A+ R A-
19 April 2018

Sunday, 29 January 2017 13:03

Το παλιό λιμάνι Λεμεσού και άλλα

Έχουμε επισκεφθεί το αναβαθμισμένο παλιό λιμάνι Λεμεσού (Ψαρολίμανο) και πράγματι μας εντυπωσίασαν τα κτήρια της μοντέρνας αρχιτεκτονικής, που ορισμένα ανεγείρονται πάνω από τη θάλασσα σε ένα οργανωμένο έργο υψηλής αρχιτεκτονικής ποιότητας, που κέρδισε κατ' επέκταση και το Α' Βραβείο Αρχιτεκτονικής της Κύπρου.

Θα θυμάστε ασφαλώς τις όποιες διαμαρτυρίες, που πόσο ανόητες ήταν και είχαν ως θέμα την εμπόδιση της θέας (από κάποιους) μέχρι και της ποιότητας του stainless steel και άλλα ασυνάρτητα. Διαπιστώσαμε τότε ότι ο μόνος λόγος αυτής της ακατανόητης αντίδρασης ήταν ότι ο αρχιτέκτονας του έργου προερχόταν από την Λευκωσία και όχι από την Λεμεσό. Όντας ένα γραφείο προερχόμενο από τη Λεμεσό και μάλιστα (Α. Λοΐζου) Λεμεσιανοί 3ης γενιάς, από την οδό Αρχιμήδους (Αγία Ζώνη) ήταν «κάπως» κατανοητό (όντας οι Λεμεσιανοί ολίγον τοπικιστές).

Μπράβο στην Αρχή Λιμένων για το έργο αυτό και ασφαλώς στον Δήμο Λεμεσού που ως μια ομάδα, προς όφελος της Λεμεσού, κώφευσε σε αυτές τις ανοησίες. Και διερωτόμαστε τώρα που όλες οι μονάδες έχουν ενοικιαστεί με ελκυστικά ενοίκια και με καλή απόδοση, αυτό το έργο, ίσως το μόνο «κυβερνητικό» έργο με οικονομική επιτυχία, επανήλθε κάποιος από τους διαμαρτυρόμενους να ζητήσει συγγνώμη για το λάθος του, όπως ασφαλώς και οι βουλευτές του «ηρωικού όχι» (που δεν επανήλθαν) για το κούρεμα;

Διερωτόμαστε πώς θα προχωρήσει αυτός ο τόπος μπροστά, όταν οι διάφοροι έχουν μεν διαφορετική άποψη, αλλά εάν έχουν λάθος δεν επανέρχονται με μία συγγνώμη (αδύνατον με τα κυπριακά δεδομένα του τοπικού επιπέδου επαγγελματισμού).

Τόσο τα ενοίκια όσο και οι ανάλογες χρεώσεις των μονάδων στο Ψαρολίμανο είναι ψηλά για τα συνήθη κυπριακά βαλάντια, αλλά από την άλλη ορισμένα έργα έχουν ή θα πρέπει να έχουν στόχο τους ψηλά αμειβόμενους και ξένους που αναζητούν το κάτι το πιο ποιοτικό. Ευτυχώς για εμάς τους υπόλοιπους υπάρχουν οι εναλλακτικές λύσεις για όλα τα βαλάντια.

Μας θυμίζει τις διάφορες αντιδράσεις για το πάρκο καμήλων (τώρα είναι από τα πιο επιτυχημένα theme parks) και οι παρόμοιες αντιδράσεις από τους διάφορους λεγόμενους περιβαλλοντικές (ως και εάν εμείς οι υπόλοιποι δεν νοιαζόμαστε για το περιβάλλον) για τον Ακάμα που μετά από 25 χρόνια είμαστε στο μηδέν και πάλι χωρίς συγγνώμη για την μη εφαρμόσιμη πρόταση. Φτάσαμε και στο λιμάνι της Λάρνακας όπου και πάλι οι αντιδρούντες έφεραν το λιμάνι εκεί που βρισκόταν προ 20 ετών, με την Λεμεσό να διεκδικεί τις εργασίες του λιμένος Λάρνακας και τώρα μετάνιωσαν οι αντιδρούντες που δεν ξέρουν ακόμη τι θέλουν. Εκτός αυτού έχουμε και άλλα ανόητα σχέδια που δεν κοστίζουν τίποτα σε άσχετους αλλά μόνο στο κράτος, όπως το ΓΣΠ να γίνει πάρκο, η ανοησία του τραμ για Λευκωσία και τόσα άλλα για τα οποία το κράτος ξοδεύει εκατομμύρια για μελέτες, με πανευτυχείς μεν τους μελετητές, αλλά οι υπόλοιποι εμείς πληρώνουμε. Ποιος ζήτησε συγγνώμη για τις ανοησίες τους;

