A+ R A-
15 December 2018

Friday, 04 May 2018 14:47

Αναπολώντας τα παλιά: Γιάννος Ανδρέου - ΑΕΛ

Όταν διαβάζει κάποιος νεαρός φίλαθλος αυτές τις αφηγήσεις των ποδοσφαιριστών της δεκαετίας του 1950 και 1960 το πιο πιθανόν είναι να τις αντιπαραβάλλει σαν τα παραμύθια της γιαγιάς και με «κουβέντες του καφενέ». Σαν σε παραμύθι ξεκινά και η ιστορία του Γιάννου Ανδρέου ή καλύτερα του Γιάννου της ΑΕΛ. «Το πρωί», αφηγείται, «φεύγοντας από το σπίτι για το σχολείο, όλα τα παιδιά της φτωχολογιάς, έβγαζαν τα παπούτσια και πήγαιναν ανυπόλητοι, για να μεν τα λιώσουν, τα φορούσαν στο σχολείο και τα έβγαζαν και πάλι στην επιστροφή».

 

Έτσι ανυπόλητος ξεκινούσε για το σχολείο και ο Γιάννος και στα πόδια είχα ένα μαστραππί του γαλάτου να το κλοτσά. «Το κλοτσούσα σε όλη τη διαδρομή μέχρι να μπω στη τάξη, το κλοτσούσα τα διαλείμματα, το κλοτσούσα και στην επιστροφή για το σπίτι. Ήταν τα πρώτα μου ποδοσφαιρικά βήματα και η πρώτη μου "μπάλα"». Κανονική μπάλα βρέθηκε στα πόδια του Γιάννου σε ηλικία δεκατεσσάρων χρονών στο σύλλογο ΑΜΟΛ. Απ' εκεί, ο τότε δήμαρχος Λεμεσού Κώστας Παρτασίδης τον πήρε στον ΑΝΤΑΙΟ, απ' όπου θυμάται τον καλό του φίλο Γιαννή Σάββα, «Μιλκ Μπάρ» σε γήπεδα χωρίς συρματοπλέγματα, χωρίς αστυνόμευση, χωρίς κρυφές κάμερες.

 

Ήταν αυτή η άμεση σύνδεση του ποδοσφαιριστή με τον φίλαθλο που έφερνε φίλαθλο και ποδοσφαιριστή να λαμβάνουν ισότιμα μέρος στο παιχνίδι. Ο Γιάννος, όπως και σχεδόν όλοι οι ποδοσφαιριστές εκείνης της εποχής, είναι «παιδί του Γαβαλά» ο οποίος τον πήρε στην ΑΕΛ το 1954 για να βρεθεί μεταξύ των μεγάλων τότε ονομάτων, όπως οι Καραπέτ, Καρογιάν, Παπαδήμας, Σεβίμ, Αριστος, Κριτωνής, κ.α. Αν το κάθε όνειρο του κάθε ποδοσφαιριστή είναι να αγωνιστεί στην Εθνική Ομάδα, ο Γιάννος έτυχε της μέγιστης τιμής με προπονητή τον Αργύρη Γαβαλά να έχει τη θέση του στην πρώτη Μικτή Κύπρου, το 1960, στον πρώτο αγώνα στο Ισραήλ.

 

Αν ποτέ συντασσόταν μια Μικτή Κύπρου με όλα «τα καλά παιδιά» του κυπριακού ποδοσφαίρου, ο Γιάννος μεταξύ πολλών άλλων «καλών παιδιών» θα είχε μια θέση. Δυο πράγματα μείνανε στη μνήμη των παλαιοτέρων φιλάθλων αναφορικά με τον Γιάννο.

 

Το μόνιμο χαμόγελο στα χείλη του, μια προέκταση της χαμογελαστής του ψυχής, την ανοικτή αγκαλιά σε κάθε συνομιλητή, και το αριστερό του πόδι. Ο Αργύρης Γαβαλάς με το πείσμα που τον διέκρινε προσπάθησε να μάθει στον Γιάννο ότι έχει και ένα δεξί πόδι. Ρε του έβγαζε στη προπόνηση το αριστερό παπούτσι για να αναγκάζετε να κλοτσά με το δεξί, ρε του έδενε το πόδι με χοντρούς επιδέσμους να τον δυσκολεύει στο περπάτημα, ατού ο Γιάννος παρέμεινε ένας κλασσικός, αριστεροπόδαρος.

 

30174621_2042539799332231_1689480130_o.jpg

 

Η ευελιξία του, η ντρίπλα του, η ταχύτητα του, ήταν τα πρόσθετα χαρακτηριστικά του Γιάννου. Το ''πόδι κανόνι'' του Γιάννου καταγράφεται σε ένα περιστατικό. Σε ένα αγώνα ΑΕΛ - ΑΠΟΛΛΩΝ όταν ο κορυφαίος τερματοφύλακας, αείμνηστος Κωστάκης Φανταίος, προσπάθησε να αποκρούσει μια κανονιά του, έπαθε εξάρθρωση ωμοπλάτης. «Το μεγαλύτερο πριμ που έχω πάρει σε όλα τα χρόνια που έπαιξα ποδόσφαιρο, ήταν δυο σελίνια. Εξωφρενικά μεγάλο ποσό για μια εποχή όταν το πρώτο μου μεροκάματο ήταν τρεις λίρες την εβδομάδα. Στα πρώτα χρόνια», θυμάται ο Γιάννος, «το πριμ ήταν πολύ πιο χαμηλό.

