A+ R A-
23 April 2018

Tuesday, 07 March 2017 11:49

ΝΣΔΕ – «Το κυπριακό όνειρο» που όπως αναμενόταν εξελίσσεται σε εφιάλτη!

ΝΣΔΕ – «Το κυπριακό όνειρο» που όπως αναμενόταν εξελίσσεται σε εφιάλτη!

 

«Το κυπριακό όνειρο κυνηγούν χιλιάδες εκπαιδευτικοί από Ελλάδα», «Η κάθοδος των μυρίων Ελλαδιτών εκπαιδευτικών στην Κύπρο», «Χιλιάδες εκπαιδευτικοί διεκδικούν μια θέση στην Κύπρο μέσω διαγωνισμού «τύπου ΑΣΕΠ», «Διαγωνισμός Εκπαιδευτικών Κύπρου 2017: Ύλη Εξετάσεων και απαραίτητες πληροφορίες», είναι μόνο κάποιοι από τους ιδιαίτερα εύστοχους τίτλους ειδήσεων, που μαρτυρούν το «άνοιγμα του ασκού του Αιόλου» και σιγά σιγά φανερώνουν τις τραγικές παραλήψεις από τους εμπνευστές της εν λόγω «καινοτομίας». Δυστυχώς, η ειδησεογραφία των τελευταίων ημερών και οι σχετικές πληροφορίες που παραθέτουν, έρχονται να επιβεβαιώσουν με το χειρότερο τρόπο, τις ανησυχίες που είχαν επισημανθεί και αναδειχθεί για τη «φούσκα» του Νέου Συστήματος Διορισμών.

 

Το ΝΣΔΕ που πλέον αποτελεί ψηφισμένο νόμο, εκείνη την «ιστορική μέρα», αυτοπροσδιορίζόταν ως εκείνο που θα δώσει λύση στη συνεχή διόγκωση των καταλόγων διοριστέων και η Επίσημη Πλευρά διατυμπάνιζε πως με την εφαρμογή του το πρόβλημα θα αμβλυνθεί. Εξάλλου, η επιβολή του έγινε και ως απάντηση στις απαιτήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας που εντόπιζε ως ένα από τα προβλήματα του εκπαιδευτικού μας συστήματος το γεγονός πως κατά την τελευταία δεκαετία, το πρόβλημα του διογκωμένου καταλόγου διοριστέων και η μακρά αναμονή για διορισμό έχει αυξηθεί (World Bank, 2014).

 

Το Νοέμβρη του 2014 (!) - πολύ πριν ψηφιστεί το «σχέδιο της ελπίδας» - είχε επισημανθεί πως «με το κίνητρο που δίνεται από το ΝΣΔΕ, η μαζική κάθοδος ιδιαίτερα Ελλαδιτών, είναι αναπόφευκτη και συνεπώς και η περαιτέρω διόγκωση του καταλόγου». Είχε προβλεφθεί πως η επιχειρούμενη αλλαγή στο σύστημα διορισμών, όχι μόνο δεν θα έλυνε το πρόβλημα τους υπερπληθυσμού υποψηφίων, αλλά θα το όξινε με μόνη διαφορά πως θα γινόταν με τη δημιουργία νέων καταλόγων. Ήταν επίσης εμφανές, πως η μαζική παραγωγή ανέργων επιστημόνων στα Πανεπιστήμια ήταν ένας καθόλα υπαρκτός κίνδυνος, κάτι που διαφάνηκε ελάχιστους μήνες μετά τη ψήφισή του του ΝΣΔΕ, αφού 1.914 υποψήφιοι – ένας στους τρεις δηλαδή - ήθελαν να γίνουν δάσκαλοι σύμφωνα με τα περσινά στοιχεία των εισαγωγικών εξετάσεων στα Πανεπιστήμια. Αυτοί προστέθηκαν στις χιλιάδες εγγεγραμμένους στον κατάλογο διοριστέων, κυνηγώντας ... χίμαιρες.

 

Η Πολιτεία, με συνοπτικές διαδικασίες, επέβαλε την αλλαγή στο Σύστημα Διορισμών, χωρίς να εισάξει οποιεσδήποτε ασφαλιστικές δικλείδες για να είναι η όλη προσπάθεια βιώσιμη. Αγνοήθηκε εντελώς η ανισορροπία προσφοράς θέσεων εργασίας και ζήτησης, δεν προβλέφθηκε πως το σύστημα ενδεχομένως να λειτουργήσει εις βάρος των κύπριων υποψηφίων και δεν έλαβε υπόψη το γεγονός πως θα στηθεί ένα ολόκληρο σύστημα «εκμετάλλευσης» των υποψηφίων. Δεν είναι τυχαίο πως ελάχιστους μήνες μετά την ανακοίνωση της εξεταστέας ύλης, δειλά δειλά άρχισαν να εμφανίζονται διαφημίσεις φροντιστηρίων προετοιμασίας-. Με το αζημίωτο φυσικά! Με μαθηματική ακρίβεια, τα φροντιστήρια θα συνεχίσουν προοδευτικά να αυξάνονται, όπως και η πώληση εγχειριδίων προετοιμασίας, πατώντας στην απόγνωση και την ψεύτικη ελπίδα χιλιάδων εκπαιδευτικών!

