A+ R A-
28 April 2017

Saturday, 11 March 2017 10:56

Ο δρόμος για πλήρη ισότητα των φύλων και εξάλειψη διακρίσεων παραμένει μακρύς

ΨΩΜΙ ΚΑΙ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛO

 

Παρήλθαν ήδη 160 χρόνια από την πρώτη δυναμική εξέγερση των κλωστοϋφαντριών της Νέας Υόρκης στις 8 Μαρτίου 1857.

Το αίτημα τους για «Ψωμί και τριαντάφυλλο», δηλαδή, «καλύτερες αμοιβές και βελτίωση των συνθηκών εργασίας» παραμένει πάντα επίκαιρο. Παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί λόγω των διαρκών αγώνων του γυναικείου κινήματος σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, ο δρόμος για πλήρη ισότητα των φύλων και εξάλειψη διακρίσεων παραμένει μακρύς.

 

Η πρόσφατη οικονομική κρίση μαστίζει τον Ευρωπαϊκό Νότο και ειδικά Ελλάδα και Κύπρο.Οι μονόπλευρες πολιτικές λιτότητας επηρεάζουν αρνητικά τους νευραλγικούς τομείς της υγείας, παιδείας, εργασίας, κοινωνικών παροχών. Συρρικνώνουν το κράτος πρόνοιας με αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις στα νοικοκυριά. Οι γυναίκες αναλαμβάνουν πρόσθετα βάρη αφού πέραν από τις έμφυλες ανισότητες που αντιμετωπίζουν έχουν να φροντίσουν ευάλωτα μέλη της οικογένειας, ηλικιωμένους, ΑμεΑ, άνεργα ή εξαρτώμενα πρόσωπα. Πολλά τα δημοκρατικά ελλείμματα που ταλανίζουν την κυπριακή κοινωνία.

 

33.3% των γυναικών αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού. 17% έχουν εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας. 11% διαβιούν σε νοικοκυριά με πολύ χαμηλό δείκτη έντασης εργασίας. 15% έχουν σοβαρή υλική στέρηση. Νέοι και γυναίκες κάθε ηλικίας παραμένουν αναξιοποίητες ανθρώπινες εφεδρείες στη δημόσια και οικονομική ζωή, με ισχνή παρουσία στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

 

Η εκθήλυνση της φτώχειας, της ανεργίας, της εργασιακής εκμετάλλευσης, της βίας, η συνεχής διαρροή εγκεφάλων στο εξωτερικό σε αναζήτηση θέσεων εργασίας και η αξιακή κρίση διευρύνονται. Τα στερεότυπα και οι έμφυλες προκαταλήψεις εμμένουν. Η συνεχής μείωση κονδυλίων στα μέλη του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας δυσχεραίνει την υλοποίηση στρατηγικών σχεδίων και οδηγεί σε ακύρωση δράσεων για προώθηση της ισότητας των φύλων.

 

Ευτυχώς που η αναγκαία εναρμόνιση της κυπριακής νομοθεσίας με την ευρωπαϊκή και ο επιβεβλημένος καταρτισμός εθνικών στρατηγικών σχεδίων δράσης για προώθηση της ισότητας των φύλων από το 2007, συνιστούν οδοδείκτες και καταλύτες προόδου. Η προετοιμασία νομοσχεδίων για καταπολέμηση της παρενόχλησης και παρενοχλητικής παρακολούθησης, ο επικείμενος εκσυγχρονισμός του οικογενειακού δικαίου, η υπογραφή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης αποτελούν βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο μόνο με πραγματική πολιτική βούληση, αναγκαίες τομές, πλήρη εφαρμογή της νομοθεσίας και κυρίως πόρους θα μπορούσε η ισότητα των φύλων να προωθηθεί με γρηγορότερους ρυθμούς και στη χώρα μας. Η οικονομική κρίση δεν πρέπει να αποτελεί πρόσχημα για πισογύρισμα στα θέματα ισότητας των φύλων, ούτε αιτιολογεί τις δραστικές περικοπές που έχουν γίνει στις κρατικές χορηγίες των μελών του Εθνικού Μηχανισμού για τα δικαιώματα της γυναίκας.

 

Η πολιτεία ας προβεί επιτέλους σε παραδειγματική και άμεση τιμωρία των ενόχων της οικονομικής καταστροφής. Πάταξη κάθε φαινομένου σήψης, διαπλοκής και διαφθοράς. Κάθαρση. Πλήρη εξυγίανση. Μεταρρύθμιση και εκσυγχρονισμό θεσμών, δομών και υποδομών. Συλλογική αντιμετώπιση της αξιακής κρίσης και εμπέδωση μιας άλλης κουλτούρας ισότητας, αξιοκρατίας και ίσης μεταχείρισης ανδρών, γυναικών και νέων.΄Εμπρακτης ενσωμάτωσης της διάστασης του φύλου σε όλες τις πολιτικές. Gender budgeting. Ας ενισχύσει τα εκπαιδευτικά προγράμματα για καταπολέμηση στερεοτύπων. Ας θεσπίσει θετικές δράσεις για προώθηση γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Ας επιδιώξει σωστή προβολή της γυναικείας προσωπικότητας στα ΜΜΕ. Ας καταπολεμήσει κάθε μορφή έμφυλης βίας κυρώνοντας επιτέλους τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και εφαρμόζοντας κατά γράμμα την ολοκληρωτική της προσέγγιση.

 

Η κάθε μέρα στη ζωή της γυναίκας της Κύπρου είναι μέρα αγώνα, όταν βιώνει το δράμα του μοιρασμένου νησιού μας και αφουγκράζεται την κραυγή αγωνίας του λαού μας για «Ελευθερία – πραγματική Δημοκρατία και Κοινωνική Δικαιοσύνη». Τιμώντας κάθε γυναίκα που απλόχερα προσφέρει την καρδιά της για να υπάρχει ελπίδα και προοπτική για την Κύπρο, το λαό μας, την κάθε οικογένεια, τιμούμε την ίδια την Κύπρο που μέσα από τους αιώνες παλεύει κι αντιστέκεται για Ψωμί, Ελευθερία και μια θέση κάτω από τον Ήλιο της Δικαιοσύνης.

 

Γυναίκα της Κύπρου ΧΑΙΡΕ!!

 

Της Αντιγόνης Περικλέους Παπαδοπούλου

Προέδρου ΓΟΔΗΚ

τέως Ευρωβουλευτή

 

Read 399 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΘΕΣΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ)

Γιατι έχει μεγάλη σημασία για την Κύπρο η Ευρωπαϊκή Ένωση και γιατι πρέπει να την εκτιμούμε

Γιατι έχει μεγάλη σημασία για την Κύπρο η Ευρωπαϊκή Ένωση και γιατι πρέπει να την εκτιμούμε

Κείμενο του οικονομολόγου Νίκου Ρώσσου Σε δύο έρευνες που διεξήγαγε το Ευρωβαρόμετρο, η μια για το βαθμό εμπιστοσύνης προς την...

«Ο αγωγός EastMed», του Δρα Αντώνη Στ. Στυλιανού

«Ο αγωγός EastMed», του Δρα Αντώνη Στ. Στυλιανού

Η υπογραφή Κοινής Διακήρυξης στο Τελ Αβίβ στις 3 Μαρτίου 2017 από τους Υπουργούς Ενέργειας Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και Ιταλίας...

600 οικογένειες εργαζομένων στη CYTA ζητούν απαντήσεις...

600 οικογένειες εργαζομένων στη CYTA ζητούν απαντήσεις...

Είναι τα νέα άτομα που μπήκαν με οράματα, φιλοδοξίες και εργοδοτήθηκαν με υπερηφάνεια στον Οργανισμό «Ανησυχητικές διαστάσεις φαίνεται να παίρνει το...