A+ R A-
19 April 2018

Friday, 12 May 2017 08:31

«MANA» - Καλές οι κυβερνητικές εξαγγελίες, αλλά δεν αρκούν

Αφιερωμένη στη μάνα, η δεύτερη Κυριακή του Μάη. Στη γεννήτρα της ζωής. Στη γυναίκα που, κατά τον ποιητή, ενσαρκώνει ότι πιο ιερό. Αυτήν που μεταλαμπαδεύει στα βλαστάρια της, αξίες, αρχές, παραδόσεις. Αυτήν που διαμορφώνει μέσα από το κύτταρο της οικογένειας το ιδεολογικό και αξιακό υπόβαθρο της κοινωνίας.

 

Κάθε μάνα αναλαμβάνει μια δύσκολη αποστολή.

Δίνει προσωπικές και συλλογικές μάχες σε κάθε γεωγραφικό πλάτος και μήκος της γης. Αντιμετωπίζει τραγικές συνέπειες πολέμων, περιβαλοντικών και άλλων καταστροφών. Φτώχεια, ασθένειες, προσφυγιά, μετανάστευση, πλειάδα δημοκρατικών ελλειμμάτων. Το ταξίδι της ζωής επιφυλάσσει ανατροπές, προκλήσεις, εναλλαγές και προσδοκίες. Ως γυναίκα, παράλληλα, έχει να αντιμετωπίσει εμμένουσες έμφυλες ανισότητες, στερεότυπα, δημοκρατικά ελλείμματα, βία σε όλες τις μορφές, ηλικιακό ρατσισμό και εκμετάλλευση. Επίπονος ο καθημερινός της αγώνας. Πολλαπλοί οι ρόλοι που επιτελεί για να πετύχει προσωπικούς στόχους και να παραμένει φύλακας άγγελος στα παιδιά της.

 

Στις αναπτυγμένες κοινωνίες, το κράτος αναγνωρίζει την τεράστια συμβολή της στην ανατροφή παιδιών και το δικαίωμά της για ποιότητα ζωής. Στις σκανδιναυϊκές χώρες κυρίως αλλά και σε Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία ιεραρχείται ψηλά στις κρατικές προτεραιότητες, η ενδυνάμωση του γονικού ρόλου. Υιοθετούνται κατάλληλες πολιτικές και καλές πρακτικές συμφιλίωσης οικογενειακών και επαγγελματικών υποχρεώσεων. Δίνεται ιδιαίτερη σημασία στα θέματα ισότητας των φύλων και ενδυνάμωσης γυναικών. Παρέχονται επαρκείς πόροι και λαμβάνονται θετικές δράσεις για στήριξη της οικογένειας. Προωθείται η γονική άδεια, η άδεια μητρότητας και πατρότητας. Δημιουργούνται νηπιοκομικοί/ βρεφοκομικοί σταθμοί κοντά σε χώρους εργασίας. Παρέχονται πακέτα στήριξης νεογέννητων παιδιών. Τέτοιες υποστηρικτικές πολιτικές και καλές πρακτικές ωχριούν στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου όπου το κράτος προνοίας συρρικνώνεται ακόμη περαιτέρω με δραστικές περικοπές κονδυλίων, λόγω οικονομικής κρίσης. Σε Ελλάδα και Κύπρο οι κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις της κρίσης είναι ιδιαίτερα αισθητές σε πολύτεκνες μάνες, μονογονείς, συνταξιούχους και άτομα με αναπηρίες. Υπάρχουν δραστικές περικοπές σε κονδύλια. Εν έτει 2017, συνταξιούχοι γονείς και παππούδες επιφορτίζονται πρόσθετα βάρη φροντίδας ανέργων παιδιών και ανατροφής, μόρφωσης εγγονιών αφού πολλές οικογένειες δυσπραγούν.

 

Κάθε κράτος ωστόσο που σέβεται πραγματικά τον εαυτό του οφείλει να έχει μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική για στήριξη του θεσμού της οικογένειας και ενδυνάμωση της θέσης της γυναίκας-μάνας. Με σπασμωδικά ημίμετρα δεν επιλύονται προβλήματα.

