A+ R A-
20 October 2018

Friday, 15 December 2017 09:25

Η φανέλα με τον αριθμό «6» Αχιλλέας Νικολάου

Μέχρι το έντεκα έφταναν τα νούμερα στην πλάτη των ποδοσφαιριστών της τότε εποχής.

Το ένα ήταν ο τερματοφύλακας, το δύο δεξί μπακ, μέχρι το έντεκα ο έξω αριστερά.

Ζηλευτά νούμερα, ήταν το ''έξη'' και το ''δέκα''.

Οι παίκτες κλειδιά, οι συνδετικοί κρίκοι άμυνας-επίθεσης της ενδεκάδας.

 

Την σημασία αυτών των θέσεων μας θυμίζει η στεντόρεια φωνή του Ρήσου, του πιο γνωστού «προπονητή της κερκίδας»: «Το κέντροοοο, πιάστε το κέντροοο».

Το νούμερο ''6'' ήταν «τα πνευμόνια της ομάδας», το μηχανάκι, ο «χαμάλης» της ομάδας.

Ήθελε κότσια να φορείς την φανέλα «6».

 

Ε, ναι, ο φίλος που φιλοξενούμε σήμερα, και τα κότσια είχε, και τα πνευμόνια γεμάτα, και πάνω από όλα το συναδελφικό πνεύμα να είναι τη μια στιγμή δίπλα από τον αριστερό αμυντικό και την άλλη μαζί με τον επιθετικό να νιώθει την ανάσα του ο αντίπαλος τερματοφύλακας. Ναι, «το έξη το καλό» είναι ο Αχιλλέας Νικολάου της Ανόρθωσης.

 

 25360621_311013286052196_109066690_n.jpg

 

Η «Μεγάλη Κυρία» ευτύχισε να έχει ανάμεσα στους συνοδούς της ένα «Μεγάλο Κύριο» να την προσέχει, και αυτός ήταν ο Αχιλλέας. Η λαμπρότητα αυτής της ομάδας, της περιόδου του Αχιλλέα, ξεπερνά τα όρια του αθλητικού μεγαλείου. Ένα από τα ιστορικά και πιο συγκροτημένα σωματεία της Κύπρου βρέθηκε από τη μια μέρα στην άλλη στο ενδεχόμενο της διάλυσης.

 

1974, Τουρκική εισβολή, προσφυγιά.

«Έχετε το δικαίωμα της ελευθέρας μεταγραφής. Το σωματείο δεν έχει ούτε τις ποδοσφαιρικές στολές να σας ντύσει, ούτε τους πόρους να σας προπονεί». Την αγαπούσαν την «Κυρία» και όταν ακόμα από τη μια στιγμή στην άλλη βρέθηκε να ψάχνει τους ποδοσφαιριστές και οπαδούς της, τον ένα στην Πάφο, τον άλλο στην Λεμεσό, στην Λάρνακα και Λευκωσία. Κανένας δεν έφυγε. Στάθηκαν όλοι δίπλα της. Ήταν εκεί ένας πρόεδρος, ένας αγνός Ανορθωσιάτης που έμεινε όρθιος, ασπίδα απέναντι στον κίνδυνο διάλυσης. Ήταν ο γιατρός, πρόεδρος της ΑΝΟ, ο Τάκης Πελεκάνος.

 

«Με την ανασύσταση της ομάδας ούτε φανέλες να φορέσουμε δεν είχαμε», θυμάται ο Αχιλλέας, και συμπληρώνει. «Πήραμε φανέλες δανικές από τον ΑΡΗ στους πρώτους μας αγώνες». Και, ακόμα, «μόνοι μας πλέναμε τα ρούχα μας, στο σπίτι, για να μην επιβαρύνουμε το σωματείο μας». Και, είναι εδώ που καταγράφεται η αρχοντιά της ψυχής των Ανορθωσιατών.

 

Μια σμπαραλιασμένη στους πέντε ανέμους ομάδα από την εισβολή του 1974, μόλις ένα χρόνο μετά ανακηρύσσεται «Πρωταθλήτρια Κυπέλου Κύπρου 1975». Έφερε τις χούφτες αντιστήριγμα στο κεφάλι και πήρε το ταξίδι ο Αχιλλέας. «Καλέστηκε προπονητής της ομάδας ο Αντώνης Τσούκας Καράς αλλά εμείς που μέναμε Λεμεσό, Σολέας, Μάντης, Φοίβος, Αντώρκας, και άλλοι, κάναμε προπονήσεις μόνοι μας δυο φορές τη βδομάδα για να βρεθούμε την Κυριακή με την υπόλοιπη ομάδα».

 

Χρονολογίες που σημάδεψαν την ποδοσφαιρική πορεία του Αχιλλέα ήταν και το 1977 όταν αναλαμβάνει την ομάδα ο Πατσιάτσιεφ, το 1978 όταν αποφάσισε να κρεμάσει τα παπούτσια, το 1981 όταν πήρε το δίπλωμα προπονητή, το 1990-93 μέλος στο διοικητικό συμβούλιο του Κίκη Κωνσταντίνου, μα, πάνω από όλες τις χρονιές μένει ανεξίτηλα στη μνήμη του, εκείνο το 1975 και εκείνη, «Η φανέλα με το νούμερο ''6''».

 

25323670_311013289385529_134901141_n.jpg

 

Όπως ο γιατρός Τάκης Πελεκάνος κάτω από εκείνες τις τραγικές ώρες του 1974 για την ομάδα και για την Κύπρο, στάθηκε στο τιμόνι της Ανόρθωσης έτσι στάθηκε και ο Αχιλλέας το 2013. Όταν η ομάδα αντιμετώπιζε τον κίνδυνο κατάρρευσης λόγω οικονομικών προβλημάτων, η Γενική Συνέλευση του σωματείου επιστράτευσε εκείνον τον σφριγηλό αριθμό ''6'' να την βγάλει από τα αδιέξοδα. Έτσι και έγινε. Ο Αχιλλέας Νικολάου εκλέγεται πρόεδρος της Ανόρθωσης, δίνει το είναι του και η ομάδα ξεπερνά τον κίνδυνο, για να την παραδώσει ''υγιή'' στον Χρίστο Πουλλαϊδη παραμένοντας αυτός σαν «ειδικός σύμβουλος».

 

Διήνυσε μια αξιοθαύμαστη πορεία ο Αχιλλέας Νικολάου, για μισό αιώνα, να υπηρετεί τον αθλητισμό και την ΑΝΟΡΘΩΣΗ. Ένας Λεμεσιανός που ξεκίνησε από τα αγροτικά σωματεία της πόλης του έφτασε τιμημένος μέχρι και Πρόεδρος της Ανόρθωσης. Από όλο αυτό τον άθλο το μερίδιο της παίρνει και η φανέλα με το νούμερο «6».

 

Είναι (και) αυτός, ο Αχιλλέας, με το ξεχωριστό του χάρισμα να συνθέτει, να γίνεται πυροσβέστης, ένας από τους κύριους παράγοντες της αναγέννησης αυτού του μεγάλου σωματείου. Ίσως σ' αυτό να βοήθησαν και τα βιώματα του, με πατέρα τον Δήμο Νικολάου, από την Επισκοπή Λεμεσού, μητέρα την Χρυστάλλα Δήμου από την Άρμου της Πάφου, και τον ίδιο γαλουχημένο ποδοσφαιρικά στα αγροτικά σωματεία της Λεμεσού.

 

Φαντάρος στην Αμμόχωστο να αγωνίζεται στην «Ανωτέρα Τακτική Διοίκηση» δεν μπορούσε να ξεφύγει από τα λαγωνικά της ΑΝΟ, αφού πρώτα έφηβος πέρασε την πόρτα της ΑΕΛ, για να τον κερδίσει στη συνέχεια, στα δεκαεπτά του, ο Απόλλωνας με τον Πανίκο Κρυστάλλη προπονητή, και να το εκτοξεύσει μετά με την ΑΝΟ ο αείμνηστος Πανίκος Ιακώβου.

 

Τον αγάπησαν πολύ στην Αμμόχωστο, μα κι' αυτός τους αγάπησε. Τον Ιούνη του 1974 παντρεύεται την Λένια Χριστοδούλου Ιωάννου. Μια φίλαθλος κυρία που δεν λείπει από κανένα αγώνα της «Μεγάλης Κυρίας».

 

Του Τάκη Μιχαήλ, Αθλητικογράφος

 

Read 1299 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ)

Αθλητική γιορτή αγάπης και ανθρωπιάς διοργανώθηκε την Κυριακή στη Λεμεσό για στήριξη του Ιδρύματος «Ελπίδα»

Αθλητική γιορτή αγάπης και ανθρωπιάς διοργανώθηκε την Κυριακή στη Λεμεσό για στήριξη του Ιδρύματος «Ελπίδα»

Μια γιορτή αγάπης και ανθρωπιάς, μετατράπηκε το «Run to fight Cyprus», το οποίο περιλάμβανε αγώνες δρόμου, 21χλμ, 10χλμ και 5χλμ,...

Κάνει άνοιγμα σε Λεμεσιανούς η Ομόνοια1948

Κάνει άνοιγμα σε Λεμεσιανούς η Ομόνοια1948

Το τελευταίο φιλικό της Ομόνοιας 1948 θα είναι ανοιχτό και θα πραγματοποιηθεί στο Ζακάκι προκειμένου να γίνει εφικτή η παρουσία...

Η άποψη των οπαδών της ΑΕΛ για το Τσίρειο!

Η άποψη των οπαδών της ΑΕΛ για το Τσίρειο!

Ο οπαδός της ΑΕΛ Άριστος Σάββα μας κατέθεσε με την σειρά του την άποψη του σχετικά με την κατάσταση του...