A+ R A-
13 December 2018

Wednesday, 13 June 2018 11:25

Αναπολώντας τα παλιά: Μάριος Μακρίδης – ΑΡΗΣ

Καλημέρα κύριε πρόεδρε!

 

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά συνώνυμα της ευγένειας, της καλοσύνης, του καλού λόγου. Μέλος μια πολυμελούς αθλητικής οικογένειας ο Μάριος Μακρίδης με πρώτο τον πατέρα του Αλέξανδρο να τους τραβά όλους στο ΓΣΟ. Και τα αδέλφια του, και τις αδελφές του στο γυναικείο ποδόσφαιρο. Γνώστης, μελετητής, παθιασμένος ρομαντικός με την μπάλα, από τα πρώτα του χρόνια στο δημοτικό σχολείο μέχρι σήμερα στα ''κάποια χρόνια'', ο Μάριος δεν σταμάτησε ποτέ να ασχολείται με τη μπάλα.

 

Ευτύχισε να είναι σε μια ομάδα, στον ΑΡΗ, που κυριαρχούσε η αγάπη ανάμεσα στους ποδοσφαιριστές, ευτύχισε αυτός να είναι ένας από τους πιο αγαπημένους, ευτύχισε να συνυπάρξει σε τρεις γενιές ποδοσφαιριστών, με προσωπική μου άποψη, αυτήν με τους Ανδρέα Μιχαηλίδη, Δήμο Διαμαντή, Γιώργο Παρασκευά, Ανδρέα Παπακώστα, Ανδρέα Κισσονέργη, και άλλους να είναι η καλύτερη του.

 

34162904_2068471866739024_2384377169120854016_n.jpg

 

«Καλημέρα κύριε πρόεδρε!» είναι ο χαιρετισμός μου προς τον Μάριο κάθε που θα συναντηθούμε. Πρακτικός, μελετηρός, καλός ακροατής - ομιλητής, με ένα φάϊλ στο χέρι μπορεί να «κουμαντάρει» την κάθε συνεδρίαση στο κάθε θέμα, έτσι που σαν αρχηγός της ομάδας κουμάνταρε το παιχνίδι. Πέραν από τον αδαμάντινο χαρακτήρα του ο Μάριος ήταν και ένας μαέστρος της μπάλας, ένας ποδοσφαιρικός εγκέφαλος που μοίραζε παιχνίδι σε όλο το γήπεδο. Είναι λίγο άβολο για μένα να μιλώ για τον ποδοσφαιριστή Μάριο Μακρίδη σε χρόνο αόριστο, θα ήταν όμως άβολο και αν αναφερόμουν στο παρών αφού ο Μάριος εξακολουθεί να φορεί την ποδοσφαιρική στολή και να αγωνίζεται στα γήπεδα, που όμως θα την φορεί και στο μέλλον, για πολύ ακόμα. Η διαπίστωση μου τον προκάλεσε.

 

Σήμερα υπάρχει κυπριακό πρωτάθλημα και όχι κυπριακό ποδόσφαιρο. Όταν ψάχνεις με το τηλεσκόπιο να βρεις κύπριο παίκτη σε μια ομάδα τότε δεν μιλά για «κυπριακό ποδόσφαιρο». Θυμάται ο Μάριος και αναπολεί εκείνα τα χρόνια. « Ένα ποδόσφαιρο το οποίο, θα έλεγα, στο μόνο σημείο που μοιάζει με το σημερινό είναι ίσως οι κανονισμοί, που παραμένουν σε γενικές γραμμές αμετάβλητοι. Αν και το σημερινό ποδόσφαιρο είναι πολύ καλύτερο από το παλιό, αφού οι συνθήκες έχουν αλλάξει θεαματικά από τότε, εντούτοις εκείνες οι εποχές παραμένουν αλησμόνητες, γιατί ακριβώς είχαν τον δικό τους ξεχωριστό χαρακτήρα.

 

Ήταν οι εποχές της αγνότητας όπου οι ποδοσφαιριστές αγωνίζονταν αποκλειστικά για την ομάδα τους, και μάλιστα κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, σε ακατάλληλα γήπεδα, με ελάχιστες προπονήσεις, ενώ οι περισσότεροι απ’ αυτούς δούλευαν σκληρά για το μεροκάματο, ακόμα και λίγες ώρες πριν τον αγώνα.

