A+ R A-
25 November 2017

Monday, 23 October 2017 07:04

Η ανάπτυξη της Λεμεσού προς την σωστή κατεύθυνση

Όπως και για τη Λάρνακα, ο ΠτΔ εξήγγειλε πρόσφατα ένα πρόγραμμα με διάφορα αναπτυξιακά έργα, που προγραμματίζονται στο άμεσο μέλλον για τη Λεμεσό. Η ενέργεια αυτή γενικά είναι προς την ορθή κατεύθυνση.

 

Ακόμη και στην εποχή των Μνημονίων επέμενα ότι «με Μνημόνιο ή χωρίς Μνημόνιο η ανάπτυξη είναι η λύση». Η μεγέθυνση του ΑΕΠ της χώρας μέσω των αναπτυξιακών δαπανών λειτουργεί πάντοτε ως καταλύτης για διόρθωση όλων των άλλων σημαντικών μακροοικονομικών μεγεθών. Όμως και πάλι έγινε μια συνόψιση των επερχόμενων έργων χωρίς αναφορά στους μακροπρόθεσμους στόχους για την ανάπτυξη της Λεμεσού. Δεν θέλω να πιστεύω ότι οι πολιτικοί μας ενδιαφέρονται μόνο για την περίοδο που είναι οι ίδιοι στην εξουσία.

 

Για την ανάπτυξη του τουρισμού έγιναν πολλά έργα, ώστε σήμερα η Λεμεσός, αν και μια συμπαγής αστική περιοχή, να συγκαταλέγεται μεταξύ των κυριοτέρων τουριστικών προορισμών μας (αποχετευτικά, παράλληλοι λιμενοβραχίονες, πεζόδρομοι, έργα επίχωσης και μαρίνας). Βέβαια πολλοί από τους ξένους επισκέπτες συνδυάζουν την παραμονή ή επίσκεψή τους με άλλες δραστηριότητες. Ίσως κι η προτίμησή τους να επιλέξουν την Λεμεσό σαν τόπο άσκησης άλλων δραστηριοτήτων να οφείλεται και στο όμορφο περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί γύρω από την παραλία, από το Μαρί μέχρι το Ακρωτήρι, καθώς και τους γύρω λόφους.

 

Αυτό το περιβάλλον θα πρέπει να διατηρήσουμε και ωραιοποιήσουμε με κάθε τρόπο (ιδιαίτερα καθαριότητα της θάλασσας και της παραλίας, συμπλήρωση έργων υποδομής στην περιοχή της επίχωσης/μαρίνας αλλά και στις άλλες περιοχές περιλαμβανομένου του Λέιντις Μάιλ τώρα που οι Βάσεις φαίνονται πιο συνεργάσιμες κι ανοίγονται νέες προοπτικές και σ’ άλλους τομείς με την αξιοποίηση των περιουσιών εντός των Βάσεων).

 

Είναι φανερό πως το οικονομικό περιβάλλον της Λεμεσού έχει βοηθήσει την ανάπτυξη πολλών άλλων δραστηριοτήτων που έχουν να κάμουν με υπεράκτιες/εξωχώριες εργασίες σε πλείστους τομείς. Μαζί με το Κυπρο-Ρωσικό Επιμελητήριο υπολογίσαμε ότι στην Κύπρο υπήρχαν το 2016 μερικές δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι που ασχολούνταν με τέτοιες δραστηριότητες. Οι περισσότεροι διαμένουν σχεδόν μόνιμα εκεί. Η Συμφωνία Οικονομικής Συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και ΕΣΣΔ του 1976, κατάλληλα αναθεωρημένη, υπήρξε καθοριστική στις εξελίξεις αυτές.

 

Η ανάθεση της διαχείρισης του λιμανιού σε ιδιωτικό οίκο καθώς κι η πρόσφατη απόφαση για δημιουργία Υφυπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας αναμένεται να υποβοηθήσουν την επέκταση κι ενδυνάμωση του όλου επιχειρηματικού κλίματος της περιοχής. Όπως και στην περίπτωση της Λάρνακας, οι σωστοί χειρισμοί της όλης κατάστασης θα μπορούσαν να συμβάλουν στην προώθηση του μεγάλου στόχου μετατροπής της Κύπρου σε περιφερειακό οικονομικό κι εμπορικό κέντρο, ευρωπαϊκό μάλιστα τώρα, για τον ευρύτερο χώρο της Μέσης Ανατολής.

