A+ R A-
21 October 2017

Thursday, 27 April 2017 09:38

Επιστολή προς τον Δήμαρχο Λεμεσού: Στάσεις Λεωφορείων "φάντασμα"

Μια επιστολή του Αρίστου Αριστείδου* προς τον Δήμαρχο Λεμεσού

*Δημοτικός Σύμβουλος Συντονιστής ΔΗ.ΣΥ Δήμου Λεμεσού

 

Μία περιπέτεια βιώνουν εκατοντάδες πολίτες της Λεμεσού περιμένοντας καθημερινά το λεωφορείο στις στάσεις που είναι τοποθετημένες στους δρόμους εντός κι εκτός πόλης.

 

Αγανακτισμένοι, ταλαιπωρημένοι από την ορθοστασία αλλά και φοβισμένοι πολίτες ( ξένοι και ντόπιοι ) περιμένουν τα λεωφορεία σε μια προσπάθεια να χρησιμοποιήσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς της πόλης, όπως άλλωστε προτρέπει το Υπουργείο Συγκοινωνιών , προωθώντας τη μετακίνηση χωρίς αυτοκίνητο εντός του αστικού κέντρου, προσπάθεια που όμως δεν φαίνεται να «ενθαρρύνουν» οι τεχνικές προδιαγραφές στα εν λόγω σημεία.

 

Ωστόσο, πρακτικά και παρά το γεγονός ότι η καλή διάθεση υπάρχει δυστυχώς πολύ σύντομα μετατρέπεται σε «Οδύσσεια» κάθε φορά μάλιστα που οι πολίτες προσεγγίζουν τις στάσεις «φαντάσματα!Ψάχνωντας λίγο πιο πολύ το θέμα θεωρώ απαράδεκτη κατάσταση και μάλιστα σε αρκετά σημεία το μοναδικό πράγμα που μαρτυρά πως πρόκειται στην ουσία για στάση λεωφορείου είναι το πλήθος κόσμου που βρίσκεται εκεί.

 

Παράλληλα, στα σημεία αυτά υπάρχει «ξεχασμένη» η σχετική σήμανση, ωστόσο για έναν ο οποία θα περιμένει θα ήταν αδιανόητο να καταλάβει πως εκεί μπορεί να περιμένει το λεωφορείο, σε αντίθεση πάλι με πολλούς "μόνιμους " που χρησιμοποιούν το Λεοφωρείο που πλέον έχουν συνηθίσει τον «άγραφο νόμο» που πλέον έχει καθιερώσει τα σημεία αυτά ως στάσεις λεωφορείων.

 

Κατεστραμμένες, σκουριασμένες αλλά και εντελώς ανύπαρκτες είναι οι περισσότερες στάσεις των λεωφορείων εντός και εκτός πόλης, κάνοντας τα σημεία επικίνδυνα για τη σωματική ακεραιότητα των πολιτών που στέκονται στον δρόμο όπου περνούν αυτοκίνητα αναπτύσσοντας ταχύτητα. Να μην παραλείψουμε ότι την ίδια στιγμή οι ίδιες στάσεις μετατρέπονται σε εστίες μόλυνσης που απειλούν τη δημόσια υγεία καθώς η σκουριά δεσπόζει σε όλες τις επιφάνειες.

 

Ωστόσο, οι ελάχιστες στάσεις εντός πόλης που έχουν στέγαστρο, σήμανση και καθίσματα, σχεδόν όπως θα πρέπει να είναι μια στάση λεωφορείου σε μια Ευρωπαϊκή πόλη, δεν έχουν αρκετό χώρο. Ως αποτέλεσμα οι πολίτες συνωστίζονται και τις περισσότερες φορές βρίσκονται να περιμένουν τα λεωφορεία στο δρόμο. Σοβαρότατο ζήτημα όμως για την ασφάλεια των πολιτών τίθεται και όταν το λεωφορείο προσεγγίζει τις στάσεις, καθώς η έλλειψη χώρου είναι έντονη τόσο σε ό,τι αφορά το οδόστρωμα όσο και στην περιοχή που είναι τοποθετημένες οι στάσεις.

 

Στα σημεία δημιουργείται κυκλοφοριακό χάος, κλείνει εντελώς η λωρίδα όπου σταθμεύει το λεωφορείο και οι επίμονες προσπάθειες των οδηγών να παρακάμψουν το λεωφορείο είναι ο ορισμός των παραγόντων που συντελούν στην πρόκληση σοβαρότατου ατυχήματος. Πάντως ο Δήμος Λεμεσού αλλά και άλλοι Δήμοι θα πρεπει πραγματοποιηθούν συναντήσεις με στόχο να δρομολογηθεί η νομιμοποίησή των στάσεων και να οριστικοποιηθούν οι παρεμβάσεις που θα γίνουν. Συγκεκριμένα θα πρέπει να γίνει μια σωστή μελέτη των στάσεων Λεοφωρείων κατα πόσο θα παραμείνουν στα σημεία που βρίσκονται και να δέχονται βελτιωτικές παρεμβάσεις στις υποδομές και τη σήμανση, ενώ κάποιες άλλες ενδέχεται να μετακινηθούν προκειμένου να εξυπηρετούν καλύτερα οι ανάγκες και να είναι ασφαλείς για τους πολίτες μεταξύ των οποίων και τους μαθητές.

 

Επίσης Θα ήταν ορθό στις στάσεις που βρίσκονται κοντά στα σχολεία ή σε δημόσιους χώρους ( κηποθέατρο κλπ )να υπάρξει ειδική μέριμνα, σήμανση αλλά και να τηρηθούν όλες οι προδιαγραφές ασφαλείας ώστε να προστατεύονται οι μαθητές. Θα γίνει μια σοβαρή μελέτη ώστε να τοποθετηθεί ειδική σήμανση και να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό οι εργασίες και σε ό,τι αφορά τις υποδομές.

 

Read 1137 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΘΕΣΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ)

Eυρωπαϊκό Δίκαιο και Προσβασιμότητα στην Άμβλωση

Eυρωπαϊκό Δίκαιο και Προσβασιμότητα στην Άμβλωση

Σοβαρό προβληματισμό προκαλεί η δίωξη ιδιώτη ιατρού και γυναίκας σε σχέση με αδικήματα παράνομου τερματισμού εγκυμοσύνης (δημοσιογραφικές πηγές ημερ. 11/10/2017)....

Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση: Η πραγματικότητα πίσω από το επίμαχο θέμα

Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση: Η πραγματικότητα πίσω από το επίμαχο θέμα

Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση! Θέμα ταμπού για πολλούς κατά καιρούς, σταθερά σημείο αμφιλεγόμενο στο δημόσιο διάλογο και, ενίοτε, πηγή προβληματισμού. Της Επιτρόπου...

Η δρόσος του φθινοπώρου

Η δρόσος του φθινοπώρου

Ετούτη η δρόσος του φθινοπώρου βραδιάτικα σε ταξιδεύει και σε χαροποιεί για το παρόν. Σε ταξιδεύει σε χρόνους φτωχικούς. Σε μια...