A+ R A-
23 June 2018

Wednesday, 19 July 2017 09:27

«Η Τουρκία έχει άμεση ανάγκη την Ευρωπαϊκή Ένωση»

Η Τουρκία έχει ανάγκη την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού είναι ο μεγαλύτερος υποψήφιος πελάτης της που θα προμηθεύεται το πετρέλαιο και αέριο από τον αγωγό που σχεδιάζει να περάσει μέσω της χώρας του ο νεοσουλτάνος. Μπορούμε να προκαλέσουμε κόστος στην Τουρκία μέσω της Ευρωπαϊκής της πορείας έτσι ώστε να καταλάβει πως είμαστε και εμείς ΕΕ και πως έχουμε το δικαίωμα της αρνησικυρίας και πως εξαρτάται και από εμάς ως πλήρες κράτος μέλος να επιτρέψουμε ή να σταματήσουμε από το να ολοκληρωθεί μια πιθανή συμφωνία και συνεργασία μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας και στον τομέα της ενέργειας.

 

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας, ρίχνει τα βέλη και την ευθύνη στην ΕΕ πως η άρνηση της να δεχθεί την Τουρκία ως πλήρες μέλος, είναι βασισμένη στον ρατσισμό και την ξενοφοβία. Οι Τουρκικές επαφές συνεχίζονται στην ΕΕ σε διάφορα επίπεδα και στο επίκεντρο των συζητήσεων είναι και η αρνητική εξέλιξη των συνομιλιών επίλυσης του Κυπριακού.

 

Εδώ είναι που χρειάζεται μέσω του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να περάσει το μήνυμα πιο αποφασιστικά και τολμηρά, πως η Τουρκία ευθύνεται για το ναυάγιο αποκλειστικά. Αυτό όμως δεν θα γίνει με απλές ενημερώσεις και καταγγελίες, αλλά με την πρόκληση κόστους. Η Τουρκία έχει ανάγκη την ΕΕ, αφού είναι ο μεγαλύτερος υποψήφιος πελάτης της που θα προμηθεύεται το πετρέλαιο και αέριο από τον αγωγό που σχεδιάζει να περάσει μέσω της χώρας του ο νεοσουλτάνος.

 

Θα προσπαθήσει η Τουρκία να εκφοβίσει αλλά για την ώρα θα μείνει μέχρι εκεί. Το πιο ακραίο που ίσως προσπαθήσει να προβεί για την ώρα, είναι να προχωρήσει σε γεώτρηση σε ένα από τα αμφισβητούμενα από την ίδια οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ και εκεί θα αναδειχθεί η πραγματική μας αδυναμία για προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

 

Το Ισραήλ ήδη προχώρησε στην επένδυση μαμμούθ των 424 εκατομμυρίων δολλαρίων σε στρατιωτικό εξοπλισμό όπου προορίζεται αποκλειστικά για την προστασία των ενεργειακών της κοιτασμάτων. Εμείς, δυστυχώς, παραμένουμε στάσιμοι στο συγκεκριμένο θέμα, με πολλά εμπόδια αλλά και απειλές, όπως τότε με τους S300, όπου η Ελληνική Κυβέρνηση δεν στήριξε πλήρως την Κυπριακή. Παρόμοιο σκηνικό ζούμε και τώρα, με την Ελληνική Κυβέρνηση να στέκεται δίπλα στην Κυπριακή, να έχει αποκτήσει ενεργό ρόλο και εμπλοκή στην διαμάχη με την Τουρκία, και να διαδραματίζει ένα πρωταγωνιστικό ρόλο υποστήριξης σε διπλωματικό αλλά και πολιτικό επίπεδο μόνο για την ώρα.

 

Στα υπόλοιπα θα δούμε εάν και εφόσον χρειαστεί και καλό θα ήταν να μην γίνονταν δημόσιες αναφορές με λεπτομέρειες. Η στάση και η γραμμή της Λευκωσία για ψυχραιμία είναι η καταλληλότερη υπό τις περιστάσεις.

 

Η Τουρκία προσπαθεί με κάθε τρόπο να είναι παρούσα και για το επόμενο διάστημα θα νιώθουμε τα καυσαέρια των Τουρκικών πλοίων και αεροσκαφών στην μεγαλόνησο. Προσωπική μου εκτίμηση, θα επιχειρήσει να κλιμακώνει την ένταση με μικρά και αργά βήματα και θα δυναμιτίζει το κλίμα μέσω των δηλώσεων. Ευτυχώς για την ώρα οι κινήσεις του στρατού δεν είναι τόσο ακραίες όσο οι πολιτικές δηλώσεις. Αυτό όμως που επιχειρεί να πετύχει η Τουρκία, κατά την δική μου άποψη, είναι να ασκήσει πίεση στην πλευρά μας έτσι ώστε να επανέλθουμε στις διαπραγματεύσεις υπό τη σκιά των απειλών.

