A+ R A-
23 April 2018

Thursday, 09 March 2017 09:28

Πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την οδήγηση στο αντίθετο ρεύμα στην Κύπρο;

4 ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΣΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΡΕΥΜΑ

 

Ας δράσουμε προληπτικά και να σώσουμε ζωές απλών ανθρώπων, όπου επί καθημερινής βάσης βρίσκονται στους δρόμους, είτε για το μεροκάματο, είτε για περίπατο με την οικογένεια τους ή και φίλους. Ας προστατέψουμε τους εαυτούς μας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε την αποστολή ή την βόλτα μας στο δρόμο με ασφάλεια.

 

Τους τελευταίους μήνες όλο και περισσότερο αυξάνεται η οδήγηση στην αντίθετη κατεύθυνση στους υπεραστικούς δρόμους που συνδέουν όλες τις πόλεις. Από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα, και στο γεγονός αυτό έχει συμβάλει και η Αστυνομία αλλά και πολίτες, όπου θέτοντας πολλές φορές τη ζωή τους σε κίνδυνο σταματούσαν τους οδηγούς όπου μπήκαν κατά λάθος στο αντίθετο ρεύμα.

 

Μελετώντας προσεκτικά συγκεκριμένες έρευνες οι οποίες έγιναν στο εξωτερικό αλλά με την καθημερινή χρήση των υπεραστικών δρόμων καταλήγω στο συμπέρασμα πως δεν υπάρχουν σοβαρά αποτρεπτικά μέτρα για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο αυτό. Ελπίζω και εύχομαι, να μην θρηνήσουμε θύματα και μετά να λάβουμε μέτρα που δυστυχώς ως συνήθως αυτό γίνεται. Ας δράσουμε προληπτικά στο όλο θέμα εφαρμόζοντας κάποια μέτρα, που κατά την ταπεινή μου άποψη θα είναι σωτήρια.

 

Εισήγηση 1

Σύμφωνα με την Εικόνα 1 που ακολουθεί, η σηματοδότηση στο δρόμο όπου βρίσκεται πριν από κάθε έξοδο είναι με ένα βέλος στην αριστερή λωρίδα.

 

eishghsh-no-1-9317.jpg

 

Θα μπορούσαμε να είχαμε προσθέσει περισσότερες ενδείξεις, όπως για παράδειγμα αυτές της Εικόνας 2 όπου επίσης ακολουθεί.

 

eishghsh-no-2-9317.jpg

 

Εισήγηση 2

Θα μπορούσαμε να αλλάζαμε το χρώμα της κάθε λωρίδας εξόδου με κόκκινο χρώμα με άσπρα μεγάλα βέλη υποδεικνύοντας την κατεύθυνση που θα πρέπει να ακολουθεί ο οδηγός όταν χρησιμοποιεί αυτή την συγκεκριμένη λωρίδα. Σχετικό παράδειγμα, Εικόνα 3 όπου ακολουθεί.

 

eishghsh-no-2-eikona-3-9317.jpg

 

Εισήγηση 3

Τοποθέτηση πινακίδων προειδοποίησης όπου θα προειδοποιούν τον οδηγό πως βρίσκεται σε λάθος λωρίδα και θα τον καλεί να επιστρέψει πίσω άμεσα με προσοχή. Αυτές οι πινακίδες θα πρέπει να είναι αντίθετες από την πορεία της κατεύθυνσης του ρεύματος έτσι ώστε να μπορεί να τις διαβάζει μόνο ο οδηγός όπου μπήκε στο αντίθετο ρεύμα. Αυτές οι πινακίδες θα πρέπει να τοποθετηθούν τόσο στην αρχή της εξόδου, όσο και στα πρώτα μέτρα του υπεραστικού δρόμου. Επίσης θα μπορούσαμε να χρησιμοποιούσαμε ηλεκτρικές πινακίδες όπου θα τραβούν περισσότερο την προσοχή του οδηγού όπου μπήκε στο αντίθετο ρεύμα όπως την εικόνα που ακολουθεί. Η προειδοποίηση θα πρέπει να είναι όπως όλες, στην Αγγλική και Ελληνική γλώσσα.

 

wrong-9317.jpg

 

Εισήγηση 4

Η τεχνολογία θα μπορούσε να μας βοηθήσει να αποτρέψουμε αλλά και να εντοπίζουμε άμεσα τους οδηγούς όπου κατευθύνονται προς την αντίθετη λωρίδα. Σε κάθε έξοδο, θα μπορούσαν να τοποθετηθούν ηλεκτρομαγνητικοί αισθητήρες (τα 3 μαύρα τετράγωνα στην εικόνα που ακολουθεί) οι οποίοι είναι ειδικοί και ανιχνεύουν άμεσα το αυτοκίνητο το οποίο κατευθύνεται προς αντίθετη κατεύθυνση.

 

eishghsh-no-4-9317.jpg

 

Αυτά είναι 4 απλά μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να είχαν εφαρμοστεί έτσι ώστε να αποφύγουμε τα χειρότερα. Σύμφωνα με στατιστικά, οι συγκρούσεις αυτές είναι οι χειρότερες και πιο θανατηφόρες, αφού είναι τόσο σφοδρή που δυστυχώς πολύ δύσκολαω θα μπορεί κάποιος να ελπίζει για μή θανατηφόρα δυστυχήματα. Ας δράσουμε προληπτικά και να σώσουμε ζωές απλών ανθρώπων, όπου επί καθημερινής βάσης βρίσκονται στους δρόμους, είτε για το μεροκάματο, είτε για περίπατο με την οικογένεια τους ή και φίλους. Ας προστατέψουμε τους εαυτούς μας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε την αποστολή ή την βόλτα μας στο δρόμο με ασφάλεια.

 

Κωνσταντίνος Καρεκλάς

Αντιπρόεδρος Κινήματος Αλληλεγγύης

Υποψήφιος Αναπληρωτής Πρόεδρος

 

Read 919 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΘΕΣΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ)

Εζεκίας Παπαϊωάννου: Ιστορικές οι παρακαταθήκες του! Για την Κύπρο και το λαό μας!

Εζεκίας Παπαϊωάννου: Ιστορικές οι παρακαταθήκες του! Για την Κύπρο και το λαό μας!

Η απονομή τιμών σε ανθρώπους που υπηρέτησαν τον τόπο και το λαό τους, με συνέπεια, πίστη και αφοσίωση αποτελεί χρέος...

Λεμεσός: Έργα που αναμένουν χρόνια!

Λεμεσός: Έργα που αναμένουν χρόνια!

Η Λεμεσός ως συμπρωτεύουσα, ως η Επαρχία η οποία καταβάλλει στον κρατικό οικονομικό κουρβανά, περίπου το 1/3 της οικονομίας της...

Θεοχάρους: απούσα η Ε.Ε από την κρίση στη Συρία

Θεοχάρους: απούσα η Ε.Ε από την κρίση στη Συρία

Η Μογκερίνι αδυνατεί να διαραματίσει διπλωματικό ρόλο εκτόνωσης «Ενώ τα τύμπανα της κλιμάκωσης του πολέμου ηχούν στη Συρία και στην...