A+ R A-
16 November 2018

Thursday, 10 May 2018 10:53

Αναπολώντας τα παλιά: Νέα Σαλαμίνα - Αντρέας Αντρελλής

Ένας νέος ενενήντα δύο χρονών, που ζει στην πόλη μας από το 1974. Έπαιξε μπάλα αμέσως μετά τη λήξη του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Είναι ένας άνθρωπος που, "έριξε του νώμου του τα χρόνια", τα προσπέρασε και λες και πάτησε φρένο κάπου εκεί κοντά στα εξήντα. Γεννήθηκε το 1926 και όμως καταθέτει γεγονότα που επισυνέβησαν από, «Προ Χριστού», και τα αναλύει με τόσο καθαρή τη μνήμη, τόσο μετρημένα τα λόγια του, τόσο εκφραστικές οι κινήσεις του που δεν σου κάνει καρδιά να τον διακόψεις, να τον ερωτήσεις, να ζητήσεις διευκρινήσεις. Χείμαρρος ο Αντρελλής, όπως αλώνιζε τα γήπεδα, έτσι αλωνίζει και βγάζει στην επιφάνεια την ιστορία.

 

Από τον Άγιο Σέργιο Αμμοχώστου, μέσα στη φτώχια μιας πολυμελούς οικογένειας με οκτώ αδέλφια. Από το δημοτικό σχολείο έμαθε τι πάει να πει ζωή. Δούλευε μισταρκός σε καμιά μάντρα και κανένα χωράφι, να κάμνει θελήματα, να κουβαλά νερό στους αρκάτες, να στοιβάζει δεμάθκια δυο φορές μεγαλύτερα από το ισχνό του κορμί. «Έκαμνα το σαν παιχνίδι, μέχρι που μεγάλωσα λίγο και έσωνε η ράσιη μου και πήγαινα στο λιμάνι Αμμοχώστου για πιο σκληρές δουλειές».

 

Θυμάται: «Περίμενα γιορτές τζιαι Κυριακές να φκάλω καμιάν μπακίρα παραπάνω να δώκω έσσω να ενισχύσω το φαί στο τραπέζι τζιαι να ντυθεί η οικογένεια. Επήαινα παρπατητός που τον Άη Σέρκη ως το λιμάνι του Βαρωσιού για να δουλέψω, χαμαλλίκκιν, τζαι στον δρόμο έφκαλλα τα παπούτσια να μεν τα καταλύσω». Είναι συγκλονιστικό να έχεις απέναντι σου ζωντανή την ιστορία, να θαυμάζεις, να βουρκώνεις, να μην βρίσκεις λόγια να περιγράψεις.

 

Ο Αντρέας Άντρελλής έπαιξε ποδόσφαιρο στο αγροτικό πρωτάθλημα με την ομάδα του Αη Σέρκη, κεντούσε μέσα στο γήπεδο, όταν ο προπονητής Κώστας Βασιλείου ψάχνοντας ταλέντα του κάνει πρόταση για εγγραφή στην Ανόρθωση. Την περίοδο εκείνη, 1947-48, αγωνίζεται με την ποδοσφαιρική ομάδα των «Απόστρατων». Είχε, μόλις πριν δυο χρόνια τελειώσει ο πόλεμος, και οι απόστρατοι της επαρχίας Αμμοχώστου έφτιαξαν μια ποδοσφαιρική ομάδα. Η ομάδα αυτή, όπως τα αφηγείται ο Αντρέας, σε λίγο καιρό διαλύθηκε και συγχωνεύτηκε με τη Νέα Σαλαμίνα που αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της ΚΕΠΟ. Ξαναγυρνάει τις θύμησες στο λιμάνι της Αμμοχώστου.

 

«Όταν έπαιρνα κάποια λεφτά παραπάνω τα έβαζα σε ένα μαστραπί-κουκουμά και αγόρασα ποδήλατο. Τώρα που είχα μέσον επιστροφής, και δεν φοβόμουν να περπατώ αργά το βράδυ από το Βαρώσι ως τον Άη Σέρκη, έμενα στη δουλειά παραπάνω ώρες και επέστρεφα τα μεσάνυχτα». Να αναφέρεσαι σε αυτές τις συνθήκες διαβίωσης και να τις χλευάζεις χρειάζεται μεγάλη ψυχική δύναμη και στον Αντρελλή υπάρχει και περισσεύει. «Να σου πω και για τα πριμ που παίρναμε τότε. Στα παιχνίδια ντέρμπι έτρωαμεν καλά. Μας έδιναν πριν το ματς από ένα σάντουϊτς. Αν νικούσαμε τότε θα τρώγαμε και μια μακαρονάδα, σαν πριμ νίκης».

