A+ R A-
20 June 2018

Friday, 04 August 2017 08:25

Λεμεσός: Ένα διαμάντι μέσα στα λύματα...

Στην πυρά, στην πυρά...

 

Μόνο αυτό δεν έχουμε ακούσει για τον νέο δήμαρχο Λεμεσού κ. Νίκο Νικολαΐδη, σχετικά με τα λύματα που παρουσιάστηκαν στην παραλία της Λεμεσού. Σε συνέντευξη του στη τηλεόραση ΡΙΚ, ''Από μέρα σε μέρα'' 28.07.17, ο κ. Νικολαϊδης έδωσε την ακριβή εικόνα του προβλήματος παρουσιάζοντας και σχετική μελέτη του ΤΕΠΑΚ.


Η μελέτη πραγματοποιήθηκε και παρουσιάστηκε κατά την περίοδο Αύγουστος- Δεκέμβριος 2015 όταν δήμαρχος Λεμεσού ήταν ο κ. Ανδρέας Χρίστου. Σύμφωνα με τη μελέτη, ιστοσελίδα: bit.ly/cut2017-pdf:


* Η κυριότερη πηγή εκπομπής ρυπογόνων ουσιών στην θαλάσσια περιοχή μελέτης είναι η ράδα (αγκυροβόλιο) του Λιμένα Λεμεσού. * Σε πολύ μικρότερο βαθμό φαίνεται να συνεισφέρουν ο λιμένας και η μαρίνα Λεμεσού.

* Σε συνέχεια της πιο πάνω μελέτης πραγματοποιήθηκαν διάφορες συσκέψεις, τόσο στο Δήμο Λεμεσού όσο και στο Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων. * Κανένας από τους εκπροσώπους των εμπλεκόμενων/αρμόδιων αρχών δεν αμφισβήτησε τα πορίσματα της μελέτης που εκπονήθηκε από το ΤΕΠΑΚ.

* Η συντριπτική πλειοψηφία των παρευρισκόμενων, στις ανωτέρω συσκέψεις, συμφώνησε (με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης αλλά και άλλα στοιχεία που διαθέτουν οι εμπλεκόμενοι φορείς) ότι το αγκυροβόλιο του λιμένα Λεμεσού φαίνεται να είναι η κύρια αιτία δημιουργίας της ρύπανσης που παρατηρείται στη θαλάσσια περιοχή της Λεμεσού.


* Με βάση μαρτυρίες που υπάρχουν (από λειτουργούς/αξιωματούχους εμπλεκόμενων φορέων), η εταιρία που είναι αδειοδοτημένη για τη συλλογή του «oil sludge” από τα πλοία που βρίσκονται στο λιμάνι ή στο αγκυροβόλιο Λεμεσού, φαίνεται να συλλέγει και λύματα από τα πλοία, χωρίς να είναι αδειοδοτημένη για κάτι τέτοιο. Από τη στιγμή που η εν λόγω εταιρία δεν έχει αδειοδοτηθεί για συλλογή και απόρριψη λυμάτων από πλοία, κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει ποιος είναι ο τελικός προορισμός των λυμάτων που συλλέγονται. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ποιο πάνω μαρτυρίες, φαίνεται να γίνεται (τουλάχιστον σε κάποιες περιπτώσεις) απόρριψη λυμάτων από την εν λόγω εταιρία στην θάλασσα, μόλις λίγα μέτρα μακριά από το αγκυροβόλιο,


Αυτό που εμείς συμπεραίνουμε είναι ότι:
* Συσκέψεις γίνονταν στον Δήμο Λεμεσού και, άρα, ήταν εις γνώση του τέως δημάρχου το πρόβλημα, για πάρα πολλά χρόνια και στα τελευταία δυο της θητείας του ήταν και επίσημα γνωστά. Ο τέως δήμαρχος συμφώνησε με τα αποτελέσματα της έρευνας.


* Το κυριότερο, κατά την άποψη μας σημείο της μελέτης είναι, η εισήγηση του ΤΕΠΑΚ: «Μεσοπρόθεσμα και μέχρι τη δημιουργία της κατάλληλης υποδομής στο λιμάνι Λεμεσού, θα πρέπει να αδειοδοτηθεί κατάλληλη εταιρία για τη συλλογή των λυμάτων από πλοία και την απόρριψη τους σε ενδεικνυόμενους χώρους, υιοθετώντας κατάλληλες ασφαλιστικές δικλείδες για τον σκοπό αυτό».


* Αυτό που δεν έκανε ο τέως, είτε γιατί δεν έδωσε σημασία στη μελέτη του ΤΕΠΑΚ και τη σνόμπαρε, είτε γιατί θεώρησε τις μαρτυρίες από λειτουργούς / αξιωματούχους, πιθανόν και του δήμου, σαν αναξιόπιστες, ίσως για να αποκρύψει και να συγκαλύψει τους ενόχους, ή ακόμα και από ανικανότητα, έδειξε ασέβεια προς τους πολίτες, ταυτόχρονα αφήνοντας την πόλη εκτεθειμένη σε μια διεθνή νομοθεσία (MARPOL 73/78 - Annex IV, οδηγία 2000/59/EK) ήρθε να το διορθώσει ο νέος δήμαρχος Νίκος Νικολαΐδης μόλις λίγους μήνες από της ανάληψης των καθηκόντων του.


Ο νέος δήμαρχος Λεμεσού δεν είναι της επίδειξης, είναι της ουσίας. Αυτοί όλοι που αδίκως τον κατέκριναν οφείλουν μια συγνώμη και μια υποχρέωση, να σταθούν δίπλα του και δίπλα στο νέο δημοτικό συμβούλιο για το κοινό καλό.


Για την αλλαγή δημάρχου το ΑΚΕΛ και ο τέως ταλαιπωρούν και εκδικούνται τη Λεμεσό για πέντε μήνες. Αυτός ο τόπος πλήρωσε ακριβά για την υστεροφημία του τέως ΠτΔ, αυτή η πόλη πληρώνει για την υστεροφημία του τέως δημάρχου. Κάποιος θα δώσει λόγο τον Φεβρουάριο.


Τάκης Μιχαήλ

Read 1469 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΘΕΣΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ)

Η παθογένεια των εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο τομέα

Η παθογένεια των εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο τομέα

Από ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι εκάστοτε κυβερνήσεις επέλεξαν, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, να εφαρμόσουν ένα σύστημα εργασιακών...

Κυπριακό: Ώρα Πατριωτικής Ευθύνης!

Κυπριακό: Ώρα Πατριωτικής Ευθύνης!

Το ναυάγιο των συνομιλιών στη Διάσκεψη του Γκραν Μοντανά αποδεικνύεται πολύ αρνητικό για την Κύπρο και το λαό μας. Δυστυχώς...

Τα σύνορα μας είναι στην Κερύνεια ή στα Οδοφράγματα;

Τα σύνορα μας είναι στην Κερύνεια ή στα Οδοφράγματα;

Μετά την παράνομη Τουρκική εισβολή, σε όλους της διόδους προς την κατεχόμενη γη μας στήθηκαν από την Εθνική Φρουρά οδοφράγματα...