 

Εκτιμώ πως ίσως υπάρξει κινητικότητα μέσα στο φθινόπωρο για το Κυπριακό, εξού και η παραμονή του Έιντε στην θέση του, αφού κύριος στόχος των Η.Ε. είναι η επίτευξη συμφωνίας βασισμένη στα μέχρι στιγμής δεδομένα. Κατά κάποιο τρόπο, θα επιχειρήσουν να μας βάλουν το πιστόλι στον κρόταφο, έτσι ώστε πριν την έναρξη απόδοσης των κοιτασμάτων, να έχουν ήδη συμφωνία στο Κυπριακό, κάτι που θα φέρει έσοδα και στην Τουρκία, αφού αυτό είναι το ζητούμενο τους και όχι οι Τουρκοκύπριοι. Ας μην ξεχνάμε πως η Τουρκική προπαγάνδα καλά κρατεί, και την ζούμε καθημερινά με αποκορύφωμα το 2011, όταν θα ξεκινούσαμε τη γεώτρηση του οικοπέδου 12, η Τουρκία διαμήνυε πως η Αίγυπρος θα πάγωνε την συμφωνία μας για τα επόμενα 2-3 χρόνια, ότι ο Λίβανος αναγνώρισε το δικαίωμα της Τουρκίας και τέλος Συρία και Ισραήλ δήθεν αρνήθηκαν να υπογράψουν την συμφωνία μαζί μας.

 

Ως εκ τούτου, εμείς έχουμε καθήκον να εκθέσουμε την Τουρκία και να επικεντρωθούμε στο γεγονός ότι ακολουθεί μια στρατηγική δύο μέτρων και δύο σταθμών. Στη Μαύρη θάλασσα διαχώρισε την ΑΟΖ ενώ στην Μεσόγειο δεν πράττει το ίδιο. Μπορούμε να προκαλέσουμε κόστος στην Τουρκία μέσω της Ευρωπαϊκής της πορείας έτσι ώστε να καταλάβει πως είμαστε και εμείς ΕΕ και πως έχουμε το δικαίωμα της αρνησικυρίας και πως εξαρτάται και από εμάς ως πλήρες κράτος μέλος να επιτρέψουμε ή να σταματήσουμε από το να ολοκληρωθεί μια πιθανή συμφωνία και συνεργασία μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας και στον τομέα της ενέργειας.

 

Ο Ρεξ Τίλερσον, μόλις πρόσφατα έφυγε από το Κατάρ με αρνητική εικόνα, πως δηλαδή δεν θα ξεπεραστεί σύντομα η κρίση που έχει ξεσπάσει πρόσφατα. Αυτό είναι αρνητική εξέλιξη για την Τουρκία, αλλά παράλληλα για την ώρα, θετική για τις ΗΠΑ και τον πρώην Διευθύνων Σύμβουλο της EXXON, η οποία θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις στο αμφισβητούμενο οικόπεδο 10 από την Τουρκία. Εκεί ίσως να είναι η στιγμή που θα βρεθεί πραγματικά απέναντι από τις ΗΠΑ ο νεοσουλτάνος, και το γνωρίζει.

 

Κωνσταντίνος Καρεκλάς

BSc Business Administration conc. Management Information Systems

Υπεύθυνος Έρευνας και Καινοτομίας (Ιδ. Τομέας)

 

Read 735 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΘΕΣΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ)

Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση: Οι δικές μου σκέψεις!

Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση: Οι δικές μου σκέψεις!

Την περασμένη βδομάδα έλαβε χώρα το 2ο Συνέδριο της Βουλής των Αντιπροσώπων, με τίτλο: Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση: Επιβαλλόμενες δράσεις. ...

Η παθογένεια των εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο τομέα

Η παθογένεια των εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο τομέα

Από ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι εκάστοτε κυβερνήσεις επέλεξαν, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, να εφαρμόσουν ένα σύστημα εργασιακών...

Κυπριακό: Ώρα Πατριωτικής Ευθύνης!

Κυπριακό: Ώρα Πατριωτικής Ευθύνης!

Το ναυάγιο των συνομιλιών στη Διάσκεψη του Γκραν Μοντανά αποδεικνύεται πολύ αρνητικό για την Κύπρο και το λαό μας. Δυστυχώς...