A+ R A-
22 March 2018

Thursday, 29 December 2016 13:49

Πρώτες Βοήθειες Νοσοκομείου Λεμεσού - Οι αφανείς ήρωες της υγείας

Ανήμερα των Χριστουγέννων ήμουν στο Τμήμα των Πρώτων Βοηθειών του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και πραγματικά νιώθω την ανάγκη να μοιραστώ μαζί σας την εμπειρία μου. Ο κόσμος έξω υπομονετικά να περιμένει την σειρά του με την όλη διαδικασία εγγραφής, αναμονής και εισαγωγής να εξελίσσεται κάπως αργά. Ως εδώ είναι ίσως που μένουν κάποια ρεπορτάζ και κάποιες κακές κουβέντες, κατακρίνοντας γενικά το σύστημα της Υγείας μας πως παίρνει απροβίβαστο.

Πίσω από εκείνη την πόρτα όμως είναι που κρύβεται η πραγματική αλήθεια

Νοσοκόμοι, πληρώματα ασθενοφόρου (Τραυματιοφορείς) και ιατροί να τρέχουν από θάλαμο σε θάλαμο, να μεταφέρνουν ασθενείς από το θάλαμο σε καρέκλα για να μπορέσουν να περιθάλψουν ακόμα ένα συνάνθρωπο μας. Ασταμάτητα, με ευγενικότητα αλλά και σβελτάδα προσπαθούν να εξυπηρετήσουν όσο περισσότερο κόσμο μπορούν και όλα αυτά κάτω από μία πραγματικά απίστευτη πίεση, που πολύ εύκολα μπορεί να υποπέσουν σε ανθρώπινο λάθος. Ανθρώπινα λάθη που εκμεταλλεύονται κάποια ΜΜΕ για να αυξήσουν τις πωλήσεις και τα likes τους, στήνοντας στον τοίχο αδίκως αυτούς τους ανθρώπους. Το πιο απλό που θα μπορούσα να αναφέρω είναι πως από την πολλή πίεση, μέχρι και τον ιατρικό σφιγκτήρα αιμοληψίας δεν μπορούν να θυμηθούν που τον άφησαν τελευταία φορά, αφού η προτεραιότητα στο μυαλό τους είναι η έγνοια της όσο το δυνατό καλύτερης περίθαλψης.

Και όλα αυτά σε ένα πραγματικά αντίξοο εργασιακό περιβάλλον, που το ίδιο το σύστημα τους προκαλεί κάθε λεπτό να υποπέσουν σε λάθος

Αν κάνεις μια έρευνα σε όλο το Νοσοκομειακό προσωπικό, δύσκολα θα βρεις κάποιον να σου πει πως επιθυμεί να εργαστεί στο Τμήμα των Πρώτων Βοηθειών. Καμία εργονομία, ελάχιστη στήριξη, αρκετές ελλλείψεις. Παρόλα αυτά όμως, αυτοί οι αφανείς ήρωες των Πρώτων Βοηθειών δίνουν σε κάθε βάρδια το 100% των δυνάμεων τους. Δεν έχουν καν την ευχέρεια να χαλαρώσουν στο 90% σε καμμία περίπτωση.

Τόσα εκατομμύρια όμως τα πληρώνουμε από την τσέπη μας από τον Απρίλιο του 2001, όταν πρωτοσυζητήθηκε το θέμα ΓΕΣΥ στη Βουλή. Έρευνες και μελέτες, ένα μάτσο ... χαρτιά, πετάμενα στον κάλαθο των αχρήστων, χρυσοπληρωμένα από τον Κύπριο φορολογούμενο πολίτη. Τόσα εκατομμύρια που αν τα μισά ξοδεύονταν στην αναβάθμιση των υπηρεσιών της πρώτης γραμμής τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα. Η μόνο αλλαγή των τελευταίων ετών ήταν η επιβολή του δεκάευρου στην εγγραφή, που και αυτά τα λεφτά χάνονται στην μαύρη τρύπα του Υπουργείου Υγείας.

Κωνσταντίνος Καρεκλάς
Αντιπρόεδρος Αλληλεγγύης

Read 20172 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΘΕΣΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ)

Διαχείριση των κόκκινων δανείων, με ιδιωτικά κεφάλαια

Διαχείριση των κόκκινων δανείων, με ιδιωτικά κεφάλαια

Η δημιουργία ενός Οργανισμού Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων, ή άλλοιώς «κακή τράπεζα» είναι μια πολύ καλή ιδέα, εφόσον θα χρηματοδοτείται από...

Η ζωή μετά τον καρκίνο και η αναγκαιότητα ύπαρξης προγραμμάτων αποκατάστασης

Η ζωή μετά τον καρκίνο και η αναγκαιότητα ύπαρξης προγραμμάτων αποκατάστασης

Η εμπειρία του καρκίνου τελειώνει μετά τις θεραπείες του? Γιατί πέρασα εγώ αυτή την εμπειρία? Τι θα πρέπει να κάνω...

Θεοχάρους: Απαράδεκτοι οι ξένοι που χαϊδεύουν την Τουρκία,  αλλά και όσοι Ελληνοκύπριοι πολιτικοί τους ακολουθούν!

Θεοχάρους: Απαράδεκτοι οι ξένοι που χαϊδεύουν την Τουρκία, αλλά και όσοι Ελληνοκύπριοι πολιτικοί τους ακολουθούν!

«Οι ηγέτες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ φροντίζουν να μας τονίζουν συνεχώς και με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι οι...