A+ R A-
16 November 2018

Friday, 15 June 2018 10:00

Η Λεμεσός τιμά την Αμμόχωστο (Φωτογραφίες)

Ένας από τα ωραιότερους στόχους που έχει ο άνθρωπος είναι να δίνει χαρά και να κάνει ευτυχισμένους τους συνανθρώπους του. Ο δήμαρχος Λεμεσού κ. Νίκος Νικολαΐδης, ο δημοτικός σύμβουλος Λοϊζος Μαυρουδής και η δημοτική σύμβουλος Μαρίνα Χ" Μανώλη Γλυκή, το πέτυχαν στο απόλυτο.

 

Ναι, μπορεί και να χαρακτηριστεί σαν «ιστορική μέρα». Έξη του Ιούνη 2018. Η Λεμεσός τιμά την Αμμόχωστο. Το ΓΣΟ φιλοξενεί και αγκαλιάζει το ΓΣΕ. Ο δήμαρχος Λεμεσού κ. Νίκος Νικολαΐδης και το Δημοτικό Συμβούλιο Λεμεσού στο πρόσωπο παλαίμαχων ποδοσφαιριστών και αθλητικών παραγόντων της Αμμοχώστου και στην παρουσία του δημάρχου Αμμοχώστου κ. Αλέξη Γαλανού τίμησαν την πόλη του Ευαγόρα, τίμησαν την ποδοσφαιρική ιστορία της.

 

Δείτε ΕΔΩ όλες τις φωτογραφίες στη σελίδα μας στο facebook

 

Σαράντα μια ιστορικές μορφές του κυπριακού ποδοσφαίρου, ήσαν όλοι εκεί να ξεχωρίζουν σε μια κατάμεστη απ' άκρου εις άκρον αίθουσα. Τα βλέμματα απάνω τους, με θαυμασμό, με σεβασμό. Στην τιμητική πλακέτα απάνω τα σύμβολα και των δυο ομάδων, Ανόρθωση και Νέα Σαλαμίνα με φόντο την πόλη της Αμμοχώστου και το όνομα του τιμώμενου σαν υπόσχεση, «θα γυρίσω πίσω», γραμμένο απάνω στην πόλη.

 

Σε κάποιες πλακέτες αναγράφεται: «Μεταθανάτια Τιμητική Διάκριση». Αυτό το «μεταθανάτια» τοποθετήθηκε μόνο για τυπικούς λόγους. Έντεκα τον αριθμό, φτιάξανε την δική τους ενδεκάδα, να παίζουν κι' αυτοί σ' αυτή τη συνάντηση.

 

Είναι «Αυτοί που δεν έφυγαν ποτέ», και ήταν εκεί, στην αίθουσα, μαζί μας. Ξεχείλισε η συγκίνηση από το δημοτικό μέγαρο Λεμεσού για να γεμίσει το Δημοτικό Στάδιο Αμμοχώστου κι' απ' εκεί τράβηξε για το ΓΣΕ.

 

Ξεχείλισε η χαρά και πέταξε ψηλά να φτάσει το φεγγάρι, να φωτίσει τον Άη Λουκά και την Αγία Ζώνη μέχρι τον Άη Μέμνωνα. Ξεχείλισε η έξαρση και τράβηξε μέχρι τη θάλασσα να την πάει το κύμα μέχρι την παραλία των Λουλλουθκιών στην Χρυσή Ακτή της Αμμοχώστου και για μια βουτιά στη Γλώσσα.

 

Στις έξη του Ιούνη, ημέρα Τετάρτη, μια μεγάλη, ζεστή και φιλόξενη Λεμεσιανή αγκαλιά υποδέχεται στο επίσημο σπίτι της, το Δημοτικό Μέγαρο, τους αγαπημένους φίλους που φιλοξενεί εδώ και 44 χρόνια, να τους κεράσει και επίσημα την αγάπη της, να τους τραττάρει, όπως το λέγανε στον Αη Σέρκη, στο Τρίκωμο, στα Καρπάσια, το ευχαριστώ της γι' αυτή την συστέγαση.

 

«Σβήνοντας ένα κομμάτι από το παρελθόν είναι σαν να σβήνεις και ένα αντίστοιχο κομμάτι από το μέλλον», έγραψε ο νομπελίστας μας Γιώργος Σεφέρης. Στις 6/6/18 απάνω σ' αυτόν τον στίχο δόθηκε ένας όρκος από τον Νίκο Νικολαΐδη και τον Αλέξη Γαλανό. Άσβεστο και ζωντανό κράτησε εκεί το παρελθόν ο Νικολαΐδης, να κρατάει τη φλόγα του μέλλοντος αναμμένη ο Γαλανός.

 

Συγκλονιστικός ο Λοΐζος Μαυρουδής. Με τον χαιρετισμό του, πήρε ένα δάκρυ, το έστειλε «μπαλιά ακριβείας» στα μάτια των συμποδοσφαιριστών του για να παίξουν αυτοί μεταξύ τους το «ένα-δύο». Άφησε να πλανηθεί μέσα στην αίθουσα εκείνη η τιμημένη φράση, «για την φανέλα», κοντοστάθηκε με λύπη γιατί δεν ακούγεται πια, και έριξε στον αγώνα το «ευ αγωνίζεσθαι», κι' αυτό λησμονημένο.

