A+ R A-
18 October 2018

Thursday, 26 April 2018 14:11

Αύγουστή, πατήρ και υιοί…

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό της Λεμεσού μας. Είναι η μόνη πόλη που έδωσε στο ποδόσφαιρο τόσες πολλές οικογένειες. Άλλες με έξι αδέλφια, άλλες με 4-5 ή και με τρεις. Αν πάρουμε οικογένειες με την πλατύτερη έννοια, αδέλφια, ξαδέλφια κοκ, θα βρούμε μέχρι και ολόκληρη ενδεκάδα να αποτελείται από το ίδιο σόι.

 

Οι «Αυγουστή», πατήρ και υιοί συμπεριλαμβάνονται σ’ αυτές τις περιπτώσεις, με τρία άτομα, ξεκινώντας από τον πατέρα, Στέλιο Αυγουστή. Και αυτός μέσα από τα χωράφια, από τις πολυκατοικίες. Στα δώδεκα του στο αγροτικό με την ομάδα "ΑΣΑΓ" Αθλητικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου, περιοχή Φραγκούδη που μετονομάζεται σε "Αμαθούς" Αγίου Γεωργίου και αγωνίζεται στη Β' κατηγορία της ΚΟΠ.

 

Οι ανιχνευτές ταλέντων τον εντοπίζουν και στα δεκαέξι του αγωνίζεται με τον Απόλλωνα δίπλα από τους, Κωστάκη Σιαμαλά, Κωστάκη Φανταίο, Κρίστη Βέβη. Χρόνια κατά τα οποία η συμβουλή της οικογένειας έπρεπε να εισακούεται: «Εν θα σου δώκει η μάππα να φάεις». Έτσι, βλέπουμε τους ποδοσφαιριστές δεκαέξι ώρες την ημέρα στη δουλειά, μια-δυο φορές την εβδομάδα προπόνηση, και την Κυριακή να πρέπει να διακριθούν στο γήπεδο. Ο Στέλιος ευτύχισε στην δουλειά του να έχει προϊστάμενο τη μεγάλη δόξα του ποδοσφαίρου μας τον Άριστο που είχε ''κολλητό'' του τον άλλο μεγάλο άσσο, τον Ανδρέα Παπαδήμα.

 

Όταν ο Παπαδήμας αναλαμβάνει προπονητής του ΑΡΗ, καταφέρνει μετά από αγώνα να πάρει την μεταγραφή του Αυγουστή και το 1964 να τον πάρει στην «Ελαφρά Ταξιαρχία». Παπαδήμας, Αρχοντίδης, Τουρμπέκι, Κοτσώνης, οι προπονητές που του χάρισαν το περιβραχιόνιο του αρχηγού και το οποίο κράτησε με επιτυχία για πολλά χρόνια. Ο Στέλιος Αύγουστή είναι η περίπτωση που λέμε, «έχει φάει τη μπάλα με το κουτάλι». Πάμπολλες οι αναμνήσεις. Θα φέρουμε στην επιφάνεια μια, όχι από μεγάλη νίκη αλλά από μια ήττα. Ήταν το ιστορικό 17-1 με το ΑΠΟΕΛ στο ΓΣΠ. Με το ένα τέρμα που πέτυχε ο Στέλιος σε βάρος του ΑΠΟΕΛ, στέρησε ένα πρωτάθλημα από την ομάδα της Λευκωσίας.

 

Όποιον ρωτήσετε από εκείνη την ενδεκάδα, «ποιός έδωσε τη μπάλα λουκούμι στον Στέλιο για να σκοράρει», όλοι θα απαντήσουν, «εγώ του πάσαρα». Και, αφού όλοι απαντάνε, «εγώ»", δικαιούμαι να το πω κι' εγώ, «εγώ του πάσαρα». Ο Στέλιος είναι μια κλασσική περίπτωση της φράσης, «για τη φανέλα». Ποτέ δεν απασχόλησε αρνητικά και με κανένα τρόπο το φίλαθλο κοινό, τους δημοσιογράφους, τη διοίκηση της ομάδας του, τους φιλάθλους.

