A+ R A-
27 June 2017

Tuesday, 28 February 2017 19:38

Οι τιμές καυσίμων καίνε τον πολίτη και η Κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα!

«Κανένα σοβαρό πρόβλημα δεν υπάρχει με τις τιμές των καυσίμων, εφόσον, σύμφωνα με τους εμπλεκόμενους φορείς, αυτές είναι απόλυτα φυσιολογικές. Παράλληλα, δεν υπάρχει ούτε καν σκέψη έστω για μελέτη, αν θα πρέπει ο Υπουργός Ενέργειας να εκδώσει διάταγμα καθορισμού ανώτερης λιανικής τιμής πώλησης καυσίμων (πλαφόν). Από την άλλη πλευρά, το Υπουργείο Οικονομικών αρνείται να σταματήσει την απαράδεκτη επιβολή ΦΠΑ και επί του Φόρου Κατανάλωσης και αρνείται επίσης, να μελετήσει αν μπορεί να μειώσει έστω κατάτι τον πολύ ψηλό Φόρο Κατανάλωσης. Δεν διστάζει μάλιστα να δηλώσει ότι αν μειωθεί το ΦΠΑ επί του Φόρου Κατανάλωσης θα πρέπει να μειωθούν κοινωνικές παροχές, με άμεσες επιπτώσεις στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Κυρίως όμως, η παραδοξότητα του όλου ζητήματος έγκειται στο ότι το Υπουργείο Ενέργειας δε θέλει να εφαρμόσει τις εισηγήσεις της δικής του μελέτης, οι οποίες δημιουργούν συνθήκες ανταγωνισμού, με την είσοδο στη λιανική αγορά καυσίμων, νέων ανεξάρτητων πρατηρίων ή πρατηρίων χαμηλού κόστους.

Επιπλέον, τα Υπουργεία Εσωτερικών και Εμπορίου βρίσκονται σε πλήρη ασυνεννοησία και συνεχίζουν να επιρρίπτουν ευθύνες το ένα στο άλλο, αναφορικά με το ζήτημα του εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας για την αδειοδότηση νέων πρατηρίων πετρελαιοειδών, αλλά και για το γεγονός ότι από το 2009 δεν κατάφεραν ακόμα να αποφασίσουν για το ποιος έχει τελικά την ευθύνη για την αδειοδότηση των πρατηρίων.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα μελέτης που διεξάγει το Πανεπιστήμιο Κύπρου, η ταχύτητα προσαρμογής των τιμών προς τα πάνω και προς τα κάτω είναι η ίδια, άρα, όλα όσα αναφέρει ο Γενικός Ελεγκτής στην Έκθεσή του για φαινόμενο «φτερού και ρουκέτας», δεν ισχύουν. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εν λόγω επιστημονική μελέτη, οι τιμές των καυσίμων ανεβοκατεβαίνουν φυσιολογικά και μέσα στα λογικά πλαίσια της αύξησης ή της μείωσης στην τιμή των διυλισμένων προϊόντων.

Είναι πασιφανές ότι κάποιοι συνεχίζουν να αισχροκερδούν σε βάρος των πολιτών και μάλιστα μέσα σε τόσο δύσκολες οικονομικά συνθήκες. Και αυτό συμβαίνει με την ανοχή της Κυβέρνησης η οποία ουσιαστικά αποδεικνύει διαχρονικά ότι δεν έχει την πολιτική βούληση να προστατέψει τους πολίτες, δεν έχει τη διάθεση να συγκρουστεί με κατεστημένα και συμφέροντα για να σταματήσει την κοροϊδία και την αισχροκέρδεια αφήνοντας τελικά τους πολίτες απροστάτευτους».

Της Νικολέττας Σοφοκλέους - κοινοβουλευτική συνεργάτιδα ΑΚΕΛ

Read 5533 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΘΕΣΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ)

Από το 19 στο... 9! - Η πτώση στο επίπεδο των εισακτέων φοιτητών από το 2007 μέχρι σήμερα είναι πραγματικά τραγική

Από το 19 στο... 9! - Η πτώση στο επίπεδο των εισακτέων φοιτητών από το 2007 μέχρι σήμερα είναι πραγματικά τραγική

Το θέατρο του παραλόγου παίχτηκε για άλλη μια φορά στην κυπριακή Βουλή των αντιπροσώπων, στις 2 Ιουνίου. Κατατέθηκαν προς...

Ο Υπουργός Οικονομικών και τα ξένα κόλλυβα

Ο Υπουργός Οικονομικών και τα ξένα κόλλυβα

Κάθε τόσο ακούμε διάφορες εξαγγελίες και υποσχέσεις από τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γεωργιάδη για παροχή αυξήσεων, αναπροσαρμογή μισθών και ωφελημάτων...

ΗΠΑ και Κίνα: Η μεγάλη μάχη της κλιματικής αλλαγής…

ΗΠΑ και Κίνα: Η μεγάλη μάχη της κλιματικής αλλαγής…

Αμβρόσιος Προδρόμου Η πρόσφατη απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ Ν. Τραμπ να αποσύρει τη χώρα του από τη συμφωνία για...