A+ R A-
20 May 2018

Thursday, 30 March 2017 08:42

Προστατέψτε το θεσμό Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Κοινή επιστολή για προστασία του θεσμού Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απέστειλε ο Πρόεδρο και μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων.

 

Διεξήχθη συνάντηση αντιπροσωπείας 9 ΜΚΟ με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, κ. Ζαχαρίου στην οποία συζητήθηκε το ζήτημα του διορισμού της/ου νέας/ου Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

 

Κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Accept ΛΟΑΤ – Κύπρου, κ. Κώστας Γαβριηλίδης και ο Εκτελεστικός Διευθυντής της ΚΙΣΑ, Δώρος Πολυκάρπου, εκ μέρους των οργανώσεων που στηρίζουν τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, παρέδωσαν κοινή επιστολή (επισυνάπτεται) στον κ. Ζαχαρίου, στην οποία εκφράζονται οι ανησυχίες μας σχετικά με την πρόθεση διορισμού συγκεκριμένου ατόμου ως νέας Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

 

Σημειώνεται ότι την επιστολή υπογράφουν οι οργανώσεις:

• Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου
• Κέντρο Στήριξης ΜΚΟ
• Accept ΛΟΑΤ – Κύπρου
• ‘AGAPI’ Cyprus
• Cyprus Stop Trafficking
• KΙΣΑ – Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό
• Όμιλος Ιστορικού Διαλόγου και Έρευνας
• Συμφιλίωση
• Youth for Exchange and Understanding (YEU)

 

Αναλυτικά η επιστολή παρακάτω:

 

Θέμα: Προστατέψτε το θεσμό Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Τα τελευταία χρόνια ο θεσμός της/του Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έχει διαδραματίσει ένα ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην υπεράσπιση και προώθηση των δικαιωμάτων των ανθρώπων στη χώρα μας, ειδικά όσων προέρχονται από ευάλωτες ομάδες.

 

Ο θεσμός έχει συμβάλει ουσιαστικά στην καταγραφή και τεκμηρίωση της κατάστασης για τα ανθρώπινα δικαιώματα καθώς και στην ευαισθητοποίηση τόσο της διοίκησης όσο και της κοινωνίας γενικότερα για την ανάγκη προστασίας και προώθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως προϋπόθεση για μια δημοκρατική και ευνομούμενη πολιτεία. Ταυτόχρονα αποτελεί πολλές φορές το μόνο μοχλό πίεσης ο οποίος δίνεται σε πολίτες που νιώθουν πως τα δικαιώματα τους έχουν καταπατηθεί για να αντιμετωπίσουν θέματα που τους αφορούν στις συναλλαγές τους με το κράτος.

 

Η κυπριακή πολιτεία έχει προσδώσει στο θεσμό του/της Επιτρόπου ένα προσωποπαγή χαρακτήρα, με διευρυμένες αρμοδιότητες, οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί και ενισχυθεί σημαντικά (Αρχή Ισότητας, Αρχή Καταπολέμησης του Ρατσισμού και των Διακρίσεων, Αρχή Πρόληψης των Βασανιστηρίων, κ.α.). Ενόψει τούτου, ο θεσμός της/του Επίτροπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έχει καταστεί πλέον ένας από τους σημαντικότερους φορείς προάσπισης του κράτους δικαίου και των δικαιωμάτων των πολιτών, επιβεβαιώνοντας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό την πρόθεση του κράτους να εγκαταστήσει μηχανισμούς καταστολής της οποιαδήποτε διαφθοράς και ανισότητας με ένα αμερόληπτο και διάφανο τρόπο. Ταυτόχρονα, συμβάλλει εδώ και χρόνια στην ανάδειξη της Κύπρου, ως κράτος που σέβεται και κατανοεί τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στο οποίο γίνονται βήματα διαφάνειας από μια ανεξάρτητη αρχή.

 

Λόγω αυτού, είναι κρίσιμης σημασίας όπως το πρόσωπο που διορίζεται στη θέση της/του Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να κατέχει τα προσόντα, τις γνώσεις, δεξιότητες, ικανότητες, αλλά και τις ευαισθησίες και εμπειρίες για να υπηρετήσει το σημαντικό αυτό θεσμό.

 

Με λύπη, αλλά και ανησυχία, διαπιστώνουμε ότι το προτεινόμενο άτομο για τη θέση της Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν φαίνεται να διαθέτει σε ικανοποιητικό βαθμό τις απαιτούμενες εμπειρίες στο χειρισμό υποθέσεων και θεμάτων που άπτονται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά ούτε τις ανάλογες γνώσεις, δεξιότητες ή ευαισθησίες που απαιτούνται. Η έλλειψη προηγούμενης τριβής στο τομέα με τις οργανώσεις, επίσης, προκαλεί ερωτηματικά και υπόνοιες για το λόγο επιλογής. Δυστυχώς η δημιουργία αυτών των ερωτηματικών δε συμβάλλει στην εικόνα μιας ανεξάρτητης επιλογής όπως θα αναμενόταν για τη θέση.

 

Για τους πιο πάνω λόγους, σας καλούμε να απορρίψετε την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για διορισμό του συγκεκριμένου ατόμου ως νέα Επίτροπο Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και σας καλούμε όπως ζητήσετε από το Υπουργικό Συμβούλιο να επανεξετάσει τους υποψηφίους σύμφωνα με τις εισηγήσεις της αρμόδιας επιτροπής του Υπάτου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως αυτές έχουν καταγραφεί σε σχετική έκθεση (Report and Recommendations of the Session of the Sub-Committee on Accreditation (SCA) - Geneva, 16-20 November 2015).

 

Με εκτίμηση

Οι οργανώσεις:

Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου

Κέντρο Στήριξης ΜΚΟ

Accept ΛΟΑΤ – Κύπρου

‘AGAPI’ Cyprus

Cyprus Stop Trafficking

KΙΣΑ – Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό

Όμιλος Ιστορικού Διαλόγου και Έρευνας

Συμφιλίωση

Youth for Exchange and Understanding (YEU)

 

Read 432 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΘΕΣΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ)

Η παθογένεια των εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο τομέα

Η παθογένεια των εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο τομέα

Από ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι εκάστοτε κυβερνήσεις επέλεξαν, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, να εφαρμόσουν ένα σύστημα εργασιακών...

Κυπριακό: Ώρα Πατριωτικής Ευθύνης!

Κυπριακό: Ώρα Πατριωτικής Ευθύνης!

Το ναυάγιο των συνομιλιών στη Διάσκεψη του Γκραν Μοντανά αποδεικνύεται πολύ αρνητικό για την Κύπρο και το λαό μας. Δυστυχώς...

Τα σύνορα μας είναι στην Κερύνεια ή στα Οδοφράγματα;

Τα σύνορα μας είναι στην Κερύνεια ή στα Οδοφράγματα;

Μετά την παράνομη Τουρκική εισβολή, σε όλους της διόδους προς την κατεχόμενη γη μας στήθηκαν από την Εθνική Φρουρά οδοφράγματα...