A+ R A-
15 July 2018

Friday, 21 July 2017 11:10

Η πιστωτική κάρτα δεν είναι εργαλείο δανεισμού

Αν χρησιμοποιείτε ορθά την πιστωτική σας κάρτα, τότε μπορείτε να απολαμβάνεται ένα άτοκο δάνειο για πάντα, αν όμως την χρησιμοποιείτε λανθασμένα, τότε μπορεί να εγκλωβιστείτε σε ένα υπόλοιπο με πολύ ψηλό επιτόκιο και με λαβωμένο το αξιόχρεο σας.

 

Η πιστωτική κάρτα δεν είναι εργαλείο δανεισμού αλλά πιστωτική διευκόλυνση για τις αγορές σας, με την προϋπόθεση ότι θα το ξοφλήσετε έγκαιρα με αυτόματη τραπεζική εντολή. Ο κανόνας λέει ότι δεν πρέπει να αφήνουμε απλήρωτα υπόλοιπα στις πιστωτικές κάρτες, διότι το επιτόκιο είναι πολύ ψηλό και αν δεν πληρώσετε μια δόση, τα πρόστιμα και οι επιβαρύνσεις είναι αρκετά βαριά.

 

Το υπόλοιπο της πιστωτικής κάρτας μπορεί να μετατραπεί σε ένα μη εξυπηρετούμενο δάνειο, με οδυνηρές συνέπειες για το αξιόχρεο σας, το οποίο είναι τόσο σημαντικό σήμερα. Αν κάποιος δεν τα χρήματα να πληρώσει το υπόλοιπο της πιστωτικής του κάρτας, τότε δεν πρέπει να χρησιμοποιεί πιστωτική κάρτα.

 

Η πιστωτική κάρτα δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε για να αγοράζουμε διαμερίσματα ή αυτοκίνητα, αλλά για να καλύπτουμε τα καθημερινά μας έξοδα, όπως υπεραγορές, βενζινάδικα, εστιατόρια και ξενοδοχεία. Το κάθε νοικοκυριό γνωρίζει περίπου πόσα ξοδεύει κάθε μήνα για να καλύψει τις ανάγκες του. Αν έχει και τα ανάλογα εισοδήματα, μπορεί να πληρώσει σε μετρητά ή με πιστωτική κάρτα.

 

Σε καμία περίπτωση όμως, το νοικοκυριό δεν πρέπει να ξοδέψει περισσότερα από τα εισοδήματα του, φορτώνοντας τις πιστωτικές του κάρτες, με την προσδοκία ότι θα πληρώνει το υπόλοιπο με δόσεις.

Αυτό θα ήταν τραγικό λάθος, όχι μόνο επειδή ο τόκος και οι χρεώσεις είναι ψηλές αλλά επειδή το νοικοκυριό μπορεί να εισέλθει σε ένα φαύλο κύκλο, να πληρώνει για τα έξοδα του, να πληρώνει για τις δόσεις προηγούμενων μηνών και να μην μπορεί να ξοφλήσει ποτέ.

 

Κάποιος που χρησιμοποιεί πιστωτική κάρτα και ξοφλά το υπόλοιπο αυτόματα κατά την καταληκτική ημερομηνία, μπορεί να απολαμβάνει ένα άτοκο δάνειο, ίσο με τις αγορές του, για πάντα. Ένα νοικοκυριό που ξοδεύει €2,000 ευρώ κάθε μήνα, χρεώνοντας την πιστωτική του κάρτα, έχει ένα άτοκο δάνειο ύψους €2,000 για πάντα.

Ουσιαστικά, το όριο της πιστωτικής κάρτας είναι ένα δωρεάν παρατράβηγμα, αφού μπορείς να το ξοφλήσεις μέσα στις επόμενες 40 ημέρες χωρίς τόκο. Η αυτόματη εξόφληση του υπολοίπου είναι λοιπόν εξαιρετικά σημαντική αφού είναι κέρδος για τον κάτοχο της κάρτας. Η τράπεζα προσφέρει συνήθως όριο ίσο με το τριπλάσιο του μισθού.

Ως αποτέλεσμα, ο κάτοχος της κάρτας μπορεί να κυκλοφορεί με ένα αρκετά μεγάλο ποσό στη τσέπη του, χωρίς να κινδυνεύει ότι θα τον ληστέψουν και χωρίς να πληρώνει τόκο για αυτό το ποσό. Ποτέ να μην χρησιμοποιείτε την πιστωτική σας κάρτα για αναλήψεις από ταμειακές μηχανές, επειδή υπάρχει ψηλή χρέωση, εκτός και αν είναι απόλυτη ανάγκη.

 

Μην διανοηθείτε να αφήσετε υπόλοιπα στην πιστωτική σας κάρτα, διότι μπορεί να καταλήξετε να τρέχετε και να μην φτάνετε. Αν έχετε σκοπό να φορτώσετε την κάρτα σας για διακοπές, και να πληρώνετε με το μήνα, τότε είναι πολύ καλύτερα να πάρετε ένα δάνειο, όπως αυτά που διαφήμιζαν κάποτε οι τράπεζες για να ελκύσουν πελάτες.

Προσωπικά δεν θα σύστηνα ούτε το πρώτο, ούτε το δεύτερο, διότι διακοπές πάμε μόνο αν έχουμε τα χρήματα διαθέσιμα. Το υπόλοιπο της κάρτας είναι ένα ανεξασφάλιστο δάνειο, το οποίο χρεώνεται με τόκο γύρω στο 12% σε ετήσια βάση. Η ελάχιστη δόση πρέπει να είναι ίση με το 10% του υπολοίπου. Αν δεν πληρώσετε μια δόση, η επιβάρυνση είναι 2% επί της δόσης. Και αν αφήσετε το υπόλοιπο απλήρωτο, η τράπεζα μπορεί να λάβει νομικά μέτρα εναντίον σας, και να επιβάλει μέμο στην περιουσία σας, με δικαστική απόφαση.

 

Μάριος Μαυρίδης

Kαθηγητής Οικονομικών Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο

Βουλευτής Κερύνειας

 

Read 589 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΘΕΣΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ)

Κύπρος: Κρίσιμες και Δυσοίωνες εξελίξεις

Κύπρος: Κρίσιμες και Δυσοίωνες εξελίξεις

Τα τελευταία γεγονότα με αφορμή τις αποφάσεις για πώληση του Συνεργατισμού, καθώς και οι εξελίξεις που έπονται, τόσο στο Κυπριακό,...

Επαρχιακά Συμπλέγματα: Μεταρρύθμιση και όχι Αναρρύθμιση

Επαρχιακά Συμπλέγματα: Μεταρρύθμιση και όχι Αναρρύθμιση

Συνεχίζεται η συζήτηση στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την δημιουργία Επαρχιακών και Τοπικών Συμπλεγμάτων. Είναι γεγονός...

Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση: Οι δικές μου σκέψεις!

Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση: Οι δικές μου σκέψεις!

Την περασμένη βδομάδα έλαβε χώρα το 2ο Συνέδριο της Βουλής των Αντιπροσώπων, με τίτλο: Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση: Επιβαλλόμενες δράσεις. ...