 

Ένας της σύγχρονης καταναλωτικής ποδοσφαιρικής κοινωνίας σαν θα τα άκουγε αυτά θα σκεφτόταν ότι, με αυτά που μας λέει ο Άντρελλής «θα ωχριούσε ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν», ή ότι «αυτά είναι Παραμύθια της Χαλιμάς» Ο Άντρελλής ξεκίνησε το ποδόσφαιρο το 1947-48 και τερμάτισε στη πρώτη κατηγορία το 1962-63. Απ' εκεί συνέχισε για άλλα δέκα χρόνια στο αγροτικό πρωτάθλημα Αμμοχώστου και από το 1974 και για άλλα ακόμα δέκα χρόνια στο αγροτικό πρωτάθλημα της επαρχίας Λεμεσού, σαν ποδοσφαιριστής, προπονητής, διαιτητής. Όλοι οι Σαλαμιναίοι θυμούνται τον Αντρέα με αγάπη και σεβασμό.

 

Είναι, «ο Αντρελλής της Σαλαμίνας». Σε μια συζήτηση με ανθρώπους αυτής της εποχής και αυτού του χαρακτήρα όπως είναι ο Αντρελλής, δεν σου κάνει καρδιά να επικεντρωθείς σε αυτό που προγραμμάτισες να κάμεις, να μιλήσεις και να γράψεις για ποδόσφαιρο. Εδώ, σκέφτεσαι, χρειαζόταν να είναι ένας κοινωνιολόγος να αναλύσει τα κοινωνικά φαινόμενα της εποχής εκείνης, ένας ιστορικός να καταγράψει τα γεγονότα, ένας συλλέκτης φωτογραφίας. Ένας λεβεντάδρωπος στα ενενήντα δυο του, με σφρίγος νεανία και διαύγεια πνεύματος, περιγράφει στιγμή προς στιγμή, εκείνα τα πέτρινα χρόνια και τα χαρακτηρίζει σαν «ευτυχισμένες στιγμές». Κόρδωσε λίγο και το είπε με καμάρι.

 

«Ξέρεις τι σημαίνει να μπαίνω το πρωί στο λεωφορείο από το συνοικισμό Αγίου Αθανασίου, να διασχίζω τους δρόμους, να μπαίνω στο παντοπουλείο και να ακούω εκατό, διακόσιες, πεντακόσιες φορές, γεια σου Άντρελλή;». Πως δεν ξέρω ρε Αντρέα, είμαι κι' εγώ εκεί στο παντοπουλείο και σε χαίρομαι. Το είπε με όλη του τη σοβαρότητα: «Αυτή τη ζωή θα ήθελα να ξαναζήσω». Περιμένει υπομονετικά ο Αντρελλής να ξανακάνει περπατητός την διαδρομή Αης Σέρκης - Αμμόχωστος.

 

Τάκης Μιχαήλ

Αθλητικογράφος

 

Read 541 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ)

Με αγώνα Τριάθλου έληξαν τα «Λεμέσια 2018» (Φωτογραφίες)

Με αγώνα Τριάθλου έληξαν τα «Λεμέσια 2018» (Φωτογραφίες)

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή 4 Νοεμβρίου ο αγώνας του Τριάθλου ο οποίος διεξήχθη στo πλαίσιo των «Λεμεσίων...

Η βραδιά των αρίστων αθλητών της Λεμεσού (Φωτογραφίες)

Η βραδιά των αρίστων αθλητών της Λεμεσού (Φωτογραφίες)

Με μεγάλη λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε η ετήσια τελετή βράβευσης των Αρίστων Αθλητών και Σωματείων από τον Δήμο Λεμεσού μέσα στο πλαίσιο...

Η ευρεία νίκη του Απόλλωνα επί της ΑΕΛ ξεχώρισε στην 9η αγωνιστική

Η ευρεία νίκη του Απόλλωνα επί της ΑΕΛ ξεχώρισε στην 9η αγωνιστική

Η ευρεία νίκη του Απόλλωνα επί της πρωτοπόρου ΑΕΛ στο τοπικό ντέρμπι της Λεμεσού ξεχώρισε της 9ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος...