A+ R A-
14 December 2018

Wednesday, 01 August 2018 10:47

Αδελφοί Παπαβασιλείου... Δεν γίνεται, τόση ειρωνεία;

«Παίδες, θα σας εκθέσω δημόσια, θα σας βάλω στη ΛΕΜΕΣΟ».

 

Και αρχίζει το καλαμπούρι, ποιός θα κεράσει. «Όλα δικά μου», παρεμβαίνει ο Ιορδάνης. «Μην τολμήσει κανείς», πετάγεται ο Σταμάτης. «Κάτσε τε κάτω», ο Λάκης, έτοιμος με το χέρι στην τσέπη. Σημείο συνάντησης το σκαρπάρικο του Λάκη. Δεν πρόλαβα να πατήσω το ''τέλος'' στο πληκτρολόγιο και το ''send'' στην εφημερίδα όταν κτυπά το τηλέφωνο. «Έφυγε ο Ιορδάνης». Αν είναι δυνατόν, τόση ειρωνεία; Άφησα το σημείωμα μου όπως ήταν. Αφιερωμένο στη μνήμη του. Ποδοσφαιρομάνα η Λεμεσός μας, ποδοσφαιρομάνα και η κυρία Χαρίκλεια με τον μάστρε Θεοδουλή μαζί της.

 

Εφτά παιδιά, οι έξη ποδοσφαιριστές. Ανδρέας, Λάκης, Σταμάτης, Σπύρος, Ιορδάνης, Μάριος, πέρασαν από τα γήπεδα. Η Βασιλική ξέφυγε, δεν την τράβηξε το γυναικείο ποδόσφαιρο. Ο Μάστρε Θεοδουλής ήταν ο αθέατος ήρωας των αποδυτηρίων, ο δικός μου ήρωας, η προσωποποίηση της καλοσύνης, της ευγένειας, της υπομονής. Μια αγγελική γαλήνη στο πρόσωπο του, μια μουσικότητα στα λόγια του, μια απεραντοσύνη στο βλέμμα του.

 

Η οικογένεια Παπαβασιλείου είναι από τους κυριότερους αιμοδότες του ποδοσφαίρου, ξεκινώντας από την ''φλέβα'', το αγροτικό ποδόσφαιρο και τις Λαϊκές Πολυκατοικίες του Αη Αντώνη όταν το 1952 ο Νίκος Αντωνιάδης, ''Κουρβούλας'', παίρνει τον δεκαεξάχρονο ξάδελφο του Ανδρέα στον ΑΡΗ με προπονητή τον Λυκούργο Αρχοντίδη.

 

Δυναμικός, αεράτος, αλώνιζε τα γήπεδα με ταχύτητες όπως τρέχει στις ράγες του ένα τρένο εξπρές, σταθεροποιείται στα βασικά στελέχη. Ήταν τότε, όταν έχασε τη μάνα του, που ήρθαν όλα άνω κάτω υποχρεώνοντας τον σαν ο μεγαλύτερος σε ηλικία να συμπαρασταθεί στον πατέρα και στα αδέλφια του. Μια ζωή σαν σε κινηματογραφική ταινία, με "Το παιδί της εργατιάς και της φτωχολογιάς".

 

Σύντομη η καριέρα του Ανδρέα, όμως με έντονες αναμνήσεις. Όπως το πρώτο του παιχνίδι με την Τ/κυπριακή ομάδα της Λεμεσού όταν τραυματίζεται σοβαρά, τον πάνε στη κλινική του Μάριου Τριτοφτίδη, τότε κοντά στο ΓΣΟ, και του ράβουν με έξη ραφές το τραύμα. Επιστρέφει πίσω και μπαίνει ξανά στο γήπεδο. Θυμάται έναν αγώνα με την Ομόνοια όταν στη σύνθεση του ΑΡΗ αγωνίζονται τα τρία αδέλφια Ανδρέας, Λάκης, Σπύρος και τα τρία ξαδέλφια οι Νίκος Αντωνιάδης, Αντωνάκης, Μάριος. Από τους έντεκα οι έξη από το ίδιο σόι.

 

Οικονομικές και οικογενειακές υποχρεώσεις τον αναγκάζουν να εγκαταλείψει τον ΑΡΗ και συνεχίζει στον «Αετό» του Άη Γιάννη όπου υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά μέλη, όπως και συνιδρυτής του συλλόγου Χαβούζας, "Σπάρτακος".

 

Ο Ανδρέας Παπαβασιλείου κρατά μια μοναδικότητα που δεν πρόκειται να χάσει ποτέ. Είναι ο τελευταίος τεχνίτης «Χαλκουργός – Καζαντζιής» που έφτιαχνε καζάνια. Κρίνουμε ότι το «Παττίχειο Δημοτικό Μουσείο - Ιστορικό Αρχείο και Κέντρο Μελετών» θα πρέπει να αξιοποιήσει τις εμπειρίες του Ανδρέα. Έπεται στην οικογένεια ο Λάκης, γνωστός ανά το παγκύπριο σαν «Ο Λάκης του ΑΡΗ». Δεκαπέντε χρονών, από τα αγριόχορτα του γηπέδου «Αετός» μπαίνει στις χωματσιές του ΓΣΟ. Καλός μαθητής, περνά τις εξετάσεις στο English School, αλλά η φτώχια τον ρίχνει στο μεροκάματο. Έμαθε τη τέχνη του σκαρπάρη που υπηρετεί μέχρι σήμερα.