 

Ταυτόχρονα, όπως είχαμε προειδοποιήσει στο παρελθόν μέσα από ασκήσεις επί χάρτου που είχαμε πραγματοποιήσει, το πραγματικό πλεονέκτημα στο Νέο Σύστημα της «ελπίδας» θα έχουν οι ηλικιακά μεγαλύτεροι εκπαιδευτικοί οι οποίοι έχουν και χρόνια υπηρεσίας. Αρκετοί από αυτούς θα είναι οι Ελλαδίτες εκπαιδευτικοί τους οποίους η υπηρεσία στα σχολεία της Ελλάδας θα αναγνωριστεί. Γεγονός το οποίο φαντάζει αρκετά γελοίο, τη στιγμή που το Νέο Σχέδιο Διορισίμων ψηφίστηκε κυρίως για να δώσει ελπίδα στους νέους της Κύπρου, όπως δήλωσε και ο Υπουργός Παιδείας λίγες μέρες πριν τη ψήφιση του Σχεδίου: «η εφαρμογή του νέου συστήματος θα ανοίξει παράθυρο ελπίδας για διορισμό στο εκπαιδευτικό σύστημα σε δεκάδες χιλιάδες νέους προσοντούχους επιστήμονες οι οποίοι με το υφιστάμενο σύστημα δεν θα είχαν ποτέ στη ζωή τους τη δυνατότητα να διεκδικήσουν μια τέτοια θέση».

 

Δεν μπορεί φυσικά κανείς να αισθάνεται δικαιωμένος για το θέμα αυτό, επειδή το μοναδικό θύμα αυτής της δικαίωσης είναι για ακόμη μια φορά το Κυπριακό Εκπαιδευτικό Σύστημα. Ένα Εκπαιδευτικό Σύστημα που ταλανίζεται από την έλλειψη οράματος και σωστής στρατηγικής των κυβερνώντων και πάσχει από διάφορες πολιτικές εξαρτήσεις και κατευθύνσεις. Προκαλεί οργή η επιδερμική προσέγγιση που έτυχε το όλο χιλιοπροβεβλημένο εγχείρημα και τρόμο για το τι έπεται. Η Κυπριακή Βουλή χωρίς καμιά αρνητική ψήφο (!), όχι μόνο δεν έλυσε το πρόβλημα όπως διατεινόταν, αλλά φαίνεται πως το έχει ανεβάσει σε πολύ χειρότερα επίπεδα. Και φυσικά χωρίς να είναι υπόλογος κανείς πολιτικός ή πολιτικό κόμμα, για τις επιπτώσεις των λαθών του!

 

Μιχάλης Αλεξόπουλος, Μέλος ΔΣ ΠΟΕΔ, Γεν. Γραμματέας Α.Κί.ΔΑ

Λεωνίδας Χατζηλοΐζου, Γενικός Αντιπρόσωπος ΠΟΕΔ, Γεν.Οργ. Γραμματέας Α.Κί.ΔΑ

Αναστασία Μαγίδου, Μέλος Επ. Επιτροπής Α.Κί.ΔΑ Λεμεσού, Μέλος ΔΣ Α.Κί.ΔΑ

 

to-kupriako-oneiro-7317.jpg

 

Read 1151 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΘΕΣΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ)

Εζεκίας Παπαϊωάννου: Ιστορικές οι παρακαταθήκες του! Για την Κύπρο και το λαό μας!

Εζεκίας Παπαϊωάννου: Ιστορικές οι παρακαταθήκες του! Για την Κύπρο και το λαό μας!

Η απονομή τιμών σε ανθρώπους που υπηρέτησαν τον τόπο και το λαό τους, με συνέπεια, πίστη και αφοσίωση αποτελεί χρέος...

Λεμεσός: Έργα που αναμένουν χρόνια!

Λεμεσός: Έργα που αναμένουν χρόνια!

Η Λεμεσός ως συμπρωτεύουσα, ως η Επαρχία η οποία καταβάλλει στον κρατικό οικονομικό κουρβανά, περίπου το 1/3 της οικονομίας της...

Θεοχάρους: απούσα η Ε.Ε από την κρίση στη Συρία

Θεοχάρους: απούσα η Ε.Ε από την κρίση στη Συρία

Η Μογκερίνι αδυνατεί να διαραματίσει διπλωματικό ρόλο εκτόνωσης «Ενώ τα τύμπανα της κλιμάκωσης του πολέμου ηχούν στη Συρία και στην...