A+ R A-
22 May 2018

Friday, 20 January 2017 11:47

Τα νοσοκομεία νοσούν και εσείς το βιολί σας... Featured

Δεν νοείται η στρατηγική του Υπουργού Υγείας για έλεγχο της κατάστασης να είναι η εφαρμογή αντικινήτρων των €3 για επίσκεψη σε γενικό ιατρό, €6 σε ειδικό γιατρό και €10 για τα επείγοντα. Με τις πολιτικές που είδαμε μέχρι σήμερα, τα μόνα αντικίνητρα που δίνονται είναι προς τους εργαζόμενους στα Νοσηλευτήρια όπου καλούνται καθημερινά να εργαστούν σε ένα αντίξοο και αντι-εργονομικό περιβάλλον, που τους προκαλεί με κάθε τρόπο να υποπέσουν σε λάθος, που ίσως να στοιχίσει και ζωές.

 

Μόλις χθές ο Υπουργός Υγείας, σε ομιλία του στην επιτροπή υγείας της Βουλής, ανέφερε πως η Κυβέρνηση θα προχωρήσει σε «επικαιροποίηση της οικονομικής επίπτωσης της μεταρρύθμισης που θα εισαγάγουμε». Αυτή η επικαιροποίηση όμως θα μας στοιχίσει μισό εκατομμύριο ευρώ το οποίο και πάλι ο φορολογούμενος πολίτης καλείται να πληρώσει.

 

Τα τόσα εκατομμύρια το οποία έχουν ξοδευτεί μέχρι στιγμής σε μελέτες για το ΓΕΣΥ από τον Απρίλιο του 2001, καθώς επίσης και το έμμεσο κόστος που πληρώσαμε ως φορολογούμενοι πολίτες σε εργατοώρες των Βουλευτών, των Υπουργών αλλά και των λειτουργών του υπουργείου Υγείας σε συζητήσεις, εκτοξεύουν πραγματικά στα ύψη το ποσό το οποίο πληρώσαμε μέχρι σήμερα για ένα ανύπαρκτο ΓΕΣΥ. Και ουσιαστικά καταλήγουμε στο αποτέλεσμα, σύμφωνα πάντα με τον Υπουργό Υγείας, όπου θα πρέπει να επιβάλουμε και αντικίνητρα στους πολίτες όπου κάνουν κατάχρηση του υφιστάμενου συστήματος υγείας καθώς επίσης και ίση κατανομή του κόστους συντήρησης του όλου σχεδίου μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων.

 

Τα ερωτηματικά όπου εγείρονται είναι πολλά αφού δεν λήφθηκε υπόψην η υφιστάμενη κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσηλευτήρια. Η έλλειψη προσωπικού, η έλλειψη σε προμήθειες αλλά και η έλλειψη στρατηγικής διαχείρισης των νοσηλευτηρίων έχουν αφήσει στο έλεος του Θεού το προσωπικό όπου εργάζεται σε πραγματικά πολύ αντίξοες συνθήκες όπου συγκρούονται μετωπικά με όλους τους κανόνες της εργονομίας. Δεν νοείται η στρατηγική του Υπουργού Υγείας για έλεγχο της κατάστασης να είναι η εφαρμογή αντικινήτρων των €3 για επίσκεψη σε γενικό ιατρό, €6 σε ειδικό γιατρό και €10 για τα επείγοντα.

 

Τα επείγοντα, με τον τρόπο τον οποίο λειτουργούν, σε καμία περίπτωση δεν είναι επείγοντα αλλά Τμήμα Γενικής Εξέτασης. Αντί να ξοδεύονται τα χρήματα του φορολογούμενου πολίτη σε μελέτες και να καταλήγουν στα ράφια, καλύτερα να δίναμε λίγη σημασία στα επείγοντα και να διορθώναμε την κατάσταση με την πλήρη καταγραφή των ειδών των περιθάλψεων. Ακολούθως να τα διαχωρίζαμε στα ανάλογα τμήματα όπου θα δημιουργούνταν για την κάλυψη αυτών των αναγκών. Καλό θα ήταν να είχαμε θαλάμους ασθενών όπου θα υποδέχονταν τους ασθενείς ανάλογα με την ζήτηση και την επίσκεψη στα τμήματα των επειγόντων, πέραν των θαλάμων μακράς περίθαλψης. Δημιουργείστε τμήμα υποδοχής όπου θα υπάρχουν λειτουργοί που θα υποδέχονται τους ασθενείς και θα είναι το άτομο το οποίο θα είναι υπεύθυνο για τον συγκεκριμένο ασθενή και θα χειρίζεται όλη την περίθαλψη μέχρι την πλήρη αποκατάσταση και αποδέσμευση του ασθενή από το Νοσοκομείο.

 

Η εργοδότηση προσωπικού σε όλα τα Δημόσια Νοσοκομεία Παγκυπρίως κρίνεται άμεση και αναγκαία. Η τακτική που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια η παρούσα Κυβέρνηση όπου συγκεντρώνει συγκεκριμένες αναλύσεις αλλά και συγκεκριμένα είδη περίθαλψης στο Νοσοκομείο της Λευκωσίας, υπονομεύει και ενισχύει την υπολειτουργικότητα των υπόλοιπων δημόσιων Νοσηλευτηρίων αφήνοντας τα στο έλεος του Θεού. Η συστηματική αγνόηση του υφιστάμενου προσωπικού των Νοσοκομείων στην εξεύρεση λύσης για τις μεγάλες λίστες αναμονής είναι ότι χειρότερο στις σχέσεις εργοδότη - εργοδοτούμενου. Το ίδιο το σύστημα διαχρονικά με την έλλειψη στρατηγικής καθώς επίσης και η τάση του συγκεντρωτισμού των πάντων στην Πρωτεύουσα οδήγησε σε όλα αυτά τα προβλήματα και εδραιώνει την ύπαρξη υπαλλήλων δύο ταχυτήτων.

 

Η Υγεία η ίδια νοσεί με τις "ασθένειες" να επιδεινώνονται μέρα με την μέρα με την Κυβέρνηση να σφυρίζει αδιάφορα συνεχίζοντας ουσιαστικά την άσχημη κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια Νοσηλευτήρια μας. Με τις πολιτικές που είδαμε μέχρι σήμερα, τα μόνα αντικίνητρα που δίνονται είναι προς τους εργοδοτούμενους των Νοσηλευτηρίων όπου καλούνται καθημερινά να εργαστούν σε ένα αντίξοο και αντι-εργονομικό περιβάλλον, που τους προκαλεί με κάθε τρόπο να υποπέσουν σε λάθος, που ίσως να στοιχίσει και ζωές.

 

Κωνσταντίνος Καρεκλάς

Αντιπρόεδρος Αλληλεγγύης

 

Read 2432 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΘΕΣΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ)

Η παθογένεια των εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο τομέα

Η παθογένεια των εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο τομέα

Από ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι εκάστοτε κυβερνήσεις επέλεξαν, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, να εφαρμόσουν ένα σύστημα εργασιακών...

Κυπριακό: Ώρα Πατριωτικής Ευθύνης!

Κυπριακό: Ώρα Πατριωτικής Ευθύνης!

Το ναυάγιο των συνομιλιών στη Διάσκεψη του Γκραν Μοντανά αποδεικνύεται πολύ αρνητικό για την Κύπρο και το λαό μας. Δυστυχώς...

Τα σύνορα μας είναι στην Κερύνεια ή στα Οδοφράγματα;

Τα σύνορα μας είναι στην Κερύνεια ή στα Οδοφράγματα;

Μετά την παράνομη Τουρκική εισβολή, σε όλους της διόδους προς την κατεχόμενη γη μας στήθηκαν από την Εθνική Φρουρά οδοφράγματα...