 

Συνέχεια στο όνομα, «Αυγουστή», και στον ΑΡΗ, έδωσαν τα δυο παιδιά του, ο Αυγουστίνος και ο Κωστάκης. Ευτύχησαν να μεγαλώσουν σε μια δεμένη οικογένεια, με τον Στέλιο εκτός από στοργικό πατέρα να τον έχουν και προπονητή, «επί χάρτου». Ζωντανεύουν οι θύμησες του Αυγουστίνου. Μετά από κάθε αγώνα είχαμε στο σπίτι, «προπόνηση επί χάρτου». Την εμπειρία και τις ποδοσφαιριστές γνώσεις του ο Στέλιος τις μετέδιδε και στα παιδιά του. Θα πρέπει αυτά τα μαθήματα και αυτή η σύνδεση πατέρα-γιών, να έπιανε τόπο αν δούμε την εξέλιξη τους στο γήπεδο.

 

Ο Αυγουστίνος, πέταξε μέσα στα γήπεδα με προπονητή τον Κράους, σε πρώτο του επίσημο αγώνα με τους άνδρες στο ΑΡΗΣ - ΑΠΟΠ και συμποδοσφαιριστές του τρία διαμάντια της ομάδας, τους Αντρέα Κισσονέργη, Δήμο Καρεκλά, Μάριο Μακρίδη. Δεν ήταν όμως μόνο η ποδοσφαιρική αξία του Αυγουστίνου που επιμετρούσε στους προπονητές για να τον εμπιστεύονται απόλυτα. Ήταν και ο χαρακτήρας του, ένα ευγενέστατο πλάσμα, λιγομίλητος και συνάμα ουσιαστικός στις κινήσεις του με τετραγωνική σκέψη και αντίληψη στα περί ποδοσφαίρου, συνεργάσιμος με όλους τους συμποδοσφαιριστές του, κύριος απέναντι στους αντιπάλους.

 

Ο Αυγουστίνος Αυγουστή έδειξε και απέδειξε μέσα στα γήπεδα πως πρέπει να επιτελείται το αγώνισμα με ήθος, πως εφαρμόζεται το "ευ αγωνίζεσθαι". Ευτύχισε ο Αυγουστίνος να ζήσει την εποχή μιας από τις μεγαλύτερες δόξες του κυπριακού αθλητισμού, του Πανίκου Ιακώβου, και ο οποίος τον είχε βασικό του ποδοσφαιριστή στην Εθνική Νέων Κύπρου. Ο τρίτος της οικογένειας ο Κωστάκης Αυγουστή.

Ένας χαλκέντερος αμυντικός, το «μπετόν αρμέ» πάνω στο οποίο έσπαζαν οι επιθέσεις. Δυνατός στο ψηλό παιχνίδι, με γεμάτα πνευμόνια και δυνατά πόδια, ήταν η απάντηση του προπονητή στο ποιός θα μαρκάρει τον επικίνδυνο επιθετικό της αντιπάλου ομάδας. Θα μπορούσε ο Κωστάκης να ανέβει πολύ ψηλά ποδοσφαιρικά, μέχρι και στις εθνικές ομάδες.

 

Οι συγκυρίες όμως δεν το ήθελαν. Ένας σοβαρός τραυματισμός τον ανάγκασε σε ''πρόωρη αφυπηρέτηση''. Όσο και αν δεν ήταν μεγάλης διάρκειας η παρουσία του στα γήπεδα ήταν όμως μεγάλης σημασίας και ουσιαστική για την ομάδα. Οι «Αυγουστή», πατήρ και υιοί, έχουν το κάθε δικαίωμα να είναι περήφανοι για ότι πρόσφεραν στο ποδόσφαιρο. Μια αγαπημένη οικογένεια μέσα στην αγαπημένη οικογένεια του ΑΡΗ.

 

Τάκης Μιχαήλ

Αθλητικογράφος

 

Read 1281 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ)

Ο Τζέισον έγινε viral στην Αγγλία!

Ο Τζέισον έγινε viral στην Αγγλία!

Η αποβολή του αρχηγού της Εθνικής ομάδας της Κύπρου Τζέισον Δημητρίου στον εκτός έδρας αγώνα κόντρα στην αντίστοιχη της Σλοβενίας...

Απόλλων: Αστραπιαία εύρεση λύσης...

Απόλλων: Αστραπιαία εύρεση λύσης...

Σε προηγούμενο μας ρεπορτάζ, αναφερθήκαμε στο ότι η διοίκηση του Απόλλωνα είχε ήδη αρχίσει το ψάξιμο για εξεύρεση άλλης αεροπορικής...

ΑΕΛ: Δεν ανησυχούν για Χουράδο...

ΑΕΛ: Δεν ανησυχούν για Χουράδο...

Στην ΑΕΛ συνεχίζουν την προετοιμασία τους για το επερχόμενο ντέρμπι της Κυριακής κόντρα στον ΑΠΟΕΛ και ο μοναδικός στόχος είναι...