A+ R A-
23 April 2018

Wednesday, 26 April 2017 09:36

Γιατι έχει μεγάλη σημασία για την Κύπρο η Ευρωπαϊκή Ένωση και γιατι πρέπει να την εκτιμούμε

Κείμενο του οικονομολόγου Νίκου Ρώσσου

 

Σε δύο έρευνες που διεξήγαγε το Ευρωβαρόμετρο, η μια για το βαθμό εμπιστοσύνης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιανουάριο 2016 και η δεύτερη τον Ιανουάριο 2017 για το ποσοστό των πολιτών που έχουν θετική εικόνα για την Ε.Ε., δείχνει δυστυχώς πολύ χαμηλά ποσοστά εκ μέρους των Κυπρίων πολιτών.

 

1. Στην πρώτη του βαθμού της εμπιστοσύνης κατατασσόμαστε τελευταίοι με μόλις 17% του Κυπριακού πληθυσμού να εμπιστεύεται την Ε.Ε. έναντι 59% της Λιθουανίας, 46% της Μάλτας, 44% της Φινλανδίας και 18% της Ελλάδας.

 

2. Η αξιολόγηση για θετική εικόνα της Ένωσης που διεξήχθη τον φετινό Ιανουάριο κατατάσσει την Κύπρο προτελευταία μεταξύ των 28 κρατών μελών με μόνο 26% του πληθυσμού μας να έχουν θετική εικόνα έναντι 55% των Ιρλανδών, 51% των Πολωνών και 49% της Βουλγαρίας.

 

Πιστεύω ότι θα πρέπει να μας προβληματίσει η αρνητική ιδέα μας για την Ε.Ε. και να προσπαθήσουμε να εξετάσουμε αν δικαιολογείται ή αν οφείλεται σε έλλειψη πληροφόρησης ή σε κακή πληροφόρηση.

 

3. Κατά τη γνώμη μου μας έμειναν οι αρνητικές θέσεις ορισμένων κομμάτων που τόνιζαν διαρκώς σαν λανθασμένη την πολιτική λιτότητας όταν η Ε.Ε. μας βοηθούσε με το πολύ χαμηλό επιτόκιο και με το πολύ εκτεταμένο χρονικό διάστημα αποπληρωμής για να εξέλθουμε της Τραπεζικής και οικονομικής κρίσης και να ορθοποδήσουμε. Γι’ αυτό η Ένωση δεν είχε κανένα συμφέρον να μας δανείζει με εξευτελιστικά επιτόκια, οπόταν ήταν φυσικό να ζητούσε από εμάς να «σφίξουμε κάπως τα ζωνάρια μας» για κάποιο χρονικό διάστημα και να μη σπαταλούμε πόρους της οικονομίας. Ευτυχώς η τακτική της Ένωσης δικαιώθηκε και γρήγορα εξήλθαμε της κρίσης. Γι’ αυτό θα πρέπει να εκτιμήσουμε το γεγονός ότι η Ένωση μας βοήθησε στις πολύ δύσκολες μέρες που περνούσαμε. Χωρίς τη βοήθεια της Ε.Ε. θα πτωχεύαμε.

 

4. Το γεγονός ότι είμαστε μέλη της Ε.Ε. μας επιτρέπει να συναλλασσόμαστε σε μια αγορά των 500 εκατομμυρίων πληθυσμού που αποτελεί τεράστιο πλεονέκτημα.

 

5. Επίσης εξίσου μεγάλο πλεονέκτημα είναι το ότι σαν μέλη της ζώνης του Ευρώ έχουμε μεγάλη εξοικονόμηση στις συναλλαγές μας γιατί δεν καταβάλλουν οι επιχειρήσεις μας δικαιώματα στις Τράπεζες μετατροπής συναλλάγματος.

 

6. Η ελευθερία μετακίνησης και εγκατάστασης μας έδωσε την ευκαιρία Κύπριοι Επιστήμονες να εξασφαλίσουν εργοδότηση σε Ευρωπαϊκές χώρες στη διάρκεια της κρίσης, αποφεύγοντας την ανεργία.

 

7. Στο πολιτικό μας θέμα η Ε.Ε. μας συμπαρίσταται με τη χρήση του Ευρωπαϊκού κεκτημένου που αποτελεί πολύ σημαντικό παράγοντα στις διαπραγματεύσεις με τους Τουρκοκύπριους. Η προσωπική παρουσία στη Γενεύη του Προέδρου της Ένωσης Γιούνκερ μας έδωσε ένα αέρα να συνομιλούμε με Ευρωπαϊκά φτερά. Στην περίπτωση των 4 Ελευθεριών που ζήτησε η Τουρκία την αρνητική απάντηση έδωσε η Ε.Ε.

 

8. Η πρόοδος της Ευρώπης σε πάρα πολλούς τομείς μας βοηθά να αναβαθμίσουμε το κράτος μας και τις υπηρεσίες μας προς τους πολίτες μας.

 

9. Η Ε.Ε. έρχεται σαν χορηγός σε πολλά έργα ανάπτυξης που βοηθούν την οικονομία μας. Στην περίπτωση των πυρκαγιών της Σολέας μας χορήγησε τη δωρεά των €7 εκατ. για την αναδάσωση και την ανομβρία.

 

10. Η πρόσβαση μας στα 27 κράτη μέλη είναι υψίστης σημασίας γιατί διαφορετικά θα ήμασταν πολιτικά απομονωμένοι. Είναι θησαυρός πλεονεκτήματος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και άλλα μέλη της Κυβέρνησης μας να παρακάθονται σαν ίσοι στο ίδιο τραπέζι με την κα Μέρκελ, τον κ. Ολάντ και άλλους ισχυρούς της γης των πολλών εκατομμυρίων πληθυσμού, έναντι του δικού μας μικρού μεγέθους. Θεωρώ ότι πρέπει να αποδώσουμε δικαιοσύνη προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, να πιστέψουμε στην Ευρωπαϊκή ιδέα και να συμπεριφερόμαστε σαν μέλη της Ένωσης.

 

11. Να μη ξεχνούμε ότι η Ευρώπη μετρούσε χιλιάδες νεκρούς στους Ευρωπαϊκούς πολέμους, τώρα επικράτησε η Ειρήνη για 60 χρόνια από την ίδρυση της Ε.Ε.

 

12. Η Ευρώπη αποτελεί φάρο Δημοκρατίας, εξασφαλίζει ελευθερία έκφρασης και σκέψης, μπορείς να λες την άποψη σου χωρίς να κινδυνεύεις. Στην Ευρώπη υπάρχει η πολυφωνία στην πολιτική και στα ΜΜΕ.

 

13. Προβλήματα όπως είναι φυσικό υπάρχουν γιατί σαν παράδειγμα ενώ υπάρχει το Ενιαίο Νόμισμα, τα κράτη μέλη διατηρούν το δικαίωμα της νομισματικής πολιτικής.

 

14. Θα πρέπει να τονιστεί ότι τα προβλήματα λύονται με το χρόνο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει ευτυχώς η συναντίληψη και η κατάληξη στις κοινές αποφάσεις. Σαν Κύπριοι πρέπει να εκτιμούμε την Ε.Ε. και να συνεργαζόμαστε στην προώθηση της Ευρωπαϊκής ιδέας.

 

Read 451 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΘΕΣΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ)

Εζεκίας Παπαϊωάννου: Ιστορικές οι παρακαταθήκες του! Για την Κύπρο και το λαό μας!

Εζεκίας Παπαϊωάννου: Ιστορικές οι παρακαταθήκες του! Για την Κύπρο και το λαό μας!

Η απονομή τιμών σε ανθρώπους που υπηρέτησαν τον τόπο και το λαό τους, με συνέπεια, πίστη και αφοσίωση αποτελεί χρέος...

Λεμεσός: Έργα που αναμένουν χρόνια!

Λεμεσός: Έργα που αναμένουν χρόνια!

Η Λεμεσός ως συμπρωτεύουσα, ως η Επαρχία η οποία καταβάλλει στον κρατικό οικονομικό κουρβανά, περίπου το 1/3 της οικονομίας της...

Θεοχάρους: απούσα η Ε.Ε από την κρίση στη Συρία

Θεοχάρους: απούσα η Ε.Ε από την κρίση στη Συρία

Η Μογκερίνι αδυνατεί να διαραματίσει διπλωματικό ρόλο εκτόνωσης «Ενώ τα τύμπανα της κλιμάκωσης του πολέμου ηχούν στη Συρία και στην...