Ίσως το έτος 2017 να μας προβληματίσει για να είμαστε πιο σοβαροί στις σκέψεις μας και στις αντιδράσεις μας, έχοντας πάντοντε υπόψη και την οικονομική δυνατότητα του κράτους. Ταυτόχρονα και ενώ πασχίζουμε να προσελκύσουμε ξένους επενδυτές στην Κύπρο, εκείνοι που πίστεψαν στην Κύπρο για να επενδύσουν, αμφιβάλλουν τώρα διαμαρτυρόμενοι (και πολύ σωστά) για τις εδώ αντιδράσεις και γραφειοκρατία όπως π.χ. το έργο ΕΔΕΜ Γεροσκήπου, τα δύο ξενοδοχεία στη Λάρνακα, το πάρκο στο Τρόοδος, η μαρίνα του St. Raphael, το καζίνο (με το κάπνισμα ή όχι) κι άλλα.

Όλοι αυτοί οι ξένοι επενδυτές με πρωτοσέλιδες τους ανακοινώσεις στον Τύπο διαμαρτύρονται για την ακαταστασία που επικρατεί όσον αφορά τις επενδύσεις τους και που δεν προχωρούν.
Και διερωτώμαι κατ' επέκταση πως και δεν υπάρχει αντίδραση των ίδιων αντιδρούντων για το «Oval» που κάλυψε όλη την τοπική οικιστική περιοχή, τι θα είναι το κυκλοφοριακό αποτέλεσμα της Λεμεσού με τα 200-300 διαμερίσματα επί του ήδη φορτισμένου παραλιακού δρόμου, τα διάφορα καφέ που κατέλαβαν την ζώνη προστασίας της παραλίας κλπ.

Ωραία μεν να υπάρχουν αντιδράσεις από τους τοπικούς αντιδρούντες, που μάλιστα ετοίμασαν και κάποιου είδους κόμμα για τις τοπικές εκλογές, αλλά χρειάζεται και η δίκαιη αντιμετώπιση για όλα. Ευελπιστούμε σε κάποιου είδους απάντηση για να επανέλθουμε με νέα δεδομένα.

Ο Θεός να μας βοηθήσει αγαπητοί μας αναγνώστες.

* F.R.I.C.S. - Αντώνη Λοΐζου & Συνεργάτες Λτδ - Εκτιμητές Ακινήτων & Διαχειριστές ΄Εργων Ανάπτυξης.

Αντώνης Λοίζου

Πηγή: Φιλελέυθερος

Read 2078 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΘΕΣΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ)

Εζεκίας Παπαϊωάννου: Ιστορικές οι παρακαταθήκες του! Για την Κύπρο και το λαό μας!

Εζεκίας Παπαϊωάννου: Ιστορικές οι παρακαταθήκες του! Για την Κύπρο και το λαό μας!

Η απονομή τιμών σε ανθρώπους που υπηρέτησαν τον τόπο και το λαό τους, με συνέπεια, πίστη και αφοσίωση αποτελεί χρέος...

Λεμεσός: Έργα που αναμένουν χρόνια!

Λεμεσός: Έργα που αναμένουν χρόνια!

Η Λεμεσός ως συμπρωτεύουσα, ως η Επαρχία η οποία καταβάλλει στον κρατικό οικονομικό κουρβανά, περίπου το 1/3 της οικονομίας της...

Θεοχάρους: απούσα η Ε.Ε από την κρίση στη Συρία

Θεοχάρους: απούσα η Ε.Ε από την κρίση στη Συρία

Η Μογκερίνι αδυνατεί να διαραματίσει διπλωματικό ρόλο εκτόνωσης «Ενώ τα τύμπανα της κλιμάκωσης του πολέμου ηχούν στη Συρία και στην...