A+ R A-
12 December 2017

Thursday, 04 May 2017 08:20

Συνομιλώντας με την ανώτατη αρχή σε ένα ‘‘μεικτό’’ χωριό της Κύπρου - Τι πιστεύει στην ενδεχόμενη λύση η Πύλα;

H Στέλλα Αλεξίου, Υποψήφια Διδάκτωρ – Τμήμα Βυζαντινών & Νεοελληνικών Σπουδών/ Πανεπιστήμιο Κύπρου, μας γράφει παρακάτω για την εμπειρία της.

 

Στις 5 Ιανουαρίου 2017 αποφάσισα να επισκεφθώ την ακριτική κοινότητα Πύλας με σκοπό να συνομιλήσω με την ανώτατη αρχή για το φλέγον ζήτημα της πιθανούς λύσης του Κυπριακού. Εξ’ όσων γνωρίζω, η Πύλα είναι η μοναδική πολυπληθής κοινότητα της Κύπρου, στην οποία οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι, μετά τα γεγονότα του 1974, συμβιώνουν. Τα φυλάκια του τουρκικού και ελληνικού στρατού δεσπόζουν στην κοινότητα, η παρουσία των Ηνωμένων Εθνών ευδιάκριτη. Δύο πρόσωπα – κλειδιά θα μπορούσαν να παρουσιάσουν την ατμόσφαιρα της δικοινοτικής συμβίωσης.

Κατόπιν, λοιπόν, συνομιλίας με τον κ. Σίμο Μυτίδη, τον Ελληνοκύπριο εκλελεγμένο Πρόεδρο της Κοινότητος, έμαθα πως στην Πύλα ζουν αρμονικά περίπου 1200 Ελληνοκύπριοι και 800 Τουρκοκύπριοι, «εντός νεκράς ζώνης.» Ο κ. Μυτίδης εξήρε, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας μας, την ομαλή και ειρηνική συμβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Παρ’ όλα αυτά, δήλωσε χαρακτηριστικά πως: «Οι Τουρκοκύπριοι δεν φορολογούνται και δεν πληρώνουν ούτε σεντ. Ούτε για την αποκομιδή σκυβάλων ούτε ηλεκτρικό ρεύμα, ακόμη και ρεύμα οικιακής χρήσεως. Σε περίπτωση λύσης, η Πύλα μπορεί να θεωρηθεί πρότυπο συμβίωσης μεταξύ των δύο κοινοτήτων αλλά δεν μπορεί να θεωρηθεί μοντέλο λύσης, τη στιγμή που δεν υπάρχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις. Ας σημειωθεί πως, κατά τον κ. Μυτίδη, «ο συγκεκριμένος πληθυσμός επωφελείται όλων των επιδομάτων (συνταξιοδοτικό, επιδόματα τέκνου, χηρείας, ΕΕΕ) δημιουργεί στενάχωρα προβλήματα λόγω των γενικότερων σημερινών οικονομικών αντιξοοτήτων που επικρατούν στην πατρίδα μας.» Το γνωρίζουν, όπως ανέφερε ο κ. Μυτίδης, ότι σε περίπτωση λύσης θα πληρώνουν και το γεγονός αυτό καλλιεργείται σιγά – σιγά στη συνείδηση των Τουρκοκύπριων κατοίκων του χωριού.

 

Στις 13 Ιανουαρίου, και ενώ οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό στη Γενεύη βρίσκονταν σε εξέλιξη, συναντήθηκα με τον ‘‘μουχτάρη’’ των Τουρκοκυπρίων κατοίκων της Πύλας τον κ. Nejdet Enver, ο οποίος επισήμανε με τη σειρά του πως οι σχέσεις Ελληνοκυπρίων – Τουρκοκυπρίων στην Πύλα είναι εξαίρετες και οι κάτοικοι ζουν ειρηνικά. Στο ερώτημα, πώς αισθάνεται που ως πολίτης μιας κοινότητας δεν καταβάλει φορολογικές δαπάνες τόνισε ότι, «αυτό βρίσκεται εν ισχύ κατόπιν συμφωνιών και οι Τουρκοκύπριοι κάτοικοι της Πύλας καταβάλουν φόρους στις αρμόδιες αρχές στο βόρειο κομμάτι της Κύπρου».

 

Όσον αφορά το θέμα μιας πιθανούς λύσης ο κ. Μυτίδης ανέφερε πως, «το κυπριακό πρέπει να λυθεί αλλά το ζήτημα είναι να βρεθεί μια λύση βιώσιμη και να εκλείψει ο φανατισμός και από τις δύο πλευρές», ενώ ο κ. Enver δήλωσε αυτολεξεί: «πρέπει να έρθουμε κοντά και να βρούμε τη λύση το συντομότερο, να ξεχάσουμε τη διχόνοια και τους πολέμους, διαφορετικά είτε αύριο είτε μετά από χρόνια και εσείς θα έχετε πρόβλημα και εμείς θα έχουμε πρόβλημα. Να σε εμπιστευτώ και να με εμπιστευτείς αυτό είναι το σημαντικότερο για να ζήσουμε όλοι μαζί, με ίσους όρους, δημοκρατικά και ειρηνικά».

 

φωτογραφία: wikipedia

 

Read 1126 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΘΕΣΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ)

Κέντρο Νεότητος στη Λεμεσό παραμένει κλειστό εδώ και 7 χρόνια, λόγω γραφειοκρατίας

Κέντρο Νεότητος στη Λεμεσό παραμένει κλειστό εδώ και 7 χρόνια, λόγω γραφειοκρατίας

Ένα κορίτσι λιποθύμησε στη μέση του δρόμου απο χρήση ναρκωτικών - πως θα αποφύγουμε παρόμοια περιστατικά. Πολλές φορές γονείς δεν...

Οι ανάγκες του δημοσίου αυξάνονται, αυξάνεται και το κόστος

Οι ανάγκες του δημοσίου αυξάνονται, αυξάνεται και το κόστος

Μία μετά την άλλη, οι ανεξάρτητες υπηρεσίες του κράτους, αλλά και αρκετά υπουργεία και ημικρατικοί οργανισμοί, παρελαύνουν στην Επιτροπή Οικονομικών...

Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων και Υποχρεώσεων του Παιδιού

Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων και Υποχρεώσεων του Παιδιού

Από το 1989 η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών καθιέρωσε την 20η Νοεμβρίου ως την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού....