A+ R A-
22 January 2017

Thursday, 29 December 2016 12:44

Πανίκος Λεωνίδου: «Μπορούν να προβλέψουν, εάν η λύση θα είναι τέτοια, που να κατοχυρώνει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των πολιτών στο νησί»

«Οι άνθρωποι γνωρίζουν τα γινόμενα.

Τα μέλλοντα γνωρίζουν οι θεοί, πλήρεις και μόνοι κάτοχοι πάντων των φώτων.

Εκ των μελλόντων οι σοφοί τα προσερχόμενα αντιλαμβάνονται.

Η ακοή αυτών κάποτε εν ώραις σοβαρών Σπουδών ταράττεται».

 

Κωνσταντίνος Καβάφης

 

Ο Κωνσταντίνος Καβάφης, αξιοποιώντας το έργο του Φιλόστρατου «Τα ες τον Τυανέα Απολλώνιον», αντλεί και αναπτύσσει μια διαπίστωση για τους σοφούς ανθρώπους. Την σκέψη πως αυτοί, είναι σε θέση να αντιληφθούν νωρίτερα από τους άλλους ανθρώπους, τις επερχόμενες αλλαγές και εξελίξεις.

 

Σήμερα, σε μια εποχή ομολογουμένως δύσκολη για τον τόπο μας, ιδιαίτερα τώρα, που είναι στραμμένο το βλέμμα όλων μας προς τη διάσκεψη της Γενεύης της δωδεκάτης του Γενάρη, όπου εκεί αναμένεται να δρομολογηθούν εξελίξεις τέτοιες, που θα καθορίσουν φαίνεται, το παρόν και το μέλλον της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα λόγια του Καβάφη , για όλους αυτούς που λέγονται σοφοί άνθρωποι της Κύπρου, καθίστανται περισσότερο επίκαιρα από ποτέ.

 


Σε ξεχωριστή θέση τοποθετεί λοιπόν ο Καβάφης, τους σοφούς ανθρώπους, οι οποίοι αν και δεν μπορούν να γνωρίζουν με ακρίβεια τι πρόκειται να συμβεί στο μακρινό μέλλον (αφού αυτά μόνο οι θεοί τα γνωρίζουν), έχουν εντούτοις τη δυνατότητα να αντιληφθούν εκείνα τουλάχιστον που πλησιάζουν.

 

Μπορούν δηλαδή οι σοφοί άνθρωποι, να εικάσουν και να συμπεράνουν για τα γεγονότα του άμεσου μέλλοντος.

 

Συνεπώς, μεταφερόμενοι στο Κυπριακό, μπορούν οι σοφοί άνθρωποι, να προβλέψουν, εάν η λύση που ενδεχομένως θα γίνει αποδεκτή από τη δική μας πλευρά, θα είναι τέτοια που να κατοχυρώνει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των πολιτών στο νησί. Κατά πόσο αυτή η λύση, θα διασφαλίζει τη διατήρηση και συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτος μέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης .

 

Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι η ευθύνη των σοφών ανθρώπων, δηλαδή των πνευματικών ανθρώπων, των πολιτικών της Κύπρου και του έθνους, είναι τεράστια.

 

Είναι αναγκαία και επιβεβλημένη η συνειδητοποίηση του εθνικού και ιστορικού ρόλου, που έχουν να διαδραματίσουν στη φάση αυτή, που βρίσκονται οι εξελίξεις του Κυπριακού.

 

Καθίσταται αναγκαία και επιβεβλημένη, η υποχρέωση όλων αυτών των ανθρώπων, που συνειδητοποιούν τους άμεσους, τους απώτερους , τους προβλέψιμους και απρόβλεπτους κινδύνους, τις απειλές και τους εκφοβισμούς, να αφυπνίσουν και να προετοιμάσουν τα υπόλοιπα, απλά μέλη της κοινωνίας μας, για να αντισταθούν σε μια μη δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, να απαιτήσουν και να επιβάλουν μια λύση που θα υπερισχύει το δίκαιο, οι αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Ζητείται συνεπώς σήμερα, αυτή η ευθύνη και ο ρόλος από τους σοφούς ανθρώπους, γιατί αυτοί, πιο εύκολα συνειδητοποιούν πως επέρχονται εξελίξεις, που οδηγούν σε μια αμφιβόλου περιεχομένου λύση.

 

Παρόλα αυτά αρκετοί από εκείνους, συνεχίζουν να ασχολούνται με τα σημαντικά και σπουδαία έργα τους, όμως ήρθε η ώρα που «η ακοή τους ταράσσεται από τη «βουή των γεγονότων που πλησιάζουν».

 

Η ακοή αυτών κάποτε εν ώραις σοβαρών σπουδών ταράττεται. 

 

Η μυστική βοή τους έρχεται των πλησιαζόντων γεγονότων. 

 

Ας ελπίσουμε ότι και τη δωδεκάτη , η «βουή των γεγονότων», δηλαδή η συζήτηση του Κυπριακού στη διάσκεψη της Γενεύης στις 12 Ιανουαρίου 2017, που ολοένα και πλησιάζει, θα ξυπνήσει , θα ταράξει τους σοφούς της Κύπρου και του Ελληνισμού, για να προλάβουν τις επερχόμενες δυσάρεστες εξελίξεις που θα σφραγίσουν την οριστική διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

Πανικος Λεωνίδου

Βουλευτής Δημοκρατικού Κόμματος Λεμεσού

 

Read 2603 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΘΕΣΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ)

Τατιάνα Στεφανίδου: «Δεν σας φοβάμαι, αν και γυναίκα φοράω συχνά παντελόνια»

Τατιάνα Στεφανίδου: «Δεν σας φοβάμαι, αν και γυναίκα φοράω συχνά παντελόνια»

Η Τατιάνα Στεφανίδου στέλνει «αγωνιστικούς χαιρετισμούς»: Δεν σας φοβάμαι-Αν και γυναίκα φοράω συχνά παντελόνια Υπενθυμίζει στη Χρυσή Αυγή πως...

Τα νοσοκομεία νοσούν και εσείς το βιολί σας...

Τα νοσοκομεία νοσούν και εσείς το βιολί σας...

Δεν νοείται η στρατηγική του Υπουργού Υγείας για έλεγχο της κατάστασης να είναι η εφαρμογή αντικινήτρων των €3 για επίσκεψη...

Υπέρμετρη προβολή

Υπέρμετρη προβολή

Ο Προκόπης Γεωργίου, πρώην ανώτερος αστυνόμος, σχολιάζει την κάλυψη από τα Μαζικά Μέσα Ενημέρωσης της σύλληψης της Ηροδότου που κατεζητείτο...