 

Εδωσε πολλά σαν ποδοσφαιριστής και σαν προπονητής, τόσο στον ΑΡΗ όσο και στο αγροτικό ποδόσφαιρο τόσο τις ποδοσφαιρικές του γνώσεις αλλά περισσότερο και σαν παιδαγωγός. Δίδαξε τους νέους το «ευ αγωνίζεσθαι», μέσα στους αγωνιστικούς χώρους και στην κοινωνία. Ο Αργύρης Γαβαλάς τον κάλεσε στην Εθνική, όμως κι’ εκεί βρήκε αντίπαλο τη φτώχια που τον στέρησε μια διεθνή καριέρα.

 

Πρώτος του προπονητής ο Λυκούργος Αρχοντίδης σε αγώνα στο ΓΣΠ με τον Ολυμπιακό Λευκωσίας. Αυτός όμως που τον απογείωσε ήταν ο αείμνηστος Αντρος Κοτσώνης στον οποίο εκφράζει την απεριόριστη εκτίμηση του. «Να μπεις στο γήπεδο και να κάνεις ότι θέλεις». Για εικοσιπέντε ασταμάτητα χρόνια, ο Λάκης υπηρέτησε τον ΑΡΗ. Κέρδισε από το ποδόσφαιρο, ότι πιο όμορφο ονειρευεται ένας άνθρωπος.

 

Αμέτρητους φίλους από όλες τις ομάδες, όλοι ανεξαίρετα με τον καλό τους το λόγο για τον Λάκη. Όταν ο τέταρτος στη σειρά, ο Σπύρος, ήταν δεκατριών χρονών πήγε στο ΓΣΟ να δοκιμάσει τη τύχη του. Μπήκε στα αποδυτήρια που βρήκε μπροστά του, όμως οι εκεί ποδοσφαιριστές τον προέτρεψαν:

 

«Φύγε, πήγαινε απέναντι, εδώ είναι η ΑΕΛ, είναι απέναντι τα αποδυτήρια του ΑΡΗ». Δεν ήθελαν εμφύλιο με την Δυναστεία των "Ζακακιωτών". Ο Μπέσιτς αναγνώρισε τα προσόντα του Σπύρου με τη φυσική του κατάσταση, το πάθος, την αγωνιστικότητα, τα δυνατά του τάκλιν, το άλμα του, τα δυνατά του πόδια, τις δυνατές του κεφαλιές τον προωθεί στη πρώτη ομάδα, και του κάνει κοτσιάνι τη θέση του κεντρικού αμυντικού. Όλα αυτά τα εντόπισε ο προπονητής του, ο Άντρος Κοτσώνης, ο οποίος αγωνιζόταν και σαν ποδοσφαιριστής στην ομάδα, και έδωσε στον Σπύρο ένα άλλο ρόλο που τον κράτησε και αργότερα επί Αρχοντίδη, αυτόν του τζόκερ της ομάδας. Από κεντρικό αμυντικό μέχρι και κεντρικό κυνηγό. Είναι συγκινητικό αυτό που αναφέρει ο Σπύρος σαν κορωνίδα του.

 

Η τεράστια αλληλοεκτίμηση και αγάπη μεταξύ των αδελφών Παπαβασιλείου. Τα «Αδέλφια Παπαβασιλείου» συμπληρώνουν ο δυναμικός επαναστάτης Σταμάτης, ο ευγενέστατος, δοτικός Ιορδάνης και ο Μάριος που μόνο συγκυρίες δεν τους επέτρεψαν να έχουν την ποδοσφαιρική καριέρα των άλλων αδελφών, όμως, τονίζεται ιδιαίτερα, και αυτοί πότησαν τις ρίζες του ποδοσφαίρου και η τεράστια προσφορά τους στο «Αγροτικό Ποδόσφαιρο» είναι ανεκτίμητη.

 

Αυτός που εκτόξευσε το όνομα Παπαβασιλείου σε Κύπρο και εξωτερικό είναι ο γιος του Σπύρου, ο Νίκκι Παπαβασιλείου για τον οποίο χρήζει ξεχωριστή αναφορά.

 

Τάκης Μιχαήλ

 

Read 3831 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ)

Επιτυχία σημείωσε αθλητική ημερίδα στο Λύκειο Αγίου Αντωνίου

Επιτυχία σημείωσε αθλητική ημερίδα στο Λύκειο Αγίου Αντωνίου

Το ΜΚΟ LCYouth υλοποιήσε στις 22/11 στο Λύκειο Αγίου Αντωνίου, αθλητική ημερίδα για το ευρωπαικό πρόγραμμα Erasmus+ "Sport for Intercultural...

Ποδηλατικός Περίπατος για ενίσχυση της ΠΟΑΑ Λεμεσού (Φωτογραφίες)

Ποδηλατικός Περίπατος για ενίσχυση της ΠΟΑΑ Λεμεσού (Φωτογραφίες)

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο Ποδηλατικός Περίπατος για ενίσχυση της Παγκύπριας Οργάνωσης Αποκατάστασης Αναπήρων Λεμεσού, που πραγματοποίησε η ΠΟΑΑ Λεμεσού...

Συνεχίζεται η 12η αγωνιστική, ΑΠΟΕΛ και Ανόρθωση παίζουν γηπεδούχοι, νίκες χθες για Απόλλωνα, Ομόνοια και Πάφο

Συνεχίζεται η 12η αγωνιστική, ΑΠΟΕΛ και Ανόρθωση παίζουν γηπεδούχοι, νίκες χθες για Απόλλωνα, Ομόνοια και Πάφο

Συνεχίζεται σήμερα η 12η αγωνιστική του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου Α' κατηγορίας με την Ανόρθωση να υποδέχεται τη Δόξα και το...