 

Από πολλές δεκαετίες (από τη δεκαετία του 1980) συζητούμε την περίπτωση δημιουργίας τεχνολογικού πάρκου στην Κύπρο κατά το πρότυπο του γαλλικού τεχνολογικού πάρκου με το ελληνικότατο όνομα Σοφία-Αντίπολη, με το οποίο επιδιώξαμε κι εξασφαλίσαμε συνεργασία. Παρόλο που κατά καιρούς διάφοροι μελετητές αναφέρθηκαν σε πολλές τοποθεσίες για εγκατάστασή του (τις νότιες υπώρειες του Σταυροβουνιού, τους λόφους μεταξύ Αγίας Νάπας-Παραλιμνίου), η επιλογή της περιοχής Πεντακώμου πληροί τις τεθείσες προϋποθέσεις. Γιατί όμως καθυστερεί η προώθησή του, ενός έργου που τόσο χρειάζεται η οικονομία για την τεχνολογική αναβάθμισή της, την αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού και τη διάνοιξη νέων διαστάσεων στην περιοχή Λεμεσού;

 

Ταυτόχρονα θα πρέπει να ξαναεπισκεφτούμε την άλλη βιομηχανική δραστηριότητα της Λεμεσού. Όπως κάναμε σε όλες τις πόλεις για σκοπούς περιβαλλοντικούς και συνεργειών, δημιουργήσαμε βιομηχανικές περιοχές και στη Λεμεσό και καθιερώσαμε βιομηχανικές ζώνες, κυρίως, στην περιοχή των οινοποιείων. Η περιοχή αυτή, από τη Μαρίνα μέχρι το νέο Λιμάνι, θα πρέπει να μελετηθεί κι αναμορφωθεί τόσο για τις ανάγκες του τελευταίου, για να εξυπηρετήσει τους πιο πάνω ευρύτερους στόχους, όσο και για τις ανάγκες της τουριστικής βιομηχανίας.

 

Ως γνωστόν, οι κυπριακές οινοβιομηχανίες, μετά την καθιέρωση της παραγωγής κρασιού από σταφύλια συγκεκριμένων ποικιλιών και περιοχών και την αποφυγή μαζικής μεταφοράς των σταφυλιών σε μακρινές αποστάσεις για σκοπούς παραγωγής οινοπνεύματος καλύτερης ποιότητας, έχουν μετακομίσει πλησίον συγκεκριμένων περιοχών αμπελώνων. Τα κτήρια κι οι εγκαταστάσεις των παλιών οινοποιείων θα μπορούσαν να μετατραπούν σε εργοστάσια παραγωγής άλλων ποτών με την αξιοποίηση κι άλλων γεωργικών προϊόντων (π.χ. χαρουπιών) και να συνδυαστούν με την τουριστική πλευρά του θέματος, παρέχοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες της περιοχής της Επίχωσης και της Μαρίνας να δουν και να δοκιμάσουν τα ποτά τους επιτόπου.

 

Τέλος, μεγάλης σημασίας για την ανάπτυξη της Λεμεσού είναι η αξιοποίηση των δυνατοτήτων της πλούσιας ενδοχώρας της. Από όλες τις πόλεις της Κύπρου η πόλη της Λεμεσού έχει τις καλύτερες διασυνδέσεις με την επαρχία της, φυσικές και καθημερινής συνεργασίας, κάτι που μεγεθύνει τον όγκο εργασιών σε διάφορους τομείς. Τα διάφορα έργα που έγιναν κατά καιρούς έχουν βοηθήσει την αξιοποίηση των δυνατοτήτων αυτών κι έχουν συνδέσει ακόμη περισσότερο το κέντρο με την περιφέρεια.

 

Με τους υδατοφράκτες και τους αγωγούς μεταφοράς νερού που κατασκευάστηκαν στην περιοχή υπάρχει αρκετό νερό διαθέσιμο για άρδευση πολλών εύφορων εκτάσεων γης σε όλη την επαρχία και αύξηση της γεωργικής της παραγωγής. Η ακόμη καλύτερη κι ευκολότερη πρόσβαση προς την περιοχή Τροόδους με τη συμπλήρωση κι αναβάθμιση του οδικού δικτύου της περιοχής και την εγκατάσταση συστημάτων τελεφερίκ προς τις κορυφές του Ολύμπου θα διανοίξει ακόμη μια πτυχή του τουριστικού προϊόντος της Λεμεσού και θα το κάνει πιο πλούσιο κι ολόχρονο.

 

ΔΡ ΙΑΚΩΒΟΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ

πρώην Υπουργός,

πρώην Γενικός Διευθυντής Γραφείου Προγραμματισμού

 

Read 623 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΘΕΣΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ)

Κέντρο Νεότητος στη Λεμεσό παραμένει κλειστό εδώ και 7 χρόνια, λόγω γραφειοκρατίας

Κέντρο Νεότητος στη Λεμεσό παραμένει κλειστό εδώ και 7 χρόνια, λόγω γραφειοκρατίας

Ένα κορίτσι λιποθύμησε στη μέση του δρόμου απο χρήση ναρκωτικών - πως θα αποφύγουμε παρόμοια περιστατικά. Πολλές φορές γονείς δεν...

Οι ανάγκες του δημοσίου αυξάνονται, αυξάνεται και το κόστος

Οι ανάγκες του δημοσίου αυξάνονται, αυξάνεται και το κόστος

Μία μετά την άλλη, οι ανεξάρτητες υπηρεσίες του κράτους, αλλά και αρκετά υπουργεία και ημικρατικοί οργανισμοί, παρελαύνουν στην Επιτροπή Οικονομικών...

Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων και Υποχρεώσεων του Παιδιού

Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων και Υποχρεώσεων του Παιδιού

Από το 1989 η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών καθιέρωσε την 20η Νοεμβρίου ως την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού....