A+ R A-
19 December 2018

Monday, 26 February 2018 10:17

Γιώργος Βλάμης - Ο τροβαδούρος της Λεμεσού

Γέννημα θρέμμα της Λεμεσού ο Γιώργος, Τζαμουλιώτικο, οδός Λεοντείου Μαχαιρά. Όμορφη ζωή, θυμάται, το πρωί σχολείο στην Πρώτη Αστική, το απόγευμα με τη τσάκρα στα χωράφια να πιάσει σγαρτίλια, το βράδυ με τον γλεντζέ πατέρα και τις παρέες, και πάντα καλός στα μαθήματα. Ήταν από τότε που μπολιάστηκε στο παρεϊστικο γλέντι. Ήταν από τότε, μεγάλος πια, που το φαινόμενο ''παρέα'' δεν ήταν μόνο σημάδι των καρναβαλιών. Ήταν και συνεχίζει να είναι της κάθε Δευτέρας. Έτσι τον βάφτισαν, «Η Παρέα της Δευτέρας».

 

Γιώργος Βλάμης, Πανίκος Σαββίδης, ο γιατρός Γιώργος Βασιλείου, Τοτός Θεοδοσίου, Κυριάκος Παπαδόπουλος, Κρίς Κομίτης, Κωστάκης Μαυρογένης, ο αείμνηστος Λεμεσιανός καλλιτέχνης. «The Magnificent Seven», ψυχές-φωνές. «Αυτοί είναι η περιουσία μου», δηλώνει με καμάρι ο Βλάμης. Μια συνομιλία με τον Βλάμη, της μιας ώρας, κράτησε τέσσερεις. «Γεια σου Γιώργο», «Ω! ο Βλάμης» και οι χειραψίες, εκεί στη Σαριπόλου, να δίνουν και να παίρνουν, με τον πάντα ενθουσιώδη πρώην δήμαρχο Δημήτρη Κοντίδη σε μια θερμή αγκαλιά να πηγαίνουν μακρινά ταξίδια.

 

28052981_2011971392389072_1942196050_n.jpg

 

Έχασα το μέτρημα στο πόσες φορές Κοντίδης και Βλάμης αναφέρθηκαν στο «Αστήρ». Ο Βλάμης είναι ο Λεμεσιανός που κουβαλάει στις πλάτες του ένα Ριάλτο, ένα Αστήρ, ένα ξενοδοχείο Κούριο, το Μιάμι, το Κύμα, τις ταβέρνες της πόλης, μια ολόκληρη ιστορία. Ένα όνομα συνώνυμο εκείνης της ωραίας ρομαντικής Λεμεσού, όταν το γιασεμί δεμένο στη κλωστή συνόδευε την καντάδα μέσα από τις χορδές της κιθάρας μα πιότερο μέσα από τις φωνητικές χορδές του Γιώργου. Ήταν εκεί στην ταβέρνα, ήταν και εκεί να κόβει βόλτες στην Γλάδστωνος για ένα ποτό στο πόδι στο "Φιέστα", μια μιξ λουκουμάδες-σιάμισιη στου Χαμπή, και μια ακόμα στάση κάτω από τα πεύκα της Ακρόπολης στο τικ-τακ των ζαριών μέσα στο τάβλι.

 

27939495_2011966782389533_29717642_n.jpg

 

Αυτά όλα είναι ο Γιώργος Βλάμης. Αυτή είναι, η Βλάμη εποχή! Σε κάθε τρεις λέξεις του Γιώργου η μια ήταν, Λάκης Φανάρης, ξεχωριστός του φίλος, ένα ακόμα «Σήμα κατατεθέν» της Λεμεσού. Βλάμης, Φανάρης, Στέλιος Αργύρης, Άριστος Βαφέας, τα υλικά με τα οποία κτίστηκε η «Αστήρ εποχή» και χαράχτηκαν για πάντα στην ιστορία της πόλης. Θυμάται ο Βλάμης: «Δεν είχαμε ωράριο. Μέχρι να φύγει και το τελευταίο τραπέζι, εμείς εκεί, με το ίδιο κέφι». Γύρισε το κεφάλι προς το παντοπουλείο, πέρασαν από πάνω του χιλιάδες εικόνες, αναφέρθηκε ονομαστικά σε εκείνους όλους, μανάβηδες και χασάπηδες, και το χαμόγελο του άπλωσε σε όλη την Πλατεία Σαριπόλου. «Μέσα στο αυτοκίνητο είχαμε και τα ρούχα της δουλειάς.

 

Από το Αστήρ αλλάζαμε ρούχα και πηγαίναμε κατ' ευθείαν δουλειά». Ναι, το Αστήρ για τον Βλάμη δεν ήταν «δουλειά», διασκέδαση ήταν, αν και υψηλόμισθος με πέντε λίρες μεροκάματο, πολλά λεφτά! Όχι, δεν θέλησε συγκρίσεις με το σήμερα, την αγνότητα εκείνων των ημερών ήθελε. «Για τη φανέλα», λέγανε οι ποδοσφαιριστές, «Για το μικρόφωνο», λέει ο Γιώργος με όλο του τον σεβασμό. Καθόμασταν στην Σαριπόλου ή οδηγούσαμε στην παραλιακή της Λεμεσού; Τόσο ζωντανά, τόσο περιγραφικά, ο Βλάμης έφερε στην κουβέντα, τον Μαλακάσα και το όνομα «Αδελφές Καλουτά». Ήθελα εκείνη την ώρα κοντά μας ένα κινηματογραφιστή.