 

Μετά τον αγώνα μας κερνούσαν το αναψυκτικό και αν κερδίζαμε, είχαμε μια μπουκαλούδα γάλα προσφορά από ένα φίλαθλο μας αγελαδοτρόφο». Παραμύθια... Δεν ήταν όμως αυτά που είχαν αξία για τον Γιάννο και όλους εκείνης της εποχής. «Για μένα μια νίκη σήμαινε να τιμήσω την ομάδα μου, ήταν τιμή και για την πόλη μου». Οι δυο μεγάλες αγάπες του Γιάννου που δεν τις αποχωρίστηκε ποτέ, η ομάδα του και η πόλη του. Όταν ήρθε πρόταση από την μεγάλη τότε Ανόρθωση την αρνήθηκε ευγενικά. Σε μια εποχή, όπου ο αγώνας διεξαγόταν «για τη φανέλα», για την ΑΕΛ, για τη πόλη του, δεν μπορούσε να τα εγκαταλείψει. Έβγαλες κάποιον από τα παιδιά σου, τα εγγόνια σου ποδοσφαιριστή;

 

Ρώτησα τον Γιάννο. Και, να η απάντηση του, πολύ φιλοσοφημένη, που δείχνει τις διαφορές του τότε με το σήμερα. «Δίπλα από το σπίτι του πατέρα μου ήταν χωράφια για να τρέχουμε και να παίζουμε.

 

Όλος ο ελεύθερος μας χρόνος ήταν αφιερωμένος στο ποδόσφαιρο, μάθαμε στην ομαδικότητα, στην αλληλοβοήθεια.

 

30422146_2042539705998907_696142901_n.jpg

 

Δίπλα από το σπίτι του γιού μου κτίστηκαν σπίτια και δίπλα από το σπίτι του εγγονού μου πολυκατοικίες. Που να βρουν χώρο τα παιδιά να τρέξουν, να παίξουν μπάλα, να αναμιχτούν μεταξύ τους, να προβληματιστούν;». Τουλάχιστον παρακολουθείς ποδόσφαιρο;

«Μόνο από την τηλεόραση από όπου μπορώ να ξεχωρίσω από τα χρώματα της φανέλας ποιός ποδοσφαιριστής ανήκει σε ποιά ομάδα. Από τις περιγραφές στο ραδιόφωνο δεν μπορώ να ξεχωρίσω ποιός ανήκει πού». Κάτι θέλει να πει ο Γιάννος, υπάρχει κανείς να τον ακούσει; Ο Γιάννος ο ρομαντικός. Ο Γιάννος του ήθους. Ο Γιάννος «για τη φανέλα»... Παραμένει ο Γιάννος Ανδρέου, εκείνης της αλησμόνητης εποχής, όταν πριν την ΑΕΛ αγωνιζόταν κάπου εκεί στην δεκαετία του 1950 με τον ΑΜΟΛ.

 

Τάκης Μιχαήλ

Αθλητικογράφος

 

Read 272 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ)

Επιτυχία σημείωσε αθλητική ημερίδα στο Λύκειο Αγίου Αντωνίου

Επιτυχία σημείωσε αθλητική ημερίδα στο Λύκειο Αγίου Αντωνίου

Το ΜΚΟ LCYouth υλοποιήσε στις 22/11 στο Λύκειο Αγίου Αντωνίου, αθλητική ημερίδα για το ευρωπαικό πρόγραμμα Erasmus+ "Sport for Intercultural...

Ποδηλατικός Περίπατος για ενίσχυση της ΠΟΑΑ Λεμεσού (Φωτογραφίες)

Ποδηλατικός Περίπατος για ενίσχυση της ΠΟΑΑ Λεμεσού (Φωτογραφίες)

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο Ποδηλατικός Περίπατος για ενίσχυση της Παγκύπριας Οργάνωσης Αποκατάστασης Αναπήρων Λεμεσού, που πραγματοποίησε η ΠΟΑΑ Λεμεσού...

Συνεχίζεται η 12η αγωνιστική, ΑΠΟΕΛ και Ανόρθωση παίζουν γηπεδούχοι, νίκες χθες για Απόλλωνα, Ομόνοια και Πάφο

Συνεχίζεται η 12η αγωνιστική, ΑΠΟΕΛ και Ανόρθωση παίζουν γηπεδούχοι, νίκες χθες για Απόλλωνα, Ομόνοια και Πάφο

Συνεχίζεται σήμερα η 12η αγωνιστική του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου Α' κατηγορίας με την Ανόρθωση να υποδέχεται τη Δόξα και το...