και σ’ αυτή την διαπραγματευτική διαδικασία, φαίνεται ότι και η δική μας πλευρά, ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Νϊκος Αναστασιάδης, στο πιο κρίσιμο ραντεβού με την ιστορία μας, δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί. Ούτε καν στην εκπνοή της προσπάθειας δεν θεώρησε αναγκαίο, τουλάχιστον να κρατήσει ζωντανή την διαπραγματευτική διαδικασία. Μάλλον έδειξε να προτιμά τη διαφυγή ως εύκολη λύση, να ξαλαφρώνει τον ίδιο παρά να συνεχίσει να δίνει τη μάχη της Κύπρου. Ούτε καν χαραμάδα ελπίδας δεν θεώρησε σωστό να αφήσει για την Κύπρο με την όλη στάση και συμπεριφορά του, ΠτΔ ως διαπραγματευτής της Ελληνοκυπριακής πλευράς.

 

Τα αποτελέσματα πλέον είναι και τραγικά και δραματικά για την Κύπρο! Απομακρυνόμαστε από την λύση! Όλα αυτά που χτες φαίνονταν να είναι εφικτά, σήμερα τείνουν να φαντάζουν ευκταία!

 

Η Κύπρος και ας το συνειδητοποιήσουν όλοι δεν αντέχει μοιρασμένη. Ο χρόνος τρέχει! Είναι σκληρός και αδυσώπητος! Πέρασαν ήδη 43 χρόνια χωρίς να φύγει ένας Τούρκος στρατιώτης, χωρίς να αποχωρήσει ένας έποικος, χωρίς να επιστρέψει ένας πρόσφυγας στο σπίτι του. Το Status guo παραμένει!

 

Σήμερα, αυτή τη στιγμή, η Κύπρος δεν συνομιλά με κανένα! Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) δια του Γ.Γ. κ. Γκουντιέρες, δήλωσαν και τόνισαν ξεκάθαρα ότι νέα διαπραγματευτική διαδικασία θα γίνει μόνο αν το ζητήσουν οι δύο πλευρές. Το ίδιο και η Ευρωπαϊκή Ένωση, διαμηνύει ότι χωρίς να ζητήσουμε εμείς οι ίδιοι να ξεκινήσει μια νέα προσπάθεια, δεν πρόκειται να κινηθούν τα πράγματα. Παρομοίως ολόκληρη η διεθνής κοινότητα.

 

Στο μεταξύ τα γεγονότα τρέχουν! Η Τουρκία μετέφερε ήδη μέσω αγωγού, νερό στα κατεχόμενα, είναι στο δρόμο για μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος και η παραχώρηση νέων υπηκοοτήτων συνεχίζεται πλέον χωρίς φειδώ! Η Μόρφου οικοδομείται εκ νέου. Τα κατεχόμενα εποικίζονται συνεχώς. Οι συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριοι απογοητευμένοι φεύγουν, μεταναστεύουν σ’ άλλα μέρη του κόσμου.

 

Οι πραγματικότητες πλέον είναι πολύ σκληρές. Το Κυπριακό κινδυνεύει να λυθεί επί του εδάφους!

 

Οι νέες στρατηγικές που επαγγέλλονται ορισμένες ποιλιτικές δυνάμεις, όσο και να επιδείξεις σεβασμό, μόνο ζημιά προκαλούν στην υπόθεση της Κύπρου. Ο μακροχρόνιος αγώνας μόνο συνήθεια και συμβιβασμό με την κατοχή θα φέρει.

 

Τώρα, όχι χθες, χρειάζεται συστράτευση όλων των δυνάμεων για να διατηρηθεί το κεκτημένο της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Το μήνυμα πρέπει να είναι ξεκάθαρο. Δεν συμβιβαζόμαστε με την κατοχή και την διαίρεση, δεν απογοητευόμαστε, δεν λυγίζουμε και δεν γονατίζουμε!

 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης απώλεσε την έξωθεν μαρτυρία του! Από ηγέτης Λύσης, κινδυνεύει να καταγραφεί ως ηγέτης Διαίρεσης και Διχοτόμησης. Βεβαίως δεν είναι η πρώτη φορά που του συμβαίνει! Μόνο που τα πράγματα πλέον έχουν μετατραπεί σε πολύ επικίνδυνα. Θυμίζω τον ενταφιασμό των ιδεών Γκάλι, τις θεωρίες του ενεργού ηφαιστείου και την πυραυλολογία. Πολιτικές που κόστισαν πολύ στην υπόθεση μας.

 

Είναι σαφές ότι ο ΠτΔ δεν θέλησε να διανύσει το τελευταίο χιλιόμετρο προς την λύση. Δεν επέδειξε στην κρίσιμη ώρα την αναγκαία αποφασιστικότητα και ευελιξία.

 

Οι Προεδρικές εκλογές τέθηκαν υπεράνω της Κύπρου! Προτιμήθηκε από τον ίδιο τον ΠτΔ και τους συνεργάτες του ακόμη μια «Προεδρική θητεία» μια διαιρεμένης Κύπρου και όχι η δικαίωση της Κύπρου και του λαού μνας, η Ενωμένη και Ειρηνική Κύπρος.

 

Αν και βρισκόμαστε στην δωδεκάτη, τώρα χρειάζεται ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων. Χρειάζεται να κινήσουμε «γη και ουρανό», όλη την διεθνή διπλωματία, ώστε να επαναρχίσει η διαπραγματευτική διαδικασία. Χωρίς όρους, προϋποθέσεις και προτάξεις που στοίχισαν κατά καιρούς στην πλευρά μας.

 

Το συμφωνημένο πλαίσιο από τις δύο πλευρές, καθώς και το πλαίσιο του Γ.Γ. ΟΗΕ κ. Γκιουτέρες, αποτελούν ισχυρό υπόβαθρό να συνεχίσουμε την προσπάθεια.

 

Δεν υπάρχει πολυτέλεια ούτε για χρονοτριβή, ούτε για επικοινωνιακά παιχνίδια. Ο χρόνος πλέον μετρά αντίστροφα ....!

 

Γιώργος Τ. Γεωργίου

Βουλευτής ΑΚΕΛ Λεμεσού

Επαρχιακός Γραμματέας

 

Read 430 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΘΕΣΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ)

Η παθογένεια των εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο τομέα

Η παθογένεια των εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο τομέα

Από ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι εκάστοτε κυβερνήσεις επέλεξαν, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, να εφαρμόσουν ένα σύστημα εργασιακών...

Κυπριακό: Ώρα Πατριωτικής Ευθύνης!

Κυπριακό: Ώρα Πατριωτικής Ευθύνης!

Το ναυάγιο των συνομιλιών στη Διάσκεψη του Γκραν Μοντανά αποδεικνύεται πολύ αρνητικό για την Κύπρο και το λαό μας. Δυστυχώς...

Τα σύνορα μας είναι στην Κερύνεια ή στα Οδοφράγματα;

Τα σύνορα μας είναι στην Κερύνεια ή στα Οδοφράγματα;

Μετά την παράνομη Τουρκική εισβολή, σε όλους της διόδους προς την κατεχόμενη γη μας στήθηκαν από την Εθνική Φρουρά οδοφράγματα...