 

Μέσα σε μια τρίλεπτη ομιλία, ένα ενενηντάλεπτο ποδοσφαιρικού αγώνα, ο ζογκλέρ Λοϊζος το κράτησε 44 χρόνια, σερβίροντας τους φίλους του αξέχαστες αναμνήσεις. Όπως τότε, εκείνες οι εποχές που η αγάπη του κόσμου για τον ποδοσφαιριστή ήταν τόσο μεγάλη που του έβαζε για ονοματεπώνυμο το όνομα της ομάδας. Αυτό το αντάμωμα, παρελθόν και μέλλον, φάνηκε σε μια πολύ όμορφη εικόνα μέσα στην αίθουσα.

 

Η γενιά εκείνη της ίδρυσης της Νέας Σαλαμίνας, εκείνη της «Μεγάλης Κυρίας» μαζί με το μέλλον. Δυο αγαπημένες αδελφές, οι μικρές Μέλανη ντυμένη με τα χρώματα της Ν. Σαλαμίνας μαζί με την Χριστίνα στα χρώματα της ΑΝΟ με την έμπρακτη και ουσιαστική συμβολή τους στην εκδήλωση άφησαν και ένα μήνυμα. Έτσι ήταν, έτσι παραμένουν και οι δυο αδελφές ΑΝΟ και Σαλαμίνα, αγαπημένες.

 

Περήφανη για τους συμπολίτες της, τους Αμμοχωστιανούς και Λεμεσιανούς, η Μαρίνα Χ"Μανώλη Γλυκή, αυτό το πολύ ξεχωριστό και πολύτιμο κομμάτι του δημοτικού συμβουλίου Λεμεσού, πήρε με λόγια προσεγμένα και τοποθετημένα ένα-ένα τα λόγια, τα έφτιαξε ένα πανέμορφο ψηφιδωτό σε μια κατάθεση ψυχής, τα τύλιξε στην καρδιά με γραμματόσημο στο δέμα ''Λιμάνι - Αμμόχωστος'', να ταξιδεύσουν σ' όλο τον κόσμο. Και, ήταν εκείνη την ώρα που σίγησαν οι ανάσες με την έκπληξη που μας επεφύλαξε. Το τραγούδι «Αμμόχωστος» και ο Στέλιος Χιώτης μπήκαν στο «παιχνίδι» και έκαναν τις παλάμες όλων κατακόκκινες από το χειροκρότημα.

 

Η λεπτομέρεια. Ο Χιώτης την ίδια ώρα γιόρταζε τα γενέθλια του με συγγενείς και φίλους. Τα άφησε όλα και ήταν εκεί, για την Αμμόχωστο. Η συγκίνηση εμφανής στα πρόσωπα του Νικολαΐδη αλλά και Γαλανού παραδίδοντας τις πλακέτες μια σε Ανορθωσιάτη και μια σε Σαλαμιναίο, όπως και το ίδιο συγκινητικό ο πρόεδρος του σωματείου Ανόρθωσης Λοϊζος Λοϊζου να τιμά ένα της Σαλαμίνας και αντίστοιχα και ο πρόεδρος της Σαλαμίνας Θουκής Θουκιδίδης.

 

Παραδίδοντας τις πλακέτες ο Μαυρουδής, σε αυτούς που μέχρι χθες ήταν μαζί στην Εθνική Κύπρου, λες και τους έστηνε την μπάλα στο σημείο του πέναλτι για να σκοράρουν. Στις έξη μήνα Ιούνη, ο δήμαρχος Λεμεσού Νικολαΐδης και ο δήμαρχος Αμμοχώστου Γαλανός έκαναν την ευχή στόχο.

 

«Μέσα σε τούτη τη δημαρχία η επόμενη συνάντηση στο Δημοτικό Μέγαρο Αμμοχώστου».

 

Τάκης Μιχαήλ

 

Read 930 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ)

Με αγώνα Τριάθλου έληξαν τα «Λεμέσια 2018» (Φωτογραφίες)

Με αγώνα Τριάθλου έληξαν τα «Λεμέσια 2018» (Φωτογραφίες)

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή 4 Νοεμβρίου ο αγώνας του Τριάθλου ο οποίος διεξήχθη στo πλαίσιo των «Λεμεσίων...

Η βραδιά των αρίστων αθλητών της Λεμεσού (Φωτογραφίες)

Η βραδιά των αρίστων αθλητών της Λεμεσού (Φωτογραφίες)

Με μεγάλη λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε η ετήσια τελετή βράβευσης των Αρίστων Αθλητών και Σωματείων από τον Δήμο Λεμεσού μέσα στο πλαίσιο...

Η ευρεία νίκη του Απόλλωνα επί της ΑΕΛ ξεχώρισε στην 9η αγωνιστική

Η ευρεία νίκη του Απόλλωνα επί της ΑΕΛ ξεχώρισε στην 9η αγωνιστική

Η ευρεία νίκη του Απόλλωνα επί της πρωτοπόρου ΑΕΛ στο τοπικό ντέρμπι της Λεμεσού ξεχώρισε της 9ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος...