A+ R A-
22 March 2018

Wednesday, 20 December 2017 11:22

Πανίκος Παπαδόπουλος «Σκουπάς» - ''Ο μεγάλος αρχηγός''

Είναι κάπως άβολο να σκιαγραφήσεις ποδοσφαιριστές με την αξία του Πανίκου, του «Σκουπά», και μάλιστα σε μια σελίδα εφημερίδας.

 

Τον Πανίκο τον κέρδισε η ΑΕΛ με ένα ζευγάρι παπούτσια με σκάλες χωρίς μάλιστα να τα πληρώσει το σωματείο.

 

Όταν κατέβηκε για προπόνηση ο φροντιστής των αποδυτηρίων, τον είδε έτσι «παστόρεγγα», συνεσταλμένο με το κεφάλι σκυφτό, και ίσως για να τον απαλλαγεί του έδειξε μια τεράστια κάσια με παπούτσια πετάμενα μέσα για να ψάξει να βρει ένα ζευγάρι.

 

Θυμάται:

«Εβούττησα μέσα στην κάσια και έψαχνα. Το ένα παπούτσι νούμερο 39 το άλλο 44, το ένα χωρίς ράμματα, το άλλο χωρίς "γλώσσα", το άλλο...».

Φεύγει απογοητευμένος και πάει στον Ανταίο όπου έπαιξε αμέσως στην πρώτη ομάδα. Η σκέψη του όμως ήταν εκεί, στην ΑΕΛ. Ο γείτονας του, Παναγιώτης Βίκας, φανατικός Αελίστας, πληρώνει το τίμημα εκπλήρωσης του ονείρου του.

«Θα σου αγοράσω εγώ τα παπούτσια και θα πάεις να παίξεις στην ΑΕΛ».

Έτοιμος, φτιαγμένος ποδοσφαιριστής πλέον, και με παπούτσια στο χέρι για να μη ψάχνεται μέσα στις κάσιες, το 1957 αγωνίζεται με την πρώτη ομάδα της ΑΕΛ.

Η ποδοσφαιρική του αξία ανέβηκε στα ύψη.

 

25589716_313750345778490_883249042_n.jpg

 

Ήταν χαρακτηριστική η φράση των οπαδών της ΑΕΛ σε κάθε περίπτωση πιθανής μεταγραφής του. «Το χρυσάφι ούλλου του κόσμου εν τον βαρεί».

Ο Πανίκος, ο «Σκουπάς» είναι αυτός που για τους νεότερους ήταν ο δάσκαλος και καθοδηγητής, αυτός που τίμησε το κυπριακό ποδόσφαιρο σε όλη την Ευρώπη, αυτός που έμπασε και τα πέντε άλλα αδέλφια του στην ΑΕΛ, να την κάνουν, ίσως, το σωματείο που θα μπορούσε να γραφτεί στο ''Βιβλίο Γκίνες'' με έξη αδέλφια στην ίδια ομάδα.

Το σωματείο ή και η οικογένεια «Σκουπά» θα πρέπει να το ψάξει.

Ο Πανίκος είναι αυτός που έμπασε την ιστορία του κυπριακού ποδοσφαίρου στο «Ποδοσφαιρικό Μουσείο Manchester United».

 

Τα παπούτσια αυτού του φτωχόπαιδου από την Κύπρο, με αυτά που έτρεξε μέσα στις λάσπες του γηπέδου του Ανταίου, του ΓΣΟ και όλων των γηπέδων της Ευρώπης, αυτά τα οποία έγραψαν τα ομορφότερα τέρματα που είδαν τα μάτια των φιλάθλων, αυτά που τίμησαν το κυπριακό ποδόσφαιρο, αυτά τα παπούτσια που φορέθηκαν από πόδια κανόνια, πόδια μοιρογνωμόνιο, αυτού του πολύ ξεχωριστού ποδοσφαιριστή που για τρεις φορές ανεδείχθητε πρώτος σκόρερ της ΑΕΛ, βρήκαν τη θέση τους.

 

Αυτά τα παπούτσια με σκάλες και το «καλλίτζιην» ο Πανίκος τα φορούσε με τη Μικτή Κύπρου στη Γερμανία και στον τελικό για το Κύπελλο Ανεξαρτησίας το 1959.

 

25593339_313750352445156_243499205_n.jpg

 

Όταν ο προπονητής της Manchester United, ο Sir Alex Ferguson, επισκέφτηκε την Κύπρο έμαθε και για τις συνθήκες που επικρατούσαν στο κυπριακό ποδόσφαιρο.

Άκουσε ότι εδώ οι ποδοσφαιριστές φορούσαν παπούτσια με σκάλες και ζήτησε να μάθει, «τι είναι οι σκάλες;».

Ένα ζευγάρι παπούτσια με σκάλες είχε δωρίσει ο Πανίκος για σκοπούς πλειστηριασμού, τα είδε ο Ferguson, τα πήρε και τα έβαλε στο "Ποδοσφαιρικό Μουσείο Manchester United", δίπλα από αθλητικό υλικό η αξία του οποίου στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο είναι μεγαλύτερη από όση είναι ο κρατικός προϋπολογισμός της Κύπρου.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, ο Πανίκος Παπαδόπουλος δεν ζήτησε να γραφεί το όνομα του σαν ο ποδοσφαιριστής που φορούσε αυτά τα παπούτσια. Θα γράψω για τον «Σκουπά» αυτό που γράφω και για άλλους, λίγους, ποδοσφαιριστές.

 

25555318_313750349111823_1698241255_n.jpg

 

Ο Πανίκος Παπαδόπουλος δεν ανήκει στην ΑΕΛ. Ανήκει στο κυπριακό ποδόσφαιρο.

Η προσφορά του, οι μνήμες του, οι εμπειρίες του, είναι περιουσιακό στοιχείο του κυπριακού ποδοσφαίρου. Αυτοί οι άνθρωποι, όπως ο Πανίκος, θα έπρεπε να ήταν εντεταλμένοι από τις επίσημες αρχές του κυπριακού ποδοσφαίρου, σαν οι επίσημοι πρεσβευτές μας στο εξωτερικό, τα παραδείγματα προς μίμηση στα σχολεία μας.

Δυστυχώς... Με δυο λόγια, ο Πανίκος, εκφράζει αυτό που εκφράζουν πολλοί παλαίμαχοι: «Η ξενομανία, έγινε ο τάφος του κυπριακού ποδοσφαίρου».

Δέχτηκε πολλές τιμές στην καριέρα του ο Πανίκος Παπαδόπουλος.

Η μεγαλύτερη όμως τιμή που δέχτηκε είναι η απέραντη αγάπη, εκτίμηση, θαυμασμός και σεβασμός που έδειξαν οι Αελίστες φίλαθλοι στον «Μεγάλο Αρχηγό» τους, όπως και όλη η φίλαθλος Κύπρος στο πρόσωπο του για το ήθος του μέσα στα γήπεδα.

 

ΣΗΜ: Τα «παπούτσια με σκάλες», του Πανίκου Παπαδόπουλου, κοσμούν το εξώφυλλο του βιβλίου μου, «Όταν η μπάλα μιλούσε κυπριακά», και, για ακόμα μια φορά, τον ευχαριστώ δημόσια.

 

Γράφει ο Τάκης Μιχαήλ, Αθλητικογράφος

 

Read 855 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ)

Ανοιξιάτικος Αγώνας Ακριβείας για την "Ιθάκη" (Φωτογραφίες)

Ανοιξιάτικος Αγώνας Ακριβείας για την "Ιθάκη" (Φωτογραφίες)

Σημείωσε μεγάλη επιτυχία Η Λέσχη Ιστορικών και Κλασικών Οχημάτων Κύπρου, διοργάνωσε με τεράστια επιτυχία τον Ανοιξιάτικο Αγώνα Ακριβείας για την...

Ντέρμπι κορυφής «μισός τίτλος» μεταξύ ΑΠΟΛΛΩΝ Λεμεσού και Αποελ Λευκωσίας

Ντέρμπι κορυφής «μισός τίτλος» μεταξύ ΑΠΟΛΛΩΝ Λεμεσού και Αποελ Λευκωσίας

Το μεγάλο ντέρμπι κορυφής μεταξύ Απόλλωνα και ΑΠΟΕΛ, στο Τσίρειο (16.00) επισκιάζει κάθε άλλη σημερινή ποδοσφαιρική δραστηριότητα αφού σε περίπτωση...

Φιλικοί αγώνες μεταξύ των Ακαδημιών Λεμεσού και Λευκωσίας

Φιλικοί αγώνες μεταξύ των Ακαδημιών Λεμεσού και Λευκωσίας

Αύριο Πέμπτη 15 Μαρτίου στις 6μμ θα πραγματοποιηθούν στα ασκητήρια της ομοσπονδίας στο κλειστό στάδιο " Σπύρος Κυπριανού " στη...