 

Η ημικατεχόμενη Κύπρος είναι η μοναδική χώρα μέλος της ΕΕ, που αντιμετωπίζει πρόβλημα φυσικής και εθνικής επιβίωσης, συνεχείς τουρκικές απειλές, δημογραφική αλλοτρίωση λόγω παράνομου εποικισμού/ εκτουρκισμού των κατεχομένων και υπογεννητικότητα στις ελεύθερες περιοχές. Γι αυτό οφείλει να προστατέψει το θεσμό της οικογένειας με νύχια και με δόντια. Να αντιμετωπίσει την υπογεννητικότητα. Να προωθήσει πολιτικές ενδυνάμωσης της ισότητας των φύλων. Να καταπολεμήσει έμφυλα στερεότυπα και δημοκρατικά ελλείμματα. Να δημιουργήσει συνθήκες συμφιλίωσης επαγγελματικών-οικογενειακών υποχρεώσεων. Να καταπολεμήσει την πολυέξοδη παραπαιδεία που επιβαρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Να στηρίξει μέλη της οικογένειας με αναπηρίες. Να βελτιώσει την πραγματική οικονομία, προωθώντας την ανάπτυξη. Τα ολιγόμηνα προγράμματα εργοδότησης ανέργων δεν παρέχουν αποτελεσματική θεραπεία. Απαιτούνται κατάλληλα προγράμματα εργοδότησης άνεργων νέων. Ποιοτικές θέσεις εργασίας. Συστηματική προσπάθεια για μείωση των μακροχρόνια εξαρτώμενων από κοινωνικά παντοπωλεία και συσσίτια.

 

Καλοδεχούμενες οι πρόσφατες εξαγγελίες του Προέδρου Αναστασιάδη στη Γιορτή της Πολύτεκνης Μάνας για επαναφορά του επιδόματος πολύτεκνης μάνας, αύξηση του επιδόματος τέκνου και για παροχή βασικού εξοπλισμού στις οικογένειες με νεογέννητο που είναι δικαιούχοι του ΕΕΕ ή που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Ωστόσο η Κυβέρνηση οφείλει να εξεύρει κονδύλια ώστε τα επιδόματα τέκνου και μονογονεϊκής οικογένειας να εξαιρούνται από τα εισοδήματα για σκοπούς ΕΕΕ.

 

Καλές οι κυβερνητικές εξαγγελίες, αλλά δεν αρκούν.

 

Απαιτούνται πολύ περισσότερα ώστε να διασφαλιστεί η αξιοπρεπής διαβίωση, να ενισχυθεί το αίσθημα της κοινωνικής αλληλεγγύης και να στηριχτεί έμπρακτα ο θεσμός της οικογένειας και κάθε μάνα.

 

Της Αντιγόνης Περικλέους Παπαδοπούλου
Τέως Ευρωβουλευτή, προέδρου ΓΟΔΗΚ

φωτογραφία: kontranews.gr

 

Read 823 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΘΕΣΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ)

Εζεκίας Παπαϊωάννου: Ιστορικές οι παρακαταθήκες του! Για την Κύπρο και το λαό μας!

Εζεκίας Παπαϊωάννου: Ιστορικές οι παρακαταθήκες του! Για την Κύπρο και το λαό μας!

Η απονομή τιμών σε ανθρώπους που υπηρέτησαν τον τόπο και το λαό τους, με συνέπεια, πίστη και αφοσίωση αποτελεί χρέος...

Λεμεσός: Έργα που αναμένουν χρόνια!

Λεμεσός: Έργα που αναμένουν χρόνια!

Η Λεμεσός ως συμπρωτεύουσα, ως η Επαρχία η οποία καταβάλλει στον κρατικό οικονομικό κουρβανά, περίπου το 1/3 της οικονομίας της...

Θεοχάρους: απούσα η Ε.Ε από την κρίση στη Συρία

Θεοχάρους: απούσα η Ε.Ε από την κρίση στη Συρία

Η Μογκερίνι αδυνατεί να διαραματίσει διπλωματικό ρόλο εκτόνωσης «Ενώ τα τύμπανα της κλιμάκωσης του πολέμου ηχούν στη Συρία και στην...