 

«Η διασκέδαση ξέφυγε από την αίθουσα, οι θαμώνες έκαναν ''ουρά'' χορεύοντας και έκλεισαν το δρόμο. Οι ''Καλουτά'' είδαν την διασκέδαση, και μπήκαν στο κέντρο να δουν, ποιός είναι αυτός που διασκεδάζει τόσο πολύ τον κόσμο». Η πρόταση ήρθε ''ατάκα κι' επί τόπου''. «Γιώργο Βλάμη, σε θέλουμε μαζί μας στην Ελλάδα». Οι συμπτώσεις δεν το θέλανε και έμεινε στη Κύπρο. Μόλις οκτώ μήνες στο τραγούδι και αφού η φήμη του ξεπέρασε τα όρια της Λεμεσού, ανέβηκε στο Τρόοδος στο Ντόλφιν, πέρασε στο Κοσμοπόλιταν Λευκωσίας, έλαμψε στα «Τέσσερα Φανάρια» Λάρνακας, μέχρι που το τραγούδι, «Αθήνα και πάλι Αθήνα», του χάιδεψε τ' αυτιά. Ήταν σε εκείνη την Αθήνα της χρυσής εποχής όταν ο Βλάμης, το 1962, χωρίς βασικές μουσικές σπουδές, βρέθηκε μαζί με τον μέγιστο Τώνη Μαρούδα να τραγουδά στη ''Σπηλιά του Παρασκευά'', να κρατά δικό του πρόγραμμα δίπλα σε ονόματα θρύλους του πενταγράμμου, Ρένα Βλαχοπούλου, Γιάννης Βογιατζής, Φώτης Δήμας.

 

Εκεί, στης Ακρόπολης τα μέρη και στης Πλάκας τα στενά, όπου μαγεύτηκε μαζί του ο Γιώργος Κατσαρός και τον βάφτησε ''εραστή της μουσικής'', εκεί που ο Βλάμης ενέπνεε τον Μίμη Πλέσα στο πιάνο, εκεί και ο μοναδικός Ιάκωβος Καμπανέλης να θέλει να γράψει γι' αυτό το είκοσι πέντε χρονών κυπριόπουλο από την Λεμεσό που μάγεψε την Αθήνα.

 

27935739_2011969379055940_1235866366_n.jpg

 

Ο Βλάμης τέλειωσε την Εμπορική Ακαδημία και έπιασε δουλειά σε τράπεζα. «'Ήταν να φάω που πάνω μου», γελά, «που να με χωρέσει ένα γραφείο». Η ζωντανή μουσική κέρδισε τα ψυχρά λογιστικά και έτσι ο Γιώργος αφοσιώθηκε σ' αυτό που αγαπούσε και τον αγαπούσαν. Το τραγούδι. Το όνομα του συνδέθηκε με τη «Γιορτή του Κρασιού» στα πρώτα έξη χρόνια όταν άνοιγε τη γιορτή με τα τραγούδια του, με την ευγενική φυσιογνωμία του, με το μοναδικά ξεχωριστό του χάρισμα να κερδίζει τη συμπάθεια, στο πρώτο μεθύσι, πριν το άνοιγμα της μπουκάλας κρασί.

 

Τον Γιώργο Βλάμη, τον χάρηκε η Κύπρος, τον θαύμασε η Αθήνα, τον παραδέχθηκε το Λονδίνο σε επαναστατικό για την εποχή ρόλο, «τραγουδιστής πίστας», τον αγκάλιασε θερμά το Γιοχάνεσμπουργκ. «Πήγα για εννιά μήνες, έκανα εννιά χρόνια». Τώρα, αδημονούμε από τον Βλάμη και τον εκδότη του, το βιβλίο του Γιώργου. Πόσο ευλογημένη είσαι πόλη μου, Λεμεσός μας. Μια Ονειρούπολη, στα γράμματα, τις τέχνες, στο γλέντι και το τραγούδι. Ευλογημένος να είσαι κι' εσύ Γιώργο Βλάμη για όλα όσα μας χάρισες.

 

Του Τάκη Μιχαήλ

Αθλητικογράφος

 

Read 1104 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ)

Επιτυχία σημείωσε ο 5ος Φιλανθρωπικός Χριστουγεννιάτικος Αγώνας Ακριβείας

Επιτυχία σημείωσε ο 5ος Φιλανθρωπικός Χριστουγεννιάτικος Αγώνας Ακριβείας

Με στόχο τη συλλογή χρημάτων για ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Λεμεσού, και στην προσπάθεια για παροχή γεύματος σε...

Ολοκληρώνεται με το ντέρμπι Απόλλων-ΑΕΚ η 13η αγωνιστική

Ολοκληρώνεται με το ντέρμπι Απόλλων-ΑΕΚ η 13η αγωνιστική

Με το ντέρμπι Απόλλων-ΑΕΚ που διεξάγεται στις 19:00 ολοκληρώνεται απόψε η 13η αγωνιστική του πρωταθλήματος, στην οποία το ΑΠΟΕΛ πήρε...

Επιτυχία σημείωσε αθλητική ημερίδα στο Λύκειο Αγίου Αντωνίου

Επιτυχία σημείωσε αθλητική ημερίδα στο Λύκειο Αγίου Αντωνίου

Το ΜΚΟ LCYouth υλοποιήσε στις 22/11 στο Λύκειο Αγίου Αντωνίου, αθλητική ημερίδα για το ευρωπαικό πρόγραμμα Erasmus+ "Sport for Intercultural...