A+ R A-
17 October 2018

Friday, 09 March 2018 14:46

Αναπολώντας τα παλιά: Οδυσσέας Μιλτιάδους – ΑΡΗΣ

Παρουσιάσαμε μέχρι σήμερα μια σειρά από παλαίμαχους ποδοσφαιριστές Πρώτης Κατηγορίας. Βρήκαμε ότι όλοι είχαν σαν αφετηρία ένα αγροτικό ή ένα συνοικιακό σύλλογο, και βρήκαμε ότι σε κάθε περίπτωση κάποιος «ψαράς ταλέντων» τους ψάρευε για να τους προωθήσει σε μια μεγάλη ομάδα της πόλης.

 

Ήταν όμως και κάποιοι άνθρωποι που φρόντιζαν να είναι πάντα γεμάτη αυτή η «λίμνη ταλέντων», να την συντηρούν, να βρίσκουν καλή ψαριά οι «ψαράδες».

 

ODISSEAS-MILTIADOUS.jpg

 

Ένας από αυτούς τους «συντηρητές», ήταν και ακόμα είναι, ο «αθλητάνθρωπος» Οδυσσέας Μιλτιάδους. Θα μπορούσε η ιστορία του Οδυσσέα να ήταν βγαλμένη από παλιά ελληνική ταινία ή να αποτελέσει το σενάριο για ένα Κυπριώτικο σκετς.

 

Ο Οδυσσέας παίζει σήμερα στο ογδοηκοστό έκτο λεπτό του αγώνα του. Ξεκίνησε και αυτός από την ύπαιθρο, έδωσε την πρώτη του κλοτσιά στον Άγιο Θεόδωρο Αγρού στις 10 του Δεκέμβρη του 1931. Μέσα στην καρδιά του Χειμώνα γεννήθηκε μια ζεστή ψυχή, δώρο στην κοινωνία, από τον Μιλτιάδη και την Αννεζού.

 

MAROULLA-ODYSSEAS.jpg

 

«Ξέρεις; δεν τελείωσα το δημοτικό», ανέφερε ο Οδυσσέας. «Άρα, εγώ είμαι ανώτερος σου», του απάντησα, «εγώ έχω πτυχίο του δημοτικού». Έπεσε ταυτόχρονα και από τους δυο και χαριτολογώντας η κλασσική ατάκα εκείνης της εποχής: «Ανάθεμα την φτώσια».

 

Μέσα σε εκείνα τα πέτρινα χρόνια, το 1944, αναγκάζεται να τερματίσει την σχολική του μόρφωση, να κατεβεί στην πόλη να μπει στη δουλειά. Στα δώδεκα του χρόνια ώριμος άντρας, αφήνει την πόλη και βρίσκεται στον Αμίαντο, με το ψαλίδι και το βελόνι στο χέρι, να μάθει τέχνη, να γίνει ράφτης, για να γυρίσει και πάλι πίσω στη Λεμεσό, και ράφτης, και φούρναρης, και ελαιοχρωματιστής, και ότι βγάζει μεροκάματο.

 

Το 1951, εικοσάχρονο παλληκάρι, μαθαίνοντας την τέχνη στο κόψε-ράψε του πουκαμίσου, έκοψε το μάτι του και την γυναίκα που έμελλε να τον συνοδεύσει για το υπόλοιπο της ζωής του. Του Οκτώβρη δεκαοκτώ, του 1953, Οδυσσέας και Μαρούλλα έρχονται εις γάμου κοινωνία δένοντας τη σχέση τους.

 

Πολυτάλαντος ο Οδυσσέας ασχολήθηκε με τον κλασσικό αθλητισμό σε αγωνίσματα μεγάλων αποστάσεων μαζί με Πάμπο Πισκοπιανό, Γιάννο Σάββα, Μελή, και άλλους, με πολλές διακρίσεις σε αγώνες μεταξύ των πόλεων. Ασχολήθηκε με το τραγούδι με συμμετοχές σε χορωδίες, συνέβαλε με πολύ μεγάλη και πολύχρονη προσφορά στην ανάπτυξη του θεάτρου, του χορού, του τραγουδιού σε σωματεία των συνοικιών και της υπαίθρου.

 

Ξεχωριστή όμως και αξιοθαύμαστη η προσφορά του Οδυσσέα στο ποδόσφαιρο. Ο ίδιος ποδοσφαιριστής σε μικρές κατηγορίες είναι από τους λίγους που είδε το ποδόσφαιρο σαν άθλημα. Απόδειξη είναι το ότι από όπου έχει περάσει άφησε άριστες εντυπώσεις και μόνο φίλους για τον συναινετικό του χαρακτήρα αλλά και την αποφασιστικότητα και δυναμική του στη λήψη αποφάσεων και κυρίως στην υλοποίηση. Η «σφραγίδα Οδυσσέα» βρίσκεται σε ένα από τα πιο ιστορικά σωματεία της πόλης μας, σαν ιδρυτικό μέλος του σωματείου Ανταίος.

 

Κάθε Λεμεσιανός εκείνων των εποχών περνώντας έξω από το οίκημα της ΠΕΟ θα θυμηθεί το γήπεδο του Ανταίου που βρισκόταν σε αυτό τον χώρο. Η «σφραγίδα Οδυσσέα», βρίσκεται συνιδρυτής στο σωματείο «ΑΕΚ Κοντοβαθκιών», 1956, ένα βασικό τροφοδότη του ποδοσφαίρου, όπως και βρίσκεται σε όλα τα σωματεία του «Αγροτικού Ποδοσφαίρου».

 

Με την ίδρυση της ομοσπονδίας ΕΠΟΛ πρώτος γραμματέας εκλέγεται ο Γιώργος Σπύρου, μια άλλη μορφή του ποδοσφαίρου, και στη συνέχεια, 1960, στη θέση εκλέγεται ο Οδυσσέας για να εκλεγεί το 1972 και για δέκα χρόνια στη θέση του προέδρου. «Να βρεθούμε σπίτι για καφέ και να τα πούμε;», ήταν η απάντηση του στην πρόσκληση παρουσίασης του στην εφημερίδα ''ΛΕΜΕΣΟΣ''. «Λάθος έκφραση», σκέφτηκα με το έμπα στο σπίτι. Θα εννοούσε στο «Μουσείο Μιλτιάδους» αλλά η μοναδική σεμνότητα του δεν το είπε έτσι. Πλακέτες, μετάλλια, αγαλματίδια, φωτογραφίες, εφημερίδες, συλλογές, που σηματοδοτούν το ογδοηκοστό έκτο λεπτό του αγώνα ζωής του Οδυσσέα. Αξιοθαύμαστη πορεία!

 

Αξιοθαύμαστος άνθρωπος! Είναι ο Οδυσσέας εκείνος ο αθλητικός παράγοντας που δεν έβαλε χρώμα απάνω στην μπάλα. Αυτός, σαν πρόεδρος της ΕΠΟΛ, είναι που πέτυχε τη συνεργασία με την, σε εισαγωγικά, «αντίπαλο» ομοσπονδία της ΠΑΑΟΚ. Είχα την μεγάλη τύχη να γνωρίσω τον Οδυσσέα «εν δράσει», τόσο στον ΑΡΗ όσο και στο αγροτικό ποδόσφαιρο και καταθέτω την μαρτυρία μου.

 

Πρόκειται για ένα από τους πιο έντιμους φιλοπρόοδους αθλητικούς παράγοντες, τους πιο εργατικούς, τους πιο συνεπείς και συνεργάσιμους τόσο με τους ποδοσφαιριστές, προπονητές όσο και με τις διοικήσεις. Το πέρασμα του από τον ΑΡΗ, από το 1963 σαν απλό μέλος και για τριάντα συνεχή χρόνια σε όλα τα πόστα, μέχρι αυτό του προέδρου του σωματείου, είναι εκείνο που του πρόσθεσε το επίθετο να τον ξεχωρίζει ο κόσμος. Είναι, «ο Οδυσσέας του ΑΡΗ».

 

28313427_2018420531744158_1691767013_n.jpg

 

Ευτύχισε αυτό το φτωχόπαιδο από τον Άγιο Θεόδωρο του Αγρού, με μόρφωση δημοτικού, να επιτύχει σε κάθε κοινωφελή, αθλητικό, εμπορικό τομέα που ασχολήθηκε να κτίσει ένα αξιοπρεπέστατο όνομα. «Ο Οδυσσέας ο "Ομικρο"», ή «ο Οδυσσέας του ΑΡΗ», ή απλά «ο Οδυσσέας», έχει σήμερα φυλαγμένα στο «Μουσείο Μιλτιάδους», διακρίσεις από, σχεδόν, όλες τις οργανώσεις, ομοσπονδίες, επαγγελματικούς συνδέσμους της Κύπρου, αλλά και της ΕΠΟ Ελλάδας.

 

Το υπό συγγραφή βιβλίο του Οδυσσέα Μιλτιάδους θα είναι ένα εγχειρίδιο ανάγνωσης σε ερευνητές, ιστοριογράφους, συγγραφείς, μα και από αθλητικογράφους, για εκείνες τις εποχές όταν στο αγροτικό πρωτάθλημα μαζεύονταν περισσότεροι φίλαθλοι από πολλούς αγώνες πρώτης κατηγορίας σήμερα. Φωτίστηκε και έλαμψε ο Οδυσσέας στην αναφορά της ''σύνθεσης της ομάδας'' με τα πολλά πρωταθλήματα. Μαρούλλα, η γυναίκα του, Ήρως και Στέλλα τα παιδιά του, Κωστάκης και Ελευθερία, ο γαμπρός του και νύμφη του, και αυτοί που μπαίνουν στο «Γήπεδο Οδυσσέα» και (τον) κάνουν ότι θέλουν τα πέντε εγγόνια και τα εφτά δισέγγονα του.

 

Του Τάκη Μιχαήλ

Αθλητικογράφος

 

Read 1873 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ)

Αθλητική γιορτή αγάπης και ανθρωπιάς διοργανώθηκε την Κυριακή στη Λεμεσό για στήριξη του Ιδρύματος «Ελπίδα»

Αθλητική γιορτή αγάπης και ανθρωπιάς διοργανώθηκε την Κυριακή στη Λεμεσό για στήριξη του Ιδρύματος «Ελπίδα»

Μια γιορτή αγάπης και ανθρωπιάς, μετατράπηκε το «Run to fight Cyprus», το οποίο περιλάμβανε αγώνες δρόμου, 21χλμ, 10χλμ και 5χλμ,...

Μια «γαλαζοκίτρινη» οικογένεια!

Μια «γαλαζοκίτρινη» οικογένεια!

Ούτε και ο πιο υπεραισιόδοξος οπαδός της ΑΕΛ δεν περίμενε τέτοιο ξεκίνημα από την ομάδα του. Κόντρα σε κάθε προσδοκία,...

Αυτή η ομάδαρα του Σωφρόνη...

Αυτή η ομάδαρα του Σωφρόνη...

Αυτή η ομάδα δεν «λογαριάζει» από αντιπάλους, ονόματα ή και πολλαπλάσια μπάτζετ. Ο Απόλλωνας κάνει περήφανη την Λεμεσό, αλλά και...