A+ R A-
18 October 2018

Wednesday, 23 May 2018 10:19

Αναπολώντας τα παλιά: Άκης Αγιομαμίτης - ΟΦΗ Κρήτης

Ο Άκης αγωνίστηκε σε ομάδες του αγροτικού, στην πρώτη κατηγορία, "ΑΠΟΛΛΩΝ", στην Εθνική Ενόπλων. Επιλέξαμε αυτόν τον τίτλο για πολύ συγκεκριμμένο λόγο. ΟΦΗ: «Καλύτερη ενδεκάδα όλων των εποχών. Μεταξύ αυτών: Ακης Αγιομαμίτης».

 

Θα μπορούσε άραγε να γραφτεί καλύτερος τίτλος από αυτόν για τον Άκη; Θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερη τιμή γι' αυτόν; Ο Άκης Αγιομαμίτης, είναι αυτός, ο ένας και μόνος, που συμπεριλαμβάνεται στους καλύτερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών, παρακαλώ προσέξτε το αυτό, «ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ», που αγωνίστηκαν στον ΟΦΗ.

 

Γράφοντας αυτό το κείμενο και γνωρίζοντας την σεμνότητα, την ευγένεια του Άκη, του τόσο πολύ χαμηλών τόνων ανθρώπου, ζήτησα και κάποια στοιχεία από ανθρώπους που τον έζησαν από πολύ κοντά, εκεί στην Κρήτη. Ο Άκης Αγιομαμίτης είναι το Κυπριόπουλο που αγάπησε, λάτρεψε η Κρήτη.

 

Το Κυπριόπουλο που έγραψε ιστορία και τον έγραψε η Ιστορία της Κρήτης Δεν θα μπορούσε, για όσους τον γνωρίζουν, να ήτανε αλλιώς όταν μιλάμε για τον Άκη Αγιομαμίτη. Ναι, κι' αυτός, ένα διαμάντι μέσα από το «αδαμαντορυχείο η Κύπρος». «Ρε συ Άκη, τι γίνεται εκεί κάτω, στην Κρήτη;» Τον ρώτησα μετά από κάποιες επαφές που είχα στο νησί, περισσότερο από θαυμασμό για το πρόσωπο του παρά για να πληροφορηθώ από ενδιαφέρον συγγραφής ενός κειμένου. Να μιλάμε για τον ποδοσφαιριστή Αγιομαμίτη και να πετάγεται στη μέση ο άνθρωπος Άκης. «Μα, εφτά χρόνια, αξέχαστα χρόνια είναι αυτά», μου απάντησε σεμνά. Τόσο έμεινε ο Άκης στο νησί του Καζαντζάκη και του Ελύτη.

 

Μα, ο θαυμασμός που ήρθε από Κρήτη, δεν ήταν για το πόσα χρόνια έμεινε ο Άκης στην Κρήτη και στα πόσα πρόσφερε. Είναι στο πόσα χρόνια έχουν περάσει από τότε και ακόμα τον θυμούνται και τον θαυμαζουν, σήμερα, όπως και τότε, όταν ο λεβέντης Κύπριος συγκινούσε τους λεβέντες Κρητικούς. «Πως χαρακτηρίζατε τον Αγιομαμίτη μέσα στα γήπεδα;», ρώτησα τους ''παλιόφιλους του''. Μονολεκτικη η απάντηση. «Το θηρίο», απάντησε ο ένας. «Η βεντούζα», απάντησε ο άλλος. «Η ασφάλεια», πετάγεται ο τρίτος. «Η λεβεντιά», συμπληρώνει ο πιο συναισθηματικός. Ο Άκης Αγιομαμίτης δεν μετριέται με μέτρα και σταθμά.

 

Μονολεκτικά μετριέται, έτσι ακριβώς όπως τον μετρούν και τον ζυγίζουν οι φίλοι του. Μιλώντας με τον Άκη ήρθε στο νου ο παιδικός φίλος και συμμαθητής Μητροπολίτης Κένυας, Μακάριος Τηλλυρίδης, κατά κόσμον Ανδρέας Τηλλυρίδης ό οποίος πήγε στην Κένυα να μεταδώσει την αγάπη και το δικαίωμα μόρφωσης.

 

Ο Άκης, πήγε για μια βδομάδα στην Νότια Αφρική να δώσει ένα σεμηνάριο για το ποδόσφαιρο και έκανε τρία χρόνια. Τον κράτησαν εκεί. Αναλαμβάνει προπονητής σε ομάδα Β' κατηγορίας και από τον πρώτο χρόνο την ανεβάζει στην Α' κατηγορία. Ένα επίευγμα που συνοδεύτηκε από ένα εξ' ίσου μεγάλο. Έδωσε ο Άκης τέσσερεις ποδοσφαιριστές στην Εθνική Νοτίου Αφρικής. Πάνω σε τρία «πιστεύω» έκτισε τη ζωή του ο Ακης Αγιομαμίτης. Στη φιλία στην αγάπη και στην αξιοπρέπεια. Είναι στοιχεία εμφανή με την πρώτη κουβέντα που θα έχεις μαζί του.

 

Τα επιβεβαίωσα με τις επαφές που είχα αλλά πιο έντονα σε μια μου ερώτηση: «Τώρα; παίζεις κάπου ποδόσφαιρο;» ρώτησα τον Άκη. «Ναι», μου απάντησε, «παίζω στην Μικτή Κόσμου». Ώραίος ο Αγιομαμίτης, όσοι δεν τον γνωρίζετε μην το αμελήσετε.

 

Σαν σου μιλά, έτσι εκρικτικός που είναι, νομίζεις ότι θα σηκώσει τα τραπέζια ίσια πάνω. Μα, και την ίδια στιγμή μπορεί να σου πει ένα ανέκδοτο με τόση άνεση που να σηκώσει το κύμα της θάλασσας με το εκρηκτικό γέλιο του.

 

Απόδειξη του έξω καρδιά ανθρώπου. Ένας αετός λεύτερος, λεβέντης από τα παιδικά του χρόνια, από την συνοικιακή ομάδα ''ΑΕΤΟΣ'' του Αη Γιάννη της Λεμεσού, βρέθηκε να πετά περήφανος αετός στις ψηλότερες βουνοκορφές της Κρήτης. Πέταξε ξανά για την Κρήτη ο Άκης, μετά από καιρό, εκείνη τη μέρα όταν μαζεύτηκε η ''ποδοσφαιρική ελίτ του ΟΦΗ'' για να τιμήσει τον άνθρωπο της, τον Ευγένιο Γκέραρντ. Εκεί σε αυτή την συγκέντρωση αγάπης και η μεγάλη αγάπη του ΟΦΗ, ο Ακης Αγιομαμίτης. Με έτρωγε η περιέργεια να μάθω, ποιά είναι αυτή η «Μικτή Κόσμου» στην οποία αγωνίζεται ο Άκης.

 

«Είναι μια ομάδα που φτιάξαμε με αγαπημένους μου φίλους», απαντά με κρυφό χαμόγελο. Και η περιέργεια εκτοξεύεται μέχρι που ονόμασε τους φίλους, και ομολογώ τον ζήλεψα. «Γράφε», μου λέει. Και γράφω: Μάριος, δικαστής - Στέφανος, δικηγόρος - Μανώλης, επιχειρηματίας. «Είναι οι γιούδες μου», συμπλήρωσε.

 

Το Μαρακανά, το Γουέμπλεϋ, και το Σαντιάγο Μπερναμπέου, βρέθηκαν να είναι πολύ μικρά γήπεδα για να χωρέσουν την «Μικτή Κόσμου» του Άκη Αγιομαμίτη.

 

Τάκης Μιχαήλ

Αθλητικογράφος

 

Read 560 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ)

Ο Τζέισον έγινε viral στην Αγγλία!

Ο Τζέισον έγινε viral στην Αγγλία!

Η αποβολή του αρχηγού της Εθνικής ομάδας της Κύπρου Τζέισον Δημητρίου στον εκτός έδρας αγώνα κόντρα στην αντίστοιχη της Σλοβενίας...

Απόλλων: Αστραπιαία εύρεση λύσης...

Απόλλων: Αστραπιαία εύρεση λύσης...

Σε προηγούμενο μας ρεπορτάζ, αναφερθήκαμε στο ότι η διοίκηση του Απόλλωνα είχε ήδη αρχίσει το ψάξιμο για εξεύρεση άλλης αεροπορικής...

ΑΕΛ: Δεν ανησυχούν για Χουράδο...

ΑΕΛ: Δεν ανησυχούν για Χουράδο...

Στην ΑΕΛ συνεχίζουν την προετοιμασία τους για το επερχόμενο ντέρμπι της Κυριακής κόντρα στον ΑΠΟΕΛ και ο μοναδικός στόχος είναι...