 

34174434_2068472223405655_5796744495567470592_n.jpg

 

Για αμοιβές, πριμ και φιλοδωρήματα ούτε λόγος να γίνεται, είμαστε στην εποχή του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου. Όμως, εκείνο που τους έδινε κίνητρο ήταν το πάθος τους για την ομάδα τους και η θέληση να μην ηττηθούν. Στην ίδια ομάδα άρχιζαν και τέλειωναν την καριέρα τους, αφού οι μετεγγραφές ήταν κάτι σπάνιο, γι’ αυτό και δένονταν μαζί της με μια σχέση αγάπης». Ναι, σ' αυτό αναφερόμαστε, στη «σχέση αγάπης», μεταξύ ποδοσφαιριστών και μεταξύ φιλάθλων.

 

Συνεχίζει ο Μάριος. «Το ίδιο συνέβαινε και με τους φιλάθλους, που αγαπούσαν την ομάδα τους, την υποστήριζαν με πάθος, μακριά όμως από τις σημερινές ακρότητες. Η ποδοσφαιρική Κυριακή ήταν για πολλούς ιερή υπόθεση, μια απόλυτη προτεραιότητα, γι’ αυτό συνωστίζονταν από νωρίς στα μικρά γραφικά γήπεδά μας, για να δώσουν την συμπαράστασή τους στην αγαπημένη τους ομάδα.

 

34307714_2068471730072371_852341697319796736_n.jpg

 

Τα ακραία φαινόμενα που παρατηρούμε σήμερα ήσαν εντελώς ξένα εκείνες τις εποχές, κι αυτή είναι η βασική αιτία που πολλοί αγνοί φίλαθλοι απομακρύνθηκαν από τα γήπεδα. Ήταν εκείνες οι εποχές, και ειδικά εκείνοι οι ηρωικοί ποδοσφαιριστές, που πολλές φορές αγόραζαν μόνοι τους τα παπούτσια τους, για να βοηθήσουν την ομάδα τους» Παθιασμένος ο «κύριος πρόεδρος» να διασώσει την μνήμη, αλλά και να παραδειγματίσει τους νεώτερους και ίσως τους διδάξει τι σημαίνει πάθος, αγωνιστικότητα, θυσία για την ομάδα, τι σημαίνει δηλαδή αθλητικό πνεύμα, χωρίς κανένα οικονομικό αντάλλαγμα.

 

Μέσα από τον «Σύνδεσμο Παλαιμάχων» προσπαθεί να αναβιώσει στην μνήμη των υγιών φιλάθλων εκείνες τις παλιές εποχές, οι οποίες δυστυχώς έφυγαν ανεπιστρεπτί.

 

Τάκης Μιχαήλ

 

Read 211 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ)

Επιτυχία σημείωσε αθλητική ημερίδα στο Λύκειο Αγίου Αντωνίου

Επιτυχία σημείωσε αθλητική ημερίδα στο Λύκειο Αγίου Αντωνίου

Το ΜΚΟ LCYouth υλοποιήσε στις 22/11 στο Λύκειο Αγίου Αντωνίου, αθλητική ημερίδα για το ευρωπαικό πρόγραμμα Erasmus+ "Sport for Intercultural...

Ποδηλατικός Περίπατος για ενίσχυση της ΠΟΑΑ Λεμεσού (Φωτογραφίες)

Ποδηλατικός Περίπατος για ενίσχυση της ΠΟΑΑ Λεμεσού (Φωτογραφίες)

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο Ποδηλατικός Περίπατος για ενίσχυση της Παγκύπριας Οργάνωσης Αποκατάστασης Αναπήρων Λεμεσού, που πραγματοποίησε η ΠΟΑΑ Λεμεσού...

Συνεχίζεται η 12η αγωνιστική, ΑΠΟΕΛ και Ανόρθωση παίζουν γηπεδούχοι, νίκες χθες για Απόλλωνα, Ομόνοια και Πάφο

Συνεχίζεται η 12η αγωνιστική, ΑΠΟΕΛ και Ανόρθωση παίζουν γηπεδούχοι, νίκες χθες για Απόλλωνα, Ομόνοια και Πάφο

Συνεχίζεται σήμερα η 12η αγωνιστική του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου Α' κατηγορίας με την Ανόρθωση να υποδέχεται